Rendelési lehetőség:

A könyv megrendelhető 20%-al olcsóbban közvetlenül a kiadótól a
http://www.jaffa.hu/szerzok-reszletek.php?szerzo_id=45 címen

Megjelent 2008-ban, majd bővített kiadásban 2009-ben kiadó kiadásában
A Bookline internetes könyáruház 2008-as év összesített sikerlistáin benne van a TOP 20-ban, a Top 50 Társadalomtudomány kategóriában pedig a 3.
Beválogatva az
Szerepel a Libri könyváruház 2008-as TOP 30-ában
A Bookline internetes könyáruház heti sikerlistáján két hétig az első helyen állt, a Fókusz Online sikerlistáján pedig heteken át az első helyen állt.

 

 


A szex haláláról - ami a könyvben benne van

Aug. 21-én csütörtökön blogomon a diagnosztikus tévedésekről folyt a diskurzus. Addig is írja meg tapasztalatait, véleményét! A vitaanyagot itt olvashatja el!

Egy érdekes könyvajánló - cikk a könyv kis részletéből

Orális szex: a termékenység kulcsa?

A házasság - ami a könyvből kimaradt

Július 3-án csütörtökön blogomon a házasságról "beszélgettünk". A vitaanyagot itt olvashatja el hozzá!

 

Meghallgatható-megnézhető interjúk:


Kossuth Rádió 2008-06-05 16:15:01

Klub Rádió Könyvklub 2008-06-02 13:30

Olvasható interjúk és elemzések:
Legfelül a legfrisebb!

Az evolúció trükkjei.
Csontos Erika beszélget Szendi Gáborral.
2000 folyóirat, 2008 dec.

Irodalmi Centrifuga: Bódis Kriszta, Gordon Agáta és Szendi Gábor beszélgetett a Nő felemelkedése és tündöklése könyvről, időnként pedig Rutkai Bori énekelt

Gubicskó Ágnes: Szendi Gábor tündöklése az ICÁban, október 23-án
"Nem az Úr Isten alkotá a nőt az férfi oldalbordájából, hanem a nő született először, a Szent Könyvet férfiak írták, nem kétség - Szendi Gábor népszerűsítő és népszerű könyve A nő felemelkedése és tündöklése egyszerűen és egyértelműen fedi fel az igazságot, hogyan képzeli ő a nőt és a férfit, kettőjük kapcsolatát, erőviszonyait, születését és fejlődését, szexualitását, szerelmét, barátságát, alapvető válaszokat fordít fel. A Depresszióipar c. kötete miatt a tudomány kizárta volna, ha lett volna miből kizárnia, a zsidó-keresztény egyház visszhangját nem hallottam." - Gubicskó Ágnes írása ICA estjéről.

Gyárfás Judit: Nők, Freud, Szendi
A pszichoterápia, e szintén huszadik századi "vívmány" sem más, mint a lelki működés - ha tetszik: lelki evolúció - megváltoztatására irányuló kísérlet. A görögöknél pl. természetes, sőt tisztelendő volt, ha valaki hangokat hallott: ezeket az istenek hangjának tartották, és ez az ember a közmegegyezésen alapuló feltételezés szerint közelebb állhatott az istenekhez, mint mások. - Gyárfás Judit beszámolója.

"A tudós csak leírja a dolgokat, nem megoldja őket"
Litera.hu. Szekeres Dóra interjúja Szendi Gáborral

Szendi Gábor evolucionista pszichológussal új, a Nő felemelkedése és tündöklése címmel megjelent könyve kapcsán beszélgettünk arról, hogy miért nem lehet szerinte soha egyenlő férfi és nő, hogy mi a baj a feminista ideológiával a természettudomány szemszögéből és hogyan lehet az evolucionista gondolkodást a hétköznapokban használni.

Velvet.hu. Dénes Dóra interjúja Szendi Gáborral

A pszichiátria sokat tesz azért, hogy minél több antidepresszánst tudjon értékesíteni, legalábbis Szendi Gábor így gondolja. Szerinte divat a mániás depresszió. A pszichológus ellen éppen folyik egy per az antidepresszánsokról szóló kijelentései miatt, miközben új könyve, a Nő felemelkedése és tündöklése az eladási adatok alapján sikeres. Szendi Gáborral a szépség hajszolásáról és a homoszexualitásról beszélgettünk.

Új Nő. Bernád Emese interjúja Szendi Gáborral

Szendi Gábor pszichológus neve nem ismeretlen lapunk olvasói számára: a depresszió- és a meddőségiparról vallott nézeteiről már olvashattunk. Szendi Gábor pszichoterápiás tevékenysége mellett rendszeresen publikál a Nők Lapja Café, a Nők Lapja Egészség, a Boss Magazin, az Ideál, a Komplementer Medicina hasábjain, emellett az Origo internetes portál pszichológus-tanácsadója, valamint saját weblapján, a www.tenyek-tevhitek.hu oldalon is tanácsot ad a hozzá fordulóknak. Nemrégiben megjelent könyve, A nő felemelkedése és tündöklése minden bizonnyal korábbi munkáihoz hasonlóan nagy port fog kavarni.

Natbaby

Különös könyvet tart kezében az érdeklődő. Ha a szerző hivatásából arra következtetnének, hogy ez alkalommal is az történik, hogy egy pszichológus praktikus tanácsokkal lát majd minket el annak érdekében, miként legyünk nemünk kiváló reprezentánsai, csalódni fognak. Sokkal többről van szó...

Exit magazin

Asszem Hankiss Elemér, Csányi Vilmos után meg van az új magyar bestsellertudós.

"A nő az erősebbik nem" (HVG interjú)

Interjú: Vajna Tamás
Az ember nem boldogságra születik, hanem arra, hogy szaporodjék - hangoztatja az antidepresszánsok kritikájáról elhíresült Szendi Gábor (54 éves) evolúciós pszichológus.

"A metróban nincs kitéve az óriásplakátom"
(www.zoom.hu interjúja)

Interjú: Szabó M. István; fotó: Ajpek Orsolya
Néhányan a honi pszichiátria arcán elfertőződött pattanásnak látják Szendi Gábort, de a pszichológust ez már nem zavarja. Miután a depresszióiparról írt könyve következményeként ellehetetlenítették munkáját a SE Magatartástudományi Intézetében, most egy bestseller írójaként kelt nagy feltűnést. A nő felemelkedése és tündöklése több listát is vezet, írója viszont máris új kapuk döngetését tervezi.

Ötvenentul.hu értő elemzése

Szász Anna: A nő az állandóság - a férfi a kísérleti példány
Divatba jöttünk. Megszámlálhatatlan mennyiségű könyv foglalkozik ma a nőkkel, igen különböző megközelítésből, szándékból, különböző műfajban és színvonalon. Íme a Nő evolúciós megközelítése, egy programozóból lett klinikai szakpszichológus módszerével.

Bookline interjú

Hegyi Zoltán Imre okos kérdéseire igyekeztem okos válaszokat adni. Olyan kérdéseket beszélünk meg, hogy miért van annyi nő-könyv, miért avul el a tudomány, mennyire elfogult a könyvem, vajon minden "csak evolució"?, vajon a párválasztás tényleg csak termékeny partner kereséses?, vajon kultúra és evolúció szembeállíthatók?, a születési sorrend elmélet nem nagyon kultúrafüggő-e, és vajon Freuddal mi a baj.

Origo vendégszoba

Szendi Gábor, bár foglalkozását és hivatását tekintve klinikai szakpszichológus, leginkább szabad gondolkodónak szereti nevezni magát, akinek a legfontosabb érték az igazság és a szabadság. Fordulatokban gazdag életútja - programozó matematikusként szerezte első diplomáját, írt film forgatókönyveket, és egy ideig könyvkötőként is tevékenykedett - arról tanúskodik, hogy a megújulásban és a változásban érzi jól magát. Kutatóként az agy-lélek kapcsolata és az evolúciós pszichológia, gyógyítóként a nehéz élethelyzetek megoldása érdekli. A könyvhétre jelent meg legújabb könyve, A nő felemelkedése és tündöklése címmel.

 

1954-ben születtem, vészterhes időkben, s családom azok közt volt, akik nem jól jöttek ki a kádári konszolidációnak nevezett bosszúhadjáratból. A családunk közös rögeszméje volt, hogy velünk nem lehet kiszúrni. Így aztán végülis felnőttem, és programozó matematikusként máris azon törtem a fejem, valójában mi is akarok lenni.
Végül úgy döntöttem, hogy elnyomott író szeretnék lenni. Mint eddig életemben mindig, közbeszólt a szerencse, és felvettek a MAFILM forgatókönyv iskolájába. Az iskola végeztével megint jött a szerencse, és kikötöttem az akkori filmgyártás mindenki által utált legprogesszívebb stúdiójában, a Társulás Stúdióban, amely szorgosan munkálkodott a rendszer kikezdésén. Dramaturg-íróként dolgoztam, s már nem akarom végleg kompromittálni a szerencsét, de találkoztam két nagyszerű rendezővel, akiknek írtam három filmet (egy nagyjáték, két tv). Közben a stúdió annyira belejött a rendszerbírálatba, hogy végül a Párt megszüntette, és én az utcára kerültem. Pironkodva írom, de ez is szerencse volt. Pár évvel ezután ugyanis a filmgyártás széthullott, de igazából én már kitoloncolásom előtt is kezdtem unni a kontraszelektív környezetet. Akkoriban mindenki azt kérdezte, miért rosszak a magyar filmek. Én tudtam.
Ekkor régi hobbimból kifejlődött az új szakmám, könyvkötő lettem. Egy ilyen helyzetben nagy szerencse, hogy a hobbim nem banáncímke gyűjtés volt. Részben antik könyveket kötöttem antikváriumoknak, részben egyfajta földalatti kiadóként háború előtti pszichológiai könyveket adtam ki.
Aztán 32 évesen úgy döntöttem, én inkább pszichológus szeretnék lenni. Akkoriban 15 embert vettek fel, s köztük lehettem én is. Ekkoriban házasodtam, s az anatómia vizsgáról mentem az apás szülésre. Kitűnővel végeztem el a pszichológus szakot, nagyon megbecsültem az élet adta nagy lehetőséget. Aztán megint ez a szerencse. Még meg sem száradt a tinta a diplomámon, már irigyelni való állásom lett. Csak pár órát kellett oktatni s onnantól élhettem a tudománynak. Éltem is a lehetőséggel, rengeteg mindent összeolvastam. Tanultam hipnózist, neurolingvisztikai programozást, majd elvégeztem a klinikus szakpszichológus posztgraduális képzést. Aztán megint kitoloncoltak.
Nem akarom ismételni magam, megint szerencsém volt, mert már kezdtem nagyon unni a körülöttem folyó áltudományt. Ja meg be is pereltek. Ilyenem még úgysem volt, ráaádásul kedvencem a Magyar Pszichiátriai Társaság perelt be, mert szeretnék befogni a számat. Hát igen, a régi jó Kádár-rendszer, amikor ez még működött. Nem vagyok tagja semmiféle szakmai szervezetnek, szerintem be sem fogadnának, s ki sem lehet engem zárni. Egyetlen szervezetnek vagyok büszke tagja: az International Napoleonic Society-nek. Van egy webszájtom (ez itt ni!), www.tenyek-tevhitek.hu. Ez a szabad véleménynyilvánításom helye. És most jó sokáig szeretnék pszichológus és szabadon gondolkodó ember lenni.

 

A nő felemelkedése és tündöklése az evolúciós pszichológia nézőpontjából elemzi Nő és Férfi kapcsolatát. Bizonyítja, hogy ebben a férfiközpontúnak hitt világban valójában a Nő a titkos mozgató. A Nő a szervezője és egyben a fődíja annak a férfiak közt dúló, vérre menő viadalnak, amely érte folyik. Miközben a Nő gyengének tűnik, az Erő vele van, miközben vesztesnek tűnik, mindig ő az igazi győztes. A könyv fejezetei Nő és Férfi választásainak és kapcsolatának rejtett mechanizmusait írja le. Olyan kérdésekre keresi a választ: Miért vannak nemek, miért hal ki 10 millió év múlva a férfi? Mi a női szépség és mit vár a nő a férfitől? Mi a nő "A és B terve", miért van annyi "kakukkfióka" a családokban? Mire jó az orgazmus, mi a szerepe az emberi szimmetriának? Miről árulkodik a mutató és gyűrűsujj arányunk, honnan sejthető, hogy Michelangelo Dávidja homoszexuális? És miért küzd annyi nő a meddőséggel, s hogyan csapja be a nőt a meddőségipar? A könyv zárófejezete a freudi életmű súlyos kérdéseit feszegeti, s bepillantást enged a pszichiáter és pszichológus szakmai szexuális visszaéléseibe is. A könyv olvasmányos, népszerű stílusban mondja el a legmodernebb tudományos eredményeket, de bőséges szakirodalmi hivatkozásokkal segíti a szakmai olvasókat is.


Tartalom

 
1, Miért vannak egyáltalán nemek?
Megtudhatjuk, hogy valójában a nőből lett a férfi, hogy mekkora selejtszázalékkal készül a férfi, és hogy bizony a férfi max. 10 millió év múlva kihal
2, Amikor még vízimajmok voltunk
Szemben a hagyományos evolúciós magyarázatokkal, a vízimajoim elmélet tényleg meg is tudja magyarázni, miért emelkedett ki az ember az állatvilágból
3, Női agy, férfi agy
A bal és jobbfélteke különbségekről, és a férfi és a női agy nagyon különböző fejlődési útjáról
4, A női szépség
A szépség valójában a termékenység reklámja. Vajon a csontkollekció modellek hogyan illenek bele a képbe? És mik a női mell titkai?
5, Mit akar a nő?
Természetesen a Férfit, de melyiket és milyen célból. A nő sosem választ végleg, csak bizonyos célra.
6, Az ember illata
Az ember eredeti illata, vagyis testszaga rendkívül sokat elárul, és érdemes is erre odafigyelni. Aki nem fog időben szimatot, könnyen meddő házasságot köt.
7, A szimmetrikus ember
Vajon Michelangelo Dávidja homoszexuális volt? Mi mindenről árulkodik a testi aszimmetria? Mit mond el a mutató-gyürüsujj arányunk, és miről árulkodik az ujjlenyomatunk?
8, Szerelem, szex, kötődés
A szerelem evolúciós trükk, másként megközelítve valami olyasmi, mint a kényszerbetegség és a drogfüggés párosítása. Sokféle kötődési stílus van, megtudhatjuk, ki hova tartozik.
9, Egy szoknya egy nadrág
Mi, pontosabban ki határozza meg az utód nemét? Természetesen a nő. De vajon mitől is függ ez a döntés?
10, Születési sorrend
A "valahányadiknak" születni nem egyszerű tény, hanem sors és személyiségformáló erő. Milyenek az elsőszülöttek, és milyenek a sokadik szülöttek?
11, Gondolatok a péniszről
Tényleg a méret számít?
12, Maszturbáció
Még mindig él a bűntudat és a szégyen ezzel kapcsolatban, pedig természetes és ártatlan dolog.
13, Flörtológia
Kiderül, hogy mindig a nő választ, csak a pasik hiszik, hogy "és akkor odaléptek és lökték a jódumát". A flört evolúciósan kialakult, szabályozott viselkedésforma.
14, Hűtlenség, féltékenység
Miért törvényszerű a hütlenség, miért van oly sok kakukkfióka a családokban, és miért hasznos a féltékenység, és mire jó az orgazmus.
15, Lehet-e férfi és nő között barátság, és ha igen, miért nem?
Ne legyünk csacskák, a barátság félbeszakadt udvarlás.
16, A pszichés meddőség
A rossz hír, hogy a termékenység evolúciósan erősen szabályozott, ezért stressz, rossz párkapcsolat meddőséget okoz. A jó hír, hogy ezen lehet változtatni. Csak nem a meddőségipar lesz az, aki segít.
17,Evolúciós kriminalisztika
Miért halnak meg 300-szor gyakrabban a mostohagyermekek, és hogyan látja az evolúció a nemi erőszakot és a gyilkosságot?
18, Zsiga, te kis hazudós!
Ahogy a Charles Boycott nevéből lett a bojkott, úgy egyszer a freudizál azt fogja jelenti, hogy tényeket hamisít, tényeket elmélethez igazít. És hát essen szó arról is, hogyan élnek vissza szexuálisan helyzetükkel a pszichiáterek és a pszichológusok!

A könyv megvásárolható kedvezményesen az internetes könyvesboltokban is,
pl. a Bookline-on.

 

 

  

 

 

 
Szendi G: Paleolit ismeretek haladóknak 
Szendi G: Az értelmes szenvedés: boldogságSzendi G: Az önértékelés csapdájában.
Szendi Gábor: Új vitaminforradalom. Szendi Gábor: Párbajok nélkül.
Szendi Gábor: Napfény vitamin Szendi Gábor: A Nő élete. Jaffa. 2012.
Szendi-Mezei: Paleolit szakácskönyv 2. Szendi Gábor: Paleolit kezdőknek. Jaffa. 2012.
Szendi Gábor: Paleolit és korunk betegségei. Jaffa. 2011 Szendi-Mezei: Paleolit szakácskönyv. Jaffa. 2011
Szendi Gábor: Boldogtalanság és evolúció. Jaffa. 2010 Szendi Gábor: Paleolit táplálkozás. Jaffa. 2009.
Szendi Gábor: Pánik - tények és tévhitek. Jaffa. 2009 Szendi Gábor: Isten az agyban. Jaffa. 2008.
Szendi Gábor: A Nő felemelkedése és tündöklése. Jaffa. 2008 Szendi Gábor: Depresszióipar. Sík kiadó. 2005.


Feliratkozás hírlevélre
Nyomtatás vagy PDF-be mentés
Küldje el barátjának, ismerősének!