Feliratkozás hírlevélre
Print Friendly and PDF

Kris Gunnars:
Eritritol - a kalóriamentes cukor. Túl szép ahhoz, hogy igaz legyen?

Fordította: Czárán Judit

Forrás: Kris Gunnars: Erythritol – Like Sugar Without The Calories. Too Good to be True?

Az utóbbi időben többen megkérdőjelezték a cukoralkoholok egészségességét. Némelyik cukoralkohol (pl. a xylit) arra érzékenyeknél okozhat enyhe hasi panaszokat, de az eritrittel kapcsolatos előítéletek teljesen alaptalanok, hiszen az eritrit "átmegy" a szervezeten, így nem is okozhat semmiféle problémát. Az eritrit az egyik legtökéletesebb édesítő minden mellékhatás nélkül.

 

 

Az eritritol olyan természetes édesítőszer, amelyben alig van kalória, amelynek nincsenek mellékhatásai, viszont az íze pont olyan, mint a cukoré. Vagyis rendelkezik a cukor összes előnyével annak összes hátránya nélkül. Túl szép ahhoz, hogy igaz legyen?

Mivel az utóbbi időben számtalan e-mailt kaptam (Kris Gunnars), amelyekben ezzel a divatos édesítőszerrel kapcsolatban tettek fel nekem kérdéseket, elhatároztam, hogy alaposabban utánajárok a dolognak.

Mi az eritritol?

Az eritritol az ún. cukoralkoholok osztályába tartozó vegyület. Ezek a molekulák valamilyen szénhidrát illetve alkohol hibridjei (amelyek azonban nem tartalmaznak etanolt - tudják, ami a részegséget okozza).

Sokféle cukoralkohol létezik. Ezek megtalálhatók olyan természetes élelmiszerekben, mint a gyümölcsök, de különböző "cukormentes" készítmények adalékanyagaiként is ismertek.

A cukoralkohol molekulák felépítésüknek köszönhetően rendelkeznek azzal a képességgel, hogy stimulálják nyelvünknek az édes íz érzékelésére szolgáló receptorait..

A legismertebb cukoralkoholok közé tartozik például a xylitol, a szorbitol és a maltitol is, hogy csak néhányat említsünk közülük. Ám az eritritol mintha sok mindenben eltérne a többi cukoralkoholtól.

Mindenekelőtt abban, hogy sokkal kevesebb benne a kalória.

Összehasonlításképpen: a normál asztali cukor grammja 4 kalóriát tartalmaz, a xilitol 2,4-et az eritritol pedig mindössze 0,24-et.

Vagyis az eritritol kalóriatartalma mindössze 6%-a a cukorénak, az édesítő hatása viszont annak kb. 70%-a.

Speciális kémiai felépítésének köszönhetően az eritritolt szervezetünk nem bontja le. Gyakorlatilag úgy megy át a testünkön, hogy nincsenek káros metabolikus hatásai, mint a túlzott cukorfogyasztásnak, és nem okoz emésztési problémákat, mint a többi cukoralkohol.

Nagybani gyártása során az eritritolt glukóz erjesztésével állítják elő egy speciális élesztőgomba segítségével.

Az eritritol nem emeli meg a vércukor- és az inzulinszintet

Az emberi test nem rendelkezik az eritritol lebontásához szükséges enzimmel. Miután elfogyasztottuk, bekerül a véráramba, majd a vizelettel együtt kiürül a szervezetből.

Egészséges embernél az eritritol nem változtatja meg sem a vércukor-, sem az inzulinszintet, ahogy nincs hatással a koleszterinszintre-, a tryglicerid szintre, vagy egyéb biomarkerre sem (1, 2). Ezért az eritritol kiváló cukorhelyettesítő lehet túlsúlyos, cukorbeteg vagy bármilyen más metabolikus szindrómában szenvedő emberek számára.

Az eritritol nem táplálja a szájüregben élő baktériumokat

.A cukor egyik mindenki által ismert és elismert káros mellékhatása a szájhigiéniával és a fogazattal kapcsolatos - vagyis azzal, hogy fogszuvasodást okoz, valamint elősegíti a foglepedék képződést.

Ugyanis a szájban élő káros baktériumok a cukorból nyerik energiájukat, amit aztán arra használnak, hogy a fogzománcot erodáló savakat termeljenek és válasszanak ki nagy mennyiségben.

Más cukoralkoholok, például a xylitol, már utat találtak a "fogbarát" termékekhez, mivel a baktériumok ezeket nem tudják megemészteni, illetve energiává alakítani.

Az eritritol fogazatra gyakorolt hatásával kapcsolatban is végeztek már vizsgálatokat - egyelőre vegyes eredménnyel. Vannak vizsgálatok, amelyek arra utalnak, hogy az eritritol fogyasztása csökkenti a lepedékesedést és a káros baktériumok képződését, mások azonban nem mutattak ki pozitív hatást a fogszuvasodás tekintetében (3, 4, 5).

Egy 485 iskolás korú gyerek körében végzett hároméves követéses vizsgálat viszont arról számol be, hogy az eritritol a xylitolnál és a szorbitolnál is jobban véd a fogszuvasodás ellen.

Mi történik az eritritollal, ha bekerül a szervezetünkbe?

A fő gond a cukoralkoholok fogyasztásával az, hogy sok embernél emésztőszervi problémákat okoznak.

Mivel a szervezetünk nem mindegyiket képes megemészteni, azok a belekbe jutva baktériumok táplálékai lesznek.

Nos, az eritritol ebben is különbözik a többi cukoralkoholtól.

Az eritritol nagy részét ugyanis a szervezet még az előtt megköti, hogy a vastagbélbe jutna, ahol a legtöbb baktérium tenyészik.

A vékonybélből az eritritol egyenesen a véráramba kerül, ahol egy darabig cirkulál, végül pedig változatlan formában kiválasztódik a vizelettel. Az elfogyasztott eritritol mennyiségének 90%-ával ez történik (7).

Az eritritol és az emberi emésztőrendszer

Bár az eritritol egy része elér a bélbaktériumokhoz, azok azt nem tudják megemészteni (8).

Végeztek olyan vizsgálatokat is, ahol a kísérleti alanyok testsúly kilogrammonként akár napi 1 gramm eritritolt is fogyasztottak (0,45 gramm/ lb), de az eredmények majdnem mindig nagyfokú toleranciáról tanúskodtak (9, 10).

Kivéve egy vizsgálatot, ahol 50 gramm eritritol egy adagban történő bevitele bizonyos személyeknél hányingert és émelygést váltott ki.

Vagyis ha nem fogyasztunk belőle egyszerre túl nagy mennyiséget, akkor nagyon kicsi az esély, hogy az eritritol gyomorpanaszokat vagy hasmenést okozzon. Persze azért nem árt az óvatosság, hiszen az, hogy mi a nagy mennyiség, egyénenként változhat.

Mindent összevetve az eritritol kifejezetten biztonságos édesítőszernek mondható. Állatkísérletekben többszörösen vizsgálták annak esetleges metabolikus illetve toxikus hatásait, ám az eredmény minden esetben az volt, hogy az eritritolnak még nagy mennyiségben történő tartós fogyasztás esetén sincs egészségkárosító hatása (12, 13).

Az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerekkel kapcsolatos általános fenntartások

Az eritritolról egyetlen tanulmányban sem találtam semmi negatívat. Viszont arról nem vagyok meggyőződve, hogy az összes többi kalóriaszegény édesítőszer is ugyanilyen ártalmatlan. Mert bár kalóriát alig tartalmaznak, hosszú távon mégis összefüggésbe hozhatók az elhízással és a cukorbetegséggel. Erre bizonyítékok is vannak (14, 15, 16, 17).

Lehet, hogy az okot valahol ott kell keresnünk, hogy az édesítőszerek megemelik az ételek "jutalmazó potenciálját", és ez úgy hat az agyunkra, hogy akaratlanul is többet eszünk (18).

Az elhízással foglalkozó szakemberek egy része egyenesen úgy véli, hogy a feldolgozott szuperjutalmazó táplálékok az okai az elhízás rohamos terjedésének. Hogy ez az eritritolra is igaz-e vagy csak a mesterséges édesítőszerekre, amilyen például az aszpartam, azt nem tudom. Ezt majd az idő fogja eldönteni.

Utószó

Mindent összevetve az eritritol kiváló édesítőszernek tűnik, mégpedig a következő okokból.

  • gyakorlatilag nincs benne kalória.
  • az édesítő hatása kb. a 70%-a a cukorénak
  • nem növeli meg a vércukor- illetve az inzulinszintet
  • emberekkel végzett vizsgálatok nem mutatnak semmilyen komolyabb mellékhatást, leszámítva néhány apróbb emésztőszervi zavart bizonyos egyéneknél
  • állatkísérletekben hosszú távú, nagy mennyiségű eritritol bevitele esetén sem mutattak ki káros hatásokat

Azoknak, akik nem tudnak lemondani az édes ízről, korábban azt javasoltam, hogy használjanak sztíviát, esetleg kis mennyiségben mézet.

Ám a méz sajnos sok kalóriát és fruktózt tartalmaz, a sztíviát meg sokan a kellemetlen utóíze miatt nem szeretik

Nos, az eritritol esetében sem az egyik, sem a másik probléma nem merül fel.

(Hivatkozások az eredeti cikkben!)

 

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre