A paleolit táplálkozás lényege a visszatérés a kőkori étrendhez. Mivel a gabonafélék és a tejtermékek csupán az utóbbi tízezer évben váltak csupán az ember táplálékává, ezeket egyrészt nem tudjuk megemészteni rendesen, másfelől túl nagy szénhidrát terhelést jelent a szervezetnek, s ez a civilizációs betegségek fő okozója.

 

 

Általános megjegyzések:

  • Kerülj minden gabonafélét, burgonyát, kukoricát, cukrot, nagy szénhidrát tartalmú élelmiszert (pl. a hajdinát is)
  • Kerüld a hüvelyeseket, mert lektin található bennük, ami mérgező, áteresztővé teszi a bélfalat, és az így átjutó emésztetlen fehérjék autoimmun folyamatokat és idegrendszeri problémákat idéznek elő
  • Nyugodtan egyed a húsokat, zöldségeket, gyümölcsöket. Szerintem fogyasztható a sajt is, ez kevésbé veszélyes, mint a többi tejtermék. Egészséges a tojás is. A zsíroktól sem kell félned, nem a zsírok okozzák az érelmeszesedést.
  • Bárhol is talál az ebédidő, mindig tudsz venni gyümölcsöt, salátának való zöldségeket, kolbászt, sonkát, sajtot.
  • Köretnek bármikor készíthetsz összedarabolt gyümölcsökből készült salátát.
  • A paleolit étrend nem vallás. Próbáld minnél inkább betartani, de ne ess kétségbe, ha egy kicsit nagy ritkán eltérsz a főszabályoktól. Ha egy kis tejföl, tejszín kell a receptedhez, használd! Ha lisztre van szükséged, inkább zab- vagy rizslisztet használj, mert abban nincs glutén. Ha gluténérzékeny vagy (esetleg rejtetten), akkor nagyon csekély glutén is árt!

Fontos

Ezt az oldalt még akkor állítottam össze, amikor az egész magyarországi paleo elindult, és senki nem tudta, mit főzzön. Azóta megjelent a Paleolit szakácskönyv I. és Paleolit szakácskönyv II., elindultak paleo blogok (Mezei Elmira blogja, BB blogja) és ami igazán jó hír, hogy a Gastroyal 2012. október 1-el elindította abszolút hiteles paleolit ételkiszállítását.

 

Paleo levesekPaleo levesek

Karfiolleves (Szabó Andrea receptje)

Gombaleves (Szabó Andrea receptje)

Frankfurti Leves Anna módra

Francia hagymaleves (Vichy27)

Káposztaleves Bera módon

Paleo húsételekPaleo húsételek

Rakott kínai kel (Tit)

Paleo fasírt (Tit)

Indiai pörkölt (Vichy)

Csirketorta

Csirkemellfilé sonkában 4 főre (Ottó küldte)

Csirkecombok savanyúkáposzta ágyon (B Verka)

Marhasült Sztroganoff mártással(Vichy27)

Csirke Berta Lotty módon

Brassói aprópecsenye Anna módra

Rablóhús Anna módra

Sós csirke (Nagy Zoli)

Paleo ételekPaleo ételek

Gombás-fokhagymás csirkemell salátaágyon (Rékanyuszi)

Rakott karfiol (Szabó Andrea receptje)

Húsos-töltött sült gombafej (Szabó Andrea receptje)

Berta Lotty Ünnepi ajánlatai (teljes menű)

Rakott brokkoli

Mediterrán rakott zöldség

Rakott karfiol

Téli brokkoli varázs 2 főre

Baconos tojásos-sajt saláta

Pangasius brokkolival (Nagy Zoli)

Csirkés Káposzta (Zsolt)

Rakott húsos kelkáposzta (Zsolt)

Májas Kenegető (Somogyi Kriszta)

Paleo zöldségekPaleo zöldségek

Paleo-zöldségsaláta (Lara7)

Grillezett zöldségek

Sült sajtos paradicsom

Tojásos mangold lecsó 2 személyre

Tepsis paleo zöldségtál (A'la Mineralwasser)

Gyors Gomba-egytálétel Anna módra

Pergelt káposzta Anna módra

Káposzta pogácsa Smirglitől

Vitalesz féle tormás padlizsán mártás: 4-6 főre

Töltött karalábé (4 főre; VegAdri)

Cukkinis lecsó 2 személyre (Vitalesz)

 

 















 

 

 

 
Szendi G: Az értelmes szenvedés: boldogság 
Szendi Gábor: Új vitaminforradalom. Szendi Gábor: Párbajok nélkül.
Szendi Gábor: Napfény vitamin Szendi Gábor: A Nő élete. Jaffa. 2012.
Szendi-Mezei: Paleolit szakácskönyv 2. Szendi Gábor: Paleolit kezdőknek. Jaffa. 2012.
Szendi Gábor: Paleolit és korunk betegségei. Jaffa. 2011 Szendi-Mezei: Paleolit szakácskönyv. Jaffa. 2011
Szendi Gábor: Boldogtalanság és evolúció. Jaffa. 2010 Szendi Gábor: Paleolit táplálkozás. Jaffa. 2009.
Szendi Gábor: Pánik - tények és tévhitek. Jaffa. 2009 Szendi Gábor: Isten az agyban. Jaffa. 2008.
Szendi Gábor: A Nő felemelkedése és tündöklése. Jaffa. 2008 Szendi Gábor: Depresszióipar. Sík kiadó. 2005.

Feliratkozás hírlevélre
Küldje el barátjának, ismerősének!