Szendi Gábor:
Paleolit táplálkozás

A nyugati életmód és a civilizációs betegségek

Jaffa kiadó 2009 november 17.

 

Rendelési lehetőség:

A könyv ingyenes házhozszállítással megrendelhető közvetlenül a kiadótól a
http://www.jaffa.hu/szerzok-reszletek.php?szerzo_id=45 címen 20%-kal olcsóbban.
Személyesen is átveheti a kiadóban (1061 Budapest, Király u. 16) vagy
A házhozszállításnál gondolnia kell arra, hogy
-átvételkor fizet
-legyen otthon valaki, amikor a postás jön
-vagy be kell majd menni érte a postára

 

Hallható, látható infókHallható, látható infók

Paleolit táplálkozás from Illuvision on Vimeo.

 

 


RTL Klub 2010. május 17. Holló Mártával a paleo étrendről 7 perc

 


Klub rádió 2010 április 5. (6 perc)

 


Klub rádió 2009 december 14. (10 perc)

 


RádióCafé 2009 október 12. (40 perc)

 Szendi Gábor és Vári József beszélgetése a NetSzemle.hu c. rádió műsor 2009. szeptember 24-i adásában az influenza oltásról

 

Olvasható interjúk, ismertetőkOlvasható interjúk, ismertetők

 


Nők Lapja Café 2009 dec.31.

 


Nők Lapja Café 2009 dec.31.

 


IPM Klub 2009 október 13. (egy kis előzetes)

 

 

 

A könyv előszava

A civilizációs betegségeket a civilizáció okozza. De vajon a civilizáció, mint megbetegítő tényező, hogyan ragadható meg? A civilizáció mely aspektusa az, amely a betegségekért felelős? A sűrű népesség? A mesterséges anyagok és a szennyezett környezet? Mind lehetséges. Én azonban a kutatások alapján úgy vélem, hogy a civilizáció megbetegítő hatásának a fő csapása a táplálkozás és a nap kerülése.
Sokan megfogalmazták már ezt a "vissza a természethez" elvet, de legtöbbször tudományosan nem megalapozottan, hanem inkább csak érzelmi alapon. A legtöbb nosztalgikus irányzat ősinek a pár száz, maximum egy-két ezer éves életmódot tekinti, ami bizonyára jobb, mint a mai életmódunk, de nem elvileg más. Ami ma a reformtáplálkozásban a modern életformára válaszként született, az mélyen magában hordozza lenyomatként a 20. századi nyugati étrendet. Nem szakít vele, hanem csak megreformálja. A barna cukor semmivel nem egészségesebb, mint a fehér cukor, az ember alig ötszáz éve ismeri a cukrot. A teljes kiőrlésű gabona csak hajszállal jobb, mint a finomított fehér liszt. A gabonafogyasztás igazi ellentétje a gabona nem fogyasztása. Az evolúció során az ember évmilliókig egyáltalán nem élt gabonával. Hasonlóképen, a hidegen sajtolt olajak némiképp egészségesebbek, mint a transzzsírokkal szennyezett hidrogénezett sütőolajak, de valójában a "reformolaj" csak ugyanúgy omega-6 túlfogyasztást jelent, mint a modern táplálkozás általában. A táplálkozás igazi reformjának nem a nyugati étrendből kell kiindulnia, hanem abból, hogyan táplálkoztak őseink, mire adaptálódtunk évmilliók alatt.
A táplálkozás megreformálásához modellként itt vannak a természeti népek. Bár a civilizáció csápjai lassan őket is elérik, ahol még háborítatlanul élik hagyományos életüket, ott ismeretlenek a civilizációs betegségek, mint szívbetegség, rák, autoimmun betegségek.
Az evolúciós orvoslás és evolúciós táplálkozástudomány az ő tanulmányozásukkal többet tud meg az emberi szervezet egészséges működéséről, mint az orvostudományi kutatások együttvéve.
Aki kicsit is beleássa magát az orvostudományi kutatásokba, megdöbbenve tapasztalhatja azt a hihetetlen technikai és elméleti tudást, amellyel molekuláris szintig lejutva képesek a kutatók elemezni az emberi szervezet működését. A gond csak az, hogy minél mélyebbre jut valaki a test működésének megértésében, annál inkább szem elől téveszti a globálisabb keretek fontosságát. A nyugati táplálkozás paradigmáját a modern orvostudományi kutatások alapvetően soha nem vizsgálták, és nem kérdőjelezték meg. Öröktől adottnak tekintették az ember kialakult étrendjét, és a civilizációs betegségek okát maximum az arányok eltolódásában keresték. Ahogy egy kutató találóan megfogalmazta: ha mindenki dohányozna, azt gondolnánk, a tüdőrákot valami genetikai eltérés okozza. Mert a dohányzás olyan természetes volna, hogy senki nem vizsgálná, vajon mi lenne, ha nem dohányoznánk. Így vagyunk a nyugati táplálkozással is. A kutatások fő irányát meghatározó paradigma meg sem kockáztatja, hogy firtassa a gabonafélék fogyasztásának egészségességét. A gabonafogyasztás olyan, mintha mindenki dohányozna.
Az egész megkérdőjelezése helyett maradt az összetevők arányaiban keresni a baj gyökerét. Sok zsír? Sok só? Sok UV sugárzás? A részkérdésekben való elmerülés vezetett az orvostudomány egyik legnagyobb tévedéséhez, a koleszterinhipotézishez, ami teljesen átalakította az egész nyugati világ gondolkodását és orvoslását - minden eredmény nélkül.
Ha végigtekintünk az orvosláson, akkor azt látjuk, hogy a meghatározó szemléletet az jelenti, hogy a betegség a beteg emberben bekövetkezett elváltozás következménye, vagyis a betegségért az egyén genetikai vagy egyéb okokból kialakult sérülékenysége hibáztatható. Ez a szemlélet abból indul ki, hogy vannak az egészséges és vannak a beteg emberek, a határvonal köztük élesen meghúzható. Ez a szemlélet magában hordozza azt is, hogy nem a táplálkozással van alapvetően baj, hanem azzal, hogy egyesek az egészséges táplálkozásra betegséggel reagálnak. Lehet tehát vizsgálni a szénhidrát-anyagcsere zavarát, de nem merül fel az, hogy a szénhidrátfogyasztás maga a probléma. Lehet konkrét ételek és vegyületek rákkeltő hatását vizsgálni, de nem merül fel, hogy a nyugati étrend és a melanoma kockázat miatti napfénykerülés egészében rákkeltő. Lehet az autoimmun betegségeket molekuláris szintig kikutatni, de komolyan nem merül fel, hogy a nyugati táplálkozás két nagy alapegysége, a gabonafélék és a tejtermékek fogyasztása a bűnös. Ha a táplálkozással minden rendben van, csak a beteg egyén reagál rá kórosan, akkor a gyógyítás azt jelenti, hogy adjuk neki továbbra is ugyanazt, csak segítsünk gyógyszerekkel neki, hogy fel tudja dolgozni a "normál" táplálékot. Ezért nem merült fel, hogy a szívbetegségjárványt nem a zsír, hanem a szénhidrátok okozzák, ezért nem merült fel, hogy a cukorbetegség valójában normális reakció egy megbetegítő étrendre, és ezért nem merült fel - hogy egy apró, de sokaknak mégis súlyos problémát is említsek - hogy az akne összefügghet a táplálkozással. A csillagászat, a fizika, a biológia megrekedt volna a világ megértésében, ha nem söpri félre a régi paradigmát a heliocentrikus világkép, a relativitáselmélet és kvantummechanika és az evolúciós teória. Az orvoslás új paradigmája az emberi táplálkozás új szemléletére kell épüljön.
Az új paradigma szellemében azt mondhatjuk, hogy a nyugati étrend alapvetően idegen az emberi szervezet működésétől, következésképen ez az étrend eredendően megbetegítő. Ez azt jelenti, hogy a civilizációban az életkor előrehaladtával valójában mindenki megbetegszik, csak van, aki súlyosabban, ők a régi paradigmában "a" betegek, míg a többséggel csak lassan végez a nyugati táplálkozás. Ők azok, akik "öregszenek". A természeti népek vagy a százévesek vizsgálatából tudjuk, hogy a magas vérnyomás, a romló cukorháztartás, az érelmeszesedés, a csontritkulás nem a korral jár, hanem a megbetegítő étrend kumulatív hatása. Ez a könyv sokéves gondolkodás és vizsgálódás terméke. A világon rengeteg felvilágosult gondolkodású kutató van, aki már egy új paradigmát képvisel. Ez a könyv rengeteget merített az ő munkásságukból. Minden paradigma ideológiai sajátosságokkal is bír, vagyis adott korban nem pusztán tudományos érvek, hanem érdekek hálózata tartja fenn. Különösen igaz ez a nyugati táplálkozás paradigmára, amelyet a hatalmas tőkeerőt képviselő élelmiszeripar, és a táplálkozásból eredő megbetegedések kezelésére gyógyszereket kifejlesztő gyógyszeripar tart életben. A paradigma fenntartásának érdekében a két iparág, de különösen a gyógyszeripar, rendkívül szoros, szimbiotikus kapcsolatot épített ki az orvoslással. Ez a kapcsolat mára olyan szorossá vált, hogy az orvostudomány elveszítette függetlenségét. Az orvostudományi elméletek sikerességét ma már nem a magyarázó elv jelenti, hanem hogy mennyire illeszkedik a gyógyszeripar érdekeihez. Ilyen légkörben az általam idézett kutatók egyfajta megtűrt tudományos partizánok, akik addig végezhetik a dolgukat, míg túlságosan meg nem sértik az uralkodó paradigmát életben tartók érdekeit. A könyvben talál majd példákat erre is, de élő példaként említhetném akár magamat is. Kutatói állásomba került az, hogy nyilvánosan hirdettem az antidepresszánsok hatástalanságát és öngyilkosságfokozó hatását. Akinek a tudományos igazság fontosabb, annak ilyesmire mindig számítani kell.

 

 

Bevezető

I. A hosszú élet titka

 

Egy kis evolúciós megfontolás

 

Okinavai tanulságok

 

Luigi Cornaro

 

A korai kalóriacsökkentéses vizsgálatok

 

A csökkentett kalória-bevitel hatása az emberre

 

Miért hosszabbítja meg az életet a csökkent kalória-bevitel?

 

Csak lassan a testtel!

 

Hosszú és egészséges élet

 

Olovnyikov órája

 

Az Élet órájának átállítása

 

A SIR szerepe az öregedésben

II.A veszélyes kenyér

 

A kenyér története és evolúciós megfontolások

 

A "modern" étrend áldozatai

 

Az inzulinról

 

A hiperinzulinizmus és az inzulinrezisztencia

 

Szénhidrát és szívbetegség

 

A közvetlen bizonyítékok

 

Egy kis "rostológia"

 

A vegetarianizmus, mint a koleszterinmítosz vadászterülete

 

A lowcarb táplálkozás a szívbetegség

 

A hiperinzulinizmus következményei

 

 

Cukorbetegség

 

 

A lowcarb és a cukorbetegség

 

 

A rák és a nyugati étrend

 

 

A vastagbélrák és az inzulin

 

 

A mellrák és az inzulin

 

 

A megoldás?

 

 

A policisztás ovárium szindróma

 

 

Hajhullás és kopaszodás: a nyugati életmód következménye?

 

Gabonafélék: a nyolcadik utas a halál?

 

Mi a gluténérzékenység?

 

A gluténérzékenység gyakorisága

 

Ki gondolta volna - különös esetek

 

A gluténérzékenység és különféle betegségek kapcsolata

 

 

Cukorbetegség

 

 

Pajzsmirigy betegségek

 

 

Sokizületi gyulladás

 

 

Irritábilis bélszindróma és Crohn betegség

 

 

Neurológiai betegségek és gluténérzékenység

 

 

Epilepszia

 

 

Fejfájás, migrén

 

 

Schizofrénia

 

 

Gluténérzékenység és meddőség

 

A gluténérzékenység felismerése

 

Glutén érzékenység teszt

 

Összefoglaló

III.A tej

 

A tej rövid története

 

A pasztörizálás és homogenizálás

 

A1 és A2 tehén

 

A metabolikus szindróma a "civilizációs betegség"

 

Tej és metabolikus szindróma

 

A tej és a szív és érrendszeri megbetegedés

 

Tej, a mellrák és a prosztatarák

 

Tej és autizmus

 

Tej és autoimmunbetegségek

IV.A koleszterin mítosz

 

Bevezető

 

A jó, a rossz és az ártatlan

 

Mi is az a koleszterin?

 

A szívhalál felfedezése

 

Előrejelzi-e a koleszterinszint a szívhalált?

 

A koleszterinmítosz azonban nem csak a nagyon időseknél nem működik

 

A varázsló összetöri a koleszterinszint mérőjét

 

Te is fiam, Brutus?

 

Zsírfogyasztás és szívbetegség

 

 

Hogyan születik a mítosz?

 

 

A táplálék koleszterintartalma és a szívbetegség

 

 

Állati zsírok és szívbetegség

 

 

Az élelmiszeripar blöffje

 

 

A tojás rehabilitációja

 

 

Erőszak a természeten: a koleszterinszint csökkentőkről

 

 

Búcsú a koleszterin téveszmétől

 

A szívbetegség szénhidrát elmélete

 

 

Elhízás és szívbetegség

 

 

Az elhízás története

 

 

Tényleg a zsírfogyasztás nőtt?

 

 

A cukorbetegség - egy másik járvány?

 

 

A szívbetegség fő oka tehát a finomított szénhidrát

 

A C-reaktív fehérje

 

Halálos ajánlás?

 

A trójai faló: az "egészséges olaj" és ami benne van

 

 

Az Omega-6

 

 

A másik bűnös: a transzzsír

 

 

A homocisztein

 

Hogyan tovább?

V.A sómítosz

 

A só és az élet

 

A só megkérdőjelezhetetlen veszélyessége

 

A sómítosz születése

 

Sócsökkentés semmiért

 

A só és a gének

VI.Az omega-3

 

Omega-3 és szív

 

Omega-3 és rák

 

Omega-3 és autoimmun/allergiás betegségek

 

Egyéb

VII.A D vitamin

 

D vitamin története

 

A bőrszín és a D vitamin: evolúció

 

A D vitamin és a rák

 

D vitamin hiány

 

D vitamin és rákbetegek túlélése

 

D vitamin és influenza

 

Napozás és melanóma

 

 

Melanóma és leégés

 

 

Melanóma és D vitamin

 

 

A melanomát nem is a napsütés okozza?

 

 

Melanoma és szolárium

 

 

Naptejek és melanoma

 

 

Pár megjegyzés még

 

Mammográfia - a túlkezelés veszélyei

 

 

A mammográfia dicstelen felemelkedése

 

 

A mammográfia veszélyei

 

 

A mammográfia további kockázatai

 

 

Detektálás helyett valódi megelőzés

 

 

Van másfajta szűrés is

VIII.A Paleolit táplálkozás: egy életstílus

 

A paleo étrend alapelvei

 

A szénhidrátok

 

Tejtermékek

 

Növényi olaj

 

Hüvelyesek

 

 

Kóros vitaminhiányban szenvedünk, miközben túltápláltak vagyunk

 

Az első lépések a Paleolit táplálkozás felé

 

Hajrá, fog ez menni

 

A paleolit táplálkozás gyakorlata

 

 

Praktikus paleo megfontolások

 

 

A szénhidrátok

 

 

A zsírok

 

 

Tej és tejtermékek

IX.Akne, pattanás és táplálkozás

 

Mi is az az akne?

 

A táplálkozás hatása az aknéra

X. A csontritkulás

 

Az oszteoporózis "története"

 

Az oszteoporózis: kockázatból betegség

 

Az oszteoporózis "kezelése"

 

 

A hormonpótlás veszélyei

 

 

A fluorid : kéri, nem kéri, kapja

 

 

Biszfoszfonátok: nem csak fogunkat hagyhatjuk ott

 

A tej és a csontok

XI.Adepresszió és nyugati életmód

 

Depresszió és metabolikus szindróma

 

Omega-3 és lelki bajok

 

Koleszterin és agyműködés

 

Homocisztein és depresszió

 

Depresszió és aktivitás

 

Konklúzió

XII.Csak megfontoltan!

 

A gondolat hatalma

 

Az éhség

 

A sóvárgás

 

A fogyás

 

Háborút kell nyerni, nem csatát

 

 

 

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

Google reklám

  

 

 

 
Szendi G: Paleolit ismeretek haladóknak 
Szendi G: Az értelmes szenvedés: boldogságSzendi G: Az önértékelés csapdájában.
Szendi Gábor: Új vitaminforradalom. Szendi Gábor: Párbajok nélkül.
Szendi Gábor: Napfény vitamin Szendi Gábor: A Nő élete. Jaffa. 2012.
Szendi-Mezei: Paleolit szakácskönyv 2. Szendi Gábor: Paleolit kezdőknek. Jaffa. 2012.
Szendi Gábor: Paleolit és korunk betegségei. Jaffa. 2011 Szendi-Mezei: Paleolit szakácskönyv. Jaffa. 2011
Szendi Gábor: Boldogtalanság és evolúció. Jaffa. 2010 Szendi Gábor: Paleolit táplálkozás. Jaffa. 2009.
Szendi Gábor: Pánik - tények és tévhitek. Jaffa. 2009 Szendi Gábor: Isten az agyban. Jaffa. 2008.
Szendi Gábor: A Nő felemelkedése és tündöklése. Jaffa. 2008 Szendi Gábor: Depresszióipar. Sík kiadó. 2005.


Feliratkozás hírlevélre
Nyomtatás vagy PDF-be mentés
Küldje el barátjának, ismerősének!