Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Kris Gunnars:
11 komoly aggály a növényi olajakkal kapcsolatban

Fordította: Mezei Elmira

Forrás:Kris Gunnars: 11 Serious Concerns About Vegetable Oils (No. 2 is Scary)

Amikor az állati zsírokat démonizálni kezdte a közegészségügy és az orvoslás, akkor remek megoldásnak tűnt az embereket átszoktatni a növényi olajokra és margarinra. Mára ez az elgondolás totális kudarcnak minősíthető, s ha lehetne ilyen jogi kategóriát alkalmazni a tudományos tévedésekre, akkor ez volna a gondatlanságból elkövetett népírtási kísérlet.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Az étkezési zsírok témája nagyon ellentmondásos.

Korábban a telített zsírokat okolták a koleszterinszint megemelkedéséért, és a szívbetegség okozójaként, de mára ennek bebizonyították az ellenkezőjét ( 1 , 2 ).

Valamilyen oknál fogva a táplálkozási ajánlások még mindig a növényi magolajakat javasolják a telített zsírok, pl. a vaj helyett.

Ezek közé tartozik a szójabab olaj, a gyapotmag olaj, a repce olaj, a pórsáfrány olaj, a napraforgó olaj, a szőlőmag olaj, és mások.

A növényi olajaknak az lenne a hivatása, hogy csökkentsék a koleszterin szintet, aminek csökkentenie kéne a szívbetegség rizikót, a világ legnagyobb gyilkosát.

Azonban…sok vizsgálat mindenféle aggályt támasztott ezekkel az olajakkal kapcsolatban. ( 3 ).

Annak ellenére, hogy csökkentik az LDL koleszterint, katasztrofális hatással lehetnek az egészség egyéb aspektusaira és az anyagcserére.

Alább álljon 11 ok, amiért kerüljük őket, mint a pestist.

1. A növényi olajaknak nagyon magas az omega6 linolsav tartalma

Valószínűleg hallottak már az omega-3 és az omega6 zsírsavakról.

Ezek többszörösen telítetlen zsírsavak, ami azt jelenti, hogy kémiai felépítésükben sok kettős kötéssel rendelkeznek.

Gyakran esszenciális zsírsavakként említik őket, mert a szervezet nem rendelkezik az előállításukhoz szükséges enzimmel.

Ezek a zsírsavak sok biokémiai folyamatban fontos szerepet játszanak, beleértve a gyulladáshoz, az immunitáshoz, és a vérrögképződéshez kapcsolódóakat.

A probléma az, hogy omega-3-omega6-ra egy bizonyos arányban van szükségünk. Amikor az egyensúly felborul, akkor ez megzavarhatja a szervezet biokémiai folyamatait.( 4 ).

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Például ez a két zsírsav gyakran verseng ugyanazokért az enzimekért és a sejtmembránok felületén ugyanazokért a helyekért.( 5 , 6 ).

Gyakran összefüggő, de ellentétes szerepük van. Például mindkettő szerepet játszik az eikozanoidok nevű jelzőmolekulák előállításában.

Az omega-6-ból készült eikozanoidok gyulladásfokozók, míg az omega-3-ból készültek gyulladás gátlók. ( 7 , 8 ).

Az evolúció során kiegyensúlyozott arányban fogyasztottuk e két zsírsavat. A probléma ott van, hogy manapság drasztikusan eltorzult az arány az omega-6 irányába.

Az emberek nemcsak túl sok omega-6-ot esznek, de az omega-3 bevitelük nagyon alacsony, és ez recept a katasztrófára.

A régi időkben az omega-6-omega-3 arány 1:1-3:1 volt, míg ma kb. 16:1, ami kívül esik az evolúciós normán ( 9 ).

Az étrendünkben messze a növényi olajak képviselik a leggazdagabb omega-6 forrást.

Különösen a linolsav nevű omega-6 zsírsavban gazdagok. Túlzott mértékben fogyasztva ez a zsírsav egy sor problémát okoz, különösen, amikor az omega-3 bevitel alacsony (általában ez a helyzet).

2. A linolsav felhalmozódik a sejtmembránokban

A zsírok nem csak energiaforrások.

Néhányuknak potens biológiai aktivitása van, mások megmaradnak a szervezetben, ahol strukturális és funkcionális célokra használódnak fel.

A linolsav, a növényi olajak fő zsírsava a zsírsejtekben és a sejtmembránokban halmozódik fel.( 10 , 11 ).

Az alábbi grafikont Dr. Stephan Guyenet készítette, 6 tanulmány alapján, amelyben a testzsírunk linolsav tartalmát mérték 1961-től 2008-ig ( 12 , 13 , 14 , 15 , 16 , 17 ).

Ez azt jelenti, hogy a nagymértékű növényi olajfogyasztás strukturális változásokhoz vezet a szövetekben.

Az anyatej linolsav tartalma is jelentősen megnőtt.( 18 ).

Nem tudom, Önök hogy vannak vele, én ezt elég félelmetesnek találom.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


3. A linolsav fogyasztás megnöveli az oxidatív stresszt és hozzájárul az érfal diszfunkcióhoz

A többszörösen telítetlen zsírsavak, mint a linolsav, a két vagy több dupla kötés miatt érzékenyek a szabadgyök károsodásra. A szabadgyökök nagyon reaktív molekulák, amelyeket folyamatosan termel a szervezet.(19).

Az antioxidánsok feladata, hogy segítsenek semlegesíteni a szabadgyököket.

Amikor a szabadgyökök száma meghaladja az antioxidánsokét, azt nevezzük oxidatív stressznek.

Nem meglepő, hogy mivel a többszörösen telítetlen zsírok hajlamosabbak a szabadgyök általi károsodásra, a vizsgálatok kimutatták, hogy a magas linolsav bevitel hozzájárulhat az oxidatív stresszhez. (20).

Egy kontrollált vizsgálatban a résztvevők magas omega-6 linolsav tartalmú étrendet fogyasztottak, többnyire napraforgó olajból. (21).

Négy hét után az oxidatív stressz laborértékei jelentősen megnövekedtek. Egy másik dolog, amit észrevettek, hogy a nitrogén monoxid szintek (NO) lecsökkentek.

A nitrogén monoxid egy, az endothelium (az érrendszert belülről borító vékony sejtréteg) által termelt jelzőmolekula. Segít tágítani az ereket és alacsonyabban tartani a vérnyomást.

A csökkent nitrogén monoxid az endotheliális rendellenesség kezdeti stádiuma, amikor az érrendszer belháma máshogy kezd működni, mint kellene. (22).

Egy másik vizsgálat a a kémcsőben kimutatta, hogy a linolsav gyulladásfokozó állapotot stimulál a belhám sejtekben.(23).

A belhám rendellenesség valójában a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása felé vezető út első lépése.(24).

4. A növényi olajak csökkentik az LDL szintet, de a HDL-t is

Az egyik ok, amiért a növényi olajakat (tévesen) egészségesnek tartják, hogy a fogyasztásuk lecsökkentheti az LDL koleszterin és az összkoleszterin szintet.

Mint ahogy a legtöbb ember tudja, az LDL-ről gyakran „rossz koleszterinként” tesznek említést.

Ezt a tudomány is alátámasztja. Számos vizsgálat kimutatta, hogy a növényi olajfogyasztás lecsökkentheti az LDL-t, ami a szívbetegség egyik jól ismert rizikófaktora.(25, 26, 27).

Azonban fontos észben tartani, hogy ez csak egy rizikófaktor, nem maga a betegség. (Ráadásul az LDL-ből egyedül a kis méretű, nagy sűrűségű részecskék a veszélyesek, de ezek szintjét nem csökkentik a sztatinok, és mennyiségüket a szénhidrátfogyasztás határozza meg- Sz.G. megjegyzése)

Ami valóban számít az az, hogy a növényi olajak hogyan hatnak a végpontra, azaz a betegség tényleges kialakulására, illetve a halál kockázatára.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A növényi olajak enyhén csökkentik a HDL szintet is, ami viszont nem jó hír, mert a magas HDL szint kapcsolatba hozható az alacsonyabb szívbetegség rizikóval.(28, 29).

5. A növényi olajak megnövelik az oxidált LDL lipoproteineket

Amiről úgy beszélnek, mint LDL koleszterin, az valójában nem koleszterin.

Az LDL (Low Density Lipo protein) az alacsony sűrűségű lipoprotein rövidítése, ami egy koleszterint szállító fehérje a véráramban.

A szívbetegség kialakulásának egyik fontos lépése az LDL oxidációja, amelyből ún. oxidált LDL részecskék keletkeznek (30).

Ezek azok az LDL részecskék, amelyek lerakódnak az artériák falán. (31).

A növényi olajakból származó többszörösen telítetlen zsírok utat találnak az LDL lipoproteinekbe, ezáltal erősen hajlamosítva őket az oxidációra. (32, 33, 34, 35, 36, 37).

6. Bizonyos vizsgálatok összefüggést találtak a növényi olajak és a szívbetegség rizikó és halálozás között

A szívbetegség a nyugati világ elsőszámú halálozási oka.

A növényi olajakkal és a szívbetegséggel kapcsolatos bizonyítékok elég vegyesek, és a magolajak használata nagyon ellentmondásos.

A legjobb mód, hogy áttekintsük, hogyan befolyásolják a szívbetegséget, a nagy mintán készült, randomizált, kontrollált vizsgálatok áttekintése, ahol a résztvevők évekig fogyasztották a növényi olajakat.

Szerencsére sok ilyen vizsgálatot végeztek.

Közülük háromban nem találtak szignifikáns hatást, (38, 39, 40), de másik háromban viszont megnövekedett szívbetegség rizikót mutattak ki (41, 42, 43).

Két vizsgálat előnyöket mutatott ki, de ezek közül az egyikben sok hiba volt (44, 45).

Gyakran mondják, hogy a „többszörösen telítetlen zsírsavak” megelőzik a szívbetegséget, de nagy hiba az összes többszörösen telítetlen zsírsavat egy kalap alá venni, mert ez a kategória az omega-3 és az omega-6 zsírsavakat is magában foglalja.

Az olyan beszámolók pozitívak voltak, ahol a kísérletben résztvevőket a két zsírsav keverékével etették.

De az olyan vizsgálatokban, ahol csak omega-6-ot fogyasztottak (növényi olajak formájában), a szívbetegség rizikója 16%-al megnövekedett. Ez a hatás nem volt statisztikailag szignifikáns, de nagyon közel volt hozzá. (46).

Ugyanakkor az is igaz, hogy számos megfigyeléses vizsgálat kimutatta, hogy ezek az olajok csökkentik a szívbetegség rizikóját. (47, 48).

Azonban a megfigyeléses vizsgálatok nem bizonyítják az ok-okozati összefüggést, inkább arra jók, hogy feltevéseket alakítsanak ki, amelyek további vizsgálódást igényelnek.

Amikor egymásnak ellentmondó eredményeink vannak a megfigyeléses és a kontrollált vizsgálatokból, akkor a kontrollált vizsgálatokat kell irányadónak tekintenünk, mert ez az egyetlen fajta vizsgálat, amely ok-okozati összefüggést tud kimutatni.

Ha a legjobb bizonyítékokat nézzük, a növényi olajfogyasztás inkább okozója, mint megelőzője a szívbetegségnek.

7. A növényi olajak katasztrofálisak a főzéshez

Mint ahogy fentebb már említettem, az egyik probléma a növényi olajakban lévő zsírsavakban, hogy reagálnak az oxigénnel.

Ez nem csak a szervezeten belül történik, hanem hevítésnél is. Ezért nagyon rossz ötlet őket főzéshez használni.

A hőstabil telített és egyszeresen telítetlen zsiradékokhoz képest, ezekben az olajakban számos betegséget előidéző anyag keletkezik a főzés során. ( 49 , 50 ).

Ezek közül vannak olyanok, amelyek apró szemcséi a levegőben, finom permet formájában belégzésre kerülnek, és ily módon hozzájárulhatnak a tüdőrák kialakulásához. Az olyan konyhában való jelenlét, ahol ezekkel a növényi olajakkal főznek, megnövelheti a tüdőrák rizikót. ( 51 , 52 ).

8. A növényi olajak megnövelhetik a rákrizikót

Mivel a növényi olajak nagyon reaktív zsírsavakat tartalmaznak, amelyek a sejtmembránokban ülnek, hozzájárulnak az oxidatív károsodáshoz.

Amikor a membránokban lévő zsírsavak oxidálódnak, láncreakciót válthatnak ki.

Ha a sejtmembránokra felhőkként gondolunk, akkor ezek az oxidatív láncreakciók olyanok, mint rajtuk keresztül csapó kis villámok.

Ezek a reakciók a sejt fontos molekuláit károsíthatják. Nem csak a sejtmembránokban, hanem a fehérjékben és a DNS struktúrákban is.

A sejten belül is kialakíthatnak különféle rákkeltő vegyületeket.( 53 ).

A DNS károsítása által, ezek az olajak megnövelik az olyan károsodások rizikóját, amelyek hosszú távon hozzájárulnak a megnövekedett rákrizikóhoz.

Egy nyolc éves, kontrollált vizsgálatban abban a csoportban, amelynél lecserélték a telített zsírokat növényi olajakra, majdnem kétszer olyan valószínűen haltak meg rákban. A különbség épp, hogy csak nem volt statisztikailag szignifikáns, de majdnem. ( 54 ).

Ezen kívül számos megfigyeléses vizsgálat talált erős összefüggést a növényi olajfogyasztás és az emberi rák között. ( 55 , 56 , 57 , 58 , 59 ).

Ezt bőven alátámasztja számos állatkísérlet is, amelyben kimutatták, hogy a növényi olajak kedveznek a ráknak az állatoknál, különösen a mellráknak, ami a leggyakoribb rákfajta a nőknél.( 60 , 61 , 62 ).

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


9. A növényi olajfogyasztás összefüggésbe hozható az erőszakos viselkedéssel

A többszörösen telítetlen zsírsavak összegyűlnek az agyban.

Az agy valójában 80%-ban zsírból áll, és ennek jelentős része omega-3 és omega-6, az agy szárazanyagtartalmának kb.15-30%. ( 63 ).

Ha a növényi olajakból származó omega-6 zsírsavak ugyanazokért az enzimekért és helyekért versenyeznek a sejtmembránokban, mint az omega-3 zsírok, akkor logikus, hogy az agyfunkcióra is hatással vannak.

Érdekes módon, a vizsgálatok nagyon erős korrelációt találtak a növényi olajfogyasztás és az erőszakos viselkedés között, az emberölést is beleértve.

Az alábbi grafikonon láthatjuk egy vizsgálat adatait, amely öt országban vizsgálta az omega-6 bevitel és a gyilkosságok mértéke közötti kapcsolatot ( 64 ).

Természetesen ez nem feltétlenül jelent ok-okozati kapcsolatot, de a statisztikai korreláció nagyon szembetűnő.

10. A növényi olajak nagyon finomítottak és feldolgozottak, hasznos tápanyagok nélkül

Egy dolog, amiben a legtöbb táplálkozási szakértő egyetért, hogy a teljes értékű ételek a legjobbak.

A teljes, feldolgozatlan élelmiszerek általában jelentősen táplálóbbak, és egészségesebbek, mint a feldolgozott változatok.

A legtöbb növényi olaj erősen finomított. Leggyakrabban durva kémiai folyamatokkal nyerik ki őket a magvakból, beleértve a fehérítést, szagtalanítást, és a mérgező oldószer, a hexán használatát.

Emiatt az összes vitamint és növényi tápanyagot kivonják belőlük, így nyugodtan nevethetők „üres” kalóriáknak.

11. A kommersz növényi olajak tele vannak transzzsírokkal

Ha csak nem egy lakatlan szigeten élt eddig, biztosan hallott már a transzsírokról.

Ezek telítetlen zsírok, amelyeket kémiailag megváltoztattak, hogy szobahőmérsékleten szilárdak legyenek.

Általában erősen feldolgozott élelmiszerekben találhatók. Annyira mérgezőek, hogy a világon sokfelé a kormányok törvényeket hoztak az élelmiszerekből való kivonásukra.

Azonban sokan nem tudják, hogy a növényi olajakban is bőven van belőlük.

Egy amerikai szupermarketekben végzett, szója és repceolaj vizsgálatban 0.56%-4.2% volt az össztranszzsír aránya. Ez rengeteg. ( 65 ).

Meglepő módon a transzzsír tartalmat ritkán tüntetik fel a címkéken.

Tanulság

Sokféle zsiradék van, amit az emberek több száz éven át probléma nélkül fogyasztottak (mielőtt a modern civilizációs betegségek felütötték volna fejüket).

Ebbe beletartozik az extra szűz olíva olaj, valamint a kókuszolaj és a legeltetett tehén vaja, amelyek mind kivételesen egészségesek. Sajnos ugyanez nem mondható el a növényi magolajakról, amelyek nagyon magasan feldolgozottak és finomítottak, és számtalan vizsgálatban komoly egészségügyi problémákat tudtak okozni.

Ha Önt érdekli az egészsége, és el akarja kerülni a krónikus betegségeket, akkor azt javaslom, hogy úgy kerülje a növényi olajfogyasztást, mintha az élete múlna rajta, mert tényleg múlik.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre