Carlos Tello:
5+ lehetséges Cordyceps gomba előny

Forrás:Carlos Tello: 5+ Purported Cordyceps Mushroom Benefits 2020

Fordította: Szendi Gábor

A Cordyceps kivonatot tartalmazó étrendkiegészítők egyre népszerűbbé váltak számos feltételezett egészségügyi hatásuk miatt.

 

A Google adatkezelési elvei

 

A Cordyceps egy zavarba ejtő és kíméletlen gomba - Ázsia hegyvidéki régióiban ez a gomba megtámadja a rovarlárvákat, és a testükből nő ki. A népek évszázadok óta használják az energia és a libidó fokozására, valamint a tüdő- és vesebetegségek leküzdésére. Ismerje meg, mit mond a tudomány az állítólagos egészségügyi előnyeiről.

Mi a Cordyceps?

Áttekintés

A Cordyceps a gombák egy csoportjának (nemzetségének) neve, amelyek mindegyike különböző rovarok vagy más gombák parazitája. A Cordyceps gombáknak világszerte több mint 750 faja létezik. Elsősorban Dél-Ázsiában, Európában és Észak-Amerikában nőnek. [1,2].

A legismertebb és legjobban tanulmányozott faj a Cordyceps sinensis. 2007-ben a tudósok a nevét OphioCordyceps sinensis-re változtatták, de még mindig leginkább C. sinensis vagy csak Cordyceps néven emlegetik. [3,4].

A cég általam ajánlott kedvezményes termékei itt tekinthetők meg


A Cordyceps nem szokványos gomba. Spórái megfertőzik a molylepke hernyóit, és egy nagy masszává, úgynevezett micéliummá nőnek, amely behatol a rovar testébe, és végül elpusztítja a lárvákat. Ezután a tetemből egy vékony tönk, az úgynevezett termőtest hajt ki, spórákat bocsát ki, és folytatja a ciklust [5].

Hagyományos felhasználás

A gomba-hernyó kombinációból készült tinktúrák és teák a hagyományos kínai orvoslásban ismertek a libidó fokozására, a fáradtság csökkentésére, valamint a tüdő- és vesebetegségek kezelésére [2,6,7].

Tágabb értelemben a Cordyceps általános tonizálónak számít, amely állítólag növeli a vitalitást és a hosszú életet biztosít [2,6,7].

Tömegtermelés

Mivel a vadon élő C. sinensis egy adott gazdaszervezethez, földrajzi és éghajlati viszonyokhoz alkalmazkodott, a vadon élő C. sinensis ritka, és lehetetlen tömegesen termeszteni [8].

A túlzott begyűjtés miatt a vadon élő C. sinensis ma már veszélyeztetett fajnak számít. A vadon élő formájának betakarításával nem kielégíthető a kereslet, így mesterséges termesztési módszereket fejlesztettek ki [9].

Napjainkban a Cordyceps tömegtermelését vagy a gomba folyékony közegben (élesztőt, cukrot és egyéb tápanyagokat tartalmazó) fermentálásával, extrahálásával és tisztításával, vagy a micélium szilárd közegen (rizs, köles, búza) történő termesztésével oldják meg. Az előbbi módszer gyorsabb és elterjedtebb Kínában, míg az utóbbi hosszabb időt vesz igénybe, és Japánban valamint az Egyesült Államokban a legtöbb gyártó ezt az eljárást alkalmazza [10,1110].

A tenyésztett Cordyceps micélium ugyanolyan koncentrációban tartalmazza az aktív komponenseket, mint a vad Cordyceps, így hatékony és megfizethető alternatívát jelent. [12,13].

A vadon élő Cordyceps veszélyeztetett fajjá vált. Így a Cordycepset ma már tömegesen különböző körülmények között, laboratóriumokban állítják elő.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Rövid áttekintés

 • Védheti a májat és a veséket
 • Javíthatja az immunrendszer működését
 • Segíthet az asztma és a COPD kezelésében
 • Javíthatja az aerob edzéskapacitást
 • Általában biztonságos, minimális mellékhatásokról számoltak be
 • Hosszú múltra tekint vissza a használata

Kétségek

 • Klinikai vizsgálatok hiánya
 • Nehéz nagy mennyiségben előállítani
 • A vadon élő C. sinensis rendkívül drága és veszélyeztetett.
 • Lehetséges kölcsönhatás antidiabetikus és vírusellenes gyógyszerekkel.
 • Fokozhatja a prosztatarák növekedését

A Cordyceps lehetséges egészségügyi előnyei

Megjegyzés: Ez a rész a C. sinensis és a C. militaris előnyeivel kapcsolatos kutatásokat tartalmazza a hatóanyagok és hatások hasonlósága miatt. A Cordyceps említése mindkét fajra vonatkozik.

Valószínűleg hatásos:

1) Védi a vesét

A Cordyceps megvédheti a veséket az egyes antibiotikumok által okozott károsodástól, fokozhatja a veseműködést, és segíthet az immunrendszer kiegyensúlyozásában a veseátültetésen átesett embereknél.

Az aminoglikozidok az antibiotikumok széles csoportját alkotják, amelyeket gyakran írnak fel gyermekek számára (a gentamicin és a neomicin néhány példa). Sajnos ezek súlyosan károsíthatják a veséket. A C. sinensis 21 aminoglikozid antibiotikumot szedő embernél megelőzte a vesekárosodást [14,15].

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Két, több mint 200, rossz veseműködésben szenvedő emberen végzett vizsgálatban a C. sinensis védelmet nyújtott egy potenciálisan káros orvosi eljárás vesekárosodásával szemben [1617].

Egy 98 krónikus vesebetegségben szenvedő emberen végzett klinikai vizsgálatban a C. militaris (400 mg/nap) késleltette a betegség előrehaladását [18].

Vesebeteg patkányoknál a Cordyceps csökkentette a gyulladásos citokineket, csökkentette az oxidatív stresszt és javította a vesefunkciót. A C. sinensis megakadályozta a sejtpusztulást és csökkentette a gyulladást rossz vérellátású vesékkel rendelkező olyan patkányoknál. [19,20,21].

Veseátültetések

Öt tanulmány és összesen 447 veseátültetett beteg adatait elemezve a Cordyceps csökkentette a szövődmények számát (szervkilökődés, fertőzések, vese- és májkárosodás). Emellett javította a vese-, máj- és immunfunkciót is. A Cordycepset szedő betegeknek kevesebb ciklosporin A-ra volt szükségük; ez egy olyan gyógyszer, amelyet a szervkilökődés megelőzésére használnak, és amelynek súlyos mellékhatásai vannak [22,23,24,25].

Az immunrendszer kiegyensúlyozásával a Cordyceps úgy tűnik, hogy véd a szervkilökődés ellen, csökkenti a fertőzéseket és javítja a veseunkciókat a veseátültetett betegeknél. Hosszú távú (>1 év) vizsgálatokra van azonban szükség ahhoz, hogy meghatározzák a hosszabb távú előnyöket ebben a populációban.

Összességében a korlátozott bizonyítékok arra utalnak, hogy a Cordyceps védi a veséket a krónikus vesebetegségben szenvedő, antibiotikumokat szedő és orvosi beavatkozásokon (beleértve a veseátültetést is) átesett embereknél.

Ha Ön a fenti állapotok bármelyikében is sorolható, megbeszélheti orvosával, hogy a Cordyceps hasznos lehet-e kiegészítő stratégiaként az Ön esetében. Mivel ezek az állapotok mind súlyosak, gondosan be kell tartania orvosa ajánlásait, és soha ne használja a Cordyceps-et az általa felírt készítmény helyettesítésére.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


2) Az immunrendszer működésének javítása

Úgy tűnik, hogy a Cordyceps javítja az immunrendszer működését, de ez nem jelenti azt, hogy immunerősítőként kellene kezelni. Hatása kiegyensúlyozó: csökkenti az immunrendszer túlműködését autoimmun betegségek esetén, miközben fokozza a védekezést, amikor az immunrendszer legyengült vagy épp kórokozóval szemben harcol.

Egy 44 autoimmun pajzsmirigybetegségben szenvedő beteggel végzett vizsgálatban a Cordyceps gyakoribb típusa - a C. sinensis - csökkentette a pajzsmirigy antitestek szintjét, és kiegyensúlyozta a gyulladáskeltő és gyulladáscsökkentő immunsejtek szintjét [26].

Egy másik, 39 egészséges felnőttön végzett vizsgálatban a tenyésztett C. sinensis 8 héten át történő pótlása csaknem 40%-kal növelte a természetes ölősejtek aktivitását [27].

Egerekben a C. sinensis megakadályozta az immunsejtek kemoterápia okozta pusztulását, és javította az immunsejtek kórokozókkal szembeni hatékonyságát. És bár ez ígéretes, klinikai vizsgálatok nem erősítették meg, hogy képes lenne ellensúlyozni a kemoterápia mellékhatásait [28,29].

A másik Cordyceps faj, a C. militaris egy 79 emberen végzett vizsgálatban növelte a fertőzések elleni küzdelemben részt vevő immunsejtek (természetes ölősejtek, IL-2 és IFN-gamma) aktivitását. Biztonságos és hatékonyabb volt, mint a placebo. A lombik vizsgálatokban növeli a falósejtek, azaz a baktériumok és azok törmelékének elnyelésében részt vevő sejtek aktivitását [30,31].

Tehát a Cordyceps javíthatja az immunrendszer működését.

3) A tüdőfunkció javítása

Két vizsgálatban 180 asztmás ember esetében a Cordyceps csökkentette a tüdőben a gyulladást és javította a tüdőfunkciókat és az általában enyhítette a tüneteket [3233].

Egy másik, 50 krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedő emberen végzett vizsgálat szerint a gomba javította a tüdőfunkciókat és enyhítette a légszomjat [34].

Patkányvizsgálatok hasonló előnyöket mutattak ki. A Cordyceps COPD-ben szenvedő patkányoknál csökkentette a tüdőgyulladást és megakadályozta a légutak hegesedését és megvastagodását [35].

Összességében a a Cordyceps javíthatja a tüdőfunkciót asztmás vagy COPD-s embereknél.

Nem elegendő bizonyíték a következőkre:

4) Sportteljesítmény javítása

Két, 57 idősebb felnőtt bevonásával végzett vizsgálatban 1-3 g Cordyceps-kivonat szedése a kerékpáros edzés során csökkentette a fáradtságot és javította az oxigén hatékonyabb felhasználását [36,37].

Ugyanakkor ugyanez a kivonat (3 g/nap) egy másik vizsgálatban edzett kerékpárosoknál nem javította az állóképességi teljesítményt [38].

A Cordycepset kapott egerek kétszer annyi ideig tudtak úszni, mielőtt elfáradtak volna. Ez a hatás annak tulajdonítható, hogy a Cordyceps növeli az ATP-szintet, ami energiát szabadít fel. Ráadásul csökkenti az oxidatív stresszt és a tejsav felhalmozódását, amelyek összefüggnek a hosszan tartó fizikai aktivitással. [39,40,41,42,43a]. Egy újabb vizsgálat azt erősíti, hogy a Cordyceps tartós szedése javítja az állóképességet [43b]

Mindent egybevetve, 4 klinikai vizsgálat (eltérő eredményekkel idősebb felnőtteknél és jól edzett sportolóknál) és néhány állatkísérlet azt sugallhatja, hogy a Cordyceps javíthatja a fizikai teljesítményt kevésbé edzett embereknél

A cég általam ajánlott kedvezményes termékei itt tekinthetők meg


5) A máj védelme

A Cordyceps védheti a májat azáltal, hogy növeli a védő antioxidánsok szintjét és megakadályozza a zsírok felhalmozódását a májban. A májgyulladásban és májzsugorban szenvedőknek is segíthet, bár a bizonyítékok korlátozottak.

60 hepatitis B-s betegnél a Cordyceps a májban csökkentette a gyulladást és a hegesedést, és javította a májfunkciót. Egy hagyományos kínai, több gyógynövényt tartalmzó gyógyszer a Cordycepsszel (Fuzheng Huayu) együtt adva csökkentette a májkárosodást 40 májzsugorodásban szenvedő embernél.

[4445].

Nem alkoholos zsírmájbetegségben szenvedő egereknél csökkentette a zsírraktárakat és növelte a máj antioxidánsait. Patkányoknál a Cordyceps védett a vesebetegség okozta májkárosodás ellen, és megakadályozta a máj alkohol okozta hegesedését [46,47,48].

Egy lombikvizsgálat rávilágít a lehetséges mechanizmusra. A vizsgálatban a Cordyceps megakadályozta a zsír felhalmozódását a májsejtekben azáltal, hogy növelte a zsírégetésben részt vevő gének aktivitását. Egyidejűleg a Cordyceps csökkentette a zsírraktározásban szerepet játszó gén aktivitását is [49].

Két kis vizsgálat, valamint néhány állat- és lombikvizsgálat nem tekinthető elegendő bizonyítéknak arra, hogy a Cordyceps garantáltan védi a májat. További, nagyobb mintán végzett klinikai vizsgálatokra van szükség ezen előzetes eredmények megerősítéséhez.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Cukorbetegség és vércukor

A Cordyceps kivonat (Cs-4) javította az inzulinérzékenységet és csökkentette a vércukorszintet egészséges patkányoknál [50,51].

Cukorbeteg egerek és patkányok esetében a Cordyceps csökkentette a vércukorszintet és az inzulinrezisztenciát. Növelte az antioxidáns szintet, és megakadályozta a máj-, vese- és hasnyálmirigy-károsodást [52,53,54,55,56].

Mivel a Cordyceps vanádiumban gazdag, ez magyarázza, hogy patkányoknál alkalmazásával jelentős vércukorszint csökkenést lehetett elérni [75]

Fogyás

A cordycepin (a Cordycep kivonata) a bélbaktériumok összetételének módosításával csökkentette a súlygyarapodást a magas zsírtartalmú étrenddel etetett elhízott patkányoknál [57].

Érdekes módon a cordycepin segített az inaktív zsírsejteket (fehér zsírszövet) kalóriaégető zsírsejtekké (barna zsírszövet) alakítani [58].

Termékenység és nemi hormonok

Észak-Indiában és Nepálban a Cordyceps "himalájai viagra" néven ismert. Állítólag a helyi pásztorok figyelték meg először, hogy a Cordycepset fogyasztó jakok, kecskék és juhok sokkal erősebbek és testesebbek lettek. Ezt követően a gomba nagyon népszerűvé vált a vitalitás növelésére és afrodiziákumként [59].

A Cordyceps javította a spermiumok számát és minőségét patkányokban és sertésekben [60,61,62].

Mindkét faj - a C. sinensis és a C. militaris - egerekben és patkányokban növelte az ösztradiol és a tesztoszteron nemi hormonok szintjét [63,64,65,66].

Ez a hormonális növekedés valószínűleg a Cordyceps termékenységet fokozó hatásainak következménye. Ráadásul a tesztoszteron támogatja az izomépítést, ami hozzáadódik a fent említett edzési előnyökhöz. És egy kiegészítésként a tesztoszteron fokozza a libidót, különösen azoknál az embereknél, akiknek alacsony a szintje [63,64,65,66,67].

Szív

A Cordyceps csökkenti a magas koleszterin- és trigliceridszintet, amelyet a magas telített zsír- és koleszterintartalmú étrend okoz egerekben. Így viszont védheti az ereket és megakadályozhatja azok eltömődését [55,68].

A Cordycepsből izolált poliszacharidnak (CS-F30) lehet ilyen hatása. Egerekben csökkentette a koleszterinszintet és a triglicerideket [56].

A gombából származó cordicepin a szívet is védheti. Megakadályozta egereknél a plakkok felhalmozódását, csökkentve a szívbetegségek kockázatát [69].

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Patkányoknál a Cordyceps segített megelőzni a szabálytalan szívverést. Emellett csökkentette az oxidatív stresszt és javította egerek szívének regenerálódást oxigénhiányos állapot után [70].

Agyi funkciók

A Cordyceps állatkísérletek szerint jó nootropikus és agyvédő gyógygomba lehet. Úgy tűnik, hogy fokozza az agyi vérkeringést és csökkenti az agysejtek károsodását, de még nem tudjuk, hogy ez igaz-e az emberekre.

Gerébeknél (a sivatagi patkányok egy fajtája) a Cordyceps megakadályozta a rövid távú memóriaromlást és a stroke okozta neuronvesztést. Lehetséges, hogy az agyi vérkeringés gyengesége esetén is segíthet [71].

A Cordyceps védett a memóriavesztés ellen, megakadályozta az agysejtek károsodását, és csökkentette a gyulladást a demenciában szenvedő egerek agyában. Patkányoknál növelte az új neuronok születését és növekedését, és csökkentette a memóriavesztést [72,73].

Parkinson-kóros patkányoknál a cordycepin javította a mozgást, csökkentette a dopamin neuronok pusztulását, és csökkentette az agyi gyulladást [74].

Depresszió

Egy vércukorszintet eredményező vizsgálatban a patkányok életkedve is megnőtt a Cordyceps hatására [75].

A Cordyceps patkányokban csökkentette a depresszió tüneteit az agy adrenalin- és dopamin receptorainak aktiválásával [78].

Egerekben a cordycepin gyorsabban és hatékonyabban csökkentette a depresszió tüneteit, mint az imipramin (egy antidepresszáns gyógyszer) [79].

Fájdalom

A Cordyceps csökkentette a patkányok fájdalmát, és hatékonyabb volt, mint a kontroll gyógyszer, a fenilbutazon, amelyet általában az állatok fájdalmának enyhítésére használnak. [80].

A kordicepin csökkentette a fájdalmat és a gyulladást ízületi gyulladásban szenvedő patkányoknál az NFκB aktiválódásának megakadályozásával, amely molekula a gyulladás fokozásának genetikai kapcsolójaként szolgál [81].

Csontritkulás

Az elterjedtebb Cordyceps faj, a C. sinensis megakadályozta a csontsűrűség és az ásványianyag-tartalom csökkenését csontritkulásban szenvedő patkányoknál. Ez viszont javította az erejüket is [82].

Egerekben a másik Cordyceps faj, a C. militaris megakadályozta a gyulladás okozta csontvesztést  [83].

Öregedés

Észak-Indiában a Cordycepset nagyra értékelik, mint hosszú életet elősegítő gyógymódot. A tradicionális vélekedések ellenére csak egy tudományos tanulmány vizsgálta az öregedésgátló potenciált [59].

A felgyorsult öregedésben szenvedő egerekben a Cordyceps növelte a kulcsfontosságú antioxidánsok szintjét, csökkentette az oxidatív stresszt, és javította az agyi és szexuális funkciókat. [84].

Rák

Az alábbiakban a Cordyceps lehetséges rákellenes hatásaival kapcsolatos néhány előzetes kutatást fogunk megvitatni. Ez még mindig az állat- és lombik kísérlet fázisában van, és további klinikai vizsgálatoknak kell még megállapítaniuk, hogy a kivonat hasznos lehet-e a rákterápiákban.

A Cordyceps lassította a rák növekedését, csökkentette a tumor méretét és növelte a túlélési időt bőr-, immunsejtes (limfóma), tüdő- és májrákos egerekben. Segített megakadályozni a rák terjedését is [85,86,87,88,89,90,91].

Lombik vizsgálatokban a cordycepin, az ergoszterol és a Cordycepsből származó poliszacharidok programozott sejthalált idéztek elő, amely a rákszerű viselkedést mutató sejtek eltávolításához szükséges. Ezek a vegyületek emellett növelték a rákellenes immunsejtek (makrofágok és természetes ölősejtek) aktivitását, és megakadályozták a rákot tápláló erek elszaporodását. [92,93,86,94,95,96].

A fő hatóanyag, a cordycepin az agy- és szájrákos sejteket is érzékenyebbé tette a rákkezelésre [97,98].

A Cordyceps azonban nem biztos, hogy minden rákos megbetegedés esetén előnyös. A prosztatarák bizonyos típusait az androgének, például a tesztoszteron és a dihidrotesztoszteron táplálhatják. A C. sinensis növelte a prosztatarák növekedését egerekben a tesztoszteronszint növelésére való képessége miatt. [99,64]. (Tekintve azonban, hogy a kutatás újabban nem a tesztoszteront teszi felelőssé a prosztatarák kialakulásáért, ezért ez az aggodalom megkérdőjelezhető (lásd. Prosztataipar cikkemet)

Adagolás : A legtöbb vizsgálatban napi 2-3 gramm Cordyceps kivonatot alkalmaztak.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Összefoglalva

A C. sinensis egy parazita gomba, amelyet a hagyományos kínai és tibeti gyógyászati rendszerekben nagyra értékelnek. A gomba hagyományos felhasználási területei közé tartozik az energia növelése és a fáradtság csökkentése, a termékenység és a libidó fokozása, valamint a betegségek széles skálájának kezelése, beleértve a megfázást és a cukorbetegséget.

Klinikai kutatások szerint a Cordyceps hatékonyan javíthatja a veseátültetett betegek eredményeit és szervi működését, segíthet a máj- és tüdőfunkció javításában, segíthet az autoimmun pajzsmirigybetegségek kezelésében, és javíthatja az aerob edzéskapacitást.

Állatokban rákellenes hatást mutat.

 

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre