Küldje el barátjának, ismerősének!

Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Szendi Gábor:
A SIBO és az IBS új, reménykeltő természetes kezelési módja

A lakosság 15-20%-a szenved olyan funkcionális bélrendszeri zavaroktól, amelyeket manapság leginkább az IBS (Irritábilis Bélszindróma) vagy a SIBO (Vékonybélbeli Baktériumok Túlszaporodása) alá szoktak besorolni. A két kórkép gyakran együttjár. Ezek a problémák általában makacsok, hullámzó tüneti képet mutatnak, a kezelési próbálkozásoknak gyakran ellenállnak. A borsmenta olaj egy új-régi, ígéretesnek látszó, kockázattal nem járó kezelési mód.

 

A Google adatkezelési elvei

 

A különféle funkcionális bélrendszeri zavarok igen elterjedtek, s a legkülönfélébb diagnózisokat kapják a betegek, de panaszaik a különféle kezelési próbálkozásoknak gyakran ellenállnak. Az Irritábilis Bélszindróma (IBS) tünetei közt tartjuk számon a felfújódást, fokozott gázképződést, hasi görcsöket, a székrekedést vagy hasmenést, esetleg e kettő váltakozását. A laktóz intolerancia és a cöliákia betegség hasonló tüneteket produkál, de ha valaki már áttért paleóra, legalább ezek kizárhatók. A vékonybélben túlszaporodott bélbaktériumok (SIBO) ugyancsak fokozott gázképződéshez és hasi diszkomforthoz vezetnek.

E bélrendszeri zavarokban közös, hogy a bélflóra összetétele rossz irányba tolódott el, elszaporodtak ill. "felköltöztek" a vékonybélbe olyan fajok, amelyeknek nem kívánatos hatásaik vannak. A bélbaktériumok nem egyszerűen passzív lakói bélrendszerünknek, hanem létükért, szaporodásukért harcot vívnak más baktériumfajtákkal, ill. velünk, a gazdaszervezettel. Tevékenységük következménye a fokozott gáztermelés vagy a bélmozgások befolyásolása. Pl. a metántermelő baktériumok hatása a székrekedés, mert a metán (de más termelődő gázok is) neurotranszmitterekként befolyásolják a bélidegrendszeren keresztül a bélmozgásokat. Mivel a metántermelő baktériumok primitív, lassan szaporodó baktériumok, számukra előnyös, ha a béltartalom lassan halad át a vastagbélen, vagyis a székrekedés állandósul, sőt súlyosbodik (Szendi, 2014).

IBS-ben és SIBO-ban leggyakrabban különféle antibiotikumokat alkalmaznak, mint rifaximin, neomycin, vancomycin, metronidazole, ill. ezek kombinációját. Ezek gyakran hatásosak, azonban a kezelésre nem mindenki reagál, és a javulóknál is a későbbiekben visszaesés következhet be. Az ismételt vagy gyakori szedés veszélye a rezisztens fajok kialakulása.

Régi megfigyelés, hogy a borsmenta olaj enyhíti a különféle béltüneteket. Számos placebo kontrollos, kettős vak vizsgálat történt IBS-ben szenvedő betegekkel. Reena Khanna és mtsi. 2013-as szisztematikus összefoglalójukban és metaanalízisükben kilenc vizsgálatot idéznek (további tizenhatot módszertani gyengeségek miatt nem vontak be a vizsgálatba), melyben összesen 726 beteg vett részt (Khanna és mtsi., 2013). A kilenc vizsgálat összevont elemzése alapján az IBS általános javulása 2.2-szer jobb volt a borsmenta olajat szedőknél, mint a placebo csoportban, a hasi fájdalmak 2.1-szer jobban csökkentek, mint a placebo csoportban.

Egy konkrét vizsgálatban az IBS vezető tüneteiben a hasi fájdalom/diszkomfort, felfúvódás, székrekedés, átlagosan 50%-kal csökkent, míg a fájdalmas székletürítés, vagy az elégtelen ürítés érzete átlagosan 60%-ra csökkent (Cappello és mtsi., 2007).


A vizsgálatokban általában bélben oldódó kapszulát használtak. A borsmentaolaj napi beszedett mennyisége vizsgálatonként változó volt. Több vizsgálatban a külföldön kapható kétféle kapszulázott borsmenta olajat használták . A Mintoil 220 mg-ot, a Colpermin 187 mg-ot tartalmaz, mindkettő bélben oldódó. Ezekből hol napi egyet, hol kettőt adtak a betegeknek. A komoly hatás legalább 2-3 hónapos szedéssel érhető el. A kapszulát evés előtt kell bevenni, hogy eljusson a bélig, mert ha evés közben veszi be valaki, túl sokáig tartózkodik a gyomorban, és szétmállhat. Akit nem zavar a gyomorégést okozó hatása, az otthon is gyárthat magának bormenta olaj kapszulát, úgy, hogy üres zselatin kapszulába beletölti a borsmenta olajat. Kapszula nélkül nem érdemes próbálkozni, mert erős égető érzést okoz a szájban és a torokban.

Egy vizsgálatban IBS-ben szenvedő betegeknél összehasonlították a borsmentaolajat egy görcsoldó gyógyszer hatásával, és úgy találták, hogy a betegek 16%-a elviselhetetlen mellékhatásokat tapasztalt a gyógyszerszedés alatt,míg borsmenta esetében ilyen nem fordult elő (Ahmad és mtsi., 1987).

A borsmentaolaj hatásmechanizmusára feltevések vannak. Egyrészt az enyhülést mutató tünetek jellegéből következik, hogy a borsmenta olajnak simaizomzatra gyakorolt lazító hatása van, ezáltal a bélmozgások nem görcsösek, továbbá a gázok nem panganak a belekben, hanem görcsmentesen távoznak.

Van azonban antibakteriális hatás is. Mivel IBS-ben gyakran megfigyelték a Esherichia colik túlszaporodását, egy kutatásban lombikban tesztelték a borsmentaolaj hatását, és hatásosabbnak találták még az IBS-ben gyakran használt rifaximinnál is (Thompson és mtsi., 2013). Az antibakteriális hatás másik bizonyítéka, hogy borsmentaolaj kapszulával sikeresen kezeltek SIBO-ban szenvedő beteget is. SIBO-ban a vékonybélben elszaporodnak az oda nem való baktériumok, s ezért itt olyan emésztési folyamatok zajlanak, amelyek a vastagbélre jellemzők. Mivel az emészthető szénhidrátok, fehérjék és zsírok nagyrészt a vékonybélben kerülnek felszívódásra, a "betolakodó" baktériumok belezavarnak ebbe a folyamatba, s gázokat, ill. különféle mérgező anyagokat termelnek a tápanyagokból. A SIBO következménye a lecsökkent sósavtermelő képesség is, ami tovább rontja az emésztést, és további baktériumok jutnak be kívülről a vékonybélbe a gyomor meggyengült "sósavzára" miatt. Savcsökkentők szedése, vagy időskorban a lecsökkent savtermelés ugyancsak előidézheti a SIBO-t. A SIBO szoros kapcsolatban látszik állni a krónikus fáradtság szindrómával és a fibromialgiával is. Hasonló összefüggés áll fent e két kórkép és az IBS között is.

Alan Logan és Tracey Beaulne cikkükben vizsgálatokat idéznek, mely szerint mindkét kórképben a betegek háromnegyede szenvedett SIBO-ban (Logan és Beaulne, 2002). Ismertetik egy 29 éves páciens esetét, akinél diagnosztizálták a SIBO-t és étrendi változtatás nélkül húsz napon át, naponta háromszor 200 mg (0.2 ml) borsmenta olajat adtak bélben oldódó kapszulában.


SIBO hatására a vékonybélben történő baktérium tevékenység miatt a hidrogén és a metán nagy mennyiségben jelenik meg a kilélegzett levegőben (a gázok egy része a bélfalon át a keringésbe, majd a tüdőbe jut), ezt megfelelő műszerrel mérni lehet. A standard diagnosztikus eljárás, hogy laktulózt itatnak a beteggel, amely -ha fennáll a SIBO- a vékonybélbe jutva emésztődni kezd és gáz termelődik.

Összehasonlítva a kezelés előtt és a terápia után végzett mérést, bizonyítható volt, hogy a gázok termelődése a felére csökkent.

A borsmentaolaj kapszula szedésével párhuzamosan érdemes minimalizálni a FODMAP-ak fogyasztását (https://www.tenyek-tevhitek.hu/alapkepzes-a-fodmapokrol.htm), mert ezek általában rontanak a tüneteken. A tartós javuláshoz fontos akár hónapokig is szedni a borsmenta olajat.

Ezt az összefoglalót személyes tapasztalatoktól vezérelten kezdtem írni. Tavaly az Ördögkatlan fesztiválon, valószínűleg a lacikonyhákon árult kolbásztól valamilyen fertőzést kaptam, s onnantól mindenféle bélpanaszaim támadtak. Két ízben szedtem végig rifaximin kúrát, szedtem orrba-szájba bélben oldódó probiotikumokat, de mindkét kúra csak átmeneti javulást eredményezett csupán. Aztán hallottam a borsmenta olaj hatásáról. Bevallom, mindent én sem hiszek el elsőre, tehát utánanéztem a szakirodalomban, és megnyugodtam. Vitaminkapszulákat ürítettem ki, és naponta háromszor étkezés előtt borsmenta kapszulát vettem be. Igaz, volt egy kis gyomorégésem tőle, mert nekem nincs bélben oldódó kapszulám. Leginkább este zavart, de elviselhető volt. Több hónapi szedés után egyszer csak minden bajom elmúlt. De, szedem azóta is rendületlenül, nehogy bármi visszaesés történjen.

Frissítésként beszámolnék arról, hogy egy ideje már nem szedem a kapszulát, mert pár hónap után már fölöslegesnek ítéltem, s elhagytam. Azóta is minden rendben.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

 

Irodalom

 

  • Ahmad S, Butt WA, Mahmood S. Peppermint oil and irritable bowel syndrome. Pak J Gastroenterol. 1987;1:34-38.
  • Cappello G, Spezzaferro M, Grossi L, Manzoli L, Marzio L. Peppermint oil (Mintoil) in the treatment of irritable bowel syndrome: a prospective double blind placebo-controlled randomized trial. Dig Liver Dis. 2007 Jun;39(6):530-6.
  • Khanna R, MacDonald JK, Levesque BG. Peppermint oil for the treatment of irritable bowel syndrome: a systematic review and meta-analysis. J Clin Gastroenterol. 2014 Jul;48(6):505-12.
  • Logan AC, Beaulne TM. The treatment of small intestinal bacterial overgrowth with enteric-coated peppermint oil: a case report. Altern Med Rev 2002;7:410-7.
  • Szendi G: A székrekedés. Paleolit Életmód Magazin. 2014, 2:24-26.
  • Thompson A, Meah D, Ahmed N, Conniff-Jenkins R, Chileshe E, Phillips CO, Claypole TC, Forman DW, Row PE. Comparison of the antibacterial activity of essential oils and extracts of medicinal and culinary herbs to investigate potential new treatments for irritable bowel syndrome. BMC Complement Altern Med. 2013 Nov 28;13:338.