Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Christopher Bergland:
A csecsemők megnyugtatásának idegtudománya

Egy új vizsgálat világít rá arra, miért nyugszanak meg a babák, amikor felveszik őket

Fordította: Váradi Judit

Forrás: Christopher Bergland: The Neuroscience of Calming a Baby

Miért szeretik a babák, ha ringatjuk, vagy babakocsiban tologatjuk őket? A babák úgy vannak kitalálva, hogy anyjuk mellett érezzék magukt biztonságban. S mi más bizonyítaná, mint a mozgatás, hogy a mamával vannak.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Valamennyi szülő és gondozó közvetlen tapasztalatból tudja, hogy a csecsemők megnyugszanak, amikor felveszik és gyengéden ringatják őket és járkálnak velük a szobában. A Current Biology című lapban, 2013 áprilisában közzétett vizsgálat szerint ez egy általános jelenség. Akár egérkölykökről, akár emberi csecsemőkről van szó, megnyugszanak, amikor felveszik őket. Az anya karjaiban lenni a legbiztonságosabb érzés egy babának és az anyának is nagy lelki nyugalmat ad, ha gyermekét boldognak, elégedettnek és nyugodtnak tudhatja. A babák neurobiológiai programozottsága arra, hogy abbahagyják a sírást, amikor felveszik őket, fajunk túlélését segítő evolúciós biológiánk része, mondja Kumi Kuroda, a japán RIKEN Agytudományi Intézet munkatársa.

Ez a vizsgálat bizonyítja először, hogy a csecsemők karbavételkori megnyugvását az agy, a mozgatórendszer és szívműködés összehangolt rendszere koordinálja, amely a kutatók szerint az anya-gyermek interakciók evolúciósan megőrzött formája.

Ez a tudományos magyarázat arra, miért olyan frusztráltak az újdonsült szülők, amikor csendes, megnyugodott kisbabájuk azonnal sírni kezd abban a pillanatban, amikor leteszik őt. Amikor a lányomat babakorában bepólyáztuk, az számára egy szoros, biztonságos helyzetet jelentett, amiben azonnal automatikusan ellazult, miután letettük.

Mi váltja ki ezt a megnyugvást?

Kuroda és kollégái megállapították, hogy ezt a megnyugvási reakciót a paraszimpatikus idegrendszer és a kisagy közvetíti. A lenyugvás a tapintásos és testérzékelési ingerektől függ. A testérzékelés az a képességünk, hogy érzékeljük és értjük testünk mozgásait és nyomon tudjuk követni térbeli helyzetét. Azt is felfedezték, hogy a paraszimpatikus idegrendszer segít a pulzust alacsony szinten tartani, amikor a babával járkálnak.

Mind az embercsecsemők, mind az egérkölykök megnyugszanak és abbahagyják a mozgolódást közvetlenül azután, hogy felveszik és cipelik őket, sőt az egérkölykök abbahagyják az ultrahangok kibocsájtását is. Az egérkölykök jellegzetes testhelyzetet vesznek fel, behajlított végtagokkal, ami más emlősökre is jellemző, pl. a macskákra, oroszlánokra.

Kurodának akkor jutott eszébe, hogy az egereknél is lejátszódik ugyanez a megnyugvási dinamika, amikor laboratóriumában az egérkolónia ketreceit tisztogatta. "Amikor nagyon gyengéden felkaptam a kölyköket a hátuk bőrénél fogva, ahogyan anyjuk is teszi, azonnal abbahagyták a mozgást és összehúzódtak. Nagyon nyugodtnak tűntek, de nem ernyedtek el, végtagjaikat hajlított állapotban tartották. Ez a lenyugvási reakció nagyon emlékeztet engem arra, amikor az embercsecsemőt csendesíti le anyja azzal, hogy felveszi és járkál vele."

A kisagy szerepe a nyugodtságban

Atlétaként átfogó tanulmányokat írtam a kisagyról, annak szerepéről a finoman hangolt izommozgások, az egyensúlyozás és a testérzékelés összehangolásában.. A kisagy folyton őrködik, hogy megvédje a szervezetet a veszélyektől és felkészítse a harcra vagy éppen a menekülésre, azáltal, hogy mindenről tud, ami a környezetben zajlik. Több más feladata mellett nagy felelőssége van abban, hogy biztonságunkról és fizikai jóllétünkről gondoskodjon. Ez rengeteg agyi energiát használ fel. Jóllehet a kisagy csak 10 %-a az egész agytérfogatnak, az agyi neuronok több, mint 50 %-át tartalmazza. A cerebellum meghökkentően sokra képes.

Ez a vizsgálat még egy értékes képességre hívja fel a figyelmet.

A tudósok már régóta tudják, hogy a kisagy közvetlen összeköttetésben áll a vágusz ideggel, amely lassítja a szív frekvenciáját és jótékony hatást fejt ki stresszhelyzetben.

Érdekes, hogy az egyetlen időszak, amikor a cerebellum feladja az őrködést és kikapcsol, az az alvás REM fázisában történik, amikor a testünk bénult, megakadályozva álmaink cselekvésben való kiélését. Amikor a babát felveszik és járkálnak vele, azt az automatikus jelzést kapja a kisagy, hogy ellazulhat és egészséges vágusz tónust hozhat létre, ami lecsökkenti a baba szívritmusát.

Következtetés

A kutatók véleménye szerint ezek a felismerések nagy horderejűek a szülői magatartás szempontjából és hozzájárulhatnak a gyermekek bántalmazásának megakadályozásához. "Ez a csecsemő reakció mind az anyának, mind a babának nagyon hasznos" magyarázza Kuroda, hozzátéve, "a babák viselkedésének helyes megértése csökkenti a szülők frusztráltságát, mivel a csillapíthatatlan sírás a gyermeki abúzus legfőbb rizikófaktora".

"A csecsemő reakciójának tudományos megértése megvédi a szülőket attól, hogy úgy értelmezzék a sírást, mintha az a babának abból a szándékából fakadna, hogy uralkodjon a szülein, ahogyan azt egyes gyermeknevelési elméletek - a "hagyjuk sírni" típusú stratégiák sugallják." mondja Kuroda. "Ezt a jelenséget inkább úgy kell értelmeznünk, mint a csecsemő érző-mozgató rendszerének természetes működését." Ha a szülők ezt jól megértik, akkor talán kevésbé éreznek frusztrációt a sírás hallatán, és gyermekük kevésbé lesz kitéve a bántalmazásnak.

A szerzők végül megállapítják, hogy "jóllehet a vizsgálat az anyákra terjedt ki, de hisszük, hogy mindenki okulhat az eredményekből, aki a gyermekekről gondoskodik."

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre