Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Sayer Li:
A csokoládé fogyaszt

Forrás: Sayer Li: New Study Confirms Chocolate's Fat-Busting Properties

Fordította: Mezei Elmira

A csokoládéról, persze, a jóminőségű és minél sötétebbről, egyre-másra derülnek ki egészségvédő hatásai.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Az egyik legkedvesebb hobbim nemcsak a csokoládéevés, hanem a csokoládéról szóló beszámolók is.

Nemrég például beszámoltam arról a mítoszdöntő vizsgálatról, amely bizonyította, hogy a csokoládénak hasi zsírégető hatása van és javítja a koleszterinszintet.

Azt megelőzően arról a kutatásról tudósítottam, mely szerint a csokoládé gyógyhatásai annyira erősek, hogy a nyugati világ egyes számú haláloka elleni védelemben vetekszenek a 29 milliárd dolláros sztatiniparral.

A csokoládéimádók bizonyára örvendeznek, hogy szerelmi románcuk ezzel az ellenállhatatlan finomsággal egyre inkább hivatalosan is szentesítődik a laboratóriumi köpenyt viselő modern papok kasztja által. Végül is, sokan szenvednek szeretet/gyűlölet kapcsolattól a csokoládéval; ambivalensek a saját rendszeres csokoládéfogyasztásukkal kapcsolatban, mivel a köztudatban még mindig nyalánkságnak tartják, és valóban az édességpolcokon található a boltokban.

Most a Nutrition című szaklapban megjelent egy új megfigyeléses vizsgálat, ami megerősíti, hogy a csokoládéfogyasztásnak szignifikáns egészségügyi előnyei lehetnek. "A csokoládéfogyasztás és a kövérség közötti kapcsolat európai kamaszoknál" című vizsgálatban azt találták, hogy a magasabb csokoládéfogyasztás európai kamaszoknál az alacsonyabb teljes és centrális kövérséggel függ össze.

A vizsgálat módszere a következő volt:

"A HELENA-CSS (Healthy Lifestyle in Europe by Nutrition in Adolescence Cross-Sectional Study) nevű vizsgálatban 1458 kamasz vett részt, (12,5-17,5 évesek). A táplálkozásukat maguk jegyezték fel egy számítógépes eszköz segítségével, két nem egymást követő napon. Mérték a testsúlyt és a testmagasságot, illetve kiszámították a BMI-t [testtömeg index]. Az adipozitást (kóros elhízás) a bőrredő mérés módszerével (Slaughter egyenlet) és a bioelektromos impedencia analízissel (BIA) értékelték. Lemérték a derék körméretét és feljegyezték a nemi érés idejét. A fizikai aktivitást gyorsulásmérővel mérték."

Az eredményeket így foglalták össze:

"A BMI alapján becsülve, a magasabb csokoládéfogyasztás összefüggést mutatott az alacsonyabb szintű totális és centrális kövérséggel; a testzsírt a bőrredő mérés, a BIA, és a derék körméret alapján határoztuk meg, tekintet nélkül a potenciális torzító tényezőkre. (P ? 0.01)."

A kutatók számításba vették és statisztikai korrekciókat eszközöltek a következő torzító tényezők kizárására:

 • Életkor
 • Nem
 • Nemi érés
 • Totális energia bevitel
 • Telített zsír bevitel
 • Gyümölcs- és zöldségfogyasztás
 • Fizikai aktivitás szint
 • Tea és kávéfogyasztás

És végül, a kórosan elhízott és a túlsúlyos kamaszok kizárásával megismételték az elemzést, "azon általános feltételezés miatt, miszerint a túlsúlyos egyének valószínűbben hamisítják meg a valós táplálékbevitelüket," de az eredmény nem változott.

Tehát, felmerül a nyilvánvaló kérdés, hogy hogyan is csökkenti a csokoládé a "kövérséget", hogy a kutatók politikailag inkorrekt terminológiáját használjuk?

A kutatók lehetőségként felvetik, hogy a csokoládé (különösen a flavonoidokban gazdag, sötétebb változatok) javíthatják az inzulinérzékenységet és a kortizol termelést. Mindkettőnek hosszú távú jótékony hatása lehet a testsúlycsökkentésben.

Hozzáteszik, hogy míg a csokoládéfogyasztást hagyományosan "a nagy kalóriatartalmú, komolyabb tápanyagokat nélkülöző, tehát egészségtelen édességevéssel azonosították", a közelmúlt beszámolói szerint a csokoládéfogyasztás felnőtteknél összefüggést mutat a kardio-metabolikus rendellenességek csökkent rizikójával, a következő fiziológiai hatásokon keresztül:

 • Antioxidáns
 • Magas vérnyomás csökkentő hatású
 • Érvédő hatású
 • Trombózisellenes hatású
 • Gyulladáscsökkentő hatású
 • Érfal lazító (nitrogén monoxid fokozó)

A GreenMedInfo.com adatbázisában folyamatosan jegyzékbe vesszük a csokoládé (és a kakaó) széleskörű potenciálisan terápiás fiziológiai tulajdonságait. 45 betegség közül a szív- és érrendszerhez kapcsolódó egészségügyi problémákkal kapcsolatban vizsgálták legtöbbet a csokoládét (vagy alkotóelemeit).

A csokoládé értékeiről szóló egyre több tanulmány azt jelenti, hogy a csokoládéimádók - például jómagam - továbbra is élvezhetik ezt a finomságot abban a tudatban, hogy a csokoládé nemcsak egy pillanatnyi élmény, hanem valódi és tartós egészségügyi előnyei lehetnek. Azonban fontos hangsúlyozni, hogy a tömegtermelésben készült csokoládénak komoly hátulütői lehetnek. Ha nem biotermesztésből származik, nem fair-trade és nem a lehető legsötétebb, illetve kezeletlen, (a legjobb a nyers), úgy már nem annyira egészséges. És ne feledjük, hogy számos látszólag kézműves és/vagy bio márka, mint pl. a Dagoba és a Green & Black most már multinacionális nagyvállalatok kezében van, amelyek olyan termelési módszerekbe fektetnek be, amelyek ellentmondhatnak a bio és a nem génmódosított elveknek. Tehát végezzenek alapos kutatást és válasszanak bölcsen!

L Di Renzo, M Rizzo, F Sarlo, C Colica, L Iacopino, E Domino, D Sergi, A De Lorenzo. Effects of dark chocolate in a population of Normal Weight Obese women: a pilot study. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2013 Aug ;17(16):2257-66.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre