Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Szendi Gábor
A "rákos" ősember

Paleo válaszok I.

A "rákos" ősember | Az érelmeszesedett ősember | A "gabonafogyasztó" ősember | A korán haló ősember | D-vitamin és ételallergia

Mint a régi viccben, a hír igaz, csak nem ősember, hanem neandervölgyi, és nem rákos, csak jóindulatú csontelváltozás.

 

A Google adatkezelési elvei

 

A média fizetett napszámosai sorozatban gyártják a teljesen félrevezető kutatási beszámolókat. Vajon miért fizetik őket? Hogy foglalják röviden össze a legújabb tudományos eredményeket, és hozzá nem értésből születnek a bődületes félreértelmezések? Vagy, s erre nem is merek gondolni, direkt hülyíteni akarják a népet? Sok évvel ezelőtt volt szerencsém bepillantani a média "tudományos" műhelyébe. Az egyik nagy internetes portálhoz beajánlottak, hogy lehetnék ott ilyen tudományos szakíró, aki ismertet friss kutatási eredményeket. Azzal indult a beszélgetés, hogy én lennék a pszichológiai rovat vezetője. Kérdezte, megnéztem-e a tudományos rovatot. Mondtam, megnéztem, de én csak az akadémikus orvoslás dogmáit láttam viszont. Ezen kicsit megsértődött, nyilván, mert a szemében ez volt "A Tudomány". Mikor aztán kiderült, hogy írtam egy könyvet az antidepresszánsokról Depresszióipar címen, a főszerkesztő hirtelen visszavonta ajánlatát -"maga olyan botrányhős, ugye", kérdezte, s onnantól csak esetleges cikkismertetésről beszéltünk. Akkoriban kezdett a D-vitamin érdekelni, 2006- körül járhattunk, javasoltam, hogy írnék arról. Visszaírta, hogy a téma szerinte érdektelen. Erre küldtem neki egy-két absztraktot, amelyek a mára már ismertté vált vészes D-vitaminhiányról írtak és a napozás és a D-vitaminpótlás szükségességét hangsúlyozták. Kegyesen visszaírt, hogy jó, írjak erről, de az legyen az összefoglalóm végkövetkeztetése, hogy elég annyi Nap, amennyi felgyűrt ujjú ingben ér minket a városban közlekedve. E ponton én szakítottam meg hervadtan induló kapcsolatunkat. Megértettem, hogy a "tudományos rovatok" nem az igazi tudományra kíváncsiak, hanem az olvasottságra. Ez viszont azt jelenti, hogy a többség és a hivatalos tudomány véleményét kell megerősíteni. Paleo esetén ez a paleo cikizését jelenti.

A rákos ősember

"Rákos Neander-völgyit találtak" címmel jelent meg egy tudományos hír az Origon, és sajnálatos módon ezt átvette az egész magyar média. Az eredeti tudományos közleményben fibrózus diszplázia szerepel, aminek halvány köze sincs a rákhoz. Az eredeti tanulmány szerzői maguk is külön hangsúlyozták, hogy jóindulatú elváltozásról van szó. Elég nagy felelősség telekürtölni a világot egy hamis állítással, aminek persze az a következménye, hogy néhány ingatag ember egyből kiábrándul a paleóból. De túllépve a "tudományos szakíró" tájékozatlanságán, mi is a cikk üzenete? Miért tartották pont ezt a hírt közlésre alkalmasnak?

"A rosszindulatú daganatos megbetegedéseket sokan civilizációs ártalomnak tartják, de egy új vizsgálat szerint már őseinket sem kerülte el ez a kór….A lelet viszont azt igazolja, hogy a még nem szennyezett környezetben élő Neander-völgyiek is fogékonyak voltak ugyanazon fajta ráktípusokra (legalábbis azok egy részére), mint a mai emberek."

A cikk tehát arról akar meggyőzni, hogy a rák mindig is sújtotta az embert, törődjünk bele a sorsunkba, nincs mit tenni ellene. Ezt nem a környezetszennyezés, nem a táplálkozás okozza, hisz, lám, már az ősember is rákos volt. Továbbmegyek: ne érezd becsapottnak magad, nem félrevezettek a hivatalos ajánlásokkal, nem abba betegedtél bele, amit lenyomnak a torkodon. A rák mindig is volt és mindig is lesz.

Tényleg. Ma az emberek negyede rákban hal meg, a WHO jóslata szerint 2020-ig minden második ember rákos beteg lesz. Csakhogy a 19. században a rákos halálozás 1-2% volt, a természeti népeknél pedig 0%.

(Forrás: Hallberg és Johansson, 2002)

A rákos halálozás a 20. század során folyamatosan nőtt, a grafikon szerint 1910 és 1996 között tízszeresére. Akkor minek itt hülyíteni az embereket, hogy a rák elkerülhetetlen végzet. A rákot az életmód, elsősorban a nyugati táplálkozás okozza. Bizonyság rá, hogy a "rákos ősember" sem volt rákos, és hogy természeti ember sem szokott rákban meghalni. És nem azért, mert fiatalon hal meg. (lásd. később)

Ajánlott cikkek a RÁK szekcióban!

Irodalom a Paleo válaszok V. végén

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre