Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Searby és Dr.Verkerk:
A folsav rosszul hasznosul és felhalmozódik a vérben

Fordította: Szendi Gábor

Forrás: Lynda Searby: Folates not folic acid for flour fortification, urge researchers. Nutraingredients, 25 jul 2014. és
Dr. Robert Verkerk : Folic acid: The double-edge sword of the golden micronutrient. Nutraingrediets, 21-Mar-2014

A vizsgálatok arra utalnak, hogy a folsav, a B9 vitamin szintetikus változata, más biokémiai úton és sokkal kisebb hatékonysággal hasznosul, mint a természetes folát. A népesség fele génmutáció miatt nem képes a folsavat megfelelően feldolgozni, de a génmutációtól mentes emberekben is a folsav lassan alakul át megfelelő formába. Így a folsav egy része feldolgozatlanul kering a vérben - és nem tudjuk, ez mit is okozhat. Ezzel szemben a folát biztonságosan szedhető.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Linda Searby: A kutatók sürgetik a folsav folátra cserélését az élelmiszerek dúsításában

Az új eredmény, mely szerint a szervezet hatékonyabb hasznosítja a folátot, mint a folsavat, fontos információ lehet az egészségügyi hatóságoknak, akik az élelmiszerek folsavval történő dúsítását fontolgatják.

Az Institute of Food Research and Newcastle University kutatói kimutatták, hogy a szervezet másként kezeli a szintetikus folsavat, mint a zöld levelű növényekben található folátot. Ezt azt eredményezi, hogy a le nem bomlott folsav kering a vérben, amit a máj ugyan lebont, de a folyamat nagyon lassú.

Egy kétélű kard

Azokban az országokban, ahol kötelező az élelmiszerek folsavval való dúsítása, az olyan velőcső-záródási defektusok, mint nyitott gerinc vagy agyhiány, 46%-kal csökkent. Az ilyen intézkedések árnyoldala, hogy túladagolás kockázatának teszi ki a fogyasztót. Egy vizsgálat kimutatta, hogy idős nők háromnegyedében folsav mutatható ki a vérben. Számos tanulmány jelezte a túlzott folsavfogyasztás okozta lehetséges problémákat, min például, hogy károsítja az immunvédelmet, elfedi a B12 hiányát, és fokozza némely rák kockázatát.

Mivel Nagy Britannia fontolgatja, hogy kövesse az USA, Kanada, Ausztrália és további 70 ország példáját, és kötelezővé tegye az élelmiszerek folsavval való dúsítását, a kutatók arra próbálják ösztökélni a kormányzatot, hogy vegyék fontolóra a folát használatát, vagy vizsgálják tovább a túlzott folsav fogyasztás esetleges következményeit.

A foláttal való dúsítás

"Mi nem hozhatunk közegészségügyi döntéseket, mi csak kutatásokat végezhetünk abban a reménybe, hogy a döntéshozók figyelembe veszik kutatásaink legfontosabb eredményét. Nevezetesen, hogy a folsavat nem azonos módon dolgozza fel a szervezet, mint a természetes folátot", nyilatkozta a kutatásokat vezető Paul Finglas. "Ahol az élelmiszerek dúsítását végzik, ott mi a folát természetes formáját javasoljuk alkalmazni, ami manapság már kereskedelmi forgalomban is kapható"

Folsav hasznosulás

A kutatók arról számoltak be, hogy a folsav 86%-a a belek felől feldolgozatlan formában érkezik a májba a véráramon keresztül, míg a természetes folát már feldolgozva érkezik ide. "A folátot a bélfal sejtjei veszik fel és konvertálják biológiailag aktív formába", magyarázza Finglas. Mint mondja, az a feltevés, hogy a folsav ugyanígy aktiválódik már a bélfalban, patkányvizsgálatokból származik. "Azonban, amint a vizsgálatunk mutatja, a folsav a bélfalban nem alakul át a megfelelő formába, míg a folát igen, így a folsav eredeti formájában jut el a májba. A máj ezáltal túlterhelődik, és lebontatlan folsav kerül a szervezet véráramába.", magyarázza Finglas. Mint mondja, a máj átalakítja végül a folsavat, de a folyamat egészségügyi hatása nem ismert.

 

Dr. Robert Verkerk: Folsav: az értékes mikrotápanyag kétélű kardja

A folsavnak fontos egészségügyi előnyei vannak a tudományos kutatások és az egészségügyi hatóságok szerint szerint. Vajon a túladagolás reális probléma? , kérdeztük Dr. Robert Verkerkt a Alliance for Natural Health International (ANH-I) alapítóját és igazgatóját.

Hiányában a sejtek nem osztódnak. Megelőzi az olyan születési rendellenességeket, mint a nyitott gerinc. Csökkenti a rák, a szívbetegség és az Alzheimer betegség kockázatát. Támogatja az immunrendszert és üzemanyag a számunkra energiát termelő mitokondriumok számára. De, annak ellenére, hogy az Európai Élelmiszer Felügyelet nyolc egészségállítást is társít e vitaminhoz, egyre több bizonyíték halmozódik fel, hogy túladagolása fokozhatja a rákkockázatot.

Rákellenes vagy rák okozó?

Egy friss patkányvizsgálat, amit kanadai kutatók publikáltak a PLoS ONE-ban (2014: 9(1): e84635 ) egy kicsit jobban megvilágították a folsav komplex hatását. A kutatók azt találták, hogy ha a patkányokban a rák már kialakult, akkor a szintetikus folsav nagy dózisban serkentette a tumor növekedését. Ez felidézteti velünk a megannyi beavatkozásos vizsgálatot, nem csak, amikor folsavat adtak, hanem amikor béta-karotint, alfa-tokoferolt, A-vitamint, szelént és más szintetikus vagy erősen tisztított vitaminokat. Volt-e ezekben a vizsgálatokban a résztvevők némelyikében rejtett formában jelen betegség, nem tudjuk. Amit tudunk, hogy a dohányosok vagy azbesztmunkások körében a béta-karotin és a retinyl palmitat fokozta tüdőrák kockázatát. (Megjegyzendő, hogy retinyl palmitatátból napi 25 000 NE-t adtak, amiből már napi 5000 NE szedése sem ajánlott, mert ez egy un. preformált A-vitamin, ami szabályozatlanul felszívódik, túladagoláshoz vezet, és serkenti a daganatok fejlődését- Sz. G. megj.)

Táplálékból fedezett szemben a szintetikus formával

De térjünk vissza a foláthoz. Megfigyeléses vizsgálatokból arra következtethetünk, hogy akik sok zöld levelű zöldség vagy narancs formájában sok folátot fogyasztanak, azok a folát kardjának pozitív élét tapasztalják meg. Lecsökken náluk a rák és a szívbetegség kockázata. Miként a béta-karotin és az alfa-tokoferol ("E"-vitaminnak becézett csonka E-vitamin- Sz.G.) is, a folát is egy csomó beavatkozásos vizsgálatot indított el - melyben nem folátot, hanem folsavat alkalmaztak. (Ahogy az E-vitamin sem azonos az alfa-tokoferollal, és a retinyl palmitat sem azonos az A-vitaminnal. -Sz.G. megjegyzése). A folsav azonban ritkán fordul elő a természetben, ezt szintetikusan állítják elő.

De mielőtt jobban megértettük volna a folát kulcsszerepét az emberi egészségben, a folsavat joggal tekintették olyan vitaminnak, amelynek igazoltan pozitív hatásai vannak. Innen ered az EU nyolc egészségállítása, és az FDA (amerikai gyógyszerhatóság) ajánlása, hogy napi 800 mikrogramm folsav megelőzi a velőcső-záródási problémákat.

A folsavat abban a reményben állítják elő, hogy azonos módon hat, mint a folát. Stabil vegyület, évek alatt sem bomlik le, tehát jól forgalmazható. A természetes folát, különösen az aktív formája, az 5'-methyltetrahydrofolate (5-MTHF), közismerten igen bomlékony. Hasonló formákban nagy mennyiségben található a spenótban és más zöld levelűekben, de ha ezeket kicsit is főzzük, a vitamin lebomlik. A folsav forgalmazását tehát elsősorban nem a szervezetben mutatott hatékonysága, hanem stabilitása miatt szeretik a gyártók.

Genetikai sokalakúság

Minél többet tudunk meg a vitaminok szervezetben történő átalakításáról gondolkodó enzimekről, és az őket kódoló génváltozatokról, annál inkább felismerjük, hogy mennyire problematikus olyan formában a szervezetbe juttatni pl. a folátot, amelyet a szervezetünk évmilliókig valójában nem ismert.

Ez különösen igaz a beteg népességre, akik, mint kiderült, sokkal fogékonyabbak lehetnek bizonyos betegségekre, legyen az rák, szívbetegség vagy autizmus, mivel valamilyen génmutációt hordoznak. A mai napig legnagyobb metaanalízis jelent meg nemrég a folsavat/folátot alkalmazó beavatkozásos vizsgálatokról /Lancet (2013; 381 (9871): 1029-1036)/. Ebből az derült ki, hogy a folsav/folát úgy általában sem nem fokozta, sem nem csökkentette a rákkockázatot.

De volt az eredmények közt valami zavaró is. A rákkockázatban egy gyenge, nem szignifikáns 6%-os növekedést találtak azok körében, akik szintetikus folsavat szedtek, szemben azokkal, akik folátot kaptak. Ez a kockázatnövekedés nem függött össze sem a dózissal, sem a szedés időtartamával.

Orosz rulett?

Ez természetesen senkit nem riaszt el a folát nagy mennyiségben való fogyasztásától. De vajon ugyanez a helyzet a szintetikus formával, vagy az élelmiszerből kivont alakkal? Vagy csak arról van szó, hogy egyesek genetikai mutációk miatt nem tudják jól feldolgozni a szintetikus formát, s ezt jelzi a megnövekedett rákkockázat? Nem tudjuk.

UMFA: az új "rosszfiú"

Új keletű felismerésünk, hogy feldolgozatlan szintetikus folsav (Unmetabolised synthetic Folic Acid, UMFA) felhalmozódása a vérben egészségügyi kockázatot jelent. Amerikai kutatók úgy becsülik, hogy az amerikai népesség 40%-a szenved ebben, mivel az USA-ban széles körben terjesztik és fogyasztják a folsavval dúsított élelmiszereket. S nem ok nélkül, aggódnak most azért, vajon ez nem fokozza-e a rákkockázatot.

Ez az aranyat érő vitamin árnyoldala. A vitamin, ami megannyi betegségtől megvéd minket, most úgy jelenik meg, mint rákkockázat.

Azonban, ha az evolúciós biológia nézőpontjából vizsgáljuk a kérdést, nincs ebben semmi meglepő. Evolúciónk során testünk megtanulta összetett és erősen szabályozott módon felhasználni a tápanyagokat, s e folyamatok nincsenek feltétlen összhangban a gyógyhatástani mechanizmusokkal. Hogy ezek a természetes rendszerek jól működjenek, a megfelelő anyagok és a megfelelő környezet, valamint megfelelő génműködések szükségesek. Amit alacsony biológiai hatékonyságúnak és instabilnak mondanak, ugye ez a természetes folát, a szervezetnek pontosan erre volna szüksége. Olykor elhamarkodottan gondoljuk azt, hogy a természet baklövést követett el, amikor egy eredendően bomlékony és kevésbé hasznosuló formában nyújtja nekünk ezt a vitamint, miközben mi a lombikban egy stabil, jól hasznosuló formát, a folsavat tudtuk kifejleszteni.

Válasszuk a valódit

Amikor a folsavból a szervezet a megfelelő formát akarja létrehozni, a methylene tetrahydrofolate reductase (MTHFR) enzimre van szüksége. Csakhogy ez az enzim csapatjátékos, amikor megjelenik a folsav, annak sokkal több átalakulási lépcsőre van szüksége a hasznosuláshoz, mint a folátnak. Kilenc enzimnek és 15 génnek kell közreműködnie, hogy a szervezetben aktív formává alakuljon a folsav. Miközben rengeteget tudunk már a folátot átalakító dihydrofolát reduktáz enzimről, tudásunkban nagy űr van arról, hogy a különféle génmutációk miként befolyásolják a folsav átalakíthatóságát. Hogy elkerüljük azt a rengeteg bizonytalanságot, ami azzal kapcsolatos, miként és menyire képes szervezetünk a folsavat megfelelően feldolgozni és a UMFA magas szintjét elkerülni, inkább szedjük a már forgalomban lévő, stabilizált folátot.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre