Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Dr. Joseph Mercola:
A koleszterin nélkülözhetetlen az optimális egészséghez; a szívbetegség hat legfontosabb rizikófaktora

Forrás: Mercola:Why Cholesterol is Essential for Optimal Health, and the Six Most Important Risk Factors of Heart Disease (Interjú Chris Masterjohnnal)

Fordítás, kivonat: Mezei Elmira

Koleszterin nélkül nincs élet. A koleszterin mítosz szerint a magas koleszterin okozza a szív- és érrendzseri betegségeket. Valójában a koleszterin legjobb esetben is csak jelzője a kóros háttérfolyamatoknak.

 

A Google adatkezelési elvei

 

A koleszterinnel kapcsolatban komoly zűrzavar van, és az sem tiszta, hogy vajon a magas koleszterinszint okozza-e a szívbetegséget.

Chris Masterjohn, aki nemrég doktorált táplálkozástudományból a Connecticut Egyetemen, öt szakmailag lektorált tanulmányt publikált a vitaminpótlás témájában, és jelenleg a zsírban oldódó vitaminokat - az A, D, és K vitamint - kutatja az Illinois Egyetemen.

Egy blogot is üzemeltet (The Daily Lipid1), és a weboldalát (Cholesterol-And-Health.com2), a koleszterin témájának szenteli. A Weston A. Price Alapítványban is aktív.

Az 1950-es évek óta, Ancel Keys hibás kutatásainak népszerűsítését követően, a koleszterint démonizálták. Ennek eredményeképpen ma az emberek évente több milliárd dollárt költenek koleszterincsökkentő gyógyszerekre, azt gondolván, hogy csökkenteniük kell ennek a "veszélyes" molekulának a szintjét, nehogy szívinfarktust kapjanak.

Ennek a hatásos marketing kampánynak köszönhetően a Lipitor nevű koleszterincsökkentő gyógyszer 2011-ben a legtöbbet eladottabb gyógyszer volt. Ez arra is magyarázatot ad, hogy a koleszterinnel kapcsolatos hitrendszer megkérdőjelezése miért vált ki olyan erőteljes ellenállást. Nagyon nagy hatalommal bíró, anyagilag erősen motivált erők állnak a koleszterin mítosz fenntartása mögött.

A koleszterin nélkülözhetetlen az egészséges élethez

A Weston A. Price Alapítvány vezető szerepet vállalt a koleszterinnel kapcsolatos igazság felfedésében és Dr. Masterjohn rendszeresen előad ebben a témában.

"Ha meg akarjuk érteni a koleszterin jelentőségét, és hogy valójában nem az ellenségünk, hanem a barátunk, akkor érdemes megnéznünk, hogy mi történik, amikor hiányzik a koleszterin. " - mondja Dr. Masterjohn.

"... Vegyük például a Smith-Lemli-Opitz szindrómát, ami egy genetikus koleszterinhiány tünete. Ezeknek az embereknek a szervezete nem tud elég koleszterint előállítani. Ahhoz, hogy a szindróma teljes egészében kialakuljon, mindkét szülőnél jelen kell legyen egy-egy hibás gén. A népesség 1-3%-a hordozza ezt a hibás gént, a Smith-Lemli-Opitz szindrómával született gyermekek száma azonban a vártnál sokkal alacsonyabb. ... Ha a magzatnál mindkét gén megtalálható és nem tud koleszterint szintetizálni, az általában spontán abortuszhoz vezet. Tehát itt láthatjuk, hogy a koleszterin magához az élethez kell..."

Azokban a ritka esetekben, amikor egy csecsemő Smith-Lemli-Opitz szindrómával születik, hajlamos lesz különböző rendellenességekre:

Autizmus vagy szellemi visszamaradás

Gyarapodási, növési képtelenség

A kezek, lábak vagy belső szervek fizikai defektusai

Látásproblémák

Megnövekedett fertőzéshajlam

Emésztési problémák

A koleszterin nélkülözhetetlen a sejtfunkciókhoz

Ebből arra következtethetünk, hogy a koleszterin hiány lényegében az egészség minden aspektusát érinti. Ennek egyik oka, hogy a koleszterin döntő szerepet játszik a sejtmembránokban. A testünk több milliárd sejtből áll, amelyeknek kommunikálnia kell egymással. A koleszterin az egyik olyan molekula, amely ezt lehetővé teszi. Például, a koleszterin az epesavak előfutára, tehát elegendő koleszterin nélkül nem működik rendesen az emésztés.

Az agyban is, ami a szervezet koleszterinkészletének 25%-át tartalmazza, alapvető szerepe van. Nélkülözhetetlen a szinapszisok (idegsejtek közötti kapcsolódások) kialakulásához, ami a gondolkodást, az új dolgok tanulását, és az emlékek megformálását teszi lehetővé. Okunk van feltételezni, hogy az alacsony zsírtartalmú étrendek és/vagy a koleszterincsökkentő gyógyszerek Alzheimer kórt okozhatnak, illetve hozzájárulhatnak a betegség kialakulásához3. Az alacsony koleszterinszint az erőszakos viselkedéssel is összefüggésbe hozható, az agy kémiájában beállt előnytelen változások miatt.

Ezen kívül szükség van koleszterinre a szteroid hormonok termeléséhez is, a nemi hormonokat is beleértve. A D vitamin ugyancsak a koleszterin egyik közeli rokonából, a 7-dehidrokoleszterinből szintetizálódik.

A szívbetegség rizikófaktorai

A szívbetegség nyilvánvalóan az egyik vezető halálok az USA-ban, nagyon fontos tehát megérteni a rizikófaktorokat. Azonban az összkoleszterin szint vajmi keveset árul el erről.

Két arány van, ami ennél sokkal jobb előrejelző:

1. A HDL/összkoleszterin arány: a HDL százalék nagyon komoly szívbetegség rizikófaktor. Osszuk el a HDL-t az összkoleszterinnel. Ideális esetben 24% fölött kell lennie az eredménynek. 10% alatt jelentős rizikófaktor a szívbetegségre. (De fontos megjegyezni, hogy nem a koleszterin okozza a kockázatot, ez az arány csupán jelzi a kóros háttérfolyamatokat, pl. a nagy szénhidrátfogyasztást, vagy pajzsmirigy alulműködést. Ezért kudarcot vall a koleszterinszint csökkentése, mert nem a koleszterin a probléma.)

2. A triglicerid/HDL arány: ez az arány 2 alatt kell, hogy legyen. (A trigliceridszintet jól ismerten a fruktóz és a szénhidrátfogyasztás emeli meg!)

A szívbetegség négy egyéb rizikófaktora:

1. Az éhomi inzulinszint: Bármilyen magas szénhidráttartalmú étkezés vagy snack (fruktózban vagy finomított gabonákban gazdag) gyors vércukor- és inzulinszint emelkedést eredményez. A túl sok szénhidrát miatti inzulin elősegíti a hízást, illetve megnehezíti a fogyást. A túlsúly, különösen a hasra lerakódott zsírréteg pedig hozzájárul a szívbetegség kialakulásához.

2. Az éhomi vércukorszint: Vizsgálatokban kimutatták, hogy az 5,55-6,94 mmol/l közötti éhomi értékekkel rendelkező embereknek közel 300%-al magasabb rizikójuk van a szívkoszorúér betegségre, mint a 4,39 mmol/l alattiaknak.

3. A derék körméret: a viszcerális zsír, ami a belső szervek körül alakul ki, a szívbetegség közismert rizikófaktora. A rizikó felmérés legegyszerűbb módja a derékbőség lemérése.

FÉRFIAK

Magasság

Ideális haskörméret

Túlsúlyos

Elhízott

168 cm

74 cm

84-91 cm

91 cm fölött

178 cm

81 cm

94-101 cm

101 cm fölött

193 cm

89 cm

109-117 cm

117 cm fölött

 

NŐK

Magasság

Ideális haskörméret

Túlsúlyos

Elhízott

155 cm

61 cm

72-79 cm

79 cm fölött

165 cm

66 cm

79-86 cm

86 cm fölött

182 cm

71 cm

94-101 cm

101 cm fölött

4. A vasszint: a vas nagyon komoly oxidatív stresszt okozhat, tehát ha túl magas a vasszint, az károsíthatja az ereket és ezáltal megnövelheti a szívbetegség rizikóját. Ideális esetben nem árt figyelni a ferritin szintet és biztosítani, hogy ne menjen sokkal 80 ng/ml fölé. A túl sok vas legegyszerűbb megoldása a véradás.

Mit kell tudni az LDL-ről és a HDL-ről a szívbetegséggel kapcsolatban?

Az LDL alacsony, a HDL magas sűrűségű lipoproteint jelent. Bár gyakran úgy beszélnek róluk, mintha különböző típusú koleszterinek lennének, ezek a lipoproteinek valójában a koleszterin szállítóeszközei a vérben. Dr. Masterjohn szerint:

"Van valami igazság az alap paradigmában, miszerint az LDL-nek és a HDL-nek előrejelző szerepe van, de fontosnak tartom megjegyezni, hogy csak azért, mert ezek együttjárnak a szívbetegséggel, az nem azt jelenti, hogy okozzák is.

Például, az egyik legerőteljesebb, számos vizsgálat által alátámasztott előrejelző az összkoleszterin/HDL arány. Lényegében, minél magasabb az arány, annál nagyobb a jövőbeni szívbetegség rizikója.

Na most, ez azt jelenti, hogy egy magas összkoleszterin/HDL arány szívbetegséget okoz? Ezt a legjobban úgy lehetne tesztelni, hogy kitalálnak egy gyógyszert, ami specifikusan megváltoztatja az LDL/HDL arányt, és megnézik, hogy ez a gyógyszer megelőzi-e a szívbetegség kialakulását.

Eddig az ilyen irányú kísérletek csúfos véget értek. A leghíresebb a Torcetrapib vizsgálat volt, ami azt az enzimet blokkolja, ami a HDL-t LDL-lé változtatja. Specifikusan megnövelte a HDL-t és csökkentette az LDL-t. És mi történt? Az emberek hullottak, mint a legyek. Sürgősen be kellett rekeszteni a vizsgálatot.

A megfelelő LDL forgalom fontos a szívbetegség megelőzése szempontjából

Dr. Masterjohn rámutat, hogy csak azért, mert az összkoleszterin HDL-hez képesti aránya előrejelzi a szívbetegséget, még nem jelenti azt, hogy okozza is.

"Nagyon óvatosnak kell lennünk és nem elfelejteni ezt, mert ugyanez vonatkozik az egyéb markerekre is. A személyes véleményem, hogy ezekre a lipoproteinekre szükségünk van a koleszterin szállításához, hogy a szervezet fel tudja használni különböző jó dolgokra, mint az epesavak… vagy a nemi hormonok... Ehhez jól működő anyagcserére és jó LDL részecske forgalomra van szükségünk. Van egy LDL receptor nevű receptorunk, aminek az a funkciója, hogy ezeket a lipoproteineket a sejtekhez szállítsa, hogy mindenféle jó dologra fel lehessen használni őket."

Az LDL receptor aktivitásnak két fő szabályzója van:

1. Az individuális sejtek: az LDL részecskék befogadása által visszaszerzik a szükséges koleszterint a vérből

2. A pajzsmirigy hormon

"Amikor ezek a részecskék megsérülnek, akkor toxikussá válnak annak az érnek a sejtjei számára. Az immunrendszer odasiet és egy plakk létrehozásával eltakarítja a sérült részecskéket " - magyarázza Dr. Masterjohn.

Mint már említettem, a pajzsmirigy hormon egy kommunikációs molekula, amely segít irányítani az LDL receptor aktivitását. Tehát amikor a pajzsmirigy hormonok nem működnek megfelelően, akkor ez az LDL receptor aktivitást is érinteni fogja. A pajzsmirigy hormont viszont részben az inzulin irányítja. Dr. Masterjohn szerint az inzulinnak akár közvetlen hatása is lehet az LDL receptor aktivitás támogatására.

"Az inzulin segít több pajzsmirigy hormont termelni, és a T4-et T3-á aktiválni. Ez segít megnövelni az LDL receptor aktivitást és az LDL részecskék forgalmát. Az a probléma, hogy a népesség jó része inzulinrezisztens. Az inzulin jelen van (még több is, mint kéne) de mégsem tudja megfelelően ellátni ezt a funkciót. Úgy gondolom, hogy az inzulinrezisztencia korrigálása nagyon komoly tényező a pajzsmirigy funkció helyreállításában, ami viszont a koleszterin anyagcserét normalizálja".

A K2 vitamin fontossága a szív egészségéhez

Van egy másik fontos tényező, amely jelentős hatással van az érrendszer egészségére, és ez a K2 vitamin, amely a kalcium beépüléséért felelős az oxidált LDL részecskék okozta arteriális plakkokba. Nélkülözhetetlen az artériák tisztán tartásához, és számos más tápanyaggal együtt működik. Ezek közül a legfontosabb a D vitamin, a kalcium, és a magnézium. K2 vitamin elsősorban fermentált ételekben és állati zsírokban található. A népszerű élelmiszerek közül a legjobb forrásai a tojás sárgája és a sajt, különösen a kemény sajtok.

"Epidemiológiai bizonyítékok vannak rá, hogy minél több K2 vitamint esznek az emberek, - nem K1-et - annál alacsonyabb a szívbetegség és a szívbillentyű meszesedés rizikójuk. Állatkísérletekből ugyancsak sok bizonyíték van arra, hogy a K2 vitamin fontos szerepet játszik az erek meszesedése elleni védelemben.

Az erek meszesedése lényegében kétféleképpen jön létre és mindkettő ellen védelmet nyújt a K vitamin. Mindkét esetben, bárhol találjuk a meszesedést, ott hibás GLA fehérje mátrixot vagy más néven MGP-t is találunk. Az MGP egy K vitamin függő fehérje, ami a vérerek és egyéb lágyszövetek meszesedése ellen véd. Ha az étrend nem tartalmaz elég K vitamint, nem tudja aktiválni az MGP-t, és a hibás MGP nem képes védelmet nyújtani az erek, a szívbillentyűk és lágyszöveteik meszesedése ellen.

A bizonyítékok alapján úgy tűnik, hogy az elégtelen K2 vitamin bevitel nagyobb mértékű érelmeszesedéshez vezet, ami viszont megnöveli a szívbetegség rizikóját. Ez különösen azért ironikus, mert a legtöbb ember étrendjében a legjobb K2 vitamin forrás a tojás és a sajt, amely koleszterinben is gazdag, ettől pedig el vagyunk tanácsolva."

Dr. Masterjohn szerint állatkísérletekben bizonyították, hogy az artériák meszesedését vissza lehet fordítani nagy dózisú K2 vitaminnal. Ez egyáltalán nem meglepő, különösen, ha az egyéb táplálkozási változókat is optimalizáljuk, amiről tudjuk, hogy normalizálja a koleszterin profilt. Ilyen pl. az egészséges zsiradékok fogyasztása és a növényi olajak csökkentése.

Elegendő K2 vitamint fogyaszt a szíve védelméhez?

Az optimális K2 vitamin mennyiség még vizsgálat tárgya, de úgy tűnik, hogy 180-200 mikrogrammnak elégnek kell lennie a K2 függő fehérjék aktiválásához.

Mint ahogy már számtalan cikkben kifejtettem, a D vitamin alapvető fontosságú tápanyag az optimális egészség szempontjából, és ideális esetben napozással vagy szoláriummal beszerzendő. Azonban sokan szednek szájon át D vitamint, ami szükségessé teszi a K2 vitamin pótlását is.

Miért? Mert amikor D vitamint szedünk, akkor a szervezet több K2 vitaminfüggő fehérjét termel. De ezek aktiválásához szükség van a K2 vitaminra. Ha nem aktiválódnak, akkor a szervezetben lévő kalcium nem megfelelően fog eloszlani, és ez gyengébb csontokhoz és kemény artériákhoz vezethet.

A kedvenc K2 vitamin forrásom a fermentált zöldségek. Ehhez egy speciális kezdő kultúra szükséges, ami K2 termelő baktériumokat termel. Az ilyen zöldségből 10 dkg akár 500 mcg K2 vitamint is tartalmazhat.

Nem minden fajta baktériumtörzs termel K2 vitamint. Bizonyos sajtokban nagyon sok van, másokban nem. Nem minden fermentált étel gazdag K2-ban, de a natto (fermentált szójabab) például nagyon az.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre