Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Gupta és mtsi. (2013):
A Kurkumin terápiás szerepe: tanulságok a klinikai vizsgálatokból

Forrás: Gupta SC, Patchva S, Aggarwal BB. Therapeutic roles of curcumin: lessons learned from clinical trials. AAPS J. 2013 Jan;15(1):195-218.

Fordítás, kivonat: Szendi Gábor

A kurkumáról nem lehet eleget lelkendezni. Az orvostudományi kutatások is egyre komolyabban veszik, napjainkig legalább 100 klinikai vizsgálat folyt vagy folyik a kurkuma hatásspektrumának feltérképezésére. A klinikai eredmények ígéretesek, de tudni kell, hogy a tudományos közlemények mindig óvatosak, az eredményeket inkább alábecsülik

 

A Google adatkezelési elvei

 

A komoly erőfeszítések ellenére az összetett, soktényezős humán betegségek, mint a szív- és érrendszeri betegségek, az anyagcserezavarok, a rák és a neurológiai betegségek gyakorisága nem csökkent. Az elmúlt évtizedben számos egycélpontú gyógyszer jelent meg, azonban az említett betegségeket a szervezet több szabályozási rendszernek egyidejű zavara okozza. Így egy mechanizmust megcélozva a megannyi megbetegítő mechanizmus közül, reménytelennek látszik a siker. Ráadásul ezek az egycélpontú gyógyszerek drágák és rengeteg mellékhatásuk van. Szükség volna tehát olyan szerekre, amelyek egyidőben több rendszer működését szabályozzák, s mellette olcsók és mellékhatás mentesek. E kritériumoknak felel meg például a kurkumin.

A kurkuma olyan sok támadáspontú szer, amelynek nincs mellékhatása, olcsó, és hatásos számos betegség megelőzésében és kezelésében.

A kurkuma gyógyításban való alkalmazását már 1748-ban említik, de az első terápiás felhasználása 1937-ben történt, amikor is epehólyag gyulladásos betegeket sikeresen kezeltek kurkumával.

A kurkuma ígéretes szer, ezt jelzi, hogy 2012-ig 67 klinikai vizsgálat zajlott le, és 35 van folyamatban.

A szer jól tolerálható, napi 8 grammig nyugodtan lehet emelni az adagját. A kutatásokban a kurkumint gyakran kombinálják az adott betegségben használatos szerekkel.

Hogy egy anyag hogy rendelkezhet oly sokféle hatással, még rejtély, de tény, hogy gyulladáscsökkentő hatását rendkívül sokrétűen fejti ki számos gyulladáskeltő faktor gátlásán keresztül.

Bár maga a kurkumin nem jól szívódik fel, de feketebors kivonattal (piperinnel) 2000%-kal lehet javítani a felszívódásán.

Rákkutatás

A rák egy többlépcsős folyamat, számos fázissal, melynek során több mint 500 gén működése válik szabályozatlanná. Bár a jelenleg használatos, egy célpontú rákellenes szereknek van némi hatása, ezek a szerek számos mellékhatással rendelkeznek és drágák. A rák elleni jelenlegi terápiás módszerek sok egy célpontú szer kombinációját alkalmazzák. Mivel a kurkumin eleve több támadáspontú szer, ezért számos ráktípusban bizonyult eddig humán vizsgálatokban hatásosnak.

Az első rákellenes hatásról 1987-ben számoltak be, amikor külsőleges rákos elváltozást kezeltek külsőleg alkalmazott kurkumin készítménnyel. Azóta a kurkumin számos ráktípusban bizonyult hatásosnak.

Vastagbélrák

Az USA-ban 2012-ben 143 ezer új esetet és 52 ezer halálesetet regisztráltak. Jelenleg nincs hatásos kezelés a kimetszéses és esetleg hozzá adott kemoterápián túl. A kurkumin ígéretesnek tűnik e területen is.

Több vizsgálat igazolta, hogy a kurkumin eljut a vastagbélbe és ott hatásos. A vastagbélrák kezdődő fázisa a vastagbélben kialakuló polipok, amelyek később elrákosodhatnak. Különösen nagy kockázatot jelent, ha családi hajlam van polipok kialakulására. Hatvan év felett az emberek 50%-ban jelen vannak a polipok. A polipok 75%-a adenóma, ez a típus hajlamos a rákos elfajulásra. A nem-szteroid gyulladáscsökkentők hatásosan csökkentik a polipok számát, azonban sok mellékhatásuk van (gyomorpanaszok, infarktuskockázat).

Egy 5 fős vizsgálatban hat hónapon át adtak a betegeknek 3x480 mg kurkumint és 20 gramm quercetint. Az eredmények szerint mind a polipok száma,mind a mérete jelentősen csökkent.

Egy másik vizsgálatban dohányosoknál napi 4 gramm kurkumin jelentősen csökkentette a vastagbél poliphoz vezető kezdemények számát.

Egy további vizsgálatban műtét előtt álló vastagbélrákos betegeknek adtak 3x360 mg kurkumint, ami a beteg általános erősödését, a gyulladás csökkenését, és a ráksejteket kordában tartó p53 gén fokozott aktivitását eredményezte.

Hasnyálmirigy rák

A hasnyálmirigy rák gyakran előjel nélkül jelenik meg. A krónikus hasnyálmirigy gyulladás gyakran vezet rákhoz. Több vizsgálatban alkalmaztak kiegészítő kezelésként kurkumint, egy vizsgálatban napi 8 gramm adása a betegek egy részében javulást, más részében a betegség lassulását eredményezte.

Prosztatarák

A leggyakoribb rák férfiaknál, az USA-ban 2012-ben 242 ezer új esetet regisztráltak. A betegség folyamatát a prosztata specifikus antigén (PSA) mérésével lehet követni. A magas PSA szint jelezheti a prosztatarák meglétét. Egy vizsgálatban magas PSA-szintű, de a biopszia alapján nem rákos férfiaknál két csoportnak vagy placebót, vagy 100 mg kurkumint és 10 mg szója izoflavont (mellesleg hatástalan, tehát a hatást a kurkumin okozta) adtak. Abban a csoportban, amelyben a PSA magasabb volt 10 ng/ml-nél, a kurkumin és izoflavon szignifikáns csökkenést eredményezett.

Az ábrán baloldalt a placebo kezelés "előtte-utána" eredménye látható, míg jobboldalt a kurkumin+izoflavon kezelés hatása látható. Fontos megjegyezni, hogy a kurkuminadag nevetségesen alacsony volt, vagyis jóval nagyobb dózistól komolyabb hatás várható.

Tüdőrák

Dohányosoknál a vizeletben nagy mennyiségű mutagént lehet mérni. A mutagének olyan anyagok, amelyek károsítják a sejtek működését, és ezért vezethetnek rákhoz. Amikor krónikus dohányosoknak napi 1.5 gramm kurkumint adtak, vizeletükben jelentősen lecsökkent a mutagének mennyisége, ami a szerzők szerint lecsökkenti a tüdőrák kockázatát.

Gyulladásos bélbetegségek

Két nagy típusa van, az ulceratív colitis (nyombélfekély) és a Crohn-betegség, utóbbi a szájtól a végbélig bárhol előfordulhat. Egy altípus a végbélre koncentrálódó ulceratív proctitis. Gyulladásos bélbetegségben szignifikánsan nagyobb a bélrák kialakulásának a kockázata. A TNF-alfa nevű gyulladásfaktor kiemelt szerepet játszik e betegségekben, ennek blokkolása azonban költséges és sok mellékhatással jár.

Egy vizsgálatban Crohn betegeknél (3x360 mg) és ulceratív proctitisben (3x550 mg) szenvedőknél kurkuminnal sikeresen csökkentették a betegség tüneteit.

Egy másik vizsgálatban 89 nyugalomban lévő ulceratív colitiszes betegnél a szokásos kezelés mellett placebót vagy kurkumint adtak (1 gramm reggeli után, 1 gramm vacsora után). Hat hónappal később a placebo csoportban 20.5%-os, a kurkumin csoportban 4.7% volt a visszaesési arány.

Egy esetismertetés szerint egy nőnél 17 éve fennálló, és gyógyszerekre rosszul reagáló ulceratív colitis 40 mg prednison és 500 mg kurkumin adására végleg meggyógyult, legalábbis az egy éves kontrollon sem volt kimutatható fekély, miközben a nő a gyógyszer és a kurkumin szedését már abbahagyta.

Irritábilis bélszindróma

Egy vizsgálatban két csoportnak 72 mg és 144 mg kurkuma kivonatot adtak tablettában 8 héten át. A vizsgálat végére az egytablettás csoportban 55%-kal, a kéttablettás csoportban 60%-kal csökkentek a tünetek.

Ízületi gyulladás

Az első beszámoló 1980-ban született, amikor 1.2 gramm kurkumint hasonlítottak össze 0.3 gramm fenilbutazonnal, és azonos hatásfokúnak találták a kétféle beavatkozást. Egy másik vizsgálatban kurkumint önmagában vagy diclofenackal (Voltaren, Kataflam) kombinálva szintén hatásosnak találták. A C-reaktív protein (CRP, a gyulladás mértékét jelzi) jelentősen lecsökkent.

A CRP csökkenés más betegségekben is jól jön!

Osteoartritiszben napi 200 mg kurkumin (Meriva márkájú) 3 hónap alatt az átlagos járási távolságot 76 méterről 332 méterre növelte, a tünetek súlyossága 58%-kal csökkent, és a CRP szint is szignifikánsan lecsökkent.

Egy másik vizsgálatban napi 1 gramm kurkumin (Meriva márkájú) nyolc hónap alatt 50%-kal csökkentette a tüneteket és a gyaloglási teljesítmény háromszorosára nőtt. Számos vérből mért gyulladásfaktor szintje jelentősen lecsökkent.

Uveitis (Szemgolyó gyulladás)

Két vizsgálatban is tesztelték, az egyikben a szteroiddal azonos hatású volt a kurkumin, a másikban a visszaesések száma a tizedére esett a kurkumin kezelés után.

Peptikus fekély

Kialakulhat a nyelőcsőben, a gyomorban vagy a vékonybél felső szakaszán. Becslések szerint a felnőttek 5-10%-ban alakul ki az élet során. Protonpumpa gátlóval, antibiotikummal. Egy vizsgálatban 12 héten át savcsökkentőt vagy 4x250 mg kurkumát adtak, s mindkét kezelésre egyformán jól javultak a betegek.

Egy másik vizsgálatban 5x600 mg kurkumin adtak fekélyes betegeknek, s a betegek fokozatosan gyógyulta. A 12 hét végére mindenkinek elmúlt a fekélye, de a betegek negyedénél ez már a 4 hét végére bekövetkezett.

Pszoriázis

A népesség 2%-a érintett, s a kezelése költséges és veszélyes lehet (ha pl. immunszupresszánsokat alkalmaznak). A pszoriázis fellángolása szoros kapcsolatot mutat a Phosphorylase kinase (PhK) aktivitással. Egy vizsgálatban az 1%-os kurkumin-gél hatásosabban csökkentette a PhK aktivitást, mint a calcipotriol (D-vitamin származék)

Alzheimer betegség

Elsősorban a kurkumin gyulladáscsökkentő hatása miatt várható hatás Alzheimerben. Alzheimeres egerekben a kurkumin jelentősen csökkentette az amyloid-béta plakkokat.

Cukorbetegség

Mivel a gyulladásos folyamatok fontos szerepet játszanak a cukorbetegség kialakulásában, a kurkuminnak szerepe lehet a megelőzésben és kezelésben.

A kurkumin vércukorcsökkentő hatásáról először 1972-ben adtak hírt. Egy 16 éve cukorbeteg férfi egy ideig napi 5 gramm kurkumát fogyasztott, s ennek hatására 7.8 mmol/l-ről 3.9 mmol/l-ra csökkent le a vércukra. Amikor minimálisra csökkentette az inzulinadagját, a vércukorszint csökkentő hatás megmaradt. Amikor a férfi a kurkuma fogyasztást felfüggesztette, vércukra ismét felment 7.8-ra.

Egészségesekkel végzett vizsgálatban a kurkumin fokozta az inzulintermelődést.

Egy vizsgálatban 240 diabétesz előtti állapotban lévő embert osztottak két csoportba. Az egyik csoport placebót kapott, a másik 1.5 gramm/nap kurkumint. Kilenc hónap múltán a placebo csoport 17%-a cukorbeteggé vált, a kurkumint szedő csoportban senki nem lett cukorbeteg. A kurkumin csoportban a bétasejtek is jobban teljesítettek.

Egy rövid vizsgálatban 3x500 mg kurkumin kedvezően befolyásolta a diabéteszes vesekárosodásban szenvedők vesefunkcióit.

Javulásról számoltak be a diabéteszben kialakult érszűkület kezelésében is.

Epe, epeürítési zavarok

A kurkumin serkenti az epeürülést és az epehólyag összehúzódását. Csökkenti az epefájdalmakat. 20 mg kurkumin beadását követő fél órában az epehólyag mérete 12%-kal, két órával később már 30%-kal csökkent, azaz a kurkumin fokozott epeürülést indított be. A kurkumin ezáltal gátolja az epekő kialakulását. (Viszont epekővel nem tanácsos kurkumint szedni.)

Krónikus Prosztatagyulladás

Egy vizsgálatban a betegek vagy csak antibiotikumot (prulifloxacin) kaptak, vagy az antibiotikum mellé még fűrészpálma kivonatot (160 mg-ot), csalánkivonatot (120 mg-ot), kurkumint (200 mg-ot) és quercetint (100 mg-ot) kaptak. Egy hónappal később a kombinált kezelést kapók 90%-a, a csak antibiotikum kezelésben részesültek 27%-a vált tünetmentessé. A kombinált kezelést kapó csoportban hat hónap után sem volt visszaesés, míg a gyógyszercsoportban 2 személynél kiújult a probléma.

Konklúzió

A legtöbbet kutatott területek a rák, az Irritábilis Bélszindróma, a gyulladásos betegségek, a neurológiai betegségek és cukorbetegség. Egy-egy vizsgálat olykor évekig is eltart, s az eredmények közlése még csak ez után lehetséges. Igen nagy (3-12 gramm/nap) dózisoknál tapasztaltak mellékhatásokat, de általában rendkívül jól tolerálható szerről van szó.

A kurkumin terápiás lehetőség a betegségek széles spektrumában. Biztonságos, tolerálható, nem toxikus, még napi 8 gramm esetén sem. (A vizsgálatokban olykor indokolatlanul kis adagot használtak, ami csökkentette az eredményesség esélyét!)

A felszívódását jelentősen fokozza a piperin (feketebors kivonat).

 

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre