Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

A magas vércukor és a cukorbetegség
jelentősen növeli a demencia kockázatát

cikkválogatás

Fordította: Váradi Judit

Ezzel a rövid válogatással egy csokorba szedtem azokat a legújabb vizsgálatokat,amelyek arra figyelmeztetnek, hogy a magas vércukor és cukorbetegség szoros kapcsolatban áll a késői demenciával és Alzheimer betegséggel.

 

A Google adatkezelési elvei

 

A cukorbetegség jelentősen növeli a demencia kockázatát

(forrás:Diabetes May Significantly Increase the Risk of Dementia)

Az Amerikai Neurológiai Akadémia orvosi lapjában, a Neurology nyomtatott kiadványában 2011 szeptemberében közzétett vizsgálat szerint a diabéteszben szenvedő betegek esetében jelentősen megnő a demencia kialakulásának kockázata.

"Felismerésünk felhívja a figyelmet arra, mennyire fontos, hogy a cukorbetegséget a demencia egy potenciális rizikófaktorának tekintsük", mondta el a vizsgálat vezetője, Yutaka Kiyohara, a japán Kyushu Egyetem professzora. " A diabétesz gyakori betegség, az elmúlt években világszerte nőtt a betegek száma, megfékezése mindennél fontosabb."

A diabéteszes betegeknél sokkal valószínűbben alakul ki az Alzheimer kór és más demencia félék , mint például a vascularis demencia, ami a véredények rongálódásakor fordul elő, és végső fokon megfosztja az agyat az oxigéntől.

A vizsgálatba 1017 - 60 évesnél idősebb - személyt vontak be. Reggel éhgyomorra vércukorméréssel állapították meg, hogy cukorbetegek-e. Átlagosan 11 éven át figyelték őket, majd azt vizsgálták, hogy demenciásak-e. A vizsgálat folyamán 232 személynél alakult ki demencia. Megállapították, hogy a diabéteszben szenvedők esetében a demencia kialakulása kétszer olyan valószínű volt, mint a normál vércukor szintű személyeknél. 150 diabéteszes személyből 41-nél alakult ki demencia, míg 559 nem diabéteszes személyből 115 lett demenciás.

Az eredmények nem változtak akkor sem, amikor a kutatók olyan faktorokat vizsgáltak, mint a magas vérnyomás, magas koleszterin és dohányzás. A demenciakockázat azoknál is magas volt, akiknél még nem volt kimutatható a diabétesz, de a glukóz-toleranciájuk károsodott, vagy pre-diabéteszes állapotban voltak. A vizsgálat még azt is megállapította, hogy a demenciakockázat azoknál is növekedett, akiknek a vércukorszintje két órával az étkezések után még mindig magas volt.

 


A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg 

A súlyos hypoglycemia is összefügg a diabéteszben szenvedő idős betegek magasabb demencia kockázatával

(Forrás: Severe Hypoglycemia Linked With Higher Risk Of Dementia For Older Adults With Diabetes)

A súlyosabb hipoglikémiás (alacsony vércukorszint) epizódok, amelyek kórházi ápolást igényelnek , a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő idős betegek esetében összefüggést mutatnak a demencia magasabb kockázati faktorával, állítja egy, a JAMA folyóiratban áprilisban megjelent tanulmány, melyet Rachel A. Whitmer ismertetett.

A hipoglikémiás epizódok során szédülés, tájékozódási zavar, ájulás vagy agyvérzés jelentkezhet. Míg a legtöbb esetben a tünetek enyhék és maguktól is elmúlnak, a súlyosabb hipoglikémia kórházi kezelést igényelhet. Habár egyes vizsgálatok szerint összefüggés van a hipoglikémiás epizódok és a kognitív funkciók romlása között az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő gyermekek és fiatal felnőttek esetében, egyetlen vizsgálat sem értékelte azt, hogy a hipoglikémiás epizódok vajon jelzik e, és ha igen, milyen mértékben a demencia kialakulásának veszélyét az idősebb populációban, akik valószínűbben inkább a 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek.

"Mivel világszerte a 2-es típusú cukorbetegség és potenciálisan a hipoglikémia és az időskori demencia van terjedőben, értékelnünk kell e betegségek közötti kapcsolatot" írják a szerzők.

Dr. Whitmer és munkatársai a vizsgálatban azt figyelték meg, hogy a kórházi ápolást igénylő hipoglikémiás epizódok összefüggenek-e a demencia megnövekedett kockázatával. A vizsgálat 22 éven át (1980-2002) követte a hipoglikémiás epizódokat elszenvedő és 4 éven át (2003-tól kezdődően) a demenciában szenvedő 16.667, átlagosan 65 éves, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő beteg sorsát.

A hipoglikémiában nem szenvedő betegekhez képest az egyszeri vagy a többszörös hipoglikémiás epizódot megtapasztaló betegeknél fokozatosan nő a demencia kockázata. Egy hipoglikémiás epizód esetében a demencia kockázata 26 százalékkal nőtt, két epizódnál már 80 százalékkal, három vagy több epizód esetében a demencia kockázata csaknem a duplájára nőtt.

"Eredményeink arra utalnak, hogy a súlyos, kórházi kezelést igénylő hipoglikémiás epizódok összefüggnek a demencia megnövekedett kockázatával, különösen a többszörös hipoglikémiás epizódot megtapasztaló betegek esetében.", írják a kutatók.

"Rengeteg bizonyítékunk van arra, hogy a cukorbetegségben szenvedők megnövekedett demencia kockázattal számolhatnak, ámbár a pontos mechanizmusok még nem ismertek; vizsgálatunk egy megelőzhető mechanizmust tételez fel. Eszerint a gyógyszeresen (pl. inzulinpótlással) előidézett súlyos hipoglikémia neurológiai következményei (agyi oxigénhiány, stb.) okozza arra hajlamosaknál idővel a demenciát."

 


 

Demenciás betegek különböző típusú agyi károsodásaival összefüggő diabétesz

(Forrás:Diabetes Associated With Different Types Of Brain Injury In Patients With Dementia)

A demenciás és diabéteszes betegek agyi károsodásának mintázata eltérést mutat a demenciás, de nem diabéteszes betegekétől, állítja egy tanulmány, amely a JAMA Archives of Neurology nyomtatott számában jelent meg

"Jól dokumentált összefüggés áll fenn a diabétesz mellitus és az idős betegek megnövekedett demencia kockázata között" írják a szerzők. E kapcsolat okai között találhatók a magas vércukorszint és az inzulin közvetlen hatásai, a beta-amyloid plakkok lerakódása az agyban, és a diabétesszel összefüggő érrendellenesség hatásai az agy vérereire.

Joshua A. Sonnen, a Washington Egyetem professzora és munkatársai 196 demenciás személyt vizsgáltak meg kutatásaik során. A betegek agyát haláluk után felboncolták, az információk alapján négy csoportra osztották betegségüket: diabéteszes és demenciás; diabéteszes, de nem demenciás; demenciás , de nem diabéteszes; valamint azokra, akik egyik kórban sem szenvedtek.

A 125 betegnél, akik nem szenvedtek dementcában, a neuropatológiai és a biokémiai tényezők nem különböztek a diabéteszes csoportéitól. A 71 demenciás betegnél azonban az agyi károsodások kétféle mintázata jelent meg attól függően, hogy a betegnek volt-e diabétesze és kapott-e diabétesz kezelést. A nem diabéteszes csoporthoz tartozók agyában nagyobb mennyiségű beta-amyloid halmozódott fel és nagyobb volt a szabadgyök károsodás, a diabéteszes csoportban ellenben több a mikrovaszkuláris infarktus (mikroszkópikus sérülések az agy arteriolának nevezett pici vérereiben), és több a gyulladás volt található az idegi szövetekben.

Ez a mintázat a diabétesz kezeléssel függött össze, a demenciás betegeknek, akik diabétesz kezelést kaptak, több mikrovaszkuláris infarktusuk volt, azoknak a demenciásoknak, akik nem kaptak diabétesz kezelést, beta-amyloid lerakodásuk volt, hasonlóan a demenciás és nem diabéteszes betegekhez.

"A demencia két látszólag különböző károsodási mintázatának szokatlan jellegzetességei (amelyek a diabétesz mellitus státusztól függenek) fontos kóroktani és gyógyászati következményeket vonnak maguk után." vonják le a következtetést a szerzők.

 


A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg 

A magas vércukorszint még normál értéktartományban is összefügg az agy zsugorodásával

(Forrás: Even in Normal Range, High Blood Sugar Linked to Brain Shrinkage)

A normál értéktartomány magas határához közelítő vércukorszint is nagyobb kockázatot jelent az agyzsugorodás szempontjából, ami az öregedés és a demenciához hasonló betegségek velejárója.

"Számos vizsgálat kimutatta már a 2-es típusú cukorbetegség, a demencia és az agyzsugorodás közötti összefüggést, de mostanáig nem sokat tudtunk arról, hogy azok az emberek, akiknek vércukorszintje a normál értéktartomány magas határát közelíti meg, vajon hasonló hatásra számíthatnak-e" állítja Nicolas Cherbuin, a canberrai Australian National University professzora.

A vizsgálatban 249 - 60-64 éves - kísérleti személy vett részt, akiknek vércukorszintje a WHO által meghatározott normál értéktartományban volt. A vizsgálat elején MRI felvételt készítettek az agyukról, majd átlagosan négy évvel később ezt megismételték. Azok, akiknek a normál értéktartományon belül magasabb vércukorszintjük volt, de 6.1mmol/l (vagy 110 mg/dl) alatti, nagyobb eséllyel csökkent az agytérfogatuk a hippocampus és az amygdala területén. Ezek a területek felelnek a memóriáért és a kognitív képességekért. A 10.0mmol/l (180 mg/dl) vagy ennél is magasabb vércukorértéket már diabéteszként, a 6.1mmol/l (vagy 110 mg/dl) pedig prediabéteszként definiálták.

Miután elvégezték az elemzést korra, magas vérnyomásra, dohányzásra, alkoholfogyasztásra és egyéb tényezőkre, a kutatók megállapították, hogy a normál határérték felső tartományában mozgó vércukorszint felelős az agyzsugorodások 6-10 százalékáért.

 


 

A demencia rizikófaktora a magas vércukorszinttel függ össze, még akkor is, ha nem alakult ki diabétesz

(Forrás: Dementia Risk Tied to Blood Sugar Level, Even With No Diabetes)

A New England Journal of Medicine vizsgálata

Több mint 2000 - 65 évesnél idősebb beteg vett részt a vizsgálatban, melyben öt éven át mért vércukorszintjüket összevetették a demencia kialakulásának kockázatával. A nem cukorbeteg személyeknél 18 százalékkal nőtt meg a demencia kockázata a 6.4 mmol/l (115 mg/dl) feletti vércukorszintűek esetében, összevetve az átlagosan 5.6 mmol/l (100 mg/dl) vércukorszintű emberekkel. A cukorbetegek esetében, akik vércukorszintje általában magasabb, a demencia kockázata 40 százalékkal magasabb volt azoknál a személyeknél, akiknek 190 mg/dl volt az érték, összevetve azokkal, akiknél ez 8.9 mmol/l (160 mg/dl) volt.

"A legérdekesebb felfedezés az volt, hogy a nem diabéteszes személyeknél is nőtt a demencia kockázata: ahogy nőtt a vércukor, úgy nőtt a kockázat" számolt be Paul K. Crane, a vizsgálat első szerzője. Nem találtunk olyan alsó küszöbértéket, ami alatt a kockázat megszűnt volna.

A vizsgálat során éveken át követték az emberek egy csoportját, miközben ők normál életüket élték. A vizsgálati eredményeket egyesítették az egészségügyi ellátórendszerbeli adatokkal. Ennek alapján személyenként átlagosan 17 vércukorszint mérés adatai álltak rendelkezésre. A mérések tartalmazták az éhgyomorra és nem éhgyomorra mért vércukorszinteket és a glycated hemoglobint (HbA1c). A vércukorszint a nap folyamán emelkedik és csökken, de a glycated hemoglobin nem változik jelentősen.

Dr. Crane hangsúlyozta, hogy eredményeik megfigyeléses vizsgálatból származnak: "megállapítottuk, hogy azoknál a személyeknél, akiknek vércukorszintje magasabb, általában nagyobb a demencia kockázata."

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre