Küldje el barátjának, ismerősének!

Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Szendi Gábor:
A paleo és a Gastroyal

Miközben fafejű dietetikusok itt-ott még mindig arról hordanak hetet havat össze, hogy a paleolit táplálkozás "egyoldalú", meg "hiánybetegségekhez" vezet, eközben Magyarország legnagyobb ételkiszállítója, a Gastroyal az ország 1500 településén tette elérhetővé a többválasztásos egész napos paleo menüt, és most újabb nagy lépésre készül.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Szinte észrevétlenül egy kisebb forradalom zajlott le Magyarországon a paleolit táplálkozás és az ételkiszállítás területén.

Miközben fafejű dietetikusok itt-ott még mindig arról hordanak hetet havat össze, hogy a paleolit táplálkozás "egyoldalú", meg "hiánybetegségekhez" vezet, eközben Magyarország legnagyobb ételkiszállítója, a Gastroyal az ország 1500 településén tette elérhetővé a többválasztásos egész napos paleo menüt, és most újabb nagy lépésre készül. De mielőtt erről szólnék, érdemes pár szót ejteni az eddigiekről.

Amikor a Gastroyal bejelentette, hogy 2012 október 1-től bevezeti a paleo menüt, bizonyára sokan fanyalogva gondoltak arra, hogy "na, ez is üzletté vált", a "Szendi is eladta magát". Persze, én is sok dolgot tudnék felsorolni, amikor a tőke megjelenésével nagyszerű dolgok ellaposodtak és kiüresedtek. Azonban, ha a kedves olvasó körülnéz ott, ahol éppen ül vagy áll, egy pillanat alatt beláthatja, hogy az a világ, amiben élünk minden ízében vállalkozni kívánó emberek több ezer éves igyekezetének végkifejlete. Az a lehetőség, hogy levelemet olvashatja, az is megszámlálhatatlan vállalkozó ember és cég összefogásának végeredménye. Valakik áramot termelnek, mások ezt eljuttatják otthonába, munkahelyére, ezernyiféle cég kell az internet működtetéshez, s a számítógépek és monitorok gyártásához. Mind "hülye kapitalisták", akik a pénzre hajtanak, de nélkülük ma is nádkunyhóban üldögélnénk Afrikában. Ezeket az embereket mind az hajtotta és hajtja, hogy mások számára valami hasznosat és értékeset teremtsenek, aminek eladásából ők aztán persze megélnek. Csak életidegen idealisták gondolják azt, hogy csak az önzetlenül végzett munka lehet nemes. A paleo elindulásának pillanatától támogattam minden olyan vállalkozást, ami a paleóból akart üzletet csinálni. Mert a világot mindig is az emberi érdekek vitték előre, másként ez nem megy. Nem ez a világ a létező világok legjobbika, de ami a paleo mozgalommal történt a Gastroyal megjelenésével, az a legjobb, ami történhetett. Mennyire örültem, amikor az első vállalkozó annak idején megkeresett, hogy szeretne paleo alapanyagokat árusítani. Most pedig azt gondolom, kitört a paleo forradalom, mert a paleo az össznépesség számára elérhetővé vált.

Ha ma valami csoda folytán sikerülne Magyarország lakosságát meggyőzni arról, hogy a paleo étrendet és életmódot kövesse, akkor egy éven belül kiürülnének az orvosi várószobák, drasztikusan lecsökkenne a lakosság gyógyszer és orvosi ellátási igénye és rendkívüli mértékben javulna a népegészség szintje. Ilyen csoda természetesen nincs, de a nyugati világnak előbb-utóbb elkerülhetetlenül fel kell ismernie, hogy a civilizációs betegségek döntő hányada a nyugati étrend és a vitaminellenesség következménye, és csak valami paleoféle általános étrend képes a problémát megoldani. Nem csodát, hanem kényszerű beismerést várunk tehát. És e folyamatban a Gastroyal fellépése jelentős gyorsító hatást képvisel, ugyanis a paleo menü rendelhetősége a paleót egy szűk, egészségtudatos réteg étrendjéből a tömegek számára is elérhető táplálkozássá változtatta. Ez egyfajta demokratizálódási folyamat. Kezdetben a mobiltelefon is a gazdag vállalkozók kiváltsága volt, mára pedig közfogyasztási cikké vált. Így válik most az egészség is bárki számára elérhetővé.

De miért is döntött úgy a Gastroyal, és miért pont a Gastroyal döntött úgy, hogy felveszi választható étrendjei közé a paleót?

Minden üzlet lehet favágás és fafaragás is. Ha a lezongorázzuk a kettő közt a különbséget, minimum egy Mozart darab kerekedik ki belőle. Lehet ételeket gyártani, de lehet az ételeken keresztül tudományosan megalapozott étrendet is közvetíteni a fogyasztók felé. Az ételgyártásban egy koncepció van: fizetnek érte. A tudományosan megalapozott étrend képviselete, és ez hatványozottan érvényes a paleóra, egyfajta küldetés is. Küldetés abban az értelemben, hogy a Gastroyal nem egyszerűen ételeket ad el, hanem a paleóval egy egészséges életmódot terjeszt, és küldetés abban az értelemben is, hogy a Gastroyal nem kiszolgálni, hanem szolgálni akar. Azaz, a fejébe vette, hogy meggyőz embereket arról, hogy a paleo lehet ízletes és változatos, hogy az egészségért nem kell koplalni és nem kell monoton, aszkéta étrenden élni. Nem célom fényezni a Gastroyal tulajdonosát, aki rá jellemző módon mindig is igyekezett a háttérben, névtelenül meghúzódni, de azt azért érdemes róla tudni, hogy maga is áttért a paleóra, azaz "megeszi, amit főz", mert megismerve az általam és mások által írt paleo szakirodalmat, meglátta benne a jövőt. A favágó vállalkozókat mindig az azonnali haszon, a fafaragókat a jövő érdekli. A favágó fát vág, a fafaragó beleálmodik valamit a munka tárgyába, ami attól több lesz, mint fa.

Egy hónapja minden nap végigeszem a Gastroyal paleó kínálatát. Ilyen változatossággal soha nem táplálkoztam még. Köszönet a Gastroyalnak, és persze Elmirának, aki ott sürög-forog, segít a receptek összeállításában, tanácsokat ad a főzésben. Amit az ember házilag elő tud állítani, mérlegelve a rendelkezésére álló időt és konyhatechnikát, az meglehetősen szegényes menü. Persze más, ha valaki konyhatündér, ők írják a paleo gasztroblogokat, de hát ők a kivételek. Egy háziasszony, aki a háztartás mellett dolgozik, örül, ha összeüt valami megszokottat, nincs ideje és energiája ételkölteményeket az asztalra álmodni.

A Gastroyal most újabb nagy lépést tesz a paleo mozgalom igényeinek kielégítésére. November végén, a 48. héten bevezeti az A, B és C menütípusokat. Az A lesz a ketogén menü. Hogy ezt a 48. héttől bárki házhoz hozathatja, az egyedülálló nem csak az országban, de a világon is. A ketogén étrendet ízletesen, élvezhetően előállítani önmagában művészet. A ketogén étrend lényege, nem visszariasztásként, a sok zsír, a sok hús, és kb. 20 gramm szénhidrát. Ki fog ilyen eszement étrendet fogyasztani? Talán éppen Ön lesz az, ha megtudja, mire is jó a ketogén étrend. Az étrendet majd 100 éve ismerjük, s mára kezdi újra felfedezni az orvosi dietetika, ugyanis drámai javulást lehet vele elérni epilepsziában, Alzheimer kórban, cukorbetegségben, daganatos betegségekben, mindenféle degeneratív neurológiai betegségekben és ráadásul remekül fogyaszt is. A kérdést érintettem a Paleolit táplálkozás és korunk betegségei könyvemben, valamint írtunk Elmirával erről a 2. Paleolit szakácskönyvünkben is. A ketogén étrend annyira egészséges, hogy a ma ideálisnak tekintett vérzsír profilt ketogén étrenddel lehet létrehozni. Ez talán meglepő annak, aki még mindig elhiszi a koleszterinmesét.

A B menütípus lesz az kompromisszummentes paleo, azaz ebben pl. nem lesz sajt, paradicsom, paprika. Van, akinek ez felel meg, akár, mert szereti az elvi tisztaságot, akár mert pl. autoimmun beteg, és minden fölösleges kockázatot ki akar zárni a táplálkozásából.

Végül a C menü lesz a már megszokott paleo menü, amibe hébe-hóba becsúszik egy kis sajt, paradicsom, paprika.

De itt nincs vége. A Gastroyal megkezdte Paleoshopja működtetését is, melynek hétről-hétre fog bővülni a választéka. Ami az én figyelmemet felkeltette, az a paleoszendvics, a paleokenyér, az alvás-fahéjas keksz, de mások mást fognak vonzónak találni. Amiért ezt a három terméket emelem ki, az azért van, mert amikor utazom ide-oda előadást tartani, szokott gond lenni, mit vihetnék magammal az útra, amit majd a vonaton megehetek. Paleokenyeret nem szoktam sütni, és egy utazás előtt különösen nincs időm ilyesmivel bíbelődni.

A magam részéről izgatottan várom, mi mindennel fog még előállni Gastroyal, de már a mostani kínálata is lenyűgöző, ahhoz képest, hogy többet valósított meg két hónap alatt, mint a paleopiac résztvevői együttesen három év alatt.

Mostantól csak az a kérdés kedves olvasóm, hogy most vág-e bele a paleóba, vagy még vár húsz évet. Húsz év múlva már a csapból is ez fog folyni, és minden dietetikus és orvos ezt fogja majd ajánlani, de addigra már az Ön szervezete alaposan meg fogja sínyleni a nyugati étrendet. Szóval nem biztos, hogy érdemes várni. És persze senki ne értse félre, a paleóba nem csak a Gastroyalon keresztül vezet az út, de sok elfoglalt embernek ez az út lesz a járhatóbb.

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre