Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Szendi Gábor
A paleo piócái

A paleo piócái a paleo mozgalom növekvő elismertségét és tekintélyét kihasználva keresik kenyerüket, magukat a paleo autentikus képviselőinek álcázva jelennek meg a médiában és az orvoslásban, és sok embert megtévesztenek, sok ember egészségét súlyosan veszélyeztetik.

 

A Google adatkezelési elvei

 

A minap éppen a Mandela életéről szóló filmet néztem, mikor sms-t kaptam. Ismerősöm ezt írta: "az M1-en a Hesnával a világ műsorban percekkel ezelőtt megdicsőült tótum factum paleoszakértőként feltűnt Dr. X barátunk, a paleo-ketogént nemes egyszerűséggel paleóként propagálva. Szép estét." Bevallom, a dolog különösebben nem izgatott fel, gőzöm nincs, ki az a Hesna, csak azt gondoltam, akárki is, megdöntötte az alultájékozottság világrekordját azzal, hogy ekkorát nyúlt mellé, és pont Dr. X-től akarja megtudni, mi a paleo. Néztük tovább a filmet, újabb sms érkezett: "Ha éppen nem nézed a műsort, akkor megtudtam, hogy a ketogénen kívül minden más paleo csak kereskedelmi érdekek vezérelte üzleti haszonszerzés." Hát ez érdekes, gondoltam, a süteményüzemet és boltot működtető, maglisztekkel kereskedő ember fikázza azokat, akik süteményeket és magliszteket árulnak. Kicsit sajnáltam azokat, akik -Hesnáét is beleértve- most éppen meg vannak vezetve, de azt gondoltam, aki nem tájékozódik jobban, az vessen magára. Így aztán gyorsan napirendre tértem az sms fölött, és néztem tovább a filmet. Újabb sms érkezett: "Hesna éppen el van ájulva, hogy végre egy "igazi orvos" nyilatkozik a táplálkozásról." A filmben Mandela és társai éppen úgy döntöttek, hogy önként vállalják a halálbüntetést. Na, ekkor már kicsit zavart, hogy nagy és pitiáner ügyek keverednek a fejemben. De aztán el is felejtettem az egészet mindaddig, míg nem a minap a Magyar Diabetes Társaság közleményt nem adott ki, amelyben azt írták, hogy

"az utóbbi időben a paramedicina egyes művelői között elburjánzott az a gyakorlat, amely a paleo-ketogén diétát mindenek fölé helyezve tanácsolja, és lebeszéli a frissen kezelésbe került 1-es típusú (inzulinfüggő) cukorbetegeket az inzulinkezelésről. Mindamellett a cukorbeteg gyógyítást művelőket úgy állítja be, mint akik 'helytelen kezelési gyakorlatukkal' tulajdonképpen nem értenek - a nemzetközi diabetológiai tudományos társaságok által egyébként elfogadott és ajánlott - diabetológiai kezeléshez A jelenség terjedésében az internet tudatot deformáló, hamis blog-bejegyzései komoly veszélyt jelentenek."

Ekkor szembesültem azzal, hogy én hiába csukom be a fülem és a szemem, a paleomozgalom vérét szívó piócák azért csak szívják a vérünket.

Kár, hogy a kiadott közleményben nem nevesítették, kire gondolnak, bár így is elég egyértelmű a dolog. Kár, hogy nem tesznek büntetőfeljelentést, csak emlegetik a büntetőjogi felelősséget. A paleomozgalomnak kifejezetten hasznára válna, ha még egy orvosi praxissal sem rendelkező "orvos" befejezné végre a borsos áron folytatott "kezeléseit", és nem rombolná tovább a paleo hitelét.

A nyilatkozattal az a faramuci helyzet állt elő, hogy ezúttal - legalábbis az idézett részben megfogalmazottakkal - nagyjából egyet kell értsek a diabetológiával.

Sok 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő gyermek szülője írt már nekem, hogy "úgye a paleóval meg lehet ezt gyógyítani". Mindig megírtam őszintén, hogy részeredményeket lehet elérni, gyógyulást nem. Aki egy nap azzal szembesül, hogy gyermeke 1-es típusú cukorbeteg, érthető módon nem akarja elhinni, hogy a betegség gyógyíthatatlan, és a diagnózis kimondásától gyermeke élete végéig szurkálhatja magát, és méricskélheti a vércukrát. A diagnózis sokkhatása alatt a szülők nyitottakká válnak minden csodát ígérő próféciára.

Természetesen sokat lehet tenni az 1-es típusú cukorbetegekért. A normál paleolit étrend gyakorlatilag egy evolúciós alapokon nyugvó lowcarb étrend. Ez a vizsgálatok szerint, a lassan felszívódó szénhidrátok miatt egyenletesebb vércukorszintet biztosít (nincsenek hypoglikémiás rosszullétek és hízás), könnyebb az inzulin adagolása, és mivel a beteg kevés szénhidrátot fogyaszt, a napi inzulinadag is jóval kisebb lehet. A paleo másik haszna, hogy a glutén és a kazein (tej és tejtermékek) kizárásával lassulhat az autoimmun folyamat, és - mint a 2014/1 paleomagazinban idézett esetismertetés bizonyítja, lowcarb mellett nagy ritkán szükségtelenné válhat az inzulinpótlás is. A valódi paleo-ketogén rendkívül nehezen tartható étrend, hisz a napi étrend 70-80%-a zsír kell legyen. Egyes szülők és gyermekek tudják ezt ideig-óráig vállalni, de én pesszimista vagyok a paleo-ketogén hosszú távú követhetőségével kapcsolatban. Mindenképpen fel kell mérni az egyéni állhatatosságot és frusztrációtűrő képességet. De általában még emellett is szükséges némi inzulin. A máj ugyanis termel cukrot, és ha túlságosan minimálisra csökken a saját inzulintermelés, muszáj pótolni az inzulint.

Ha vetünk egy pillantást egy ilyen "gyógyult" beteg 6 napos vércukorszintjére, egyáltalán nem tűnik megnyugtatónak, hogy még a heti vércukor átlag is folyamatosan a 7-es érték körül van, nem beszélve arról, hogy némely nap a vércukor érték órákon át 8-10 közt van.


A képre kattintva nagyobb méretben is látható

A grafikont nézve a betegnek valójában soha nincs 5 közeli értéke. A közlemény szerint a beteg remekül van, tünete nincs. Persze, 7-10 közötti tartósan magas vércukor értékeket nem vesz észre az ember, csak éppen hosszútávon biztos léptekkel halad a szív- és érrendszeri betegség és a vesekárosodás felé. Mivel ennek a betegnek némi inzulintermelése van, ezért képes a vércukorszintjét inzulinpótlás nélkül is egy szint alatt tartani, csakhogy ez a szint szép csendben patológiás folyamatokat generál. Ez a grafikon pont azt bizonyítja, hogy a betegnek minimális lassan ható inzulinra igenis szüksége volna.

Durva megtévesztés a kétségbeesett szülőkkel elhitetni, hogy az inzulin elhagyható lesz. A szülő nyilván ezt tekinti a gyógyulás kritériumának, s nem tudja, hogyha átmenetileg ez a cél el is érhető, ez nem gyógyulás, hanem csupán arról van szó, hogy a még valamilyen szinten működő hasnyálmirigy képes a lecsökkent szénhidrátbevitelhez valamennyi inzulint termelni.

Amikor az 1-es típusú cukorbeteg gyermek hasnyálmirigye hirtelen tehermentesül az addig fogyasztott sok szénhidrát feldolgozása alól, akkor az un. mézes hónapok effektus jelentkezik, ami átmenetileg lehetővé teheti akár az inzulin elhagyását is. Ez az időszak a csodadoktoroknak is "mézes hónapokat" jelent, mert a "gyógyulás" hatására a szülők kritikátlanokká válnak vele szemben, és elkezdik elhinni, hogy a "diabetológia csak hülyékből áll". Amikor aztán elmúlnak a mézeshetek, a gyermeknek megállíthatatlanul emelkedni kezd a cukra, a csodadoki többet nem veszi fel a telefont, hirtelen elérhetetlenné válik. A szülő meg visszakullog a diabetológushoz, megkapja a fejmosást, és sajnos a másik végletbe esik: elhiszi, hogy a paleo "átverés". Akik maradnak ketogén étrenden, azokra további veszélyek leselkednek. Egyrészt, mivel a máj - tetszik, nem tetszik - akkor is termel cukrot, ha egy gramm szénhidrátot nem fogyasztunk, a "ketogéncsoda" addig tart, ameddig a hasnyálmirigy korlátozott inzulintermelése. A görcsös ragaszkodás az inzulinmentességhez azt jelenti, hogy a beteg csak akkor hajlandó tudomásul venni a betegségéről, amikor már a kórosan magas vércukorszint nyilvánvaló tünetekhez vezet. Világosan kéne minden érintettnek látni, hogy az csak az egészség illúziója, ha nem kell naponta inzulint beadni. Később ennek az illúziónak nagy ára lehet, hiszen a még elviselhetően magas vércukorszint alattomos romboló munkát visz végbe az érrendszerben.

A másik veszélyt a ketogén étrend primitív felfogása eredményezi. Jól ismert, hogy a Dr. X-féle "evolúciós csapat" vitaminellenes, úgy képzelik, hogy a hús és a zsír mindent tartalmaz, amire az emberi szervezetnek szüksége van. A 2013/1 Paleolit Magazinban hosszú cikkben mutattam be, hogy a ketogén önmagában alkalmazva súlyos vitaminhiányhoz, csontritkuláshoz, vesekövességhez vezet. Ezek a mellékhatások persze nem a "mézeshónapok" alatt következnek be, hanem jóval később, amikor a csodadoki már messze jár.

Vannak vitáink a diabetológiával, azonban jelen esetben a "Ne árts" orvosetikai elv közös platformot jelent velük. Örülök, hogy a Társaság, megőrizve józanságát, nem általánosított, nem mosta össze a paleót egy szűk érdekcsoport rögeszméivel. Közleményük korrekt módon azokról szól, akik valóban ártanak a betegeknek. Annyi közünk van ehhez a szedett-vedett csapathoz, mint amennyi a bőrünknek a rátapadt piócákhoz. Szeretnénk már levakarni magunkról őket. E csapat tagjai "tudományos munkásságukkal" és média-megnyilatkozásaikkal eltorzítva közvetítik a paleót mind az orvostársadalom, mind a betegek felé, komoly zavart okozva ezzel a fejekben.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre