Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Richard Doughty:
A 2-es típusú cukorbetegség gyógyítható

Fordította:Czárán Judit

Forrás:Richard Doughty: Type 2 diabetes and the diet that cured me

Több cikkemben és könyvemben foglalkoztam már azzal, hogy a cukorbetegség akut anyagcserezavar, amit az orvosi kezelés tesz élethosszig tartó betegséggé. aki eddig nem hitt ennek, most négy gyógyult eset talán meggyőzi.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Miután megkaptam a sokkoló diagnózist, hogy 2-es típusú cukorbetegségben szenvedek, belefogtam egy rendkívül alacsony kalóriás diétába, melynek hatására a vércukorszintem gyorsan visszament a normális értékre.

De miért éppen én? - kérdeztem magamtól. Hiszen 59 éves vagyok, 170 cm magas, 67 kg, nem vagyok elhízva, rendszeresen futok, krikettezem és soha nem vittem túlzásba az alkoholfogyasztást. Egy rutinvizsgálat során mégis az derült ki, hogy 2-es típusú cukorbetegségben szenvedek. Az orvosom azt mondta, hogy tíz éven belül valószínűleg inzulinra fogok szorulni, romolhat a látásom, a hallásom, a szívem és a lábam, és összességében 36%-kal nagyobb az esélyem, hogy fiatalon haljak meg

Az 1-es típusú diabéteszről azt kell tudni, hogy ilyenkor a hasnyálmirigy egyáltalán nem termeli a vércukorszintet szabályozó inzulint, a túl magas vércukorszint pedig károsítja szinte az összes szervünket. A 2-es típusú cukorbetegségnél azonban termel a szervezet inzulint, csak nem eleget a vércukorszint normál szinten tartására. Mivel én jó fizikai állapotban voltam és nem voltam elhízva, (az elhízás a legfőbb kockázati tényezője a 2-es típusú cukorbetegségnek, bár sok nem elhízott ember is szenved benne, különösen a dél-ázsiai országok populációinak van rá fokozott hajlama), az orvosom azt mondta, hogy próbáljuk meg a betegséget csak diétával kordában tartani.

További információ után kutatva elkezdtem bújni a netet, ahol találtam is egy riportot, amely a Newcastle Egyetem Roy Taylor professzor által vezetett kutatásáról készült. A kutatás azt sugallta, hogy a 2-es típusú cukorbetegség visszafordítható egy nyolc hétig tartó, napi 800 kalóriás diéta segítségével.

Ha testünket megfosztjuk az elegendő mennyiségű tápláléktól, akkor a szervezet elkezdi a saját zsírtartalékait felélni, és mindezt a belső szervekben levő zsírokkal kezdi. Taylor elképzelésének az a lényege, hogy az általa javasolt szigorú diéta hatására eltűnnek a testből azok a zsírok is, amelyek eltömítik a hasnyálmirigyet, megakadályozva ezzel az inzulintermelést. Ha ezek a zsírok felhasználásra kerülnek, akkor visszatér a normális vércukorszint. Úgyhogy a háziorvosom áldásával beszereztem otthonra egy vércukorszintmérőt és belevágtam a kísérletbe.

A diétám meglehetősen szigorú volt: napi három liter víz, háromszor 200 kalóriás ételpótló (levesek és turmixok), valamint 200 kalória zöldség. Hála az orvosom útmutatásának és annak, hogy hetente háromszor futottam, gyorsan leadtam több mint hat kilót, de a vércukor szintem még mindig 6 mmol/L , tehát az egészségesnek tekintett határérték fölött volt. Igaz, Taylor szerint az embernek diagnózis előtti testsúlya hatodától kell megszabadulnia ahhoz, hogy a remélt eredményt elérje.

Az első teljes napon valamivel több, mint 60 kg-t nyomtam a testtömeg indexem kifogástalan, 21-es volt. Miután elértem a célul kitűzött 56 kg-t, elkezdhettem a testépítést, mivel a nagyobb izmok több energiát fogyasztanak, felszíva a fölösleges glukózt, mielőtt még azok zsírrá alakulnának és lerakódnának.

A dolog nem volt könnyű, de a sok víz szerencsére megóvott a kínzó éhségtől. "Ha éhséget érez, ünnepelje meg ezt egy pohár vízzel, ami lehet akár szénsavas is" - tanácsolja Taylor. A harmadik nap már csak 59 és fél kg-t nyomtam.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A negyedik napon 10 óra éjszakai alvás után már csak 4,6 volt a vércukorszintem. Életemben először kezdődött 4-gyel ez az értékem. Viszont a hatodik napon elkezdtem nagyon fázni. Július közepe volt, nekem reggel mégis hideg volt a kezem, és pólóban, ingben, pulóverben és zakóban kellett dolgozni mennem. Éhes voltam, és már attól elfáradtam, ha körbesétáltam az irodában. Viszont lefogytam 58,5 kg-ra.

A nyolcadik napra már én voltam az "ember, aki mindjárt elfogy", de nem nagyon érdekelt, mit mondanak a kollégák. Az energiaszintem és a vércukorszintem (4,3 mmol/L) most már rendben volt, de most meg szorulásos lettem, mivel nem ittam elég vizet. Szerencsére ezen segítettek a hashajtók. Ekkor Taylor küldött nekem egy e-mailt, hogy most már olyan jók az eredményeim, hogy leállhatok a folyadékdiétáról, és visszatérhetek a normális táplálkozásra.

A 11. napon 4,1 es vércukorszintet mértem, az eddigi legalacsonyabbat, a súlyom pedig csak 56,5 kg volt. Másnap ezt meg is ünnepeltem egy rendes vacsorával, halat ettem rizzsel és ittam egy csokoládéturmixot.

Ezután biztos, ami biztos vártam két hónapot, majd tavaly szeptemberben visszamentem az orvosomhoz, aki megcsináltatta az éhgyomri vércukorvizsgálatot, majd közölte, hogy a cukorbetegségem elmúlt, hiszen a vércukorszintem 5,1 mmol/L, tehát jóval a 6-os határérték alatt van.

Vagyis egy mindössze 11 napos diétával sikerült kigyógyulnom a 2-es típusú diabéteszből, és ez az elmúlt hét hónapban így is maradt.

De vannak mások is, akiknek ez a diéta megváltoztatta az életét. Az 53 éves amerikai Carlos Cervantes már a halálán volt, mikor kipróbálta. 120 kg volt a súlya, 2011 tavaszán szívinfarktuson esett át, romlott a látása, baj volt a veséjével, és azzal kellett szembenéznie, hogy egy fertőzés következtében amputálni fogják egyik lábujját. A füle gombásodott, amelyet az extrém magas vércukorszintje táplált. Aztán látott egy riportot a Newcastle egyetem kutatásáról a tévében, és akkor ő is elkezdte a napi mindössze 600 kalóriás diétát, a táplálékpótlókat nemcsak zöldséggel, hanem gyümölccsel, sovány csirke- illetve pulykahússal, valamint időnként kenyérrel és naponta tejturmixszal egészítve ki. Két hónappal később már 40 kilóval kevesebb volt a súlya, és 18 hónap után még mindig nem tért vissza a 2-es típusú cukorbetegsége.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A 67 éves Henry Cole az amerikai New Yerseyből is hasonlóképpen tett. Ő is látott egy 20 másodperces klippet a tévében és pár nappal később el is kezdte a diétát. Nem fogyasztott többet napi 600 kalóriánál, ami nála csak fehérjékből (steak, csirke, pulyka vagy hal) és zöldségfélékből állt. Naponta egyszer evett többnyire délután 6 körül, a reggelije csak egy kávé volt kalóriacsökkentett tejszínnel és naponta másfél liter vizet ivott. A testsúlya 81 kilóról 70 kilóra csökkent, és ezen a szinten stabilizálódott napi 1500 kalória elfogyasztása mellett is, a HbA1c szintje pedig 6,9%-ról lement 5,6%-ra.

Az 58 éves Steve Vincent az angliai Southamptonból 2010 decemberében kapta meg a 2-es típusú cukorbetegség diagnózist. Azt mondták neki, hogy jelenleg nincs ismert gyógymód a betegségére, amelynek következtében nagyobb a kockázata, hogy szívinfarktust vagy sztrókot kapjon, hogy elveszítse a látását vagy valamelyik végtagját. A testtömeg indexe 29 volt, a súlya 93 kg, a HbA1c -je 10.7 %. 2011 nyarán ő is olvasott a gyógyulás új lehetőségéről, és azonnal belefogott a 600 kalóriás zöldség plusz három liter víz diétába, amit két hónapon keresztül folytatott. A diéta végeztével elmúlt a cukorbetegsége, és azóta is egészséges. 2012-ben a következőket mondta nekem: "Minden értékem határértéken belül van, a koleszterinszintem és a vérnyomásom is normális." Mikor leállt a diétával, a súlya csak 72 kg volt, és bár azóta hízott valamennyit, mert mint mondja, nem táplálkozik olyan egészségesen, mint kellene, de a testtömeg indexe továbbra is 24, vagyis normális, a HbA1c szintje pedig 5,5%.

A tudósok egyelőre óvatosak, a kutatások pedig folytatódnak, ám egyre több bizonyíték szól amellett, hogy diétával igenis vissza lehet fordítani a 2-es típusú cukorbetegséget. A kutatók jelenleg azt próbálják kideríteni, hogy milyen típusú diétával lehet kordában tartani a cukorbetegséget, és hogy hogyan kell változtatni az életmódunkon, hogy később se térjen vissza a betegség.

(Azért szoktam a paleót ajánlani, mert könnyebb vele úgy jóllakni, hogy közben kevés kalóriát fogyasztunk.)

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre