Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Sayer Ji:
A búza blokkolja a vér áramlását a frontális agykéregben

Fordította:Czárán Judit

Forrás:Sayer Ji: 'Gluten Brain': Wheat Cuts Off Blood Flow To Frontal Cortex

A dietetika és az orvoslás szereti hisztinek és hóbortnak beállítani a gluténmentességre törekvő egészségtudatos táplálkozást. Azonban évről-évre gyarapodnak azok az adatok, amelyek alátámasztják azt a feltevést, hogy a gabona számos fajidegen fehérjét tartalmaz, amely sok alattomos tünetért felelős. A pszichiátriai betegségek és a gabonafogyasztás közt már rég megfigyelték a kapcsolatot, de akkor megfelelő képalkotó eljárások nélkül csak tapasztalati alapon lehetett a kapcsolatot megerősíteni.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Az orvosi szakirodalomban már 1954-ben megjelentek olyan vizsgálati eredmények, amelyek szerint skizofréniában szenvedő betegeknél a gluténmentes diéta teljes vagy részleges javulást eredményezhet. Erre a figyelemreméltó összefüggésre mi már a "60 év kutatási eredményei kapcsolatot állapítottak meg a gabonafélék gluténtartalma és a skizofrénia között" című korábbi cikkünkben is rámutattunk https://wakeup-world.com/2013/02/18/60-years-of-research-links-gluten-grains-to-schizophrenia/. Ám míg ennek okát hosszú ideig csak a bél-agy tengely működésének zavarában és egy sor a búzában megtalálható farmakológiailag aktív, és általában az opiát receptort módosító polipeptidekben keresték, manapság egy új és még meglepőbb magyarázattal álltak elő a tudósok, aminek a lényege az, hogy a búzafogyasztás blokkolja a vér áramlását az agyba.

A dolog úgy kezdődött, hogy 1997-ben a Journal of Internal Medicine című belgyógyász szaklapban megjelent egy esettanulmány egy 33 éves "skizofrén zavarral" diagnosztizált betegről, aki korábban súlyos hasmenés és fogyás (a gluténérzékenység klasszikus tünetei) miatt került orvoshoz, és akinél agyi képalkotó eljárással cerebrális hipoperfúziót (csökkent agyi vérellátást) állapítottak meg a frontális agykéregben [1]. Nos, ennek a betegnek a gluténmentes diéta hatására nemcsak az emésztőrendszeri zavarai és az autoimmun betegsége múlt el, hanem a frontális agykérgi vérellátása is javult, és a skizofréniás tünetei is megoldódtak.

Aztán 2004-ben egy követéses vizsgálatot végeztek annak kiderítésére, hogy az 1997-es esettanulmánynál szerencsés véletlenről volt-e szó, vagy netán a beteg skizofréniája is a kezeletlen lisztérzékenység következménye volt. A római Katolikus Egyetem Belgyógyászati Tanszékének munkatársai az American Journal of Medicine nevű orvosi szaklapban publikálták annak a kutatásnak az eredményeit, amelyben 15 kezeletlen lisztérzékenységben szenvedő, de szorongáson vagy depresszión kívül más neurológiai vagy pszichiátriai kórképet nem mutató beteget hasonlítottak össze 15 ugyancsak lisztérzékeny, de majd egy éve gluténmentes diétán élő beteggel, illetve 24 egészséges önkéntessel, akik mindannyian azonos neműek és hasonló korúak voltak. A vizsgálat összes résztvevőjénél elvégeztek egy

SPECT- vizsgálatot (gamma-sugarakat használó non-invazív orvosi képalkotó eljárás), amely azt mutatta, hogy a kezeletlen lisztérzékenységben szenvedők körében drámai módon magasabb volt azoknak a száma, akiknek rossz volt az agyi vérellátásuk.

Lássuk a konkrét eredményeket:

"A 15 kezeletlen lisztérzékenységben szenvedő betegből 11-nél (73%) legalább egy agyterületnek rossz volt a vérellátása, szemben az 1 beteggel (7%) a gluténmentes diétán levők csoportjából, és a 0 személlyel az egészséges kontrollcsoportból (P=0.01). A vérellátás a 26 agyi terület közül 7-ben szignifikánsan alacsonyabb volt (P<0.05) a kezeletlen lisztérzékeny csoportban az egészségesekkel összehasonlítva, viszont nem volt szignifikáns különbség az egészségesek és a gluténmentes diétán levők csoportja közt.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Ebből a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy "Bizonyítást nyert, miszerint a kezeletlen lisztérzékenységben szenvedők bizonyos agyi területeinek vérellátása rosszabb".

Akkor most nézzük meg közelebbről, mit jelent pontosan a cerebrális hipoperfúzió (csökkent agyi vérellátás)

A hipoperfúzió azt jelenti, hogy valamilyen szervünkön a kívánatosnál kevesebb vér áramlik át. Legyen szó a veséről, az izmokról vagy az agyról, az illető szerv ebben az esetben kevesebb oxigénhez (hipoxia), illetve táplálékhoz jut, és így nem lesz képes optimálisan működni. Vagyis a cerebrális hipoperfúzió azt jelenti, hogy az agy - egy olyan szerv, amelynek különlegesen sok energiára van szüksége, és amely száz százalékban felelős a tudatunkért - nem jut elegendő vérhez.

Dr. David Perlmutter, a New York Times bestsellerének, a Grain Brain-nek (Gabonaagy) szerzője sokat tett azért, hogy megismertesse a világot a gabonaféléknek az agyunk egészségére gyakorolt végzetes hatásaival. Tudjuk, hogy a gabonafélék szénhidráttartalma már önmagában hozzájárul az idegsejtek inzulin okozta romboló glükóz homeosztázisához, vagyis végső soron nem megfelelő működéséhez, illetve bizonyos esetekben a pusztulásához, de annak, hogy a búzának különös képessége van rá, hogy blokkolja a vér áramlását az agykéreg felé, további, messze ható következményei vannak.

Például ismert, hogy a frontális lebeny felelős az agy 'végrehajtó' működéséért, amilyenek például:

  • a jelenbeli cselekvések jövőbeli következményeinek a felmérése
  • a "jó" és a "rossz" cselekedetek közti választani tudás képessége
  • a társadalmilag elfogadhatatlan tettek elfojtása vagy leküzdése
  • a nem feladat-alapú emlékek hosszú távú megőrzése
  • a dolgok és események közti különbségek és hasonlóságok észlelése

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Ha a búzafogyasztás bizonyos, eddig még ismeretlen mechanizmusok alapján az arra hajlamos egyéneknél rontja az agy vérellátását, és ezzel az agy végrehajtó működését, akkor már csak óvatosságból is érdemes tartózkodni tőle, feltéve hogy szeretnénk, hogy agyunk ezen fontos, az erkölccsel, a gondolkodással-megismeréssel és a társadalmi felelősséggel kapcsolatos működése érintetlen maradjon.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

Hivatkozások:

[1] A De Santis, G Addolorato, A Romito, S Caputo, A Giordano, G Gambassi, C Taranto, R Manna, G Gasbarrini. Schizophrenic symptoms and SPECT abnormalities in a coeliac patient: regression after a gluten-free diet. J Intern Med. 1997 Nov ;242(5):421-3. PMID: 9408073