Maryanne Demasi:
A COVID-19 és a metabolikus szindróma:
Lehet, hogy a táplálkozás a kulcs?

Fordította:Czárán Judit

Forrás: Maryanne Demasi: COVID-19 and metabolic syndrome: could diet be the key. BMJ Evidence-Based Medicine, July 2020. http://dx.doi.org/10.1136/bmjebm-2020-111451

Hogy nem szúrja ki senki szemét, hogy a COVID-19 által veszélyeztetett csoportok egytől-egyig táplálkozással összefüggő betegségekben szenvednek?

 

A Google adatkezelési elvei

 

A jelenlegi COVID-19 világjárványban a kormányok a szociális távolságtartás és a kézhigiénia fontosságát hangsúlyozzák, viszont kevés figyelmet szentelnek annak, hogy milyen szerepe lehet az egészséges táplálkozásnak a betegséggel vívott harcban. Pedig a helytelen táplálkozás az egyik elsődleges oka egy sor krónikus, életmóddal összefüggő betegségnek, amilyen az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a szív- és érrendszeri betegségek.(1) 2020. május 30. óta az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) arról számol be, hogy a vizsgált COVID-19 eseteknél a két leggyakrabban előforduló alapbetegség valamilyen szív- és érrendszeri betegség (32%), illetve a diabétesz (30%) volt. (2) Márpedig a kórházi ellátásra szorulók között hatszor annyian voltak a valamilyen más betegségben is szenvedők (45,4%), mint azok, akik egyébként egészségesek voltak (7,6%), a halálesetek száma pedig a tizenkétszerese volt (19,5%) azokhoz képest, akiknek nem volt más ismert betegségük (1,6%). (2) Az Egyesült Királyságban a COVID-19-ben súlyosan megbetegedettek kétharmada túlsúlyos vagy elhízott volt, Olaszországban pedig a halállal végződő esetek 99%-ának volt valamilyen alapbetegsége is, például magas vérnyomása, cukorbetegsége vagy szívbetegsége. (3).

A cég általam ajánlott kedvezményes termékei itt tekinthetők meg


Ezeket összefoglalóan metabolikus szindrómának nevezzük. A metabolikus szindróma együtt jár az immunrendszer rosszabb működésével, (4) ami a COVID-19 esetében súlyosabb tünetekben és gyakoribb komplikációikban nyilvánul meg. (5)

A metabolikus szindróma kórélettanának legfőbb tényezője az inzulinrezisztencia, (6), ami azt jelenti, hogy a szervezet nem reagál megfelelően az inzulin nevű, vércukorszintet szabályozó hormonra. A vércukorszint nem megfelelő szabályozása pedig fontos szerepet játszik a gyulladásos állapotok és a légzési zavarok kialakulásában. Egy 2-es típusú cukorbetegségben is szenvedő COVID-19-es betegeken végzett vizsgálat kimutatta, hogy a jobban karbantartott vércukorszinttel rendelkező betegek könnyebben vészelték át a COVID-19-et, mint azok, akiknek nem volt szabályozva a vércukorszintjük. (7) Különösen a 3,9 és 10,0 mmol/L közötti, jól kézben tartott vércukorszintű betegek esetében volt szignifikánsan kevesebbszer szükség orvosi beavatkozásra, ők szenvedtek el ritkábban szervi károsodást, és a kórházi össz-mortalitásuk is jóval kisebb volt, mint azoké, akiknek nem volt rendben a vércukorszintjük (vagyis a glikémiás variabilitásuk 10 mmol/L feletti volt.) Egy másik vizsgálat azt mutatta, hogy azok a magas vércukorszintű, kórházi ellátásra szoruló betegek, akik inzulin infúziót kaptak, kisebb eséllyel haltak meg a COVID-19.ben, mint azok, akik nem kaptak inzulin infúziót, vélhetően azért, mert a beavatkozás csökkentette a szervezetükben a gyulladást. (8)

A vércukorszintet leginkább meghatározó tényező a táplálkozással bevitt szénhidrát, a finomított szénhidrátok, a keményítők és cukrok fogyasztása. A legtöbb nyugati országban a hivatalos ajánlásokban mégis az alacsony zsírtartalmú és magas szénhidráttartalmú étrend szerepel, annak ellenére, hogy utóbbi növelheti a vércukorszintet. Mégis ez az ajánlás képezi az alapját az idősotthonok, illetve a COVID-19-ben valamint metabolikus szindróma alapbetegségben szenvedő betegeket ápoló kórházi osztályok étrendjének, ahol ezeknek a betegeknek pihenniük és gyógyulniuk kell.

De a probléma nemcsak az idősotthonokat és a kórházakat érinti. Azok, akik otthon ülnek karanténban, sokszor olcsó és nem romló élelmiszereket halmoznak fel a kamrájukban, például (szénhidrátokban gazdag) tésztaféléket, kenyeret, rizst vagy gabonapelyheket.(9) A modern ember tápláléka nagyon nagy részben feldolgozott, előrecsomagolt ételekből áll; az Egyesült Államokban a boltokban kapható élelmiszerek 71%-a a "magasan feldolgozott" kategóriába esik.(10) Az olyan ételek és italok, mint a pizza, a fánk, a különböző gyümölcslevek és más cukros italok nagy eséllyel fokozzák a hiperinzulinémiát és a gyulladást, különösen azoknál, akik metabolikus szindrómában szenvednek.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Mivel a világnak pillanatnyilag egy gyorsan terjedő új vírust kell leküzdenie, nem sok vizsgálatot tudnak végezni azzal kapcsolatban, vajon a COVID-19-ben szenvedő betegek tényleg jobban járnak-e, ha alacsony szénhidráttartalmú ételeket fogyaszutanak, mintha nem. Arra viszont számtalan bizonyíték van, hogy a szénhidrátmegvonás biztonságos és hatékony módja a vércukorszint és a testsúly csökkentésének, és hogy a szénhidrátszegény étrenden élő 2-es típusú cukorbetegeknek kevesebb gyógyszerre van szükségük. (11, 12) Az alacsony zsírtartalmú és az alacsony szénhidráttartalmú étrend szisztematikus összevetése azt mutatja, hogy az utóbbival 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők esetében mind rövid, mind hosszú távon sokkal jobb eredmény érhető el a vércukorszint szabályozásában, illetve a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. (13)

Az alacsony szénhidráttartalmú étrenddel szembeni idegenkedés elsősorban abból fakad, hogy az ellentmondásban van a hivatalos ajánlásokkal, miszerint a napi bevitt kalóriamennyiségnek 45-65%-ban szénhidrátokból kell állnia. Ám az elmúlt években ebben is jelentős előrelépés történt. A Diabetes Australia például 2018-ban kiadott egy állásfoglalást, amely szerint meggyőző bizonyítékok állnak rendelkezésre azzal kapcsolatban, hogy az alacsony szénhidráttartalmú étrend biztonságos és hatékony módja a vércukorszint és a testsúly csökkentésének, továbbá segít kézben tartani a szívbetegségek olyan kockázati tényezőit is, mint a magas koleszterinszint és a magas vérnyomás. (14) Továbbá 2019-ben az Amerikai Diabétesz Társaság, 2020-ban pedig a Diabetes Canada is jóváhagyólag nyilatkozott arról, hogy az alacsony szénhidráttartalmú étrend járható út a vér glükóz tartalmának csökkentésére, és ezzel hozzájárulhat ahhoz, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek kevesebb gyógyszert kelljen fogyasztaniuk. (15,16)

Van néhány úttörő intézmény ezen a területen. Egy West-Virginiában található szövetségi kórházban például meghallották az idők szavát, és annak érdekében, hogy egészségesebbé tegyék a betegeik táplálkozását, eltávolítottak az automatáikból és büféikből minden cukros italt. (17) A Jefferson Medical Center ugyancsak az egyik első olyan kórház az Egyesült Államokban, amely diabéteszes betegeinek alacsony szénhidráttartalmú étrendet biztosít. Az Egyesült Királyságban a manchesteri Tameside Hospital volt az első kórház, ahol a betegeknek és a dolgozóknak készített ételekből kivettek minden hozzáadott cukrot, illetve megszüntették az összes cukros nassolnivaló és szénsavas ital árusítását. (18)

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Az étkezési szénhidrát csökkentése egyszerű és biztonságos módja a vércukorszint szabályozásának, és a hagyományos gyógymódok mellett megvalósítható mind otthon, mind egészségügyi intézményekben. Míg a COVID-19 kórélettanában több tényező játszik szerepet, az anyagcsere nem megfelelő működésének az inzulinrezisztencia az egyik meghatározó faktora. Mivel az USA lakosságának 88%-a küzd valamilyen anyagcserezavarral, (19) ez valószínűleg nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy olyan sok embernél okoz súlyos tüneteket a COVID-19 vírus. Ezért az Egyesült Királyság által javasolt (20) étrendi tanácsok megfogadását világszerte bátorítania kellene a kormányoknak és a véleményformálóknak minden metabolikus szindrómában szenvedő személy számára, hogy most és a jövőben is enyhíteni lehessen a metabolikus alapbetegség jelentette plusz kockázatot egy esetleges COVID-19 megbetegedés esetén.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

Hivatkozások:

1. US Burden of Disease Collaborators, Mokdad AH , Ballestros K , et al . The state of US health, 1990-2016: burden of diseases, injuries, and risk factors among US states. JAMA 2018;319:1444-72.doi:10.1001/jama.2018.0158 pmid:http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29634829

2. Stokes EK , Zambrano LD , Anderson KN , et al . Coronavirus Disease 2019 Case Surveillance - United States, January 22-May 30, 2020. MMWR Morb Mortal Wkly Rep 2020;69:759-65.doi:10.15585/mmwr.mm6924e2 pmid:http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32555134

3. World Obesity. Obesity and COVID-19 policy statement, 2020. Available: http://s3-eu-west-1.amazonaws.com/wof-files/Obesity_and_COVID-19_policy_statement.pdf

4. Andersen CJ , Murphy KE , Fernandez ML . Impact of obesity and metabolic syndrome on immunity. Adv Nutr 2016;7:66-75.doi:10.3945/an.115.010207 pmid:http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26773015 Abstract/FREE Full Text

5. Richardson S , Hirsch JS , Narasimhan M , et al . Presenting characteristics, comorbidities, and outcomes among 5700 patients hospitalized with COVID-19 in the new York City area. JAMA 2020. doi:doi:10.1001/jama.2020.6775 pmid:http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32320003

6. Demasi M , Lustig R , Malhotra A . The cholesterol and calorie hypotheses are both dead - it is time to focus on the real culprit: insulin resistance. Pharmaceutical Journal 2017.

7. Zhu L , She Z-G , Cheng X , et al . Association of blood glucose control and outcomes in patients with COVID-19 and pre-existing type 2 diabetes. Cell Metab 2020;31:1068-77.doi:10.1016/j.cmet.2020.04.021 pmid:http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32369736

8. Sardu C , D'Onofrio N , Balestrieri ML , et al . Outcomes in patients with hyperglycemia affected by COVID-19: can we do more on glycemic control? Diabetes Care 2020;43:1408-15.doi:10.2337/dc20-0723 pmid:http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32430456 Abstract/FREE Full Text

9. Terazono E . Wheat prices rise as shoppers rush to stockpile pasta and flour. Financial Times 2020.

10. Baldridge AS , Huffman MD , Taylor F , et al . The Healthfulness of the US packaged food and beverage supply: a cross-sectional study. Nutrients 2019;11:1704. doi:10.3390/nu11081704 pmid:http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31344845

11. Feinman RD , Pogozelski WK , Astrup A , et al . Dietary carbohydrate restriction as the first approach in diabetes management: critical review and evidence base. Nutrition 2015;31:1-13.doi:10.1016/j.nut.2014.06.011 pmid:http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25287761

12. McKenzie AL , Hallberg SJ , Creighton BC , et al . A novel intervention including individualized nutritional recommendations reduces hemoglobin A1c level, medication use, and weight in type 2 diabetes. JMIR Diabetes 2017;2:e5. doi:10.2196/diabetes.6981 pmid:http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30291062

13. van Zuuren EJ , Fedorowicz Z , Kuijpers T , et al . Effects of low-carbohydrate- compared with low-fat-diet interventions on metabolic control in people with type 2 diabetes: a systematic review including grade assessments. Am J Clin Nutr 2018;108:300-31.doi:10.1093/ajcn/nqy096 pmid:http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30007275

14. Diabetes Australia. Position statement. low carbohydrate eating for people with diabetes, 2018. Available: https://static.diabetesaustralia.com.au/s/fileassets/diabetes-australia/8b4a8a54-f6b0-4ce6-bfc2-159686db7983.pdf

15. Diabetes Canada position statement on low-carbohydrate diets for adults with diabetes: a rapid review. Can J Diabetes 2020;44:295-9.doi:10.1016/j.jcjd.2020.04.001 pmid:http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32475469

16. Evert AB , Dennison M , Gardner CD , et al . Nutrition therapy for adults with diabetes or prediabetes: a consensus report. Diabetes Care 2019;42:731-54.doi:10.2337/dci19-0014 pmid:http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31000505 FREE Full Text

17. Cucuzzella M . Get sugary drinks out of hospitals, 2018. Available: https://www.salon.com/2018/06/03/get-sugary-drinks-out-of-hospitals/

18. Marsh S . Nhs Hospital bans sugar from its meals to tackle staff obesity, 2018. Available: https://www.theguardian.com/society/2018/jan/09/nhs-hospital-bans-sugar-from-its-meals-to-tackle-staff-obesity

19. Araújo J , Cai J , Stevens J . Prevalence of optimal metabolic health in American adults: National health and nutrition examination survey 2009-2016. Metab Syndr Relat Disord 2019;17:46-52.doi:10.1089/met.2018.0105 pmid:http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30484738

20. Gallagher P . Coronavirus latest: 'Public health revolution' needed to combat 'root cause' of Covid-19 deaths, 2020. Available: https://inews.co.uk/news/coronavirus-public-health-revolution-matt-hancock-aseem-malhotra-covid-19-deaths-428861