Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Katie Couric:
A cukor és a rák

Fordította:Czárán Judit

Forrás:Katie Couric: With Cancer, Eating Sugar Is a 'Double Danger'

Rákbetegeknek a cukorfogyasztás kétszeresen is veszélyes. De csak akkor tudjuk meg, hogy rákbetegek vagyunk, amikor diagnosztizálták. A rák a diagnózisig olykor 10 évig is növekszik, mi pedig gyanútlanul tápláljuk őt fagyikkal, csokikkal, sütikkel.

 

A Google adatkezelési elvei

 


A cukorfogyasztás szerepe a már-már járványos elhízásban akkor kezdett el érdekelni (azaz Katie Couric-t), amikor 2014-ben a Fed up című ismeretterjesztő filmünkön dolgoztunk. Dr. Lewis Cantley-vel, a Sandra és Edward Meyer Alapítvány elnökével pedig a Weill Cornell egyetemen ismerkedtem meg a Küzdelmem a rákkal című munkám kapcsán. Ő éppen azt tanulmányozta, hogy a cukor milyen módon táplálja a ráksejteket… egy okkal több, hogy ha ön vagy bármely ismerőse rákbetegségben szenved, akkor tartsa távol magát mindenféle édességtől. Alább a témában vele folytatott fontos beszélgetésemet olvashatja.

Katie Couric: Mióta tanulmányozza a cukor hatását a rákbetegségre?

Dr. Lewis Cantley: Azt, hogy a ráksejtek az egészséges sejteknél jóval több cukrot fogyasztanak, Otto Warburg Nobel-díjas német tudó már száz évvel ezelőtt megfigyelte. Mikor én a múlt század hetvenes években a Cornell végzős hallgatója voltam, a rákkutatás fókuszában már az a kérdés állt, hogy miért van ez így.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A saját kutatásaimat a hetvenes évek végén kezdtem el a Harvardon, és elsősorban az érdekelt, hogy az inzulin milyen módon szabályozza a sejtek glükóz felvételét. Azt már az 1920-as évek óta tudjuk, hogy az inzulin egy olyan hormon, amelyet a hasnyálmirigy termel, és amely arra készteti az izomsejteket, hogy glükózt vegyenek fel a vérből, és hogy a cukorbetegséget vagy az okozza, hogy a hasnyálmirigy nem képes inzulint termelni (1-es típusú cukorbetegség) vagy az, hogy az izmok vagy a máj nem megfelelően reagál az inzulinra (2-es típusú cukorbetegség). Ám az még a hetvenes években sem volt világos, hogy hogyan működik az inzulin ezekben a szövetekben.

A laboratóriumi kutatásaink során felfedeztünk egy gént, amely az egészséges sejtek (zsír- és izomsejtek) és a ráksejtek glükóz felvételét segíti. Ma már tudjuk, hogy a PIK3CA nevű gén az egyik leggyakrabban mutálódott gén a rákosoknál, és ez a mutáció magyarázza, hogy miért van szüksége a ráknak glükózra a növekedéshez.

El tudná magyarázni a kutatási eredményeiket úgy, hogy azokat az átlagember is megértse?

Az első, amire rájöttünk, hogy kapcsolat van az inzulin és a rák között. Az inzulin egy fehérjét serkent az említett génben, az inzulin hatására könnyebben aktiválódik - és ez a rák, köztük az endometriális rákok, a mellrák és a vastagbélrák kialakulásához vezet. Ez lehet az oka, hogy aki sok cukrot fogyaszt, és emiatt magas a vérében az inzulin szint, az jobban ki van téve több ráktípusban való megbetegedés kockázatának. Az inzulinrezisztencia, amit a túlzott cukorfogyasztás okoz, azzal is jár, hogy megemelkedik a vérben az inzulin szint, ami növeli bizonyos ráktípusok kialakulásának a kockázatát.

Ha cukorról beszél, akkor a fruktózban gazdag kukoricaszirupra, a természetes cukrokra, a normál asztali cukorra és a cukorral édesített italokra gondol?

Bár a cukroknak sok fajtája létezik - a tejben levő galaktóztól és laktóztól, a gabonafélékben levő maltózon és a cukornádból vagy cukorrépából készült asztali cukron át a kémiailag módosított kukoricakeményítőből származó magas fruktóz tartalmú kukoricaszirupig -, mégis az utóbbi kettő az, ami a legédesebb és a leggyakrabban található meg az italainkban és a desszertjeinkben.

Mind az asztali cukor, mind a magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup glükóz és fruktóz keveréke. Az édes ízt leginkább a fruktóz adja. Az édes gyümölcsökben is van glükóz is meg fruktóz is, de ezek nem annyira veszélyesek az elhízás, az inzulinrezisztencia, a cukorbetegség és a rák szempontjából, mint a gyümölcslevek vagy azok az italok, amelyek cukrot vagy hozzáadott magas fruktóz tartalmú kukoricaszirupot tartalmaznak.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


És mi a helyzet az olyan cukorhelyettesítőkkel, mint az Equal és a Splenda? Ezek miatt is kell aggódnunk?

A cukorhelyettesítők nem annyira veszélyesek, mint a cukros italok, amennyiben nem emelik meg akut módon a vér glükóz szintjét. Viszont megemelhetik a vér inzulinszintjét, továbbá fokozzák a vágyat a még több édesség iránt, vagyis fenntartják a cukorfüggőséget. Általában is elmondható, hogy a cukorhelyettesítők fokozzák a sóvárgást a sütemények és desszertek iránt, és ezzel nagyon megnehezítik a fogyást.

Az igaz, hogy a cukor táplálja a rákos sejteket, amelyek így gyorsabban nőnek?

Az biztos, hogy a legtöbb rákfajta glükózt használ a növekedéshez. Ezért van az, hogy az orvosok meg tudják találni a rákot PET vizsgálattal, amelynek során azt nézik meg, hogy a testünkben hol halmozódik fel nagy mennyiségű radioaktív glükóz. Hogy ezek a ráksejtek miért vesznek fel glükózt és miért használják azt a növekedésre, annak az olyan gének mutációjában keresendő az oka, amilyen a PIK3CA, és sok esetben ezek a mutációk teszik lehetővé az inzulin számára, hogy serkentsék a rákos sejtek szaporodását.

Vagyis a cukorfogyasztás kétszeresen is veszélyes a rák szempontjából. Egyrészt növeli a tumor számára rendelkezésre álló glükóz mennyiségét, másrészt növeli a vér inzulinszintjét.

Ön egy konkrét ráktípussal foglalkozik, vagy a kutatási eredményei minden rákfajtára vonatkoznak?

Laboratóriumunk az évek során sok rákfajtát vizsgált, köztük a mell, a méh, a petefészek, az agy, a tüdő, a hasnyálmirigy, a prosztata és vastagbél rosszindulatú daganatait, valamint a fehérvérűséget. Ezen ráktípusok mindegyike használhat potenciálisan inzulint a glükózfüggő tumor növekedésének serkentésére.

Azonban a vastagbélrák különleges abból a szempontból, ahogy a cukorra reagál. Mivel ez a daganat a vastagbélben alakul ki, közvetlenül is hozzájut gyümölcscukorhoz, mielőtt az a véráramba kerülne. Nemrégiben rájöttünk, hogy ha egérben génmódosítással vastagbélpolipot idézünk elő, akkor ezek a polipok kétszer-háromszor gyorsabban fognak növekedni, ha az egeret cukros itallal itatjuk olyan mennyiségben, ami embernél 360 ml édes, cukor vagy magas fruktóz tartalmú kukoricaszirupnak felel meg. Viszont, ha ugyanezt a mennyiségű cukrot egy egész alma vagy egy egész narancs formájában fogyasztjuk el, akkor a cukor lassabban kerül be a véráramba, mivel a szilárd táplálékot előbb meg kell emésztenie a bélrendszernek. Vagyis a fruktóz, ha folyékony formában fogyasztjuk, akkor táplálni tudja a vastagbél polipot, ha darabos gyümölcs formájában, akkor nem.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Ön fogyaszt cukrot? Illetve ajánlaná másoknak, hogy ha meg akarják előzni a rákot, akkor semmiféle cukrot ne fogyasszanak?

Eszem gyümölcsöt, de nem iszom gyümölcsleveket és semmilyen olyan italt, ami hozzáadott cukrot vagy édesítőt tartalmaz. A száraz borokban kevesebb a cukor, mint a gyümölcslevekben, úgyhogy azok mérsékelt fogyasztása kevésbé emeli meg a vércukorszintet, illetve az inzulinszintet, mint a gyümölcslevek. Az édes desszerteket teljesen elhagytam. Általában azt eszem, amit a nagyszüleim ettek akkor, amikor a cukor még a legnagyobb luxusnak számított mezőgazdaságból élő Nyugat-Virginiában.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre