Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

A D-vitamin meggátolja a kevésbé súlyos prosztatarák agresszív rákká alakulását

Forrás: Vitamin D May Keep Low-Grade Prostate Cancer From Becoming Aggressive. Presented at the 249th meeting of American Chemical Society.

Fordította:Szendi Gábor

A D-vitamin már kialakult prosztatarák esetén is gátolhatja a rák továbbfejlődését, megakadályozhatja az áttétek kialakulását, sőt egyes esetekben a tumor el is tűnhet.

 

A Google adatkezelési elvei

 

DENVER, , 2015, március 22. A D-vitamin kiegészítés szedése növekedésében lelassíthatja, sőt kifejlődésében visszafordíthatja a kevésbé agresszív, vagy alacsony fokozatú prosztata rákot, fölöslegessé téve a műtétet vagy a sugárkezelést - állapították meg tudósok.

Ismeretes, hogy a D-vitamin átalakul, aktiválódik és a különböző emberi egészséges és rákos szövetekben található D-vitamin receptorokon hat. Az kutatások bizonyították, hogy a D-vitaminnak rákellenes hatása van, mert többek közt elősegíti a sejtek differenciálódását, gátolja a kóros osztódást, és csökkenti a gyulladást, hogy csak néhány tulajdonságát említsük. Az epidemiológiai vizsgálatok feltárták, hogy az vérben keringő D-vitamin alacsony szintje kockázatot jelent számos rák esetében. Bár a klinikai vizsgálatok hiányoznak, bemutatjuk saját klinikai kutatásunkat az emberi prosztata rákkal kapcsolatban arról, milyen alapvető hatást gyakorol a d-vitaminpótlás a betegség előrehaladására, s miként képes a D-vitamin molekuláris és biokémiai szinten befolyásolni a rákot.

Ha egy daganatot találnak a prosztata biopsziában, a patológus az un. Gleason Osztályozó Rendszerben adják meg a tumor agresszivitását. A 7-es vagy afölötti Gleason értékű daganatot agresszívnek tekintik, és a daganat hajlamos szétszóródni a szervezetben, ezért a prosztata műtéti eltávolítása vagy sugárkezelés válik szükségessé. Ezzel szemben, ha a prosztata daganat Gleason pontszáma 6 vagy annál alacsonyabb, akkor a daganat kevésbé agresszív, és némely esetben még tünetet vagy egészségügyi problémát sem okoz akár a beteg egész életében.

Az alacsony pontszámú prosztata daganatok esetében sok urológus nem kezeli a betegséget, ehelyett az un. aktív követést alkalmazzák, mondja Dr. Bruce Hollis professzor, aki a Dél-Karolina Orvosi Egyetemen dolgozik. "A gyógyítás - azaz a műtét vagy a sugárkezelés- esetleg rosszabb, mint maga a betegség, így az urológusok várnak egy évet és akkor csinálnak egy újabb biopsziát, hogy lássák, hol tart a beteg".

Azonban, a betegeknek és a családjuknak súlyos szorongást okozhat az a tudat, hogy prosztata rákja van a betegnek, még ha alacsony fokozatú is. Ez némely férfit arra sarkall, hogy annak ellenére kérje a részleges prosztata eltávolítást , hogy az olyan komplikációkat eredményezhet,mint fertőzés, vizelet visszatartási képtelenség és merevedési zavarok. Ilyenkor az eljárás az, hogy egy ilyen biopszia után a betegek 60 napot várnak, hogy megszűnjön a mintavétel okozta gyulladás, s csak aztán végzik el a részleges prosztata eltávolítást.

Hollis arra volt kíváncsi, vajon, ha ez alatt a 60 napos várakozási idő alatt D-vitamint adnak a férfiaknak, hatással van-e az a prosztata rákra. Korábbi vizsgálata szerint (J. Clin. Endocrinol. Metab., 2012, DOI: 10.1210/jc.2012-1451) az alacsony fokozatú prosztatarákban szenvedőknél az egy éven át tartó D-vitamin szedés hatására a prosztatarák Gleason pontszáma csökkent, sőt voltak olyanok is, akiknek a korábbi biopsziával összevetve a tumor teljesen eltűnt.

Ebben az új, véletlenszerű besorolásos, placebokontrollos klinikai vizsgálatba 37 férfit vontak be, akik részleges prosztataeltávolításra voltak előjegyezve. Két csoportra osztották őket, az egyik csoport napi 4000 NE D-vitamint kapott, a másik csoport nem kapott D-vitamint. A férfiak prosztata mirigyét 60 nappal később eltávolították és megvizsgálták.

Az előzetes eredmények szerint mindegyik férfinek, aki kapott D-vitamint, javulás mutatkozott a prosztata tumorában, míg a placebo csoportban a tumor vagy ugyanabban az állapotban volt, mint ahogy a 60 nappal korábbi biopszia mutatta, vagy romlott. A D-vitamin ezen felül drámai változásokat idézett elő olyan zsírsavak és fehérjék termelődésében,amelyek a gyulladásban szerepet játszanak. "A rák kapcsolatban áll a gyulladással, s különösen igaz ez a prosztata mirigyre", mondja Hollis. "A D-vitamin ténylegesen leküzdi ezt a gyulladást a mirigyen belül."

Egy protein termelődését különösen serkenti a D-vitamin, s ezt növekedési differenciálódási faktornak (GDF 15). Más kutatócsoportok korábbi vizsgálatai azt mutatták, hogy a GDF 15 lecsökkenti a gyulladást és sok agresszív prosztatarák esetén alig, vagy egyáltalán nem termelődik GDF 15.

Az új kutatás azt mutatja, hogy a D-vitamin pótlás javíthatja az alacsony fokozatú prosztata rákot, azáltal, hogy lecsökkenti a gyulladást, ami csökkenti az azonnali műtét vagy sugárkezelés szükségességét. "Még nem tudjuk, a D-vitamin kezeli vagy megelőzi-e a prosztata rákot", mondja Hollis. "Amit minimum állíthatunk, az az, hogy a D-vitamin megakadályozhatja, hogy az alacsony fokú prosztata daganat áttéteket szétterjedjen és képezzen".

Hollis felhívta a figyelmet arra, hogy a 4000 NE D-vitamin, amit a vizsgálatban adtak, töredéke annak a 10-20 ezer NE D-vitaminnak, amit az emberi szervezet szintetizál egyszeri napozás során. "Ezeket az embereket normál szintű D-vitaminnal kezeltük", mondja. "Az általunk adott adag nem érte el a farmakológiai szintet sem".

 

 

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre