Julius G. Goepp:
A D-ribóz erősíti a szívet és életet ment

Forrás:Julius G. Goepp: D-Ribose: Energize Your Heart, Save Your Life

Fordította: Czárán Judit

A legújabb kutatások szerint egy olcsó táplálék-kiegészítő megvédi a szívet azoktól a sérülésektől, amelyeket olyankor szenved el, amikor egy szívrohamot követően helyreáll a szív vérellátása. A kutatások azt is megmutatták, hogy ez a táplálék-kiegészítő javítja a szív képességét a vér pumpálására, és fokozza a fáradt izmok fizikai terhelhetőségét.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Egy szívroham után nagyon kevés idő áll rendelkezésre a sejtek energiatermelésének a helyreállítására. Ha nem sikerül a szív oxigénhiánytól szenvedő sejtjeit újraéleszteni, az végzetes szívizom károsodáshoz vezet.

A legújabb kutatások szerint egy olcsó táplálék-kiegészítő segíthet megelőzni a sejtek szívroham miatt bekövetkező károsodását, illetve életre kelteni azokat a szívizmokat, amelyek valamilyen korábbi ischémiás (vérellátási) probléma miatt károsodtak.1

Segíti a szív regenerálódását

A kardiológusok kezdenek rájönni, hogy bizonyos étrend-kiegészítőknek fontos szerepük lehet azoknak a szívbetegségeknek - különösen a koszorúér elzáródás okozta ischémiás szívbetegségeknek - a megelőzésében és kezelésében, amelyek a legtöbb szívrohamot okozzák. Ugyanis ha a szívizmok nem jutnak elég vérhez, akkor petyhüdtté válnak, és nem képesek megfelelően pumpálni a vért.

Az ATP (adenozin trifoszfát) szintjének hirtelen lecsökkenése a szívizom sejtekben a véráramlás útjának elzáródása miatt, illetve az ATP-szint helyreállásának elhúzódása a vér áramlásának újraindulása után kritikus tényező egy szívroham után. Ezt az úgynevezett ischémiás-reperfúziós károsodást tartják a főbűnösnek azért a hosszú távú károsodásért, amit a szívrohamot túlélt betegek szíve szenved el, mivel ez teszi a szöveteket rendkívül sérülékennyé azokkal szabadgyök károsodásokkal szemben, amelyeket az oxigéndús (egyben életmentő) vér áramlásának újraindulása okoz a sérült területekre.2-4 Nem véletlenül nevezte egy kutató a szív mitokondriumait (ahol az ATP termelődik) "az élet és a halál kapujának".5 Ez azt jelenti, hogy a szívizom sejtek minél gyorsabb regenerálódásának elősegítése egy szívroham után a legfontosabb tényezője a hosszú távú szívkárosodás megelőzésének

Az ATP természetes alapanyaga a D-ribóz, amely így a "szív újjászületésében" is fontos szerepet játszik. Állatkísérletek tanúsága szerint a D-ribóz nagymértékben megnöveli az ATP szintjét a szívroham utáni kritikus reperfúziós időszakban (amikor a vér áramlása helyreáll, és a sejteknek rendkívül sok energiára van szükségük az elszenvedett károk helyreállításához). A D-ribóz pedig éppen a további károsodások megelőzéséhez, illetve a gyógyulási folyamat beindulásához szükséges energiaszintet segít megnövelni.6-8

Egy mérföldkőnek számító beavatkozásos vizsgálat drámai módon bizonyította ezeket a hatásokat.9 A szívműtétek bizonyos fajtái (például a bypass műtétek) alatt előforduló szívleállás igen gyorsan a szívizom működésének romlásához vezet, még a szív viszonylag egészséges területein is, ami az ATP-szinttel függ össze, és ami nagymértékben lassítja a műtét utáni felépülést. Ezért a kutatók a műtét alatt D-ribózt juttattak a beteg szervezetébe, abból a célból, hogy már előre ellássák a szívizmokat az ATP termeléséhez szükséges alapanyaggal. Ez az eljárás drámai javulást eredményezett még egy egész órán át tartó szívleállás esetében is. A D-ribózzal kezelt csoportnál szignifikáns javulást figyeltek meg a betegek szívizom működésében a kontrollcsoporthoz képest - ráadásul a javulás mértéke közvetlen kapcsoltban állt a szívizomba juttatott ATP mennyiségével.9

Azóta további meggyőző bizonyítékok vannak arra, hogy a D-ribóz közvetlenül hozzájárul a károsodott szívizom regenerálódásához.10-13

Összességében minden vizsgálat azt támasztja alá, hogy a D-ribóznak és az ATP más összetevőinek jelentős védő hatásuk van azokban a helyzetekben is, amikor a szívizom a legnagyobb stressznek van kitéve - vagyis amikor a vérkeringés előbb teljesen leáll, majd hirtelen újraindul az oxigéndús vér áramlása a szív felé.

Megfiatalítja az emberi szívet

Vannak kifejezetten lelkesítő vizsgálati eredmények azzal kapcsolatban, hogy D-ribóz jótékony hatással van az emberi szív szöveteire, illetve a szív működésére.14,15 A kutatók arra is rámutatnak, hogy a magasabb ATP-szint javítja a szívizmok működését illetve a vérkeringést, elősegíti a gyorsabb regenerálódást, illetve védi a szívet a reperfúzió okozta oxidáció pusztító hatásától.

Az ischémiás (vérellátás zavarával kapcsolatos) események, amilyen a szívroham, a szívizmok egyfajta "hibernációját" idézik elő, mintha azok egy magasabb energiaszint visszatérésére várnának, hogy ők is visszatérhessenek a normális működésükhöz.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Az Oregoni Orvostudományi Egyetem kardiológusai a jelenséget szívkoszorúér betegségben szenvedő betegeken vizsgálták, úgy, hogy "tallium stressz-tesztnek" vetették őket alá.16 A vizsgálat során a betegekbe radioaktív nyomjelző izotópot fecskendeztek közvetlenül valamilyen mérsékelt intenzitású mozgást követően, amit utána egy speciális kamera segítségével követtek nyomon. A betegek vagy D-ribóz infúziót vagy placebót kaptak, majd a vizsgálatot 4, illetve 24 óra múlva megismételték. Ezt követően a csoportok cseréltek, és mindegyik azt a készítményt kapta, amit korábban nem kapott. Az eredmény nagyon meglepő volt: azokon a felvételeken, amelyeket négy órával a D-ribóz infúzió után készítettek, 21 károsodott szövetterületet fedeztek fel, amelyek a placebo csoportnál nem voltak kimutathatók, ami arra utal, hogy a D-ribóz "felébresztett" életképes szívizom területeket, illetve segített a még életképes ischémiás szívizmok azonosításában.16 Egy ugyanebben az évben publikált nagyobb vizsgálat is hasonló eredménnyel végződött.17 A fenti a vizsgálatok azt mutatják, hogy a D-ribóz nemcsak segít a kardiológusoknak megállapítani a szív károsodásának a pontos mértékét, hanem azt is sugallják, hogy az említett táplálék-kiegészítő gyorsíthatja az egészséges szívműködés helyreállását szívrohamot túlélt betegeknél.

Védi a szívet

Egy szívroham túlélője gyakran azzal szembesül, hogy egész hátralevő életét károsodott szívizmokkal kell leélnie, ami gyengíti a szív azon képességét, hogy megfelelően tudja pumpálni a vért, ami a fizikai terhelhetőség csökkenésétől a súlyos pangásos szívelégtelenségig számos tűnettel járhat. És mivel gyakorlatilag minden szívbetegség rehabilitációjához szükség van mérsékelt intenzitású mozgásra, a szívizom sejtek optimális ATP-szintjének a biztosítása nagyon fontos.

Idős emberek esetében gyakori probléma, hogy a szívizmaik megnagyobbodnak és merevvé válnak. Ez azzal jár, hogy csökken a szívizmok azon képessége arra, hogy összehúzódva kifele pumpálják a szívből a vért, illetve elernyedve befogadják azt. A kamrai hipertrófia gyakran csökkenti az állóképességet, a szív pedig sokkal sebezhetőbbé válik az oxigénhiánnyal és az abból fakadó károsodásokkal szemben.

Egy kísérletben, amely az emberre nézve is messzemenő következtetésekre ad okot, a kutatók megvizsgálták a D-ribóz hatását állatok esetében, hogy megállapítsák, vajon előre adagolva ez az étrend-kiegészítő képes-e védeni a szívüket szándékosan előidézett oxigénhiányos állapotban.18 A D-ribóz hatását magas vérnyomásban, illetve szívmegnagyobbodásban szenvedő állatoknál is megvizsgálták, ami ugyanaz a hipertrófiás állapot, ami tartósan magas vérnyomásban szenvedő emberek esetében is megfigyelhető.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Az első vizsgálati eredmények kifejezetten megdöbbentőek voltak. Azoknak az állatoknak a szívizmai, amelyeknek D-ribózt adtak az oxigénhiányos állapotot megelőzően, 25%-kal tovább bírták az oxigénhiányt, mielőtt visszafordíthatatlan károsodást szenvedett volna a szívük, továbbá az energiát adó glikogén tartalékaik is szignifikánsan megnőttek. Nekünk, embereknek ez azt jelentheti, hogy D-ribóz bevitelével értékes plusz időt nyerhetünk arra, hogy a modern sürgősségi ellátás végezze a dolgát, miáltal drámai javulás érhető el a túlélési mutatókban a beteg állapotának stabilizálását követően. A kutatók azt is kimutatták, hogy magas vérnyomásban és kamrai megnagyobbodásban szenvedő patkányok esetében a D-ribózzal való kezelés szignifikánsan, akár 25%-kal is javította a kamrai működésüket, megnövelve ezzel a szívük képességét arra, hogy megfelelő gyakorisággal húzódjon össze, vagyis hatékonyabban pumpálja a vért. És hogy mit jelent ez a mi szempontunkból? Nos, ha ez nálunk, embereknél is így van, akkor D-ribózzal való kezelés hatására azoknak a létfontosságú és nagy energia igényű szervei és szövetei is több vérhez juthatnak, akiknek egyébként gyenge a szívük - beleértve például a vázizmaikat is, amelyek könnyen elfáradnak, miáltal csökken az érintett fizikai terhelhetősége.

Tudnivalók

  • A fáradtság illetve kimerültség oka gyakran az ATP nevű létfontosságú nukleotid hiánya az ember izmaiban.
  • A sérült vagy nagy terhelésnek kitett izmok különösen érzékenyek az alacsony ATP-szintre, és a terhelés után lassan áll helyre bennük az eredeti szint.
  • Egy egyszerű cukor-molekula, a D-ribóz, az ATP egyik fő építőköve. Minél nagyobb mennyiségben áll rendelkezésre D-ribóz, annál gyorsabban áll helyre az eredeti ATP szint.
  • D-ribóz bevitelével bizonyítottan javítható a szívizom működése szívroham után, illetve a segítségével pangásos szívelégtelenségben szenvedők szíve is könnyebben tudja pumpálni a vért.
  • Ha a D-ribóz étrend-kiegészítő hatására javul a szívizom működése, akkor a vázizomzat oxigéndús vérrel való ellátottsága is nő, és így nagyobb teljesítményre lesz képes.
  • Ha a D-ribóz pótlás hatására nő az ATP szintje a vázizomzatban, akkor csökken az izomfáradtság és az izomfájdalom, ami sok embert visszatart a rendszeres sportolástól.
  • A kardiológusok és a mozgásfiziológusok egyre nagyobb figyelmet szentelnek a D-ribóznak, amely képes újra fiatalossá tenni a pácienseik szív- és vázizmainak működését, javítva ezzel az életminőségüket.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Védi a szívbetegeket

A D-ribózzal kapcsolatos vizsgálatokból az is következik, hogy a D-ribóz a pangásos szívelégtelenségben szenvedők számára is segítséget jelenthet, akiknek túl gyenge a szívük ahhoz, hogy megfelelően tudja pumpálni a vért a testük többi részébe. Emiatt sokszor erőtlenek, nem tudnak sportolni, illetve súlyosabb esetekben akár végzetes máj- és tüdőproblémák is felléphetnek náluk. A szívizom tónusának helyreállítására pangásos szívelégtelenségben szenvedő betegeknek rengeteg féle gyógyszert szoktak felírni, például vízhajtókat, digoxint és még sok minden mást. 2003-ban azonban német kutatók egy természetes gyógymóddal próbálkoztak - ők három héten keresztül 15 pangásos szívelégtelenségben szenvedő beteggel D-ribóz táplálék-kiegészítőt vagy placebót szedettek,19 utána a két csoport cserélt.

A D-ribóz pótlás időtartama alatt a betegeknél drámai javulás következett be a szívük azon képességében, hogy hatékonyan pumpálja, illetve fogadja be a vért - aminek döntő szerepe van a fölösleges folyadék felhalmozódásának csökkentésében, illetve a szervezet energiával való ellátottságának növelésében, hiszen a szövetek a helyreállított véráramból nyerik az oxigént és a tápanyagot. És ami a betegek szempontjából talán a legfontosabb, hogy a D-ribóz szedése alatt lényegesen jobbnak érzékelték az életminőségüket. Az, hogy nőjön az érintettek energiaszintje és javuljon a közérzetük, rendkívül fontos azért is, mert így könnyebben rá lehet venni őket, hogy változtassanak az életmódjukon, (például hogy mozogjanak többet), ami köztudottan életbevágó a szív és az erek egészségének megőrzése szempontjából.

Ezt a vizsgálatot megelőzte egy korábbi publikáció, amely német kardiológusok egy tekintélyes lapjában jelent meg, és amelyben ugyancsak a D-ribóz hatását vizsgálták 20 súlyos koszorúért betegségben szenvedő férfinál, akiknek a betegség már súlyosan korlátozta a fizikai teljesítőképességét (náluk már a könnyű fizikai aktivitás is fájdalmas tünetekkel járt, illetve negatív változásokat idézett elő az EKG-vizsgálati eredményeikben).20

A kutatók az említett férfiakat először két futópad gyakorlat segítségével tesztelték annak megállapítására, hogy milyen volt a kiinduló fizikai erőnlétük, majd random módon napi 60 gramm szájon át szedhető D-ribózt, illetve placebót kaptak három napon keresztül. Utána megismételték a tesztet úgy, hogy a vizsgálati személy döntötte el, mikor álljon le a futópad. Az eredmény az volt, hogy azok, akik szedték a táplálék-kiegészítőt, a futópadon töltött időt 4,6 percre tudták növelni, szemben a kontrollcsoport 3,7 percével, ami 24%-os javulást jelent. Ezen kívül a D-ribóz csoportnál szignifikáns javulás következett be abban is, hogy mennyi idő után alakult ki náluk mérsékelt mellkasi fájdalom az eredeti állapotukhoz képest. Ilyen változás a kontroll csoportnál nem következett be. Vagyis a vizsgálat rávilágított, hogy van más módja is a komoly szívbetegségben szenvedő emberek szívműködésének javítására, mint a gyógyszer. Persze ha ugyanezek a betegek ubiquinol CoQ10-et, acetil-l-karnitint, taurint vagy más szíverősítő étrend-kiegészítőt kaptak volna, akkor lehet, hogy még nagyobb mértékű javulást lehetett volna elérni náluk, vagy kisebb adag D-ribóz is elég lett volna.

Erősíti a vázizmokat

A szív "visszafiatalítása" kétségkívül a D-ribóz egyik legfontosabb jótéteménye a szívproblémákkal küzdő betegek számára. De mi a helyzet a mindennél fontosabb vázizmokkal, amelyek a tulajdonképpeni haszonélvezői annak az energiának, amit a jobb vérkeringés és a jobb fizikai állapot biztosít? Ezzel kapcsolatban is vannak jó híreink, amelyeket fontos vizsgálatok egész sora igazol.

A rendszeres mozgás nagyon fontos a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése szempontjából, de egy szívroham, egy stroke vagy más szív-és érrendszeri katasztrófa utáni rehabilitációban is sokat segít.21.22 Mégis a veszélyeztetett betegeknek csak kevesebb, mint a fele vesz részt rendszeresen olyan mozgásprogramokban, amelyeket direkt arra találtak ki, hogy javítsák, illetve stabilizálják az ilyen betegek kardiovaszkuláris állapotát.23 Sokan közülük egyszerűen képtelenek rászánni magukat bármilyen sporttevékenységre, vagy ha el is kezdik, gyorsan feladják. Egy vizsgálat szerint a legtöbb ember a mozgás okozta fizikai fáradtság miatt hagyja abba az edzésprogramját.24 Ez érthető is, ha meggondoljuk, hogy a nehéz gyakorlatok az izmok ATP-szintjét akár 20%-kal is csökkenthetik, ami után akár 72 órára is szükség lehet az izmok regenerálódásához.25.26

Azt a kimerültséget, amit egy edzés után sokan érzünk, az ATP bomlástermékeinek az izmokból a véráramba való beszivárgása okozza.27 És bár a személyi edzők ilyenkor hajlamosak a "valamit valamiért" elvre hivatkozni, könnyen előfordulhat, hogy a túl sok szenvedésnek az a vége, hogy az illető teljesen lemond a mozgásról. Ezzel kapcsolatban csak ismételni tudom magam: a D-ribóz rendkívül fontos az izmaink ATP-alapú energiakészleteinek felturbózásához.28,29 Ezzel csökkenthető az "égő érzés az izmokban" és fokozható a lelkesedés a következő edzéssel kapcsolatban.

Ma már meggyőző bizonyítékok vannak arra, hogy a D-ribóz jót tesz az izmok működésének. Mozgásfiziológusok kimutatták, hogy az izmok D-ribózzal való ellátása akár a négyszeresére is növeli az ATP termelést, amivel tulajdonképpen egy "energiabankot" hozunk létre, ahonnan szükség esetén az ATP lehívható.30 Mikor Missouriban az orvosok D-ribózzal láttak el működésben levő izmokat, azok hatszoros sebességgel hasznosították újra az ATP összetevőit (az ATP újrahasznosítása sokkal gyorsabb és hatékonyabb folyamat, mintha az alapokról kellene felépíteni azt).29,31

Dán mozgásfiziológusok kimutatták, hogy az emberi izmok ugyanúgy veszítenek ATP-t nehéz edzések hatására, mint ahogy azt állatkísérletekben megfigyelték, és azt is megállapították, hogy a fáradt izmoknak több időre volt szükségük, hogy újra feltöltsék az ATP-készleteiket, mint a nyugalomban levő izmoknak.27 Ebből arra következtettek, hogy ha rövidtávfutóknak D-ribóz pótlást adnak, azzal felgyorsíthatják az izmaik ATP-szintjének a regenerálódását.

Ugyanők 2004-ben fontos cikket publikáltak egy vizsgálatról, amelyben napi háromszori D-ribóz pótlás három napon keresztül extrém megerőltető rövidtávfutó tréning után 72 órán belül helyreállította a sprintelők izmaiban a normál ATP-szintet, míg a placebo csoportban az ATP szint még jóval később is alacsony maradt.32 Fontos megjegyezni, hogy a D-ribóz adagolása sem ebben, sem más vizsgálatokban nem növelte az izomerőt vagy izomteljesítményt.33-37 Viszont, ha helyreállítjuk a normál ATP szintet az izmokban, azzal valószínűleg csökkenthetjük azt a kemény edzések után gyakran tapasztalt kellemetlen érzést, hogy ki vagyunk facsarva, az izmaink égnek, és olyanok, mintha szivacsból lennének.

Összefoglalás

Az emberek évezredeken keresztül meg voltak győződve róla, hogy ahogy öregszünk, természetes módon veszítünk a vitalitásunkból és az energiánkból. Ám mostanra kezdjük megtanulni, hogy ennek egyáltalán nem kell feltétlenül így lennie. Az emberi szervezetnek - más élőlényekhez hasonlóan - magas ATP szintre van szüksége ahhoz, hogy fizikai aktivitást tudjon kifejteni, illetve ha ez a szint túl alacsony, akkor a sérült vagy fáradt izmok lassabban tudnak regenerálódni. Ha az ATP szint valamiért leesik, és utána nem tud gyorsan helyreállni, akkor úgy érezzük, mintha minden energia kiszállt volna belőlünk.

Ám az elmúlt évtizedekben a tudomány ezen a területen is figyelemreméltó eredményeket produkált. A kutatók rájöttek, hogy ha a sérült vagy fáradt izomszöveteinket ellátjuk az ATP építőköveit alkotó molekulákkal, akkor a szövetek "megfiatalodnak", helyreáll az energiaszintjük és újra jól tudnak működni. Egy természetes cukormolekula, a D-ribóz, amelynek semmilyen mellékhatása nincs, pontosan egy ilyen építőkő. Ha D-ribózt viszünk be a szervezetve, azzal a sérült szívizmokat is közel normális működésre tudjuk késztetni. Ez azt is jelenti, hogy akár egy szív- és érrendszeri katasztrófa után is gyorsan elkezdődhet a létfontosságú rehabilitáció. A D-ribóz a vázizmokban is segít helyreállítani a normális ATP-szintet, csökkentve ezzel a sportolás után az izmokban jelentkező fájdalmat illetve gyengeséget, és megkönnyítve, hogy a jövőben is folytassuk a rendszeres edzést, ami létfontosságú a szívbetegségek megelőzése, illetve az esetleg mégis bekövetkező kardiovaszkuláris esemény utáni rehabilitáció szempontjából. A D-ribóz erősíti a szívet és javítja az életminőséget, ami igazán nyerő kombináció.

Mennyi D-ribózt szedjünk?

Ellentétben más táplálék-kiegészítőkkel, amelyekből milligrammokban (néha mikrogrammokban) mérhető mennyiséget szedünk, a D-ribóz annyira fontos a szervezet számára, hogy több grammra van belőle szüksége naponta. Az optimális mennyiség egyénenként változó, és függ attól is, hogy milyen betegséget akarunk megelőzni, illetve kezelni vele.

Egészséges emberek esetében, akik a normál edzésprogramjuk mellé szedtek D-ribózt, a kutatók napi 625 mg37 (ami nem meglepő módon nem volt hatásos) és napi 16 g közti dózisokat vizsgáltak.36

Ami a sérült szívizmokat illeti, a kutatók egy jobb kamrai hipertrófiában szenvedő 60 kg súlyú férfi esetében49 már 14 grammos napi adaggal is jó eredményről számoltak be, ám a leglátványosabb eredményt szívkoszorúér betegségben szenvedő emberek állóképességének javításában napi 60 gramm D-ribózzal érték el, 4x15 grammos adagokra elosztva.20 Végül egy legújabb, fibromyalgiában és krónikus fáradtság szindrómában szenvedő emberek körében végzett vizsgálat klinikailag szignifikáns javulásról számol be fáradtság és fájdalom tekintetében napi 3x5 (összesen napi 15) gramm D-ribóz szedése esetén.50

A D-ribóz használatával kapcsolatban széleskörű tapasztalattal rendelkező kardiológusok a következő adagolási útmutatót állították össze a betegeiknek1.

Alapvetően egészséges személyeknek szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére, illetve az állóképességük javítására

5 gramm/nap

Sportolóknak, akik rendszeresen keményen edzenek

10-15 gramm/nap

Enyhe vagy középsúlyos szívgyengeségben, más ischémiás szív- és érrendszeri betegségben vagy perifériás érbetegségben szenvedő betegeknek

10-15 gramm/nap *

Szívműtéten vagy szívinfarktuson átesett, illetve stabil koszorúér betegségben szenvedő személyeknek

10-15 gramm/nap *

Előrehaladott szívgyengeségben, dilatatív kardiomiopátiában ( kitágulásos szívizom-elfajulásban) szenvedő betegeknek, illetve szívátültetésre váróknak, valamint olyanoknak, akiknél gyakran fordul elő szorító mellkasi fájdalom

15-30 gramm/nap *

Fibromyalgiában vagy ideg-izomrendszeri betegségben szenvedő személyeknek

15-30 gramm/nap*

*A kardiológusok1 azt javasolják, hogy ezen belül a magasabb dózissal kezdjünk, és a napi dózist 5 grammos adagokra elosztva vigyük be. Ha a betegek javulást éreznek a tüneteikben, akkor fokozatosan csökkenthetik az adagot, amíg el nem érnek egy már komfortosnak érzett szintet. Természetesen megerőltető fizikai tevékenység végzése előtt emelhetik is a dózist.

 

 

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

Hivatkozások:

1. Sinatra ST, Roberts JC. Enhancing cardiac energy with ribose. Life Extension. 2007 May;13(50):26-31.

2. Gao L, Laude K, Cai H. Mitochondrial Pathophysiology, Reactive Oxygen Species, and Cardiovascular Diseases. Vet Clin North Am Small Anim Pract. 2008 Jan;38(1):137-55.

3. Kumar D, Lou H, Singal PK. Oxidative stress and apoptosis in heart dysfunction. Herz. 2002 Nov;27(7):662-8.

4. Sorescu D, Griendling KK. Reactive oxygen species, mitochondria, and NAD(P)H oxidases in the development and progression of heart failure. Congest Heart Fail. 2002 May;8(3):132-40.

5. Gustafsson AB, Gottlieb RA. Heart mitochondria: gates of life and death. Cardiovasc. 2008 Feb 1;77(2):334-43.

6. Zimmer HG, Ibel H. Ribose accelerates the repletion of the ATP pool during recovery from reversible ischemia of the rat myocardium. J Mol Cell Cardiol. 1984 Sep;16(9):863-6.

7. St Cyr JA, Bianco RW, Schneider JR, et al. Enhanced high energy phosphate recovery with ribose infusion after global myocardial ischemia in a canine model. J Surg Res. 1989 Feb;46(2):157-62.

8. Ward HB, Wang T, Einzig S, Bianco RW, Foker JE. Prevention of ATP catabolism during myocardial ischemia: a preliminary report. J Surg Res. 1983 Apr;34(4):292-7.

9. Wyatt DA, Ely SW, Lasley RD, et al. Purine-enriched asanguineous cardioplegia retards adenosine triphosphate degradation during ischemia and improves postischemic ventricular function. J Thorac Cardiovasc Surg. 1989 May;97(5):771-8.

10. Smolenski RT, Raisky O, Slominska EM, et al. Protection from reperfusion injury after cardiac transplantation by inhibition of adenosine metabolism and nucleotide precursor supply. Circulation. 2001 Sep 18;104(12 Suppl 1):I246-52.

11. Zimmer HG, Martius PA, Marschner G. Myocardial infarction in rats: effects of metabolic and pharmacologic interventions. Basic Res Cardiol. 1989 May;84(3):332-43.

12. Thirunavukkarasu M, Penumathsa S, Juhasz B, et al. Enhanced cardiovascular function and energy level by a novel chromium (III)-supplement. Biofactors. 2006;27(1-4):53-67.

13. Thirunavukkarasu M, Penumathsa SV, Juhasz B, et al. Niacin-bound chromium enhances myocardial protection from ischemia-reperfusion injury. Am J Physiol Heart Circ Physiol. 2006 Aug;291(2):H820-6.

14. Pauly DF, Pepine CJ. Ischemic heart disease: metabolic approaches to management. Clin Cardiol. 2004 Aug;27(8):439-41.

15. Pauly DF, Johnson C, St Cyr JA. The benefits of ribose in cardiovascular disease. Med Hypotheses. 2003 Feb;60(2):149-51.

16. Hegewald MG, Palac RT, Angello DA, Perlmutter NS, Wilson RA. Ribose infusion accelerates thallium redistribution with early imaging compared with late 24-hour imaging without ribose. J Am Coll Cardiol. 1991 Dec;18(7):1671-81.

17. Perlmutter NS, Wilson RA, Angello DA, et al. Ribose facilitates thallium-201 redistribution in patients with coronary artery disease. J Nucl Med. 1991 Feb;32(2):193-200.

18. Wallen WJ, Belanger MP, Wittnich C. Preischemic administration of ribose to delay the onset of irreversible ischemic injury and improve function: studies in normal and hypertrophied hearts. Can J Physiol Pharmacol. 2003 Jan;81(1):40-7.

19. Omran H, Illien S, MacCarter D, St CJ, Luderitz B. D-Ribose improves diastolic function and quality of life in congestive heart failure patients: a prospective feasibility study. Eur J Heart Fail. 2003 Oct;5(5):615-9.

20. Pliml W, von AT, Stablein A, et al. Effects of ribose on exercise-induced ischaemia in stable coronary artery disease. Lancet. 1992 Aug 29;340(8818):507-10.

21. Choo J, Burke LE, Pyo HK. Improved quality of life with cardiac rehabilitation for post-myocardial infarction patients in Korea. Eur J Cardiovasc Nurs. 2007 Sep;6(3):166-71.

22. Ades PA. Individualized preventive care in cardiac rehabilitation: adapted from AACVPR Award of Excellence Lecture, Charleston, WVa, October, 2006. J Cardiopulm Rehabil Prev. 2007 May;27(3):130-4.

23. Moore SM, Dolansky MA, Ruland CM, Pashkow FJ, Blackburn GG. Predictors of women's exercise maintenance after cardiac rehabilitation. J Cardiopulm Rehabil. 2003 Jan;23(1):40-9.

24. Annesi J. Relations of self-motivation, perceived physical condition, and exercise-induced changes in revitalization and exhaustion with attendance in women initiating a moderate cardiovascular exercise regimen. Women Health. 2005;42(3):77-93.

25. Hellsten-Westing Y, Norman B, Balsom PD, Sjodin B. Decreased resting levels of adenine nucleotides in human skeletal muscle after high-intensity training. J Appl Physiol. 1993 May;74(5):2523-8.

26. Stathis CG, Febbraio MA, Carey MF, Snow RJ. Influence of sprint training on human skeletal muscle purine nucleotide metabolism. J Appl Physiol. 1994 Apr;76(4):1802-9.

27. Hellsten Y, Richter EA, Kiens B, Bangsbo J. AMP deamination and purine exchange in human skeletal muscle during and after intense exercise. J Physiol. 1999 Nov 1;520 Pt 3:909-20.

28. Tullson PC, John-Alder HB, Hood DA, Terjung RL. De novo synthesis of adenine nucleotides in different skeletal muscle fiber types. Am J Physiol. 1988 Sep;255(3 Pt 1):C271-7.

29. Zarzeczny R, Brault JJ, Abraham KA, Hancock CR, Terjung RL. Influence of ribose on adenine salvage after intense muscle contractions. J Appl Physiol. 2001 Oct;91(4):1775-81.

30. Tullson PC, Terjung RL. Adenine nucleotide synthesis in exercising and endurance-trained skeletal muscle. Am.J Physiol. 1991 Aug;261(2 Pt 1):C342-7.

31. Brault JJ, Terjung RL. Purine salvage to adenine nucleotides in different skeletal muscle fiber types. J Appl Physiol. 2001 Jul;91(1):231-8.

32. Hellsten Y, Skadhauge L, Bangsbo J. Effect of ribose supplementation on resynthesis of adenine nucleotides after intense intermittent training in humans. Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol. 2004 Jan;286(1):R182-8.

33. Berardi JM, Ziegenfuss TN. Effects of ribose supplementation on repeated sprint performance in men. J Strength Cond Res. 2003 Feb;17(1):47-52.

34. Dunne L, Worley S, Macknin M. Ribose versus dextrose supplementation, association with rowing performance: a double-blind study. Clin J Sport Med. 2006 Jan;16(1):68-71.

35. Kerksick C, Rasmussen C, Bowden R, et al. Effects of ribose supplementation prior to and during intense exercise on anaerobic capacity and metabolic markers. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2005 Dec;15(6):653-64.

36. Op 't EB, Van LM, Brouns F, et al. No effects of oral ribose supplementation on repeated maximal exercise and de novo ATP resynthesis. J Appl Physiol. 2001 Nov;91(5):2275-81.

37. Peveler WW, Bishop PA, Whitehorn EJ. Effects of ribose as an ergogenic aid. J Strength Cond Res. 2006 Aug;20(3):519-22.

38. Segal S, Foley J, Wyngaarden JB. Hypoglycemic effect of D-ribose in man. Proc Soc Exp Biol Med. 1957 Jul;95(3):551-5.

39. Gross M, Reiter S, Zollner N. Metabolism of D-ribose administered continuously to healthy persons and to patients with myoadenylate deaminase deficiency. Klin Wochenschr. 1989 Dec 4;67(23):1205-13.

40. Dimroth P, von BC, Meier T. Catalytic and mechanical cycles in F-ATP synthases. Fourth in the Cycles Review Series. EMBO Rep. 2006 Mar;7(3):276-82.

41. Jain M, Cui L, Brenner DA, et al. Increased myocardial dysfunction after ischemia-reperfusion in mice lacking glucose-6-phosphate dehydrogenase. Circulation. 2004 Feb 24;109(7):898-903.

42. Pacher P, Szabo C. Role of poly(ADP-ribose) polymerase 1 (PARP-1) in cardiovascular diseases: the therapeutic potential of PARP inhibitors. Cardiovasc Drug Rev. 2007;25(3):235-60.

43. Zimmer HG. The oxidative pentose phosphate pathway in the heart: regulation, physiological significance, and clinical implications. Basic Res Cardiol. 1992 Jul;87(4):303-16.

44. Zimmer HG. Regulation of and intervention into the oxidative pentose phosphate pathway and adenine nucleotide metabolism in the heart. Mol Cell Biochem. 1996 Jul;160-161:101-9.

45. Clay MA, Stewart-Richardson P, Tasset DM, Williams JF. Chronic alcoholic cardiomyopathy. Protection of the isolated ischaemic working heart by ribose. Biochem Int. 1988 Nov;17(5):791-800.

46. Parang P, Singh B, Arora R. Metabolic modulators for chronic cardiac ischemia. J Cardiovasc Pharmacol Ther. 2005 Dec;10(4):217-23.

47. Pauly DF, Pepine CJ. D-Ribose as a supplement for cardiac energy metabolism. J Cardiovasc Pharmacol Ther. 2000 Oct;5(4):249-58.

48. Kendler BS. Supplemental conditionally essential nutrients in cardiovascular disease therapy. J Cardiovasc Nurs. 2006 Jan;21(1):9-16.

49. Lamberts RR, Caldenhoven E, Lansink M, et al. Preservation of diastolic function in monocrotaline-induced right ventricular hypertrophy in rats. Am J Physiol Heart Circ Physiol. 2007;293:H1869-H1876.

50. Teitelbaum JE, Johnson C, St CJ. The use of D-ribose in chronic fatigue syndrome and fibromyalgia: a pilot study. J Altern Complement Med. 2006;12:857-62.