Fulton:
A fiatalos agyműködés visszaszerzése

Fordította:Czárán Judit

Forrás: Harry Fulton. Restore Youthful Cognitive Function

A legrémisztőbb dolog, amikor kezdjük észrevenni, hogy csütörtököt mond a memóriánk. Ebbe nem kell feltétlen beletörődnünk. A megfelelő táplálkozás mellett számos étrendkiegészítőről tudjuk már, hogy javítja a memóriát.

 

A Google adatkezelési elvei

 

30 éves kor körül a rövid távú memóriánk romlani kezd.

Később az is megtörténhet, hogy közvetlenül azután, hogy bevettük a gyógyszerünket, nem emlékszünk biztosan, hogy tényleg bevettük-e. Ezért 60 fölött sokan úgynevezett "gyógyszerrendező dobozokat" használnak, hogy biztosak lehessenek benne, hogy mindent időben bevettek. A rövid távú memória romlása az agy öregedésének roppant zavaró tényezője.

Egy klinikai vizsgálatban megnézték, milyen hatással van egy standardizált zsályakivonat szedése 64 év fölötti felnőttekre a megfelelő placebo csoporttal összehasonlítva1, és azt találták, hogy már órákkal azután, hogy az illetők lenyelték a zsályakivonatot, 60%-kal jobb lett a memóriateljesítményük, és kb. a két és félszeresére nőtt a koncentrálóképességük. Ha ugyanezt a zsályakivonatot C. elegans férgeken vizsgálták, akkor 12%-os növekedést tapasztaltak a várható élettartamban2, ami részben az inzulinjelző gének hatékonyabb működésének tulajdonítottak, ami ismert módon szerepet játszik a várható élettartam megnövekedésében.3

A cég általam ajánlott kedvezményes termékei itt tekinthetők meg


Egy széleskörű kutatás nyomán ma már azt is tudjuk, hogyan javítja az említett zsályakivonat az ember kognitív funkcióit, és hogyan hosszabbítja meg az életet az öregedés egy érvényes modellje szerint.

AMIT ÉRDEMES TUDNI

A zsálya jótékony egészségügy hatásai évszázadok óta ismertek.

  • A zsálya számos olyan hasznos vegyületet tartalmaz, amelyek bizonyos komplementer mechanizmusok révén javítják és védik az agyműködést.
  • Az acetilkolin nevű neurotranszmitter alacsony szintje kapcsolatba hozható számos időskori agyi diszfunkcióval és a demenciával. Hasonlóan a demencia kezelésére használt gyógyszerekhez, a zsálya is növeli ennek a fontos neurotranszmitternek a szintjét az agyban.
  • A Life Extension zsályakivonata, amely különleges, más zsályakészítményeknél nem ismert tulajdonságokkal bír18, humán vizsgálatok tanúsága szerint jótékony hatással van a kognitív teljesítményre és az agyi vérkeringésre, valamint egy C. elegansszal végzett vizsgálat tanúsága szerint serkenti a hosszú életért felelős gének működését. (Más zsálya készítmények is hatásosak.)
  • A zsálya más egészséges agyműködést serkendő étrendkiegészítőkkel együtt javítja a kognitív teljesítményt, és megakadályozza az öregkori elbutulást.

A zsályakivonat védi az agyat

Az időskori szellemi hanyatlás, beleértve az enyhébb kognitív funkciózavarokat, természetes velejárója az agy öregedésének. A kognitív funkciók romlásának számos oka van.

Magazinunk olvasói már eddig is aktívan tettek érte, hogy lassítsák ezt a folyamatot, például azzal, hogy serkentik az agyi vérkeringésüket és próbálják egészséges határok közt tartani a homocisztein szintjüket.

Az újfajta zsályakivonat a klinikai vizsgálatok tanúsága szerint további védelmet nyújt az agynak.

Az acetilkolin szerepe a rövidtávú memóriában

A neurotranszmitterek olyan vegyületek, amelyeket az agysejtek használnak arra, hogy egymással kommunikáljanak.

Az acetilkolin nevű neurotranszmitternek kulcsszerepe van a memória, a figyelem és a logikus gondolkodás szempontjából. A kor előrehaladtával, illetve idegrendszeri rendellenességek esetén az acetilkolin szintje csökkenhet.4

Az acetilkolin készletek kimerülése felel számos korral járó mentális problémáért, amilyen például a memória romlása vagy a koncentrálóképesség csökkenése.5

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A jelenleg ismert gyógyszerek azáltal tudják javítják a demencia tüneteit, hogy megemelik az agyban az acetilkolin szintjét. Ezzel rövid távon bizonyítottan javítják a kognitív működést.6,7

Egy több vizsgálat eredményeit összegző tanulmányból kiderül, hogy Alzheimer-kóros betegeknél az acetilkolin szint felturbózásával 20 %-kal csökkenthető az össz-halálozás.7 A kezelések azáltal növelik az agyban az acetilkolin szintjét, hogy blokkolják az acetilkolin-észteráz nevű enzim működését, amely lebontja az acetilkolint.

A zsályakivonat is úgy hat, hogy gátolja az acetilkolin-észteráz működését, és ezzel növeli az acetilkolin szintjét. Humán vizsgálatok tanúsága szerint ezzel jelentős javulás érhető el a kognitív működésben.1,8-11

Az agyműködés serkentése

Az acetilkolin az egyik legegyszerűbb neurotranszmitter molekula, amely létfontosságú az agy egészséges működése - például a memória, a koncentrálóképesség és a logikus gondolkodás - szempontjából.

Sajnos az öregedés, illetve az Alzheimer-kór éppen az acetilkolin szintre méri a legnagyobb csapást.4 Ami a legsúlyosabban éppen a sok acetilkolint használó agysejteket érinti.

A modern orvoslás úgy próbál javítani a demens betegek tünetein, hogy megnöveli az acetilkolin szintjét, amivel vizsgálatok tanúsága szerint rövid távon csökkenthetők a kognitív működési zavarok, illetve javítható az agyműködés.6,7

Ezek a gyógyszerek azáltal növelik az agyban az acetilkolin szintjét, hogy blokkolják az acetilkolin-észteráz nevű enzim működését, amely lebontja az acetilkolint.

Mára számos vizsgálatban bebizonyosodott, hogy a zsálya - más egészségvédő tulajdonságai mellett - azzal a képességgel is rendelkezik, hogy növeli a szervezetben az acetilkolin szinjét.1, 3, 8-11 Ez a magyarázata, hogy miért javítja ez a növényi kivonat szinte azonnal az agyi működést.

A demencia gyógyszeres kezelése többnyire az acetilkolin szint növelését célozza meg. A zsálya összetett agyi mechanizmusok révén serkenti a kognitív működést, és segít megelőzni a korral járó működési zavarok várható progresszióját.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Új agysejtek termelődése

A neurotropinok a szervezetünk által termelt fehérjék, amelyek segítik az egészséges agyműködés fenntartását, az agysejtek túlélését, továbbá serkentik a neurogenezis, vagyis az új neuronok születésének és az agysejtek helyreállításának a folyamatát.12

A kor előrehaladtával a szervezetben csökken a neurotropinok szintje, ami a kognitív funkciók romlásához, illetve esetenként Alzheimer-kór kialakulásához vezet.13

A zsálya segít megőrizni az egészséges neurotropin szintet, illetve növelni azt még sejtstressz, illetve sérülések esetén is.10

A zsályakivonat azon képessége révén, hogy segít fenntartani az egészséges neurotropin szintet, véd a jövőbeli agyi működési zavarok és a demencia ellen.

Gyulladás és oxidatív stressz

A legtöbb öregkori betegség legalábbis részben a gyulladásokra és az oxidatív stresszre vezethető vissza. Ez alól az időskori agyi működési zavarok sem kivételek.

A zsálya olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek kisöprik a szervezetből a szabad gyököket és mérséklik a gyulladások romboló hatását.10

Diabéteszes patkányokon végzett kísérletekből az derül ki, hogy a zsálya mérsékli az oxidatív károkat és erősíti az antioxidáns védelmi rendszert, és ezzel visszafordítja a memória és a tanulási képesség romlását.14

További táplálékkiegészítők az agy egészségéért

Míg a zsálya számos módon védi és javítja az agy egészségét, vannak más táplálékkiegészítők is, amelyek támogatják az idegrendszer optimális működését, tovább javítva a zsályakivonat áldásos hatását.

Foszfatidilszerin

A foszfatidilszerin egy foszfolipid, egyike a test minden egyes sejtjét körülvevő sejtmembrán strukturális összetevőinek. Ez különösen fontos az agy idegsejtjei szempontjából, mivel azoknak a sejtmembránjai szállítják az idegi ingerületet az egész idegrendszeren belül.23 A mielinnek, ami az idegrostokat veszi körül és segíti a jeltovábbítást, ugyancsak foszfatidilszerinre van szüksége a normális felépítéshez és működéshez.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A kor előrehaladtával az idegrendszer strukturális hanyatlásnak indul, ám ez a folyamat lassítható foszfatidilszerin szedésével, amely segít az egészséges agyműködés fenntartásában.

A foszfatidilszerin kiemelkedően fontos az agy egészségének megőrzése szempontjából, olyannyira, hogy ez az egyetlen táplálékkiegészítő, amely megkapta a "minősített egészségvédő" státuszt az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatalától (FDA), mint olyan vegyület, amely csökkentheti a kognitív hanyatlás és a demencia kockázatát idős korban.24 Áfonya

Az áfonya tele van antociánokkal, amelyek erős antioxidánsokként védik a növényt az oxidatív stressztől. Ezeknek a vegyületeknek az egészségvédő hatása az orvosi szakirodalomból évek óta ismert.

A közelmúltban számos humán vizsgálatban bizonyosodott be, hogy az áfonya pozitív egészségügyi hatásaihoz bátran hozzáírhatjuk az agyműködést javító hatást is. De az áfonya nemcsak idős emberek memóriájára, illetve kognitív funkcióira van serkentő hatással, hanem gyerekek és fiatal felnőttek hangulatát és agyműködését is javítja.25-29

Vinpocetin

A vinpocetin egy téli zöld nevű növényből származó vegyület, amely az idegrendszerre gyakorolt sokrétű hatása révén segíti az agyműködést, és véd az olyan agyi rendellenességek ellen, mint az Alzheimer- és a Parkinson-kór.30 A vinpocetin tágítja az agyi ereket, javítja a vérkeringést és serkenti az agy anyagcseréjét.

Pregnenolon

A pregnenolon egy hormon, illetve egy hormon-elővegyület. A pregnenolon és annak az agyban keletkező származékai modulálják az idegrendszer működésére.

Számos állatkísérletben és humán vizsgálatban igazolódtak be a pregnenolon agyműködésre gyakorolt előnyös hatásai.31 Úgy tűnik, hogy a vegyület védi az agyat a különböző károsodások ellen. Az is bebizonyosodott, hogy a pregnenolonnak pozitív hatása van a hangulatra, a memóriára és más kognitív funkciókra.

Ashwagandha

Az ashwagandha egy indiai növény, amely "indiai ginzengként" is ismert, amit a hagyományos indiai orvoslásban évezredek óta használnak az idegrendszer elixírjeként.

A legújabb kutatások szerint az Ashwagandha védi az idegrendszert, javítja a hangulatot és a kognitív funkciókat.32,33

Nemrégiben végeztek egy vizsgálatot olyan betegek körében, akik enyhe kognitív zavarokban szenvedtek, és azt találták, hogy az Ashwagandha hatására javult a memóriájuk és más kognitív funkcióik, például a koncentrációs képességük és döntésképességük.32

Uridin monofoszfát

Az uridin monofoszfát egy nukleinsav, illetve egy olyan elővegyület, amelyre az RNS és a fehérjék szintéziséhez van szükség, illetve amely hozzájárul a szinapszisok bizonyos összetevőinek a termelődéséhez. A szinapszisok azok a területek, ahol az agysejtek kommunikálnak egymással.34

A funkcionális szinapszisok elvesztése hozzájárul az agyműködés korral járó hanyatlásához, és számos degeneratív elváltozáshoz. Ezért a szinapszis uridinnel kapcsolatos idegsejtek működésének támogatása segíthet az egészséges agyműködés fenntartásában és megvédheti azt a betegségektől.34

Az első humán vizsgálatok

A zsályakivonatokat számos vizsgálatban tesztelték fiatalokon.8,9,15,16 A kutatók az összes vizsgálatban azt találták, hogy a zsálya előnyös hatással van a hangulatra és a kognícióra.

A fiatal vizsgálati személyek már néhány órával a zsályakivonat elfogyasztása után azt tapasztalták, hogy javult a hangulatuk, csökkentek a szorongásaik, javult a hosszú távú memóriájuk és a koncentrálóképességük, illetve kevésbé érezték magukat mentálisan kimerültnek.

Idős, Alzheimer-kóros betegeknél is vizsgálták a zsályakivonat hatását,11,17 és egy előzetes vizsgálat során azt állapították meg, hogy a zsályakivonat javít a betegek neuropszichiátriai tünetein és koncentrálóképességén. 11

Egy enyhe, illetve középsúlyos Alzheimer-betegek körében végzett randomizált klinikai vizsgálatban az egyik csoport zsályakivonatot kapott, a másik placebót.17 A kutatók a vizsgálatban egy, az Alzheimer-betegek kognitív működésének mérésére szolgáló pontozási rendszert használtak.

A vizsgálat eredménye azt mutatta, hogy négy hónap után a placebo csoport tagjainak a mentális állapota 22%-kal romlott, míg azoké, akik szedték a zsályakivonatot, 26%-kal javult.

Tekintettel arra, hogy ezek az emberek enyhe, illetve középsúlyos demenciában szenvedtek, az étrendkiegészítőt szedő csoportban mindössze négy hónap alatt elért javulás kifejezetten figyelemreméltó.

A kognitív képességek enyhe zavarai és az Alzheimer kór

Az aggyal kapcsolatos leggyakrabban előforduló egészségügyi probléma az időskori kognitív hanyatlás. Az agyműködésnek az adott életkorban elvárhatóhoz képesti korai csökkenését enyhe kognitív zavarnak nevezik, mely zavar a memóriát, a koncentrálóképességet és más szellemi folyamatokat érint. Demenciáról akkor beszélünk, ha a mentális képességek elvesztése ennél komolyabb szintet ér el. A demencia messze leggyakoribb oka az Alzheimer-kór. Mindkét diagnózisnál megfigyelhető az acetilkolin szükségesnél alacsonyabb szintje az agyban, és mindkét rendellenesség nagyon gyakori, csak az Egyesült Államokban több millió embert érint.

Új, standardizált zsályakivonat

Az eddig elvégzett humán vizsgálatok eredményeinek hatására vizsgálni kezdték, hogy milyen, a kognitív működést serkentő vegyületek vannak a zsályában.

Intenzív, korszerű elemzési technikákkal végzett vizsgálódás eredményeképpen azonosítottak egy különlegesen bioaktív zsályanövényt.2

A kutatás eredményeképpen létrehoztak egy standardizált zsályakivonatot, amely a speciális vizsgálatok tanúsága szerint különleges tulajdonságokkal bír.3

Az új zsályakivonat kognitív funkciókra gyakorolt hatásának tesztelésére alapos vizsgálatokat végeztek idősödő embereken.

A kognitív képességek javulása idős embereknél

Egy klinikai vizsgálatban megnézték, hogy milyen hatással van a standardizált zsályakivonat a 64 év fölötti felnőttek kognitív képességeire.1

A vizsgálat résztvevőinél az új zsályakivonat, illetve a placebo szedése előtt és után is elvégeztek egy agyi funkciókat mérő tesztcsomagot.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Íme az eredmény:

A zsályakivonatot szedők memóriateljesítménye a placebo csoporthoz képest nagyjából 60%-kal nőtt.

  • A zsályakivonatot szedő csoport koncentrálóképessége a placebo csoporténak a 2,5-szeresére nőtt.
  • Ezek a hatások nagyon gyorsan következtek be, az agyműködés már néhány órával a zsályakivonat beszedése után javult.

A kognitív működés sokszor a nap folyamán is hajlamos romlani, vagyis a memóriateljesítmény és a figyelem csökken. A zsályakivonatot szedő vizsgálati személyek esetében azonban mindkét agyi funkció javult.

A zsályakivonat meghosszabbíthatja az életet

A patologikus öregedést az is jellemzi, hogy nem működnek megfelelően azok a gének, amelyek az inzulinjelzésben és a zsíranyagcserében játszanak szerepet. Ezért van az, hogy idős korban a vérvizsgálat sokszor magasabb vércukorszintet, magasabb koleszterinszintet és triglicerid szintet mutat.

Az öregedés laboratóriumi modelljében az újszerű zsályakivonatot C. elegans férgeken tesztelték abból a célból, hogy megállapítsák, milyen potenciállal bírnak a benne levő vegyületek az emberi élet meghosszabbítása szempontjából.2 A kutatók azt találták, hogy az új zsályakivonat javítja a zsíranyagcsere expresszióját valamint az inzulinjelző gének működését, és ezáltal meghosszabbítja az életet.3

Megállapították, hogy azoknak a C-elegans férgeknek, amelyeket az újfajta zsályakivonattal tápláltak, 12%-kal megnőtt az élettartama, más zsályakészítményeknél ilyen hatás nem volt kimutatható.2

Tökéletesebb neurotranszmitter működés

A rövidtávú memória romlásában játszott szerepe miatt az acetilkolin az öregedő agy egyik legtöbbet tanulmányozott neurotranszmittere. Azáltal, hogy blokkolja az acetilkolint lebontó enzim működését, a zsályakivonat minden vizsgálat szerint javítja a kognitív teljesítményt.

Ám a kor előrehaladtával nemcsak az acetilkolin, hanem számos más neurotranszmitter működése is romlik. Az új zsályakivonat egyéb, a kognitív működés szempontjából létfontosságú neurotranszmitterek, például a GABA és a glutamát génexpresszióját is előnyösen befolyásolja.3 Ez magyarázza, hogy miért értek el humán vizsgálatokban az acetilkolin szint megnövelésén túl is kiváló eredményeket az új zsályakivonattal.

Jobb agyi vérkeringés

A kor előrehaladtával az agyi vérkeringés romlik, ami szintén hozzájárul a kognitív funkciók romlásához.20

Vizsgálatok egész sora bizonyítja, hogy a rossz agyi vérkeringés szerepet játszik mind a vaszkuláris demencia, mind az Alzheimer-kór kialakulásában.

Mint ahogy erről magazinunk 2014 márciusi számában részletesen írtunk, az agyi vérkeringés romlása nagyobb probléma, mint sokat hiszik. Az alábbiakban ebből a cikkből idézünk:21

" A Mayo Klinika által végzett vizsgálat szerint meglepően sok idős ember szenved olyan betegségekben, amelyeknek az az oka, hogy az agyuk bizonyos területei nem jutnak elég oxigénhez. Márpedig az agyi erek rossz működése nagyban növeli a sztrók, a demencia és más kognitív zavarok kockázatát. Egészséges életmóddal azonban mindez megelőzhető, illetve visszafordítható."22

Az új zsályakivonat értágító hatása révén szabaddá teszi az agyat vérrel ellátó ereket, miáltal segít kivédeni az agyi vérkeringés romlását.3

A cég általam ajánlott kedvezményes termékei itt tekinthetők meg


Összegzés

A zsálya olyan gyógynövény, amely számos összetett mechanizmus révén kiválóan alkalmas az agyműködés öregkori romlásának és a demenciának a megelőzésére.

Ezen kívül a mindenkori kognitív működést is javítja azáltal, hogy növeli az acetilkolin nevű neurotraszmitter szintjét az agyban.

Angol tudósok azonosítottak egy olyan standardizált zsályakivonatot, amely védi és javítja az agy működését.

Ennek a kivonatnak a vizsgálatok tanúsága szerint olyan különleges kémiai összetétele18 és járulékos biológiai hatásai vannak, amiket a korábbi zsályakészítményeknél nem lehetett kimutatni.2

Az új zsályakivonat javítja az idős emberek kognitív képességeit, és laboratóriumi kísérletek tanúsága szerint az életet is meghosszabbítja.

Más étrendkiegészítőkkel, például foszfatidilszerinnel, áfolyával, vinpocetinnel és egyebekkel együtt használva a zsálya fontos összetevője lehet az agy széleskörű védelmének.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

Hivatkozások:

1. Scholey AB, Tildesley NT, Ballard CG, et al. An extract of Salvia (sage) with anticholinesterase properties improves memory and attention in healthy older volunteers. Psychopharmacology (Berl). 2008 May;198(1):127-39.

2. Sibelius. Internal Report. ChronoscreenTM Analysis: Cognition Enhancing Drugs & Natural Extracts. 2018.

3. Confidential S. Sage Gene Expression Analysis. 2018.

4. Francis PT. The interplay of neurotransmitters in Alzheimer's disease. CNS Spectr. 2005 Nov;10 (11 Suppl 18):6-9.

5. Klinkenberg I, Sambeth A, Blokland A. Acetylcholine and attention. Behav Brain Res. 2011Aug 10;221(2):430-42.

6. Garcia-Ayllon MS, Small DH, Avila J, et al. Revisiting the Role of Acetylcholinesterase in Alzheimer's Disease: Cross-Talk with P-tau and beta-Amyloid. Front Mol Neurosci. 2011;4:22.

7. Mueller C, Perera G, Hayes RD, et al. Associations of acetylcholinesterase inhibitor treatment with reduced mortality in Alzheimer's disease: a retrospective survival analysis. Age Ageing. 2018 Jan 1;47(1):88-94.

8. Kennedy DO, Dodd FL, Robertson BC, et al. Monoterpenoid extract of sage (Salvia lavandulaefolia) with cholinesterase inhibiting properties improves cognitive performance and mood in healthy adults. J Psychopharmacol. 2011 Aug;25(8):1088-100.

9. Kennedy DO, Pace S, Haskell C, et al. Effects of cholinesterase inhibiting sage (Salvia officinalis) on mood, anxiety and performance on a psychological stressor battery. Neuropsychopharmacology. 2006 Apr;31(4):845-52.

10. Lopresti AL. Salvia (Sage): A Review of its Potential Cognitive-Enhancing and Protective Effects. Drugs R D. 2017 Mar;17(1):

53-64.

11. Perry NS, Bollen C, Perry EK, et al. Salvia for dementia therapy: review of pharmacological activity and pilot tolerability clinical trial. Pharmacol Biochem Behav. 2003 Jun;75(3):651-9.

12. Huang EJ, Reichardt LF. Neurotrophins: roles in neuronal development and function. Annu Rev Neurosci. 2001;24:677-736.

13. Erickson KI, Prakash RS, Voss MW, et al. Brain-derived neurotrophic factor is associated with age-related decline in hippocampal volume. J Neurosci. 2010 Apr 14;30(15):5368-75.

14. Hasanein P, Felehgari Z, Emamjomeh A. Preventive effects of Salvia officinalis L. against learning and memory deficit induced by diabetes in rats: Possible hypoglycaemic and antioxidant mechanisms. Neurosci Lett. 2016 May 27;622:72-7.

15. Tildesley NT, Kennedy DO, Perry EK, et al. Salvia lavandulaefolia (Spanish sage) enhances memory in healthy young volunteers. Pharmacol Biochem Behav. 2003 Jun;75(3):669-74.

16. Tildesley NT, Kennedy DO, Perry EK, et al. Positive modulation of mood and cognitive performance following administration of acute doses of Salvia lavandulaefolia essential oil to healthy young volunteers. Physiol Behav. 2005 Jan 17;83(5):699-709.

17. Akhondzadeh S, Noroozian M, Mohammadi M, et al. Salvia officinalis extract in the treatment of patients with mild to moderate Alzheimer's disease: a double blind, randomized and placebo-controlled trial. J Clin Pharm Ther. 2003 Feb;28(1):53-9.

18. Sibelius cognition enhancement product presentation. 2018.

19. Available at: https://www.nutraceuticalsnow.com/articles/2018/03/05/interrogating-molecular-responses-nutraceuticals-gain-insights-health-benefits/. Accessed September 14, 2018.

20. Chen JJ, Rosas HD, Salat DH. Age-associated reductions in cerebral blood flow are independent from regional atrophy. Neuroimage. 2011 Mar 15;55(2):468-78.

21. Available at: https://www.lifeextension.com/Magazine/2014/3/Leukoaraiosis-A-Hidden-Cause-Of-Brain-Aging/Page-01. Accessed November 1, 2018.

22. Available at: https://www.medicalnewstoday.com/articles/249005.php. Accessed November 1, 2018.

23. Glade MJ, Smith K. Phosphatidylserine and the human brain. Nutrition. 2015 Jun;31(6):781-6.

24. Taylor CL. Qualified health claim: final decision letter - phosphatidylserine and cognitive dysfunction and dementia. U.S. Food & Drug Administration;2003.

25. Whyte AR, Cheng N, Fromentin E, et al. A Randomized, Double-Blinded, Placebo-Controlled Study to Compare the Safety and Efficacy of Low Dose Enhanced Wild Blueberry Powder and Wild Blueberry Extract (ThinkBlue) in Maintenance of Episodic and Working Memory in Older Adults. Nutrients. 2018 May 23;10(6).

26. McNamara RK, Kalt W, Shidler MD, et al. Cognitive response to fish oil, blueberry, and combined supplementation in older adults with subjective cognitive impairment. Neurobiol Aging. 2018Apr;64:147-56.

27. Whyte AR, Schafer G, Williams CM. Cognitive effects following acute wild blueberry supplementation in 7- to 10-year-old children. Eur J Nutr. 2016 Sep;55(6):2151-62.

28. Miller MG, Hamilton DA, Joseph JA, et al. Dietary blueberry improves cognition among older adults in a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Eur J Nutr. 2018 Apr;57(3):1169-80.

29. Khalid S, Barfoot KL, May G, et al. Effects of Acute Blueberry Flavonoids on Mood in Children and Young Adults. Nutrients. 2017 Feb 20;9(2).

30. Zhang YS, Li JD, Yan C. An update on vinpocetine: New discoveries and clinical implications. Eur J Pharmacol. 2018 Jan 15;819:30-4.

31. Vallee M. Neurosteroids and potential therapeutics: Focus on pregnenolone. J Steroid Biochem Mol Biol. 2016 Jun;160:78-87.

32. Choudhary D, Bhattacharyya S, Bose S. Efficacy and Safety of Ashwagandha (Withania somnifera (L.) Dunal) Root Extract in Improving Memory and Cognitive Functions. J Diet Suppl. 2017 Nov 2;14(6):599-612.

33. Singh N, Bhalla M, de Jager P, et al. An overview on ashwagandha: a Rasayana (rejuvenator) of Ayurveda. Afr J Tradit Complement Altern Med. 2011;8(5 Suppl):208-13.

34. Wurtman RJ. Synapse formation in the brain can be enhanced by co-administering three specific nutrients. Eur J Pharmacol. 2017 Dec 15;817:20-1.