Feliratkozás hírlevélre

Arnarson:
A fruktóz lehet az anyagcsereproblémák egyik fő oka

Fordította: Mezei Elmira

Forrás: Atli Arnarson: Fructose May be a Major Cause of Metabolic Disorders . July 13, 2016

A túlzott hozzáadott cukorfogyasztás összefüggést mutat a különféle krónikus betegségekkel. Az étkezési cukor két egyszerű cukorból áll: glükózból és fruktózból. Egyre több bizonyíték sugallja, hogy a kettő közül a fruktóz a rosszabb. Vannak olyan tudósok is, akiknek meggyőződése, hogy a túlzott fruktóz fogyasztás nagyban felelős számos krónikus életmódbetegségért, mint például a szívbetegségért és a 2-es típusú cukorbetegségért.

 

Google hirdetés

 

Nemrég megjelent egy tudományos áttekintés a fruktóz egészségre gyakorolt hatásairól, a Trends in Endocrinology & Metabolism (Az endokrinológia és az anyagcsere irányvonalai) című szaklapban. A Harvard és a Yale kutatói áttekintették a tudományos szakirodalmat a fruktóz hatásairól a máj zsírszintézisére, a vérzsírokra, a zsigeri zsírra és az inzulin érzékenységre vonatkozóan. Lássuk a főbb pontokat.

 

Mi az a fruktóz?

A fruktóz egyfajta közönséges cukor.

Kis mennyiségben többféle növényi táplálékban megtalálható, de a fő táplálkozási forrása a feldolgozott élelmiszerek hozzáadott cukortartalma. Például a fruktóz a szacharóz 50%-t és a magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup kb. 55%-t teszi ki. (A szacharóz, azaz répacukor vagy nádcukor egy fruktóz és egy glükóz molekulából áll. -szerk. megj.)

Az USA-ban a fruktóz az emberek kalóriabevitelének közel 10%-át teszi ki, vagyis átlagban napi kb. 50-60 grammot. Ennek nagy része a cukrozott üdítőitalokból származik (1).

A lényeg: A fruktóz egyfajta cukor. Általában az étkezési cukor illetve a magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup kb. 50%-t alkotja.



Vezet-e a fruktóz anyagcsere rendellenességekhez?

A gyümölcsökben és zöldségekben elfogyasztott kis mennyiségű fruktóz nem hordoz egészségügyi kockázatot. (Józan mértékű gyümölcsevés esetén.)

Ezzel szemben viszont a cukrozott élelmiszerekből és italokból származó túlzott fruktóz fogyasztás különféle egészségügyi problémákkal hozható összefüggésbe.

Megfigyeléses vizsgálatok szerint a túlzott fruktóz fogyasztás megnövekedett viszcerális (hasüregi) zsírhoz, magas triglicerid szinthez, és inzulinrezisztenciához vezethet (2,  3).

Az intervenciós vizsgálatok megerősítették a megfigyeléses vizsgálatok eredményeit. Kimutatták, hogy a túlzott fruktóz fogyasztás:

A májban megnövekedett zsírtermelést (4,  5),

megnövekedett viszcerális zsírt (4),

rosszabb vérzsír összetételt (4,  6,  7,  8,  9),

és csökkent inzulinérzékenységet okoz. (4,  5,  6,  10).

A lényeg: a magas fruktózbevitel különféle anyagcserezavarokhoz vezet. Például ronthatja a vérzsír összetételét, és megzavarhatja a vércukor kontrollt.

A lipogenezis (zsírtermelés)

Amikor több kalóriát fogyasztunk, mint amennyire a szervezetünknek szüksége van, akkor a többlet kalóriát a szervezet zsírként tartalékolja.

Mindenfajta étkezési kalória tárolható zsírként, a cukrot is beleértve. A cukor zsírrá való átalakítását lipogenezisnek nevezzük, és ez a folyamat a májban zajlik.

A lipogenezis szempontjából nem minden cukor egyforma. A fruktóz azonos mennyiségű glükózhoz képest nagyobb fokú lipogenezist eredményez (4).

Egy vizsgálatban kimutatták, hogy amikor egészséges férfiak 9 napon át magas fruktóz tartalmú étrendet követtek (a bevitt kalóriák 25% volt fruktóz), egy összetett szénhidrátokból álló étrendhez képest a lipogenezis kb. 60%-al megnövekedett (5).

Ezen felül az állatkísérletek azt mutatják, hogy a lipogenezis még inkább megnövekszik, amikor nagymennyiségű fruktózt adagolnak hosszú időn keresztül (11,  12).

Egérkísérletekben kimutatták, hogy a magas fruktózbevitel megnöveli a SREBP1c nevű fehérje aktivitását, amit más néven „a zsírszintézis fő irányítójának” is neveznek. Ez a fehérje elősegíti a fruktóz zsírrá való átalakítását (13,  14).

A lényeg: A magas fruktózbevitel megnöveli a lipogenezist (a zsírtermelést) a májban.

A viszcerális zsír

A viszcerális zsír a belek és a máj körüli helyet kitöltve, a hasüregben halmozódik fel, és megnöveli a has méretét. Más néven hasüregi zsírnak is nevezik.

A férfiak hajlamosabbak a viszcerális zsír felhalmozódására, mint a nők. Sok férfi elsősorban a hasi tájékra hízik.

A bőr alatti zsírral ellentétben a viszcerális zsír összefügg a kedvezőtlen egészségügyi hatásokkal és az anyagcsere betegségekkel.

Néhány humán intervenciós vizsgálat megmérte a magas fruktóz tartalmú étrend hatásait a viszcerális zsírra.

Egy tízhetes vizsgálatban túlsúlyos és elhízott egyéneket etettek olyan étrenddel, amely napi kalóriatartalmának 25% fruktóz, illetve glükóz volt (4).

A súlygyarapodás mindkét csoportban ugyanakkora volt, azonban, mint ahogy az alábbi ábra mutatja, a fruktózt fogyasztóknál lényegesen több viszcerális zsír alakult ki.

A lényeg: a túlzott fruktóz fogyasztás elősegítheti a viszcerális zsír felhalmozódását, ami a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegség rizikó faktora.

A vérzsírok

A túlzott cukorfogyasztás nem csak a vércukor szintet emeli meg, hanem a vérben keringő zsír mennyiségét is.

Ez azért van, mert a túl sok cukrot a máj zsírsavakká alakítja. A folyamatot lipogenezisnek nevezik (lásd fent).

A trigliceridek a szervezetben a leggyakoribb zsírfajták, a testzsírban és a vérben keringő zsírban egyaránt. (Három zsírsavból épülnek fel, amelyek egy glicerinhez kapcsolódnak.)

A fruktóznak sokkal erőteljesebb lipogén (zsírformáló) hatása van, mint a glükóznak. Ennek megfelelően, a kutatók kimutatták, hogy a fruktóz jobban megnöveli a keringő triglicerid szintet, mint a glükóz (4,  7).

A lényeg: A túlzott fruktóz fogyasztás megnöveli a vér triglicerid szintjét, ami a szívbetegség egyik rizikófaktora.

A vércukor kontroll

A vércukor kontroll arra vonatkozik, hogy a szervezet képes az egészséges tartományban tartani a vércukor szintet.

A gyenge vércukor kontroll összefügg a rosszabb inzulin érzékenységgel, amit más néven inzulinrezisztenciának nevezünk.

Számos humán vizsgálat mutatta ki, hogy a túlzott fruktóz fogyasztás inzulinrezisztenciához vezet a májban (4,  5,  10).

Egy túlsúlyos és elhízott egyénekkel végzett tízhetes intervenciós vizsgálatban kimutatták, hogy egy magas fruktóztartalmú étrend (a bevitt kalóriák 25%), jelentősen megnövelte az éhomi vércukor- és inzulinszintet, amint alább láthatjuk.

Ezt a vércukor- és inzulinszint emelkedést romló inzulinérzékenység kísérte (4).

Egy másik, 3 hetes vizsgálatban tesztelték a sok magas cukortartalmú üdítőitalt tartalmazó étrend hatását, napi 40 vagy 80 gramm fruktózbevitel hatását hasonlítva napi 80 gramm glükózbevitel hatásához (10).

A fruktóz mennyisége a teljes kalóriabevitel 9, illetve 14%-t tette ki.

Az inzulinrezisztencia kialakulása evidens volt a napi 80 gramm fruktózt fogyasztóknál, míg ugyanez a mennyiségű glükóz nem okozott szignifikáns hatást (4).

A lényeg: A rendszeres, nagymennyiségű fruktózfogyasztás inzulinrezisztenciához vezet, és hozzájárul a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához.


Mennyi az a túl sok fruktóz?

A legtöbb intervenciós vizsgálat a nagy mennyiségű fruktóz egészségre gyakorolt hatását tesztelte, amelyben a fruktóz a napi kalóriabevitel 25-35%-át tette ki (4,  5,  8).

Összehasonlításképpen, az USA-ban az átlagos napi fruktóz fogyasztás 50-60 gramm, ami körülbelül a teljes kalóriabevitel 10%-nak felel meg (1).

Emiatt többen megkérdőjelezték a vizsgálatok eredményeit. A közelmúltban készült vizsgálatokban elismerték ezt a problémát, és megvizsgálták az alacsonyabb dózisú fruktóz hatásait.

Egy fiatal, vékony testalkatú résztvevőkkel készült vizsgálatban négyféle étrend hatását hasonlították össze, amelyben a napi kalóriabevitel 0%, 4,5%, 7,9%, illetve 11% volt fruktóz.

Az eredmények kimutatták, hogy dózisfüggő mértékben indult el a hízás és a vérzsír érték romlás, ami azt jelenti, hogy még a kismértékű fruktóz fogyasztás is negatív hatással van (9).

Egy másik vizsgálatban egyetlen, durván 30 gramm fruktózt (a napi kalóriabevitel 7,3%-a) tartalmazó étkezés hatását tesztelték.

A kutatók több órával a magas fruktóz tartalmú étkezés után kedvezőtlen változásokat észleltek a résztvevők vérzsír értékeiben (15).

Egyszerűen szólva, az USA átlagos fruktóz bevitelével megegyező mennyiségnek – a kalóriák 10%-a, vagyis napi 50-60 gramm – már lehetnek kedvezőtlen egészségügyi hatásai.

Ezenkívül, a magas fruktózbevitel negatív hatásai gyorsan, illetve már néhány nap alatt jelentkeznek (5,  6,  7).

Azonban a teljes kép kialakításához hosszú távú vizsgálatokra is szükség van.

A lényeg: a vizsgálatok kimutatják, hogy a fruktóznak dózisfüggő hatása van a vérzsír értékekre. Még a relatíve kis, bőven az átlagos fogyasztási mennyiség alatt is vannak kedvezőtlen egészségügyi hatásai.

 

Összefoglaló és a mindennapokban való alkalmazás

Röviden szólva, a magas fruktózbevitel számos krónikus betegség kialakulásához járulhat hozzá, mint például a szívbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség.

A fruktóz megnöveli a máj zsír (triglicerid) termelését, rontja a vérzsír értékeket, elősegíti a hasi hízást (a viszcerális zsírt), és inzulinrezisztenciához vezet a májban.

A legmagasabb étkezési fruktóztartalmú élelmiszerek a cukrozott üdítőitalok, az édességek és a hozzáadott cukrot tartalmazó feldolgozott élelmiszerek.

A cukrozott élelmiszerek fogyasztásának csökkentése sokféle egészségügyi előnnyel jár, és valószínűleg az egyik legjobb dolog, amit az egészségünk érdekében tehetünk.

 

Google hirdetés

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre