Feliratkozás hírlevélre

Kayt Sukel:
A gyulladás csökkenti a jutalmazó rendszer működését depresszióban

Fordította: Mezei Elmira

Forrás: Kayt Sukel: Inflammation Dampens Reward Circuits in Depression. The DANA Foundation. January 11, 2016

A depresszió nem az alacsony szerotoninszinttől alakul ki, hanem az agy gyulladásos folyamatainak a következménye. Depresszióban az örömképtelenséget a jutalmazórendszer alulműködése okozza. Most kapcsolatot találtak az agyi gyulladás és a jutalmazórendszer alulműködése között, így egy lépéssel közelebb kerültünk a depresszió megértéséhez.

 

 

Az immunrendszer a gyulladással segít megvédeni a szervezetet a sérülések és fertőzések ellen. Ez a védelmi immunválasz magában foglalja különféle speciális sejtek kibocsátását, mint például a fehérvérsejtekét, valamint egyéb védőmolekulákét. Ezek feladata a betolakodókkal való megküzdés, a károsodott sejtek eltakarítása, illetve a szövetek helyreállításában való részvétel. De néha ez a természetes és adaptív immunválasz önmagában is patológiássá válhat, és autoimmun betegségekhez vezethet, pl. sokízületi gyulladáshoz vagy gyulladásos bélbetegséghez. A kutatók számára újabban az derült ki, hogy a gyulladás a pszichiátriai betegségekkel is összefügg, és ez a kapcsolat újfajta kezelési módokat tehet lehetővé.

Egy megfigyelt kapcsolat

Az orvosok régóta megfigyelték, hogy a gyulladás és a depressziós állapotok között összefüggés van. - mondja Joao De Quevado, a houstoni Texas Egyetem Biomedical Sciences pszichiátriai programjának vezetője. "Amikor egy embernél fertőzés alakul ki, akkor egy depresszióra emlékeztető viselkedésegyüttes jelenik meg." - mondja. "Az érzelmi kifejezés hiánya és a szomorúság, nagyon hasonló a depressziós páciensekéhez. Ez vetette fel a kérdést, hogy talán a kettő között kölcsönhatás van."

Az elmúlt néhány évtizedben számos vizsgálat erősítette meg ezt az összefüggést. Valójában azt mutatták ki, hogy a depresszióval diagnosztizált emberek körülbelül egyharmadánál a gyulladásjelző faktorok is magasak (pl. a C-reaktív protein, röviden CRP, amit a máj bocsájt ki a gyulladásos folyamatban). Egyre inkább úgy tűnik, hogy a depresszió néhány vezető tünete mögött valójában a gyulladás áll. Ezek közé tartozik az anhedónia (örömtelenség), az étvágytalanság, és az alvászavarok.

A tyúk vagy a tojás problémája

A depressziós embereknek gyakran egy sor egyéb egészségi problémája is van: szív- és érrendszeri betegségek, elhízottság, és egyéb, a gyulladással összefüggésbe hozható állapotok. Ezért nem világos tehát, hogy a depresszióban megfigyelhető gyulladás a depresszió következménye vagy éppen előidézője. A válasz kiderítésére William Copeland, a Duke Egyetem Orvosi Központjának klinikai pszichológusa és epidemiológusa egy longitudinális (hosszmetszeti) vizsgálatot végzett, amelyben a résztvevők gyermekkorból felnőttkorba érésének folyamatát követte végig, kétirányú kapcsolatokat keresve a megnövekedett CRP szint és a depresszió között. A kutatók azt találták, hogy a CRP szint nem volt összefüggésben a későbbi depresszióval, ami arra utal, hogy a depresszió okozza a gyulladást és nem fordítva. Az eredményeket 2012-ben publikálták a Biological Psychiatry című szaklapban.

"A gyulladás, különösen a CRP remek jelzője annak, hogy valami nem stimmel. De egy sor egyéb faktor is van, például, ha valaki nem mozog, nem megfelelően táplálkozik, rosszul alszik, és sok a stressz az életében, ez mind gyulladáshoz vezethet, ami hozzájárulhat a depresszió kialakulásához." - mondja. "Viszont, amikor szorosan kontrolláljuk ezeket a külső faktorokat, akkor azt látjuk, hogy nem a gyulladás okozza a depressziót. Igaz, hogy a gyulladás sok depresszióst érintő széleskörű probléma, és mi úgy gondoljuk, hogy a depresszió kezelését fontos már egy korai életszakaszban megkezdeni, hogy lecsökkentsük a később kialakuló magas gyulladásszintet és az ezzel járó számos egyéb problémát."

(Megj:A kutatók azonban tévednek, amikor a depressziót okolják a gyulladásért. Valójában a kapcsolat kétirányú. Mint a Boldogtalanság és evolúció könyvemben is bemutattam, a gyulladás önmagában depressziót okoz, és a lelki okokból kialakuló depresszió pedig valóban gyulladáshoz vezet. Érdemes elolvasni még ezt a cikket is: Dowlati és mtsi.: A cytokinek szerepe a depresszióban: metaanalízis, és ezt is:Williams, C: Lehet, hogy a depresszió valójában gyulladásos reakció?.)

Bizonyos kutatások azt mutatják, hogy a gyermekkori stressz úgy alakítja át az agy természetes stresszrendszerét, hogy az akkor is gyulladásfokozó molekulákat termel, amikor nincs külső stressz forrás, és ez egy depresszióra hajlamosabb agyat eredményez. Ez a depresszióval összefüggő gyulladás a szervezet egészét érintheti, ami a teljes élettartam során egészségi problémákat okozhat.

A kommunikáció elnémítása

A korai stressz és a depresszió közötti kapcsolat, valamint a magasabb gyulladásszint, világosak. Lehetséges, hogy a magas gyulladásszinttel együtt járó depresszió ennek a nagyon heterogén pszichiátriai rendellenességnek egy specifikus alfaja. Ha ez a helyzet, és ha jobban megértenénk, hogy a gyulladás miként eredményez depressziós tüneteket, akkor ez új kezelési módokra adna lehetőséget - mondja Jennifer Felger, az Emory Egyetem viselkedéses immunológiai program vezetője.

Egy ilyen tünet az anhedónia, vagyis az örömérzés képtelensége. Felger azon tűnődött, hogy vajon lehetséges-e, hogy a magas gyulladásszint valami módon befolyásolja az agy jutalmazó rendszerének normális működését. "Lehet, hogy vannak olyan idegpályák és ingerületátvivők az agyban, amelyekre nagyobb hatással van a gyulladás, és a sztenderd antidepresszáns terápiák nem célozzák meg ezeket." - mondja Felger. "Tudjuk, hogy az agy jutalmazó rendszerének egy része rengeteg egyéb területtel kommunikál. Ezek közül az egyik a prefrontális kéreg egy területe, amit már régebben is összefüggésbe hoztak a depresszióval, ezért úgy gondoltuk, hogy ennek a vizsgálatával találhatunk valamit."

Az elképzelés tesztelésére Felger és kollégái 48 depresszióval diagnosztizált ember agyát vizsgálták meg. Azt találták, hogy a magasabb CRP szintűek nem csak nagyobb mértékű anhedóniát mutattak, hanem a jutalmazó rendszer és a prefontális kéreg említett területe között nem volt kommunikáció. Ez úgy értendő, hogy kevesebb volt a kapcsolódás az agy e két fontos területe között.

"Ez tényleg egy markáns és specifikus eltérés volt. A jutalmazó rendszer és a prefrontális kéreg említett területe között kevesebb kapcsolat volt, viszont az összes többi fontos agyterületnél nem volt megfigyelhető ilyesmi. Csak ez a jutalmazási pálya volt érintett azoknál, akiknek magas a gyulladásszintje." Ez a tanulmány megjelent a Molekuláris Pszichiátria című lap 2015. novemberi számában. Felger állítja, hogy ez az eredmény új lehetőségeket nyit meg a depresszió kezelésében. Tervei szerint L-DOPA-t fog használni, egy dopamin prekurzor gyógyszert, hogy meglássa, vajon ez javítja-e a kommunikációt a jutalmazó pályán depressziós pácienseknél. (Az agyi jutalmazó rendszer ingerületátvivő anyaga a dopamin, az L-DOPA pedig egy gyógyszer, amit Parkinson betegeknél a dopaminszint növelésére szoktak használni.)

Mi a jövő?

De Quevado szerint mindent egybevetve, mára számos vizsgálat született, amely összeköti a depressziót a gyulladással. Ez a kapcsolat új lehetőségeket kínál a tudósok és klinikusok számára, hogy jobban megértsék e pszichiátriai rendellenesség kialakulását és tünetrendszerét.

De sok kérdés még nyitva maradt. Felger szerint a kutatók előtt még jelentős mennyiségű munka áll, hogy jobban megértsék a depresszió és a gyulladás közötti kapcsolatot - molekuláris és agyi szinten egyaránt - és hogy ez miként érinti a diagnózist és a kezelést a jövőben.

"Egyelőre korai fázisában vagyunk ahhoz, hogy kijelenthessük: a gyulladás blokkolása csökkentheti a depresszió viselkedéses tüneteit. Azt reméljük, hogy új módszereket találunk a páciensek gyorsabb és hatékonyabb kezelésére. Ez a gyulladással való kapcsolat rendkívül ígéretes célokat szolgáltat nekünk."

( Boldogtalanság és evolúció könyvemben bizonyítom, hogy az életmódtényezők, mint táplálkozás és mozgáshiány gyulladáskeltő hatásúak, és ez okozza a fejlett világban a depressziójárványt.)

 

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre