Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

D.E. Bredesen:
A hanyatló szellemi képességek visszaszerzése: egy új terápiás program

Fordította: Szendi Gábor

Forrás: Bredesen DE. Reversal of cognitive decline: a novel therapeutic program. Aging (Albany NY). 2014 Sep;6(9):707-17.

Az alábbiakban ismertetek egy sikeres terápiás programot, amivel szellemi funkcióik hanyatlása miatt már munkaképtelenné vált emberek visszanyerték szellemi- és munkaképességeiket. Aki lelkesen paleózik, és követi e webszájton is olvasható étrendre, vitaminra vonatkozó ajánlásaimat, az nem fog meglepődni, hisz a Dale E. Bredesen és munkatársai lényegében az általam képviselt paleóval állították meg és fordították vissza pácienseik szellemi hanyatlását. Aki nem paleózik, vagy eddig csak gúnyosan mosolygott a paleo hallatán, annak talán emészthetőbb lesz ez a komplex ajánlás, ha egy orvosi szaklap hasábjain olvashatja a paleo említése nélkül. Lehet, hogy sokaknak így szalonképesebb? Sebaj, a lényeg, hogy segítsen!

 

A Google adatkezelési elvei

 

Sokan szembesülnek 50-60 éves koruk táján, hogy memóriájuk rohamosan romlik, s szeretik ezt az öregedés természetes folyamatának számlájára írni. Azon persze, el lehet meditálni, mi a természetes. Mondhatni, aki évtizedeken át pusztítja szervezetét a nyugati étrenddel, annál természetes lesz a szellemi hanyatlás is. De máskülönben nem tekinthető természetesnek, hogy ma a 65-74 közöttiek 15%-a, a 75-85 közöttiek 44%-a Alzheimer beteg. És ennél sokkal nagyobb azok aránya, akik még nem minősülnek betegnek, de már jelentős problémáik vannak a mindennapokban romló memóriájuk miatt.

Bredesen bevezetőjében szól az Alzheimer gyógyítására irányuló gyógyszerkutatásokról, amelyek már több milliárd dollárt felemésztve sem jutottak egyről a kettőre. Ennek ő abban látja okát, hogy a gyógyszeres terápiák mindig egy-két támadáspontúak, miközben az Alzheimer a szervezet komplex romlásának a következménye. Mellőzve a szakavatottaknak szóló tudományos érvelést, lássuk, mi is ez a program, s mit lehet vele elérni.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


1,Páciens története

Egy 67 éves nőt vettek fel a klinikára azzal a panasszal, hogy két éve rohamosan romlik a memóriája, pedig olyan munkát végez, ahol elemző beszámolókat kell készítenie, és sokfele utazgatni. Mostanra úgy találta, hogy képtelen elemzéseket készíteni és kénytelen volt fontolóra venni, hogy felhagy a munkájával. Egy alkalommal pl. azt vette észre, hogy olvasva egy könyvet, mire a lap aljára ért, nem emlékezett, mit olvasott a lap tetején és újra kellett kezdenie az olvasást. Képtelen volt számokra emlékezni, és még négyjegyű számokat is le kellett írnia, hogy ne felejtse el. Még ismerős útszakaszokon is tájékozódási problémái támadtak, nem tudta hol kell letérni az útról vagy felhajtani rá. Észrevette, hogy összekeveri kedvenc állatai nevét, és elfelejtette, hol van a villanykapcsoló abban a lakásban, ahol már évek óta él. Édesanyjánál szintén a hatvanas éveiben kezdődött a memóriaromlás, és végül teljesen elbutulva egy intézetben fejezte be életét. Mikor a páciens szembesült romló állapotával, és orvosától megtudta, hogy a folyamatot nem tudják megállítani semmivel, elhatározta, hogy öngyilkos lesz. Szerencsére egy barátja azt javasolta, keresse fel Bredesen rendelését.

A hölgy nekilátott részlegesen megvalósítani a javasolt életmód változtatásokat, s mindössze három hónap múlva memóriája visszatért, ismét tudott dolgozni, megszűntek panaszai. Egy alkalommal vírusfertőzés miatt abbahagyta az új életmód követését, s tünetei ismét kiújultak, ám amikor gyorsan visszatért a javasolt életmódra, tünetei ismét megszűntek.

Paleósoknak nem lesz meglepő a hölgynek javasolt életmód változtatás (az egyes ajánlásokhoz belinkelem a vonatkozó oldalakat):

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


1, Hagyjon el minden finomított szénhidrátot (le is fogyott 10 kilót (erről itt olvashat)
2, hagyja a glutént és a feldolgozott ételeket, több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztott (erről itt olvashat)
3, stresszcsökkentő programban vegyen részt (jógázott, de ez lehetett volna sok más is)
4, a stressz csökkentésére naponta kétszer 20 percet meditált
5, esténként 0.5 mg melatonint vegyen be (általam javasolt. min. 3 mg) (erről itt olvashat)
6, 4-5 óra alvását növelje meg 7-8 órára
7, naponta 1 mg (azaz 1000 mikrogram) B12-öt szedjen
8, naponta 2000 NE D-vitamint szedjen (általam javasolt 5-10 ezer)(erről itt olvashat)
9, naponta 2000 mg halolajat szedjen (általam javasolt legalább 2 gramm EPA-t tartalmazó halolaj)(erről itt olvashat)
10, 200 mg Q10-et szedjen naponta (erről itt olvashat)
11, rendezze szájhigiénéjét
12, ismét kezdjen hormonpótlásba (ezt nem ajánlom)
13, törekedjen rá, hogy vacsora és lefekvés közt 3 óra, vacsora és reggeli közt 12 óra teljen el
14, hetente 4-6 napon min. 30 perc testgyakorlást végezzen

Ha valaki belegondol, semmi ördöngösség nincs ebben az ajánlásban, bár a táplálék kiegészítők szintje nevetségesen alacsony (ezért adtam meg zárójelben, mennyi volna az optimális), ennek ellenére a javulás drámai volt. Az általam képviselt paleo ennél sokkal többet ajánl vitaminokban, ásványi anyag pótlásban, nyilván sokkal hatásosabb is. (Azért hangsúlyozom az általam képviselt paleót, mert elég sok zavaros nézet terjedt el, melyek visszaélnek a paleo névvel.)


Bredesen a hölgynek ajánlott program lényegét abban látja, hogy lecsökken a gyulladás, az inzulinrezisztencia (és az inzulin és vércukorszint), a homocisztein szint, helyreáll a bélflóra. Amit a hölgy nem követett, de ajánlottak neki: teljes értékű E-vitamin (azaz kevert változat), C-vitamin, B1 vitamin, B5 vitamin, folát (egyszerűbb egy jó B-komplex), K2-vitamin, kurkumin (kurkuma kivonat), kókuszzsír, magnézium,

2. Páciens

Egy 69 éves vállalkozó értelmiségi jelentkezett azzal, hogy 11 éve tartó lassú memóriaromlása az utóbbi 1-2 évben jelentősen felgyorsult. Már 58 éves korában nem tudta felidézni számzára kombinációját. Egy évre rá PET vizsgálattal kimutatták nála az Alzheimerben jellegzetes csökkent cukorfelvételt agya fali-halántéklebenyi részén, amely az agya jobbféltekéjében hangsúlyosabb volt. 2-3 évente elvégzett szóteszten egyre rosszabbul teljesített, és romlott a hallásos memóriája és a homloklebeny funkciója is. Az Alzheimerre hajlamosító gént is kimutatták nála. Egyre romlott munkája során az arcfelismerő képessége, és asszisztenst kellett alkalmaznia a napi beosztása követéséhez. Elmesélt egy esetet, amikor egy korábban olvasott könyvből több fejezetet elolvasott, mire rájött, hogy már olvasta a könyvet. Elvesztette azt a képességét is, ami egész életében jellemezte, hogy fejben gyorsan össze tudott adni számokat. A páciens számos laboreredményét ismertetve a szerző megjegyezte, hogy a beteg Lipitort szedett, ami egy koleszterinszint csökkentő sztatin, amely hírhedt memóriavesztést okozó hatásáról. Ez egyébként minden sztatinra igaz. Sajnálatos módon, Bredesen túlságosan orvos ahhoz, hogy le merje állítani a sztatin szedését. Ennek ellenére, a páciens, követve a fentebb ismertetett terápiás protokollt, fél év alatt teljesen visszanyerte elveszettnek hitt szellemi képességeit. Felismerte újra az embereket, tudott ismét fejben számolni, fejben tudta tartani napi beosztását, stb. (Mi lett volna, ha még a Lipitort is elhagyja?)

3. páciens

Az 55 éves ügyvédnő rohamosan súlyosbodó memóriavesztésben szenvedett 4 éve. Többször bekapcsolva hagyta a tűzhelyet, mikor elment otthonról, majd visszafordult, de ismét bekapcsolva felejtette. Elfelejtett megbeszéléseket és azonos időpontra több megbeszélést szervezett össze. Mivel hamarosan minden elfelejtett, felvette a beszélgetéseket és magával vitte egy IPaden, de aztán meg elfelejtette az Ipad belépő jelszavát. Munkájához próbált spanyolul tanulni, de képtelen volt bármit is felidézni a tanultakból. Képtelen volt ellátni a továbbiakban a munkáját, és elmondta gyerekeinek, hogy nem képes már használni az emlékezetét, s azoknak meg kell érteni, hogy memóriavesztése súlyos probléma. Gyerekei felfigyeltek arra, hogy elveszíti a fonalat mondat közepén, lassan válaszol, értetlen kérdéseket tett fel, azt gondolta, megkérte őket valamire, pedig nem hangzott el ilyen kérés a részéről.

Meglepő módon sem neki, sem a 2. páciensnek nem voltak kiugróan rossz laborértékei, ami magyarázta volna egy orvos számára a tüneteiket. Talán éppen ez jelzi, mennyire nem mindegy mégsem, hogyan él és táplálkozik valaki. A laborértékek nem mutatnak meg mindent. Lám, jó laborértékek mellett simán el lehet butulni.

Követve a terápiás protokollt, 5 hónappal később már nem kellett felvennie a párbeszédeket, ismét munkaképessé vált, tudott spanyolul tanulni, és belefogott egy új jogi képzettség megszerzésébe is.

Bredesen további hét páciens kezelt sikeresen. A gyógyulásokat, ahogy azt az orvosi szakirodalomban szokás, anekdotikus eseteknek nevezi. Anekdotikus az, ami nem fér bele az nyugati orvoslás gondolkodásába, de muszáj elhinni, mert megtörtént. Bredesen igyekszik az egyes ajánlásait megtámogatni különféle tudományos érvekkel, és igaza van: ahhoz, hogy az orvoslás végre ráeszméljen arra, hogy a nyugati életmód okozta betegségeket életmódváltással lehet csak kezelni, hivatkozni kell az ő varázsszavaikra, mint gyulladás, béta-amyloid fehérje, és társai. Bredesen "módszere" semmi más, mint a paleo újrafelfedezése. Bredesen ismét feltalálta, amit a paleo már régóta tud, s az emberiség pedig már évmilliók óta folytatja ezt a "terápiát". Ideje orvosi szakszavakba csomagolva fájdalommentesen beadni a civilizációs betegségekkel oly sikertelenül küszködő nyugati orvoslásnak a paleót, azaz az evolúciósan megfelelő életmódhoz való visszatérés elkerülhetetlenségét.

A cég általam ajánlott kedvezményes termékei itt tekinthetők meg


 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre