Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

A jelen kezelési protokoll esetleg növeli a halálozást?

Fordította:Szendi Gábor

Forrás:MIKE STOBBE:Some doctors are moving away from ventilators to treat coronavirus patients. The reason: Unusually high death rates. Chicago Tribune 2020 ápr. 8

Ahogy gyűlnek a tapasztalatok a koronavírusos betegek kezelése kapcsán, egyre több orvos kérdőjelezi meg a mostani kezelési protokollt.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Miközben az egészségügy felelősei szerte a világon azon vannak, hogy még több lélegeztető gép legyen a koronavírusos betegek kezelésére, azon közben számos orvos, ha tudja, mellőzi a lélegeztető gépet a kezelésben.

A magyarázat az, hogy számos kórház szokatlanul magas halálozást jelentett olyan koronavírus betegeknél, akiket lélegeztető gépre tettek, és némely orvos aggódik, hogy a gépek ártalmasak lehetnek bizonyos betegek számára.

A kialakuló kezelések rámutatnak arra a tényre, hogy az orvosok még mindig csak tanulják a vírus kezelésének legjobb módját, ami alig egy hónapja jelent meg. Csak szóbeszédre és menetközben szerzett tapasztalatokra tudnak támaszkodni a betegek tömege és az alapfelszereltség hiányosságai közepette.

A gépi ventillátorok oxigént nyomnak azokba a betegekbe, akiknek a tüdeje felmondta a szolgálatot. A gépek használata megkívánja a beteg altatását és egy tubus légcsőbe helyezését. Az így kezelt betegek halála gyakori, függetlenül attól, mi tette szükségessé a lélegeztetést.

Általánosságban véve, mondják a szakemberek, a súlyos légzési elégtelenségben szenvedő betegek 40-50%-a meghal. Azonban, nyilatkozzák az állami és a városi illetékesek, a New Yorkban lélegeztető gépre tett koronavírusos betegek 80%-a vagy még több is meghal.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A normálisnál nagyobb halálozási arányt az USA-ban máshonnan is jelentették, mondja Dr. Albert Rizzo, az Amerikai Tüdő Társaság vezető orvos tisztségviselője. Hasonló jelentéseket közöltek Kinából és Nagy Britanniából is. Egy angol beszámoló 66%-ról szól. Egy nagyon kis vizsgálat Wuhanból, ahol a betegség először jelent meg, 86%-os halálozásról szól.

Az okok nem világosak. Számíthat az, hogy a beteg milyen állapotban volt a megfertőződése előtt. Vagy összefügghet azzal is, menyire betegedett meg, mire a lélegeztető gépre került, mondják a szakértők.

De néhány egészségügyi szakember azon tanakodik, vajon a lélegeztető gép ténylegesen nem ront-e néhány beteg állapotán mondjuk azzal, hogy felfokozza a káros immunválaszt.

Ez persze találgatás. De a szakértők határozott állítják, hogy a lélegeztető gép idővel károsíthatja a beteget azzal, hogy nagy nyomású oxigént erőltet a beteg tüdejének apró léghólyagocskáiba.

"Tudjuk, hogy a gépi lélegeztetés nem ártalmatlan", mondja Dr. Eddy Fan, a Torontó Általános Kórház légzési kezelési szakértője. "Az egyik legfontosabb eredmény az utóbbi évtizedekben, hogy az orvosi lélegeztetés károsíthatja a sérült tüdőt - így óvatosnak kell lennünk a használatában".

A kockázat csökkenthető, ha korlátozzuk a gép által létrehozott nyomást és a légzésenkénti levegő adagokat, mondja Fan.

Némely orvos azt mondja, ameddig csak lehet, nem alkalmazza a betegeknél a lélegeztetést, helyette más módszereket próbálnak alkalmazni.

A cég általam ajánlott kedvezményes termékei itt tekinthetők meg


Még csak pár hete, hogy New Yorkban a súlyos állapotú koronavírusos betegeket a protokoll szerint lélegeztető gépre tették, hogy fenntartsák a légzését, mondja Dr. Joseph Habboushe, a Manhattan kórházak sürgősségi orvosa.

De egyre gyakrabban, az orvosok ma már először inkább más eszközöket próbálnak alkalmazni. Az egyik, hogy a páciens különböző pozíciókban fektetik - pl. a hasán -, ami lehetővé teszi, hogy tüdejének más részeit is levegővel lássák el. A másik, hogy a betegnek több oxigént adnak orron keresztül vagy más módon. Egyes orvosok nitrogén oxidot is adnak a levegőkeverékhez, hogy elősegítsék a vér és a levegő áramlást a tüdő leginkább károsodott részeibe is.

"Ha jobb állapotba tudjuk hozni őket intubálás nélkül, akkor valószínűbb a pozitív kimenet - legalábbis így gondoljuk", mondja Habboushe. Azt mondja, ezek a döntések függetlenek azoktól az aggodalmaktól, hogy nincs elég lélegeztető gép. De az is egy aggodalom, teszi hozzá.

Széles körben arról számolnak be, hogy a koronavírus betegek tovább vannak a lélegeztető gépen, mint másfajta betegek, mondja Dr. William Schaffner, egy infektológus a Vanderbilt Egyetemen.

A szakértők szerint a bakteriális tüdőgyulladásban szenvedő betegek például egy-kát napot vannak a lélegeztető gépen. Koronavírusos betegek esetében azonban gyakori, hogy "7-10-15 napig vannak a lélegeztető gépen, aztán meghalnak", mondta Andrew Cuomo, New York kormányzója, amikor a lélegeztető géppel kapcsolatos halálozási arányról kérdezték szerdán.

Ez az egyik ok az aggodalomra, hogy egyre nő a lélegeztető gép hiány. A szakértők azon aggódnak, hogy ahogy nő az esetek száma, az orvosok szörnyű döntésekre kényszerülnek arról, ki éljen és ki haljon meg, mivel nem lesz minden beteg számára elérhető készülék.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A new yorki állami egészségügy megbízottja, Dr. Howard Zucker azt mondta szerdán, hogy a felelősek más lehetséges terápiák után néznek, amelyeket korábban lehetne alkalmazni. "De mindezek még kísérleti szakaszban vannak", tette hozzá.

Az új vírus a náthát vagy súlyosabb megbetegedést is okozó koronavírus család egy új tagja.

Szakértők szerint a megfertőződött emberek legrosszabb esetben kellemetlen, de enyhe betegséget szenvednek el, ami járhat lázzal és köhögéssel is.

Ám, durván 20%-ban, többnyire idősebb felnőttek vagy krónikus betegségektől legyengült emberek sokkal betegebbé válhatnak.

Nehéz légzésük és mellkasi fájdalmuk alakulhat ki. A tüdejük begyullad, ami egy veszélyes állapotot idéz elő, amit akut légzési elégtelenségnek neveznek. Úgy becsülik, ezek 3-4%-a szorulhat lélegeztető gépre.

"A lélegeztető gép nem gyógyít. Ez egy támogató eszköz, miközben várjuk hogy a beteg teste felépüljön", mondta Dr. Roger Alvarez, a floridai Miami Egészségügyi Egyetem tüdő specialistája.

Zachary Shemtob azt mondta, "halálra rémült", amikor megmondták neki, hogy 44 éves férjét, Davidet lélegeztető gépre tették, miután koronavírussal megfertőződött.

"A lélegeztető gép szükségessége azt jelenthette, hogy soha nem fog lejönni a gépről", mondja.

Shemtob elmondása szerint a kórház semmi jóslást nem adott a túlélés esélyeiről, de ő úgy érezte, ez olyan, mint egy pénzfeldobás. Miután férje hat nappal később már önállóan lélegzett, láthatta az esélyeket. "A feldobott pénz nagylelkűnek tűnt". De Shemtob szerint esete válogatja. Férje viszonylag fiatal volt.

"David az élő bizonyíték arra, hogy ezek a gépek valóban életet mentenek, és mennyire fontosak".

Kommentár:

Az Independent összefoglalója szerint a szokásos 40% helyett a koronavírusos betegek 67% hal meg, ha lélegeztető gépre kerül. New Yorkban ez 80%-ra is felmegy.

Idézik Dr Luciano Gattinoni-t, a Göttingeni egyetem aneszteziológiai és intenzív ápolás szakértőjét, aki szerint az olasz koronavírus betegek lényegesen különböznek az akut légzési elégtelenséget mutató betegektől, ezért nem szabadna náluk azt a lélegeztetési módszert alkalmazni, amit az akut légzési elégtelenségben szenvedőknél alkalmaznak. Míg azoknál nagy nyomással működik a lélegeztető gép, addig a koronavírusos betegeknél a tüdő térfogata nem csökken és a légzőizmaik rendesen működnek, azaz tudnak lélegezni, ennek ellenére van oxigénhiányuk. Ezért az orvos szerint csak enyhe nyomású lélegeztetést szabad alkalmazni a további károsodások elkerülésére, ugyanis a koronavírusos betegek tüdejét már amúgy is roncsolta a koronavírus.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Egy sürgősség osztályon dolgozó orvos, aki az első vonalban dolgozik a koronavírus pandémia óta, azt nyilatkozta, hogy "Kezdetben azt feltételeztük, hogy ez a betegség nagyon hasonló az akut légzési elégtelenség szindrómához (ARDS), ezért a lélegeztető gépet alkalmaztuk, ami standard kezelése az ARDS-nak. De az utóbbi napokban számos javaslat hangzott el, miszerint a hasonlóság nem olyan nagy, mint korábban gondoltuk".

Mások viszont a mellett érvelnek, hogy etikátlan volna kipróbálni a betegek egy részénél, hogy nem alkalmazzák náluk a lélegeztető gépet, e szakértők szerint ugyanis ez azonos a halállal. A 100%-os halálozáshoz képest a 60.80%-os mégsem olyan rossz arány.

Egy nyugdíjazott szakértő szerint az is gond, hogy a lélegeztető gép és a beteg igényeinek összehangolásához nagy szakértelem szükséges, és a frissen beállított szakemberek nem rendelkeznek ehhez elég tapasztalattal.

Egy frissen megjelent teória részben magyarázni képes, miért veszélyes a koronavírus betegeket lélegeztető gépre tenni (Wenzhong és Hualan, 2020). Wenzhong és Hualan szerint a koronavírus a vörösvértesteket károsítja, többek közt ezért alakul ki légzési elégtelenség. Azaz, dacára a lélegeztetésnek, a vér oxigén telitettsége alacsony marad. A vörösvértestekből kiszabaduló vasionok rendkívül veszélyes oxidánsok, amelyek a tüdőhólyagocskákat elroncsolják, ezért is csökken az oxigénfelvétel a tüdőben. Na meg azért, mert a vasatomjaikat vesztett vörösvértestek nem képesek szállítani az oxigént. Ezen nem segít a nagy nyomású lélegeztetés, mert nem a lélegzés kivitelezésével van a gond, hanem az oxigénfelvétellel. A szerzők szerint teóriájuk (amit adatokkal is alátámasztanak) jól megmagyarázza azt is, hogy a maláriában alkalmazott gyógyszerek miért hatásosak a koronavírus ellen: maláriában is a vörösvértestek károsodása a probléma,amit a maláriagyógyszerek máig pontosan nem ismert módon képesek csökkenteni.

Az orvosok megfigyelései szerint a lélegeztető gépek szokásos módon való alkalmazása 20-40%-kal növeli meg a koronavírus betegek halálozását. Nem az ő hibáztatásukra írom, hiszen teszikk a dolgukat, de éppen ők azok, akik tapasztalataik révén megkérdőjelezhetik az eddigi kezelési módszereket. Az persze nagy problémát jelenthet, hogy egy protokolltól egyéni ötletek alapján egy orvos nem térhet el, mert mi van, ha téved? De a kezelés okozta nagyfokú halálozás egy újabb mozaikdarab ahhoz, miért is olyan halálos a koronavírus: eleve idős, krónikus betegeknél okoz a fertőzés komoly tüneteket, és egyes tapasztalatok alapján esetleg nem megfelelő módon kezelik légzési nehézségeiket. Elképzelhető, hogy egyszerű oxigénmaszk hatásosabb volna.

A helyzet sajnálatos ellentmondása, hogy a jelenlegi protokollt csak sok adat összegyüjtése és elemzése után ajánlatos újragondolni - addig viszont a betegeket a régi protokollok alapján kezelik.

Miközben autógyárak meg hasonló üzemek kezdenek átállni lélegeztető gépek gyártására, ám csak egy újabb dilemmát teremtenek: álljanak le a fejlesztésekkel és beszerzésekkel? Aztán, ha mégis kiderül, hogy az eddigi protokoll a jó és szükség van a lélegeztetőgépekre, akkor az elbizonytalanodás csak újabb késlekedeséket okoz.

A lélegeztető gépekkel való kezelésnek, mint minden kezelésnek, vannak negatív következményei. Mivel a koronavírus betegek akár két hétig is lélegeztető gépen vannak, ezzel akaratlanul is tartósan ki vannak téve a kezelés ártalmainak. Egyes vizsgálatok szerint a halálozási kockázat -a ventikkáció okozta károsodások miatt- a gépen eltöltött idővel arányos. a beteg, az általa okozott károsodások miatt Világos, hogy amíg ezzel lehet életben tartani a beteget, el kell fogadni az esetleges tüdőkárosodásokat is. De fontos volna, hogy a szórványos megfigyeléseket és beszámolókat felváltsa a szisztematikus adatgyűjtés és elemzés. Ez persze a vészhelyzet idején nem könnyű feladat, de valószínűleg megérné az erőfeszítéseket.

Koronavírus cikkek a Tenyek-tevhik.hu-n

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

Hivatkozások:

"International consensus conferences in intensive care medicine: Ventilator-associated Lung Injury in ARDS". Am. J. Respir. Crit. Care Med. 160 (6): 2118-24. December 1999.

Wenzhong, liu; hualan, Li (2020): COVID-19: Attacks the 1-Beta Chain of Hemoglobin and Captures the Porphyrin to Inhibit Human Heme Metabolism. ChemRxiv. Preprint. https://doi.org/10.26434/chemrxiv.11938173.v6