Tim Denning:
A jó kérdések megváltoztathatják az életünket
- ezek például

Forrás:Tim Denning: Questions Change Your Life - Here's a Few Life-Changing Questions

Fordította: Czárán Judit

Tegyen fel új kérdéseket, ha elege van abból, ahogy él.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Az egyik kérdés, ami megváltoztatta az életemet, ez volt: akarok én a következő 60 évben is így élni?

Ez akkor jutott eszembe, amikor egy előadáson Melbourne-ben az alábbi idézetet hallottam.

Az életünk minősége közvetlen összefüggésben áll azoknak a kérdéseknek a minőségével, amelyeket felteszünk magunknak - Tonny Robbins

Ezután új fordulatot vett az életem. Elindultam egy másik úton, és az életem soha többé nem lesz már olyan, mint régen volt. Megtanultam, hogy mindig kérdezni kell. És hogy jó kérdéseket kell feltenni, nem pedig kifogásokat keresni, hogy miért nem tesszük meg ezt vagy azt.

Íme, néhány kérdés, amely megváltoztathatja az ember életét, illetve segíthet az áttörésben.

A cég általam ajánlott kedvezményes termékei itt tekinthetők meg


Miért ne tehetném ezt meg én is?

Sokszor csak nézzük, hogy mások pontosan úgy élnek, amit mi is szeretnénk, de valamiért úgy gondoljuk, hogy számunkra ez lehetetlen. Nekem például ez a kérdés segített abban, hogy belefogjak az online írásba: "Miért ne csinálhatnám ezt én is?"

Ha mások képesek rá, ön miért ne lenne? Mibe kerül megpróbálni? Milyen ember szeretne lenni? Hogy szeretné, hogy kinézzen egy napja?

Az az igazság, hogy tulajdonképpen bárki képes lehet elérni azokat a célokat, amiket a példaképei elértek. Akik ugyanúgy nem halhatatlanok, mint mi, és általában nincs bennük semmi különleges. Igyon meg velük egy kávét, keresse meg őket előadás után, és akkor rájön, hogy igazam van.

Jobban hasonlítunk egymásra, mint hinné. Úgyhogy ha mások képesek rá, ön miért ne lenne az? Önnek is sikerülni fog… csak el kell kezdeni.

Mi a legrosszabb az életemben?

Amikor feltettem magamnak ezt a kérdést, rájöttem, hogy minden egy dologra vezethető vissza: a mentális betegségemre.

"Nem akarok már így érezni" - mondogattam magamnak. Minden rossz. Amikor elmegyek dolgozni, a főnököm és a saját nyavalyás agyam vállvetve rúgnak belém. Ez az állandó, két irányból érkező bántalmazás ennyi év után már fáj. De rájöttem, mi a bajom, és minek kell megváltoznia.

A legfontosabb, amikor ilyen számvetést készítünk az, hogy minden írjunk le. Ne mérlegeljük az egyes tételeket. Egyszerűen írjuk le, ami eszünkbe jut, aztán majd később szelektálhatunk. Az elménk meg fogja próbálni eltüntetni maga után a nyomokat, de ne hagyjuk.

Ha rájövünk, mi a bajunk, könnyebb változtatni rajta.

Mi az a cél, amihez már ma 1%-kal közelebb tudok kerülni?

Ha azt fontolgatjuk, hogy meg kellene változtatnunk az életünket, akkor többnyire nagy célokra gondolunk. A probléma ezekkel a célokkal azonban az, hogy olyannak érezzük őket, mintha a Mount Everestet kellene megmásznunk. Márpedig ki az ördög akar egy szombat reggelen Mount Everestet mászni? Én biztos nem.

Néhány hónappal ezelőtt eszembe jutott, hogy kellene megint írnom egy könyvet. A feladat nagyon nyomasztott, húztam-halasztottam a dolgot. Aztán egyszer csak változtattam a hozzáállásomon. Elhatároztam, hogy minden nap 1%-kal közelebb kerülök a célom megvalósításához. Megmutatom, hogy képzeltem el.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


1. nap: Kitalálom, mi lesz a könyv címe

2. nap: Kitalálok hozzá egy alcímet

3. nap. Kimásolok a cikkeim címeit, azok lesznek a fejezetcímek

4. nap: Választok két színt a borítóhoz

5. nap: Keresek egy illusztrátort, aki elkészíti a borítót

6. nap: Kitalálom, mi lesz a könyv első mondata

7. nap: Írok a könyvhöz egy bevezetést

8. nap: Megírom az első fejezetet

9-14. nap: Minden nap írok egy újabb fejezetet

15. nap: Megírom az összefoglalást

16. nap: Formailag rendbe teszem a könyvet

17. nap: Keresek egy szerkesztőt a Fiverr-nél, aki megszerkeszti

18. nap: Választok egy reklám oldalat

19. nap: Elküldöm a szerkesztőnek a könyvet e-mailen

20. nap: Közzéteszem a könyvet a blogomon

Érti, mi a különbség?

Napi 1% haladást elérni pofon egyszerű. Azt nem lehet elrontani.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Milyennek szeretném látni az életemet 5 év múlva?

A legtöbben úgy gondolják, hogy az életük pár év múlva nem lesz ugyanolyan, mint most.

A baj csak az, hogy az ember könnyen a lottó-ötös gondolkodás csapdájába esik. Reménykedik benne, hogy a dolgok majd maguktól megváltoznak. A lustaságnak ez a fajtája azonban katasztrofális következményekkel járhat, mire elérünk annak a bizonyos ötödik évnek a végére.

Ne okozzunk csalódást majdani önmagunknak.

Mivé szeretne válni? Mik a nagy céljai? Mikor lenne büszke magára 5 év múlva? Nevezhetjük ezt egyfajta vágytablónak, de ha ön inkább rám hasonlít, akkor hívhatja jól végzett munkának is.

A lényeg az, hogy ne várja, hogy a dolgok maguktól megtörténjenek, mert ezzel értékes éveket veszteget el az életéből. Vegye a kezébe a sorsát. Tervezzen visszafelé. Kik azok, aki már elérték, amit ön szeretne elérni? Tegyen úgy, ahogy ők tettek. Vegye meg a könyveiket, kövesse őket a twitteren. Nyomozzon utánuk. Elemezze az életüket.

Merítsen inspirációt azoknak az életéből, akikhez hasonlítani szeretne. Valósítsa meg a saját változatát annak, ahogy ők éltek.

Milyen történeteket meséljek, hogy sebezhetőbb legyek?

A történetek mágnesként vonzzák a lehetőségeket.

Egyszer megosztottam egy engem ért tragédiát egy fickóval, akit a Twitterről ismerek. Ő a földkerekség egyik legnagyobb youtubere. Nem segítséget kértem tőle, csak elmeséltem neki, hogy mi történt velem, könnyekkel, és mindennel, ami vele jár (nem azért, hogy sajnáljon).

Ő mégis úgy döntött, hogy megpróbál valamilyen módon segíteni. Nos, a segítségével nem sokra mentem, de az, hogy törődnek az emberrel, sokkal többet jelent, mint hinnénk. Hihetetlenül erős kötelékké válhat. Mostanában már más dolgokról beszélgetünk. Ha megpróbáltam volna szuperhősnek mutatkozni előtte, aki mindig mindent a legjobban csinál, akkor valószínűleg soha nem találtunk volna egymásra, és nem értettük volna meg ilyen jól egymást.

Ugyanez történt James Altucherrel. Megtudtam, hogy olvassa a könyveimet és figyelemmel kíséri az életemet. Szemlátomást tetszik neki, hogy elég bátor vagyok hozzá, hogy merjek sebezhetőnek mutatkozni. Amit nem tud, az az, hogy ezt én tőle tanultam.

James tanított meg arra, hogy nem érdemes olyan életet élni, ami hazugságra és ostobaságra épül, csak azért, hogy jó benyomást tegyek olyan emberekre, akik boldogan végignéznék, ahogy az orruk előtt fulladok bele egy cápáktól hemzsegő vízbe.

Osszuk meg a történeteinket szűretlenül másokkal.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Miért félek megtenni bizonyos dolgokat?

A félelem ördögi dolog.

Én nagyon sokáig éltem félelemben. Aztán rájöttem, hogy ha listát írok a félelmeimről, az erőt ad. És annak idején, mikor évekkel ezelőtt először léptem be egy pszichológus rendelőjébe, már a szorongásaim kinyomtatott listáját is magammal vittem.

"Ezektől a dolgoktól félek, doktor úr. A lifttől való félelmemet tegnap leküzdöttem. Jövő héten felszállok egy repülőre, hogy a repüléstől való félelmemet is legyőzzem. Egyiket a másik után."

Az utolsó találkozásunk utolsó perceiben a pszichológus a következőket mondta: "Nem kétlem, hogy ön le fogja küzdeni a mentális betegségét. Maga az egyik legokosabb ember, akivel valaha találkoztam. Az ötlet, hogy listát írt a szorongásairól, egyszerűen zseniális. Most már nincs más dolga, minthogy végigcsinálja, ami elkezdett. Szerintem nem lesz többé szüksége rám."

Nos, ezt még ne kiabáljuk el. Annyira nem vagyok okos. De ez a kérdés valóban megváltoztathatja az életünket, ha hagyjuk. Én hagytam. És ezt ön is megteheti.

Írjon ön is listát a szorongásairól és húzza ki magát a bajból.

Olyan munkát végzek, amit szeretek, vagy csak jobb híján csinálom, amit csinálok?

Rám nagyon sokáig - túl sokáig - a második volt igaz.

A havi rendszerességgel átutalt fizetés nyújtotta biztonság miatt azonban jó sokáig elüldögéltem a székemben. De nem szerettem a munkámat. Úgy éreztem, belepusztul a lelkem. Elegem volt a hazugságokból. Rájöttem, hogy ez nem nekem való, úgyhogy inkább a lelkemet választottam, és felálltam.

Abban is kudarcot vallhat az ember, amit nem szeret csinálni, akkor már jobb, ha olyasmivel próbálkozik, amit szeret - Jim Carrey.

Kit tudok inspirálni?

Olyan sok a lehúzós ember.

Dőlj hátra. Egyél popcornt. Nézd, ahogy a Twitteren elszabadul a pokol.

Az a helyzet, hogy másokat inspirálni sokkal felemelőbb érzés, mint néhány szerencsétlennek elvenni a maradék életkedvét is.

Mindenki képes inspirálni másokat. A tudását és az élettapasztalatát bárki használhatja mások javára. Válasszon ki egy célcsoportot, és lásson munkához.

És figyelje, mi történik.

Meglátja, kivételes lehetőségek rejlenek a dologban. Az emberek, akiket sikerül motiválnia, mintegy részeivé válnak az ön DNS-ének. És ami a legfontosabb, rá fog jönni, hogy mások inspirálása révén az ön élete is új értelmet nyer.

Vajon a hozzám közel állók mind jobb emberré tesznek engem?

Pár évvel ezelőtt szakítottam a legjobb gyerekkori barátommal. Ezt azután léptem meg, hogy feltettem magamnak a fenti kérdést.

Mert nem tett jót nekem. Ha engem valami csapás ért, ő mindig azt mondta:"Gyere, rúgjunk be!" És ha hétvégén elmentünk szórakozni, végül mindig valami gazdagoknak való sznob helyen kötöttünk ki, ahol én ültem a kanapé, ők meg kokaint szívtak. Ettől mindig rémesen éreztem magam. Én azóta, hogy 16 éves koromban egy joint kis híján tönkretette az életemet, soha nem használtam drogot. Ja, és a középiskolában volt egy barátom, aki viharos időben bedrogozva beleugrott egy kajakkal a folyóba, és megfulladt. Ez közvetlenül az olimpia előtt történt, amelyen ő maratoni futóként indult volna.

Ez nagyon kemény kérdés. Néha muszáj elengednünk embereket, amíg meg nem gyógyulnak. De ha nem akarnak meggyógyulni, nem szabad hagynunk, hogy minket is magukkal rántsanak, és arra kényszerítsenek, hogy mi is ostobaságokat csináljunk.

Záró megjegyzés

A kérdések megváltoztathatják az életünket. Alakíthatják a jövőnket. Paradigmaváltáshoz vezethetnek. Segítenek szakítani bizonyos sémákkal. Megszüntethetnek mérgező hiedelmeket. Elvehetnek az életünkből, illetve hozzátehetnek az életünkhöz embereket.

Tegyen fel jobb kérdéseket, hogy jobb válaszokat kapjon. Olyanokat, amelyek megváltoztatják az életét.

 

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre