Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Szendi Gábor:
A kávé: egy minden eddiginél átfogóbb elemzés

Fordította:Szendi Gábor

Forrás:Poole, R. et al: Coffee consumption and health: umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes. BMJ. 2018 Jan 12;360:k194.

A kávéról még mindig terjesztik, hogy így veszélyes, meg úgy veszélyes. A most megjelent igen átfogó elemzés döntően csak jót állapított meg a hatásairól. Ha nyugodtan akar kávézni, vérteződjön fel megfelelő információkkal.

 

A Google adatkezelési elvei

 

A kávé a világon az egyik leggyakrabban fogyasztott ital, s mint ilyennek, akár -ha csak kis egészségügyi előnye is van az egyén szintjén-, népesség szinten ez nagy jelentőségű lehet. Sokféle, nem egybehangzó nézet van forgalomban arról, egészséges-e vagy netán ártalmas a kávézás. A pörkölt kávé több mint ezer bioaktív anyagot tartalmaz, némelyik terápiásan potenciális antioxidáns, gyulladáscsökkentő, fibrózisképződést gátló vagy rákellenes. Fontos aktív hatóanyagok a koffein, a klorogénsav, a diterpén, a cafestol és a kahweol. A fogyasztott kávé hatása függ a kávéfajtától, a pörkölés módjától és olyan egyéni adottságoktól, mint a bélflóra, felszívódás hatékonysága, stb.

A kutatások vizsgálták a kávé hatását az összhalálozásra, a rákra, a kardiovaszkuláris betegségekre, az anyagcserére, a neurológiai, izom- és vázrendszeri, gyomor- és bélrendszeri betegségekre, a májra és a terhesség kimenetelére.

A cég általam ajánlott kedvezményes termékei itt tekinthetők meg


A legtöbb vizsgálat megfigyeléses, azaz oki kapcsolat levonására nem alkalmas. Ugyanakkor, e megfigyelésekre épülnek beavatkozásos vizsgálatok is (azaz személyre lebontva vizsgálták adott mennyiségű kávé hatását), amelyekből már oki következtetések is levonhatók.

Jelen elemzésbe megfigyeléses és beavatkozásos vizsgálatokat elemző metaanalíziseket vettek bele a tanulmámy szerzői. 1180 tanulmányból végül 141 bizonyult alkalmasnak az elemzésre, ebből 135 megfigyeléses vizsgálatok, 6 pedig beavatkozásos vizsgálatok metaanalízise volt. Előbbi vizsgálatokban 67, utóbbiban 17 lehetséges kimenetet (előnyt vagy hátrányt) vizsgáltak.

A legtöbb vizsgálatban a sok kávét fogyasztókat vetették össze a keveset vagy egyáltalán nem fogyasztókkal. 19 pozitív és 6 negatív hatást találtak, 34 kimenet pedig nem volt szignifikáns.

Nézzük a hatásokat egyenként!

Összhalálozás

A legfrisebb, Grosso és munkatársai által végzett elemzés szerint a kávét nem fogyasztókhoz képest a napi 7 kávét fogyasztóknak 10%-os volt az összhalálozásban kimutatható csökkenés, de a napi 3 kávét ivóknak még nagyobb, 14%-os volt a csökkenés. Ez összhangban van az összes korábbi elemzéssel. A koffeinmentes kávét fogyasztóknál ugyancsak kimutattak 17%-os csökkenést (azaz, talán a koffeinnek nincs az összhalálozáscsökkenésben szerepe).

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Kardiovaszkuláris betegségek

Minden vizsgálat egybehangzóan csökkent kardiovaszkuláris halálozást mutatott ki mindenfajta betegségben (sztrók, koronária betegség, stb.). A legnagyobb csökkenést a napi 3 kávé esetén találták. Általában a kardiovaszkuláris betegségekben a nem kávézókhoz képest a kávézóknál 19%-os halálozáscsökkenést mutattak ki, specifikusan a koronária betegségben 16%-os, míg sztrókban 30%-os csökkenés volt. A három kávé fogyasztása fölött már némileg csökkent az előny, de megmaradt. Szívinfarktus után a több kávét fogyasztóknak 45%-os halálozáscsökkenés volt kimutatható a kevés kávét fogyasztókhoz képest. A kardiovaszkuláris megbetegedésekkel szemben szintén védettség jelentkezett, általában 15%-os megbetegedési kockázatcsökkenés volt, konkrétan koronária betegséggel szemben 10%-os, és sztrókkal szemben 20%-os kockázatcsökkenést volt kimutatható. A legnagyobb előnyt a napi 3 kávét fogyasztók élvezték. Napi négy kávé esetén 11%-kal csökkent a szívelégtelenség kialakulásának a kockázata, de a védőhatás 10 kávé esetén már eltűnt. A kávéfogyasztás a magas vérnyomással semmilyen mennyiségben nem állt kapcsolatban, még akkor sem, ha a nem kávézókkal hasonlították össze a kávézók vérnyomását. A koffeinmentes kávénak szintén nem volt hatása. A kávé a lipidszinteket is befolyásolta minimálisan, a triglicerid szintet 0.14 mmol/l-el emelte meg.

Rák

40 vizsgálat elemzése alapján a nagy kávéfogyasztóknak a keveset fogyasztókhoz képest 18%-kal volt kisebb a rákkockázata, míg a kávézóknak a nem kávézókhoz képest 13%-os volt a csökkenés. Azaz a sok kávé jobban véd, mint az átlagkávézás. A nemdohányzóknak minden csészével 2%-kal csökkent a rákkockázata. Konkrét rákokkal kapcsolatban kockázatcsökkenést találtak a sokat kávézók javára a keveset fogyasztókhoz képest a prosztata és az endometriális rák, a melanoma, a szájüregi rákok, a leukémia, a nem melanóma természetű bőrrák és a májrák esetében. Tüdőrák esetén némileg komplikáltabb a kép: dohányosoknál a sok kávét ivóknak 26%-kal nőtt a rákkockázata. Egy új elemzés szerint, a nem dohányzó kávézóknak 8%-kal csökkent a tüdőrák kockázata a nem kávézókhoz képest. Ebben az elemzésben azonban a dohányzó kávésoknak csak 3%-kal nőtt a tüdőrák kockázatuk.

Egy elemzés szerint a kávézóknak 18%-kal nagyobb a húgyúti rák kockázata, de egy másik elemzés szerint ilyen kockázat nincs.

Nem találtak kapcsolatot a kávéfogyasztás és a gyomor-, kolorektális, petefészek-, pajzsmirigy-, mell-, hasnyálmirigy-, nyelőcső és gégerák között, valamint a limfóma és a glióma között.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Máj és gyomor- és bélrendszer

A kávézás nem csak a májrák kockázatát csökkenti 50%-kal, de számos egyéb májbetegségét is. 29%-kal csökken a nem alkohol eredetű májzsírosodás, 27%-kal a májfibrózis és 39%-kal a májcirrózis. Csökkent az epekő kockázata, és a reflux kialakulását minimálisan befolyásolta a kávé.

Anyagcserebetegségek

Hat csésze kávé 30%-kal csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását. Minden egyes csésze kávé 6%-kal csökkenti a kockázatot. A koffeinmentes kávénak hasonló hatása van.

A metabolikus szindróma kockázatát 9%-kal csökkenti a kávé.

Vese

A vese esetén szignifikáns eredmények nincsenek, bár egy vizsgálat szerint a kávé hatására javul a veseműködés hatékonyságát mutató GFR érték

Izom- és vázrendszer

Itt érdekesek az eredmények. A sok kávét ivó nőknél 14%-kal nőtt, férfiaknál 24%-kal csökkent a csonttörés kockázata. Nőknél a csípőcsonttörés kockázatnövekedése nem volt szignifikáns.

Neurológiai betegségek

A Parkinson betegség kockázata 36%-kal csökken. A kávé csökkenti a depresszió kockázatát is. Az Alzheimer betegség kockázata 27%-kal csökken.

Nőgyógyászati betegségek

Az endometriózis kockázatát a kávé nem szignifikánsan növeli.

Magzati kávéhatás

A sok kávé a kevéssel szemben 31%-kal növeli az alacsony születési súly kockázatát, 46%-kal a terhesség elvesztését, 22%-kal az első trimeszterben, és 12%-kal a második trimeszterben való vetélést. A kávénak azonban nem volt semmiféle kapcsolata a harmadik trimeszterben történő koraszüléssel, a velőcsőzáródási zavarokkal, a nyúlszájjal és a kardiovaszkuláris rendszer veleszületett elváltozásaival. A terhesség alatti sok kávéfogyasztás 57%-kal növeli meg a gyermekkori leukémia kockázatát.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Összességében elemzésünket megerősíti egy 16 éves követéses, 10 európai országra kiterjedt vizsgálat, amelyben 521 330 személy vett részt, és 41 693 halál eset történt. A legtöbb kávét fogyasztó férfiaknak 12%-kal, a nőknek 7%-kal volt alacsonyabb az összhalálozás kockázata. Egy másik, észak-amerikai vizsgálatban szintén 16 éven át követtek 185 855 személyt, és a követési idő alatt 58 397 haláleset történt. Ebben a vizsgálatban a 4 vagy annál több kávét fogyasztóknak 18%-kal volt alacsonyabb az összhalálozási kockázata.

Természetesen az ilyen elemzéseknél rengeteg torzító tényezővel nem lehet számolni, összességében azonban elég valószínű, hogy az idézett eredmények valóban a kávé hatását mutatják.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre