Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Szendi Gábor:
A ketogén étrendről

A ketogén táplálkozás egyre népszerűbb, de mintha kevéssé volna ismert, milyen problémák merülhetnek fel az étrend követőinél, és hogyan is tudnának ezeknek elébe menni. Fontos azt is tudatosítanunk, hogy egyre több kórképben találják a ketogén étrendet a hagyományos terápia nélkülözhetetlen kiegészítőjének.

 

A Google adatkezelési elvei

 

A ketogén étrend története csak újabb illusztrációja a nyugati világra átokként nehezedő torz emberfelfogásnak, amely nem engedi a dolgokat annak látni, amik. E szemléletben az ember evolúciós értelemben nem jött valahonnan, hanem "van", a mai elfajzott táplálkozási rendszer úgy természetes, amilyenné szabályozatlan folyamatok révén véletlenszerűen alakult, a betegségek a genetikai hajlamok és az öregedés következményei, és az orvoslásnak az a dolga, hogy vegyületekkel, műtétekkel fenntartsa a szervezet "normál" működését. Ebben a sajátos világban évtizedek harcába kerül elfogadtatni azokat az alapvető tényeket is, ami az emberi evolúció nézőpontjából evidencia. A ketogén táplálkozásra is ez áll.

Amúgy a ketogén étrend újra felfedezését egy őrült teóriának köszönhetjük. Hugh Conklin az akkoriban divatos koplalás-terápiát alkalmazta epilepsziás gyerekeknél, mert úgy gondolta, a rohamok a bélben felszívódó mérgektől származnak. 20-30 napos éhezés valóban hatásos volt, s egy gyógyult beteg apjának 5000 dolláros adományából egy kutatócsoport tisztázta, hogy nem maga az éhezés, hanem az ennek során előálló ketózis az, ami a gyógyhatást eredményezi (Wheless , 2004; Freeman és mtsi., 2007).

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A ketogén lényege

A ketózis lényege, hogy ha a szervezet nem jut szénhidráthoz, akkor átkapcsol ketogén üzemmódba, melynek során a máj a zsírsavakból un. ketontesteket állít elő, és a test legtöbb szövete ketontestekből és a vérben keringő szabad zsírsavakból nyeri energiáját. Még ma is tartja magát az a nézet, hogy az agy működésképtelen cukor nélkül, pedig valójában az agy energiaszükségletének 75%-át képes ketonokból fedezni, a többit pedig a májban a fehérjékből előállított és a zsírbontásból származó "melléktermék" cukor fedezi. A ketogén üzemmód sok százezer éves alkalmazkodás eredménye, nem volna a szervezetünkben egy ilyen "kapcsoló", ha ez nem volna természetes étrend. Az 1930-as években Vilhjalmur Stefansson sarkkutató, aki éveket élt inuitok között, az Amerikai Orvos Szövetség felkérésére folyamatos ellenőrzés mellett egy társával 1 éven át csak húst és zsírt evett és a vizsgálat végeztével is tökéletes egészségnek örvendtek (McClellan és DuBois, 1930). Stefanssonék étrendje 100-140 gramm fehérjét és 2-300 gramm zsírt tartalmazott. Súlyukat megtartották, veséjük tökéletesen működött. Egy esetben lépett fel hasmenés, amikor a fehérje meghaladta a 40%-os arányt. Ez a fehérjemérgezés jól ismert tünete.

Ketózisban teljesen természetes, hogy az izomzatban fiziológiás inzulinrezisztencia alakul ki, ez glükózterheléses vizsgálatban hamis eredményhez vezet. A tájékozatlan amatőr ketogénezők, amikor melléesznek valami gyümölcsöt vagy szénhidrátot, rémülten tapasztalják a nagy vércukorkiugrást. Ettől nem kell megijedni, ez csupán azt mutatja, hogy a szervezet elszokott a szénhidráttól. A ketogénről való leállás után pár nap alatt visszaáll a normál vércukorszint.

Ketogén és epilepszia

A ketogén étrendet nagy sikerrel alkalmazták epilepsziás gyerekeknél és felnőtteknél, egészen 1938-ig, amikor felfedezték a phenytoint, amely megnyitotta az utat az epilepszia kizárólag gyógyszeres kezelése felé. Ma már világosan látjuk, ez a gyógyszerekbe vetett hit hova vezetett. Először is felmerül, vajon ha az inuitok közt az epilepszia ismeretlen, a nyugati társadalmakban meg 1% körüli a gyakorisága, akkor nem volna-e jogos az epilepszia etiológiáját e szempontból kutatni? Másrészt a gyógyszerek nem garantálják a rohammentességet, miközben szedésük súlyos mellékhatásokkal jár. A ketogén étrend ismételt újrafelfedezéséhez megint egy "lázadó amatőr" járult hozzá, akit elképesztett az orvosi tehetetlenség és tudatlanság. Jim Abraham hollywoodi producer kétéves fia gyógyíthatatlan epilepsziában szenvedett, s a prognózisa a gyors szellemi leépülés és halál volt. Apja régi könyvekből kibogarászta a ketogén étrend epilepszia ellenes hatását és a John Hopkins kórházban titokban kipróbálták a rég elfeledett eljárást. A fiú meggyógyult, Abraham pedig létrehozta a Charlie Alapítványt, könyvet jelentetett meg a ketogénről és filmet, majd egy tv filmet készített a diéta hatásáról "Az első, hogy ne árts" címmel. A Charlie alapítvány finanszírozott egy vizsgálatot, melynek eredményét 1996-ban mutatták be az Amerikai Epilepszia Társaság konferenciáján. 150 gyermekből 7% teljesen rohammentessé vált, 20%-nak 90%-ban lecsökkent a rohamainak a száma. 6 évvel később a gyerekek már nem voltak a diétán, de 27%-uk gyógyszer nélkül rohammentes volt, vagy szórványos rohamuk volt (Freeman és mtsi., 2007).

A cég általam ajánlott kedvezményes termékei itt tekinthetők meg


Ketogén étrend típusok

Többféle ketogén étrendet szoktak megkülönböztetni. A klasszikus a 4:1 zsír és fehérje arányú. Az 1970-es évektől tudjuk, hogy a közepes láncú zsírsavak (MCT) sokkal ketogénebbek, azaz ilyenek felhasználásával kevesebb zsírral is ketózist lehet elérni, míg a hosszúláncú zsírsavakból nyögvenyelősen lesz ketontest. Ebbe a típusba tartozik a kókuszolaj is. A vizsgálatokban már 60% MCT-vel ketózist lehetett elérni, azaz több fehérje és szénhidrát fogyasztható ebben az étrendben. Aki nem bírja az MCT ketogént, annál le lehet menni 45% MCT arányig (Wheless, 2004; Kossoff és mtsi., 2009). Az állati zsírok fogyasztása esetén, mivel a karnitin szállítja a hosszúláncú zsírsavakat a mitokondriumokba ezért javítja a ketózis kialakulását és fenntartását a karnitin, L-karnitin, vagy acetyl-L-karnitin pótlása (Berry-Kravis és mtsi., 2001).

Szokás még módosított Atkinst használni, ez gyermekeknek könnyebben betartható. Ebben nincs mennyiségi korlátozás, lehet sok fehérjét is enni, csak a szénhidrátot kell kezdetben 10 gramm alatt tartani, majd lehet 30 grammig emelni (Kossoff, 2008). Az "emberarcú" ketogén lényege, hogy fölösleges öngyötrés nélkül kialakuljon a ketózis. Ezt tesztcsíkkal a vizeletből könnyű ellenőrizni.

A ketogén kockázatai

Csodadoktorok mindenre jó "evolúciós orvoslási" módszerként árusítják a ketogént, sőt annak eltorzított változatát, és ennek már a visszajelzések szerint túl sok ember látta kárát. A kókler tanács úgy szól, hogy a "ketogén étrend mindent tartalmaz, nem kell mellé semmit szedni". A valóságban a ketogénnek számos rövid és hosszú távú kockázata van. A korai kockázatok közé tartoznak a gasztrointesztinális panaszok (hányás, hasmenés, székrekedés, gyomorhurut, hypoglikémia, kiszáradás, zsírundor, zsíremésztési problémák, fehérjehiány, fertőző betegségek), hosszú távon súlyos vitamin és ásványianyag hiány, vesekőképződés, csontritkulás, vashiányos vérszegénység, magnézium, kálium- és nátriumhiány, stb. (Kang és mtsi., 2004; Sampath és mtsi., 2007). Ezek a problémák kivédhetők, nem jó tehát homokba dugni a fejünket. Ezzel természetesen nem elriasztani akarok bárkit is a ketogéntől, csupán arra hívnám fel a figyelmet, hogy a ketogént indokolt esetben érdemes alkalmazni, amikor a nyereség jóval meghaladja a kockázatokat.

A vesekő ketogén étrend esetén 3-10%-ban alakul ki, szemben az átlagnépességben tapasztalható 0.1%-os előfordulási aránnyal. A vesekő a fokozott savasodás és a csontok bomlása miatt alakul ki, csökken a citrátszint is és ezért nő a vesében a kalciumürítés. A vizelet alacsony pH-ja miatt a húgysav hajlamos a kristályosodásra (Sampath és mtsi., 2007). Ezt kivédendő az ajánlás szerint fontos naponta két részletben összesen 220mg/kg kálium citrátot fogyasztani (McNally és mtsi., 2009). Ez egy vizsgálatban ötödére csökkentette a vesekőképződés kockázatát. Ez a mennyiség azonban egy 70 kg-os ember esetében tetemes, akárkinek nem érdemes és talán kisebb dózisban is elégséges szedni. Az egyik mutató szerint ha a vérben a kalcium/creatinin arány 0.2 mg/mg fölé megy (Sampath és mtsi., 2007), vagy ha a vizelet pH-ja 6.5 alá csökken (McNally és mtsi., 2009). Érdemes pár havonta ultrahanggal ellenőriztetni a vesék állapotát, mert gyógyszeresen le lehet bontani a köveket.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A másik komoly kezdeti probléma, a gasztrointesztinális panaszok, ezek idővel rendeződnek. A székrekedést érdemes Psyllium Husk-kal (Útifű-mag porral) rendezni, ez nem emeli meg a vércukorszintet és mellékhatás mentes (Anderson és mtsi., 1999).

Vitamin és ásványianyag pótlásban segítséget nyújt a második kiadásban is megjelent "Új vitaminforradalom" c. könyvem (Szendi, 2018). Szokás érvelni azzal, hogy az inuitok évezredek óta jól elvannak vitaminpótlás nélkül is. Csakhogy rengeteg D- és A-vitaminhoz és omega-3-hoz jutnak speciális tengeri táplálékuk folytán, amit az egyéb állati eredetű húsok és zsír nem tartalmaz, sőt az állati zsírok elég sok omega-6 zsírsavat tartalmaznak (lásd. Zsíros kérdések cikkünket). Az inuitok K2-vitamin hiányban szenvednek és ereik el is meszesednek, továbbá genetikailag alkalmazkodtak a nagyon alacsony C-vitaminszinthez, amit egyébként nyers hús fogyasztásából fedeznek (Szendi, 2018). A komplex E-vitamin a zsírok oxidációjának kivédésben, a B-vitaminok pedig az idegrendszer normál működéséhez elengedhetetlenek. Mivel kalciumot a paleósok zöld növényekből vesznek fel, fontos a ketogén étrend esetén gondoskodni a megfelelő kalciumpótlásról, a magnéziumhiánynak pedig ketogéntől függetlenül is mindenkinek fontos elejét venni. Ismételten a vashiány kockázatára is felhívják a figyelmet. Meglepő módon gyakori a nátrium és a káliumhiány, utóbbi forrása szintén a zöld növények volnának. Ezért fontos a sózás és a kálium citrát fogyasztása, függetlenül a vesekő kockázattól (McDonald, 1998). Ketogén étrend következtében kialakulhat szelénhiányos szívizombetegség is, ezért ajánlott a szelénpótlásra fokozottan figyelni (Sirikonda és mtsi., 2012).

Összességében, csatlakozva Jaminetékhez, a ketogén étrendet tartogassuk speciális esetekre, egészséges embereknek nem feltétlen indokolt, de ha mégis ezt az étrendet választják, tegyék ezt tudományos alapon, hogy kivédjék az esetleges kockázatokat. A Jaminet házaspár javaslata az időszakonként ketogén éhezés, ami az ő fogalmaik szerint azt jelenti, hogy egy napig csak zsírt (lehetőleg kókuszolajat) és fermentált zöldségeket fogyasszunk, de szénhidrátot és fehérjét ne (Jaminet és Jaminet, 2013).

Ketogén és a rák

2009-ben a világon 13 millió új rákos megbetegedést diagnosztizáltak, 2030-ra ez a szám 27 millióra fog nőni. A hazai halálozási statisztikában a rák 27%-ért felel. A daganatos megbetegedések száma a 20. század során párhuzamosan növekedett az elhízással és a szénhidrát fogyasztással, így botorság a génekre vagy a karcinogén anyagokra kenni a dolgot. Jól szemléltetik ezt a mégoly halálosnak beállított BRCA1 és 2 tumorszupresszor gének rákra hajlamosító mutációi, amelyek ősidők óta jelen vannak az emlősökben és az emberben, mégis csak a 20. században váltak fontos tényezőkké. Egy 1993-as vizsgálatban a BRCA1 veszélyes mutációját hordozó személyeket két csoportra osztották aszerint, hogy 1930 előtt vagy után születtek. Az 1930 előtt születettek 20%-a szenvedett mellrákban 50 éves korára, míg az 1930 után születettek közt ez az arány már 65% volt (Narod és mtsi. 1993). Egy másik vizsgálat szerint 1980-hoz képest 1995-re a BRCA1 mutációt hordozóknál 5 évvel, a BRCA2 mutációt hordozóknál 10 évvel korábban alakult ki a mellrák. Az egyre növekvő kockázatot a finomított szénhidrátok fogyasztásának és az elhízásnak az egyre nagyobb arányú terjedése magyarázza (Foulkes és mtsi., 2002). A 18 éves kortól jelentős mértékben elhízóknak ötszörös kockázata van a mellrákra (Manders és mtsi., 2011).

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A ráksejtek cukorból nyerik energiájukat, s az általánosan elterjedt inzulinrezisztencia és hiperinzulinizmus két okból is fokozza a rák kialakulásának kockázatát. A ráksejtek nem válnak inzulinrezisztenssé, sőt kémiai hadviselésük révén még fokozzák is a többi sejt inzulinrezisztenciáját, azaz igyekeznek fokozni cukorfelvételüket. Az inzulin és vele együtt járó Inzulinszerű Növekedési Faktor (IGF) pedig serkentik a sejtosztódást. A kettő együtt, a nyugati emberre jellemző magas gyulladásszint miatt jelentősen megnöveli a rák kialakulásának a kockázatát.

Az utóbbi években megnövekedett az érdeklődés a ketogén és lowcarb étrendek rákellenes hatása iránt. Az emberi szervezet tökéletesen működik akár nulla szénhidrátbevitel mellett is, a ráksejtek viszont nem képesek ketonokból és zsírsavakból energiát nyerni. A ketogén étrend szó szerint kiéhezteti a ráksejteket (Seyfried és mtsi., 2009). A ketogén étrend, különösen a kalóriacsökkentett változata, az operálhatatlan agydaganatok növekedését is jelentősen lelassítja (Seyfried és mtsi., 2012; Nebeling és mtsi., 1995). A rák kezelésénél sajnálatos módon maga a kezelés idézi elő a kiújulást, ugyanis mind a kemo- mind a sugárterápia sejtroncsolással jár, ami a szervezet részéről a regenerációt serkentő folyamatok indít be, amiből a ráksejtek profitálnak a leginkább. Egy esettanulmány szerint egy idős betegnél a standard rákterápiát kalóriacsökkentett ketogén étrenddel együtt alkalmazva a glioblastoma multiformét sikeresen megszüntették (Zuccoli és mtsi., 2010). A kalóriacsökkentett ketogén étrend azért is hatásos, mert ezeket a regerációt kiváltó folyamatokat is gátolja (Abdelwahab és mtsi., 2012). Állatokba ültetett tumorsejtek növekedési üteme lineáris összefüggést mutatott a táplálék szénhidráttartalmával, más vizsgálatokban pedig a vércukorszint függvénye volt a daganat növekedésének üteme (Seyfried és mtsi., 2012; Ho és mtsi., 2011).

Ketogén és a idegrendszeri betegségek

A ketogén étrendet általában hatásosnak találták a neurodegeneratív betegségeknél, mint Alzheimer és Parkinson betegségben, Amiotrófiás Laterális Szklerózisban és a már tárgyalt epilepsziában, valamint idegrendszeri sérülések esetén, például sztrókban, agysérülésekben.

Szerteágazó hatásokról van szó, de ezek együtt felvetik annak a kérdését, vajon, ha a ketogén étrend ilyen jó hatással van általában a korábban alig vagy nem is létező neurodegeneratív betegségekre, akkor nem arról van csupán szó, hogy az agy egészséges működéséhez a ketózisközeli állapot az optimális? David Perlmutter könyve alapján azt nyugodtan állíthatjuk, hogy a neurodegeneratív betegségek egyik fő oka a túlzott mértékű finomított szénhidrátfogyasztás és az alacsony koleszterinszint (Perlmutter és Loberg, 2014).

Pl. az Alzheimer betegséget ma már 3-as típusú cukorbetegségnek is nevezik, mert a magas szénhidrátfogyasztásra kialakult agyi inzulinrezisztencia és gyulladás oki szerepet játszik a betegség kialakulásában. A nyugati étrend szerepét bizonyítja, hogy az első esetet 1907-ben írták le, mára pedig a 70 év felettiek 30%-a szenved a kórtól (Raber és mtsi., 2004). Az apolipoprotein, koleszterin szállító fehérje 3 típusa ismert és az apoe4 nagy kockázatot jelent a szív- és érrendszeri betegségekre és az Alzheimerre egyaránt. Előbbiről már tudjuk, hogy a szénhidrátfogyasztás okozza. Akiben két Apoe4 gén található, annak az átlagnál 20-szor nagyobb kockázata van Alzheimer betegségre. Az Apoe4-el a nyugati népességben ott a legritkább, 10% körüli, ahova legelőbb érkezett meg a földművelés, azaz a dél-európai országokban, míg a legészakibb országokban a lakosság 30%-a is Apoe4 típusú (Henderson, 2004). A természeti népek körében nincs sem kardiovaszkuláris, sem Alzheimer betegség, pedig náluk igen gyakori az Apoe4. Pl. a pigmeusok közt 41%-os gyakoriságú. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a ketogén étrend jelentős javulást ill. lassulást idéz elő, sajnos elsősorban a nem Apoe4 csoportba tartozó Alzheimer betegeknél (Henderson, 2008). Az a tény azonban, hogy a természeti népeknél az Apoe4 hordozók sem betegszenek meg, azt bizonyítja, hogy az alacsony kalóriabevitel és a ketózisközeli anyagcsere védelmet nyújt Alzheimer betegséggel szemben.

Parkinson betegségben egy viszonylag sikeres vizsgálatot folytattak le, de állatkísérletek alapján is jogos a feltevés, hogy a ketogén étrend jó hatással lehet e kórképben. Állatvizsgálatokban a dopaminerg sejteket károsító vegyülettel (MTPT) szokás kialakítani Parkinson betegséget, s több vizsgálat igazolta, hogy a csökkentett kalóriabevitel, ill. a béta-hidroxivajsav (az egyik ketontest) ugyancsak védőhatású az MTPT okozta károsodással szemben (Gasior, 2006).

Amiotrófiás Laterális Szklerózisban állatkísérletek alapján lehetünk optimisták (Stafstrom és Rho, 2012).

Sztrók, oxigénhiány és agysérülések esetén hasonló kóros izgalmi és roncsoló folyamatok indulnak be, akárcsak epilepszia esetén, és ezért is feltételezték, hogy a ketogén étrend védőhatású lehet agyi mikro- és makrosérülések esetén is. Az állatkísérletek a feltevést megerősítették. Agysérülést követő éhezés, vagy infúzióban adott béta-hidroxivajsav és acetoacetát (szintén egy ketontest) csökkentette a neuronvesztést (Gasior és mtsi., 2006) és az agyduzzanat kockázatát (Hu és mtsi., 2009). Utóbbi az agydaganatok sugárterápiája után is rendszeres mellékhatás. Emberi vizsgálatokat etikai okokból eddig nem végeztek (Stafstrom és Rho, 2012).

Ketogén és hangulatzavarok (depi és bipolár)

Mivel bipoláris betegségben antiepileptikumokat szokás használni, feltételezik, hogy a ketogén étrend bipoláris betegeknél is stabilizálja a neuronok működését és megakadályozza, vagy csökkenti a szélsőséges hangulatingadozásokat (El-Mallakh és Paskitti, 2001). Komoly klinikai vizsgálatok nem történtek ennek ellenőrzésére, kommentálhatnánk ezt azzal, hogy a pszichiátria is tudja, hogy jól tejelő tehenet nem szokás levágni. Idén megjelent két eset ismertetése, melyben 2-es típusú bipoláris betegek 2-3 éves sikeres ketogén terápiájáról számoltak be a szerzők (Phelps és mtsi., 2013). A 2-es típust szélsőséges hangulatingadozás jellemzi, de nem alakul ki pszichotikus állapot. A szerzők szerint a hangulatstabilizálásért a ketogénre jellemző savasodás a felelős, amely csökkenti a nátrium és kalcium szintet. Korábban két idevágó esetismertetés látott napvilágot. Egyik esetben ketogénre mániás pszichózis alakult ki, ám itt a beteg hangulatstabilizálót szedett, ami a ketogénnel együtt anyagcserezavart okozhatott (Junig és Lehrmann, 2005). A másik esetben minden erőfeszítés ellenére sem sikerült ketózist kialakítani, amiért nagyban felelős lehet a kiegészítőként adott Zyprexa, amely közismerten komoly zavart okoz a cukoranyagcserében (Yaroslavsky és mtsi., 2002).

Migrén

A migrén bár mechanizmusában eltér az epilepsziától, mégis az a tapasztalat, hogy mind a paleo, mind a ketogén étrend sok esetben tünetmentességhez vezet. Ezt alátámasztják szórványos vizsgálatok és állatkísérletek (Stafstrom és mtsi., 2012).

Ketogén és cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegségben a ketogén étrend rendkívül hatékonynak bizonyult (Yancy és mtsi., 2005; Al-Khalifa és mtsi., 2009), azonban éppen a gyorsan kialakuló hypoglikémia miatt csak orvosi felügyelet alatt tanácsos ehhez a drasztikus eszközhöz nyúlni. Még paleo mellett is sokan tapasztalnak nehézségeket az átálláskor, hiszen a hirtelen lecsökkent szénhidrátbevitel kiváltotta hypoglikémia még így is sokszor okoz indokolatlanul ijedelmet. A 2-es típusú cukorbetegség étrendi gyógyításában fontos a fokozatosság, hogy állandó vércukormérés mellett lehessen fokozatosan csökkenteni a gyógyszereket és inzulinpótlást.

Policisztás ovárium szindróma

Természetesen, amiért a paleo, ugyanazért a ketogén is hatásos PCOSz-ben. Egy kis létszámú vizsgálatban a 24 hetes vizsgálatot 5 nő fejezte be, közülük kettő korábbi meddőségi problémái ellenére a vizsgálat ideje alatt teherbe esett (Mavropoulos és mtsi., 2005).

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Ketogén és sport

A ketogén és a sport kapcsán folytonos a vita, hogy kell-e szénhidrátvisszatöltés, vagy ketogénnel is lehet nagy erőt igénylő sportokat űzni (McDonald, 1998). A vitát eldönteni nem szeretném, mert valószínűleg alkati tényezők is belejátszanak abba, ki mit tapasztal szubjektíve. A hirtelen erőkifejtést igénylő sportban nyújtott teljesítményt nem befolyásolta a ketogén (Paoli és mtsi., 2012), de ugyanígy futók teljesítményében sem találtak eltérést a "normál" étrendhez képest (Klement és mtsi., 2013). Logikus, hogy a ketogén sportolónak mindaddig van "üzemanyaga", amíg zsírszövete van. Szénhidráton "üzemelő" marathonisták és kerékpárosok gyakran tapasztalják a falhatást, azaz a hirtelen energiavesztést.

Összegzés

Összességében a ketogén étrend terápiás javallata igen széleskörű, szélesebb lehet, mint ebben a cikkben bemutattam. Nem szóltam pl. a ketogén étrend rendkívüli fogyasztó hatásáról, mert evidenciának tekintettem. Amit fontosnak tartok zárszóként megjegyezni: a ketogént nem könnyű tartani, ezért csak olyannak érdemes belefogni, akinél a fennálló, vagy küszöbön álló betegsége elég erős motivációt jelent, vagy máskülönben egészséges, de elszánt. Mindkét csoportnak fontos szem előtt tartania a ketogénnal járó kockázatok megfelelő kezelését.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

Hivatkozások:

Abdelwahab MG, Fenton KE, Preul MC, Rho JM, Lynch A, et al. (2012) The Ketogenic Diet Is an Effective Adjuvant to Radiation Therapy for the Treatment of Malignant Glioma. PLoS ONE 7(5): e36197. doi:10.1371/journal.pone.0036197

Al-Khalifa A, Mathew TC, Al-Zaid NS, Mathew E, Dashti HM. Therapeutic role of low-carbohydrate ketogenic diet in diabetes. Nutrition. 2009 Nov-Dec;25(11-12):1177-85.

Anderson JW, Allgood LD, Turner J, Oeltgen PR, Daggy BP. Effects of psyllium on glucose and serum lipid responses in men with type 2 diabetes and hypercholesterolemia. Am J Clin Nutr. 1999 Oct;70(4):466-73.

Berry-Kravis E, Booth G, Sanchez AC, Woodbury-Kolb J. Carnitine levels and the ketogenic diet. Epilepsia. 2001 Nov;42(11):1445-51.

effects of the ketogenic diet. Behav Pharmacol. 2006 Sep;17(5-6):431-9.

El-Mallakh RS, Paskitti ME. The ketogenic diet may have mood-stabilizing properties. Med Hypotheses. 2001 Dec;57(6):724-6.

Foulkes WD, Brunet JS, Wong N, Goffin J, Chappuis PO. Change in the penetrance of founder BRCA1/2 mutations? A retrospective cohort study. J Med Genet. 2002 Jun;39(6):407-9.

Gasior M, Rogawski MA, Hartman AL. Neuroprotective and disease-modifying

Henderson ST. High carbohydrate diets and Alzheimer's disease. Med Hypotheses. 2004;62(5):689-700.

Henderson ST. Ketone bodies as a therapeutic for Alzheimer's disease. Neurotherapeutics. 2008 Jul;5(3):470-80.

Ho VW, Leung K, Hsu A, Luk B, Lai J, Shen SY, Minchinton AI, Waterhouse D, Bally MB, Lin W, Nelson BH, Sly LM, Krystal G. A low carbohydrate, high protein diet slows tumor growth and prevents cancer initiation. Cancer Res. 2011 Jul 1;71(13):4484-93

Hu ZG, Wang HD, Qiao L, Yan W, Tan QF, Yin HX. The protective effect of the ketogenic diet on traumatic brain injury-induced cell death in juvenile rats. Brain Inj. 2009 May;23(5):459-65.

Jaminet, P; Jaminet, S-C: Tökéletes egészség diéta. Jaffa Kiadó, 2013

John M. Freeman, Eric H. Kossoff and Adam L. Hartman The Ketogenic Diet: One Decade Later Pediatrics 2007;119;535-543

Junig, JT; Lehrmann, JA: A psychotic episode associated with the Atkins Diet in a patient with bipolar disorder. Bipolar Disorders 2005: 7: 305-306

Kang HC, Chung DE, Kim DW, Kim HD. Early- and late-onset complications of the ketogenic diet for intractable epilepsy. Epilepsia. 2004 Sep;45(9):1116-23.

Klement, RJ; Frobel, T; Albers, T; Fikenzer, S; Prinzhausen, J; Kämmerer, U: A pilot case study on the impact of a self-prescribed ketogenic diet on biochemical parameters and running performance in healthy and physically active individuals Nutrition and Medicine 2013, 1(1): 10

Kossoff EH, Dorward JL. The modified Atkins diet. Epilepsia. 2008 Nov;49 Suppl 8:37-41.

Kossoff EH, Zupec-Kania BA, Amark PE, Ballaban-Gil KR, Christina Bergqvist AG, Blackford R, Buchhalter JR, Caraballo RH, Helen Cross J, Dahlin MG, Donner EJ, Klepper J, Jehle RS, Kim HD, Christiana Liu YM, Nation J, Nordli DR Jr, Pfeifer HH, Rho JM, Stafstrom CE, Thiele EA, Turner Z, Wirrell EC, Wheless JW, Veggiotti P, Vining EP; Charlie Foundation, Practice Committee of the Child Neurology Society; Practice Committee of the Child Neurology Society; International Ketogenic Diet Study Group.: Optimal clinical management of children receiving the ketogenic diet: recommendations of the International Ketogenic Diet Study Group. Epilepsia. 2009 Feb;50(2):304-17.

Manders P, Pijpe A, Hooning MJ, Kluijt I, Vasen HF, Hoogerbrugge N, van Asperen CJ, Meijers-Heijboer H, Ausems MG, van Os TA, Gomez-Garcia EB, Brohet RM; HEBON, van Leeuwen FE, Rookus MA. Body weight and risk of breast cancer in BRCA1/2 mutation earners. Breast Cancer Res Treat. 2011 Feb; 126(1): 193-202.

Mavropoulos JC, Yancy WS, Hepburn J, Westman EC. The effects of a low-carbohydrate, ketogenic diet on the polycystic ovary syndrome: a pilot study. Nutr Metab (Lond). 2005 Dec 16;2:35.

McClellan WS, DuBois EF: Clinical calorimetry XLV: Prolonged meat diets with a study of kidney function and ketosis. J Biol Chem 1930, 87:651-68.

McDonald, L: The Ketogenic Diet: A Complete Guide for the Dieter and Practitioner. Softback, 1998.

McNally MA, Pyzik PL, Rubenstein JE, Hamdy RF, Kossoff EH. Empiric use of potassium citrate reduces kidney-stone incidence with the ketogenic diet. Pediatrics. 2009 Aug;124(2):e300-4.

Narod S, Lynch H, Conway T, Watson P, Feunteun J, Lenoir G. Increasing incidence of breast cancer in family with BRCA1 mutation. Lancet. 1993 Apr 24;341(8852): 1101-2.

Paoli A, Grimaldi K, D'Agostino D, Cenci L, Moro T, Bianco A, Palma A. Ketogenic diet does not affect strength performance in elite artistic gymnasts. J Int Soc Sports Nutr. 2012 Jul 26;9(1):34.

Perlmutter, D; Loberg, K: Gabonaagy - Megdöbbentő tények a gabonáról, a cukorról és a többi szénhidrátról - az agy néma gyilkosairól. Kossuth kiadó, 2014.

Phelps JR, Siemers SV, El-Mallakh RS. The ketogenic diet for type II bipolar disorder. Neurocase. 2013 Oct;19(5):423-426.

Sampath A, Kossoff EH, Furth SL, Pyzik PL, Vining EP. Kidney stones and the ketogenic diet: risk factors and prevention. J Child Neurol. 2007 Apr;22(4):375-8.

Seyfried BT, Kiebish M, Marsh J, Mukherjee P. Targeting energy metabolism in brain cancer through calorie restriction and the ketogenic diet. J Cancer Res Ther. 2009 Sep;5 Suppl 1:S7-15. doi: 10.4103/0973-1482.55134.

Seyfried TN, Marsh J, Shelton LM, Huysentruyt LC, Mukherjee P. Is the restricted ketogenic diet a viable alternative to the standard of care for managing malignant brain cancer? Epilepsy Res. 2012 Jul;100(3):310-26.

Sirikonda NS, Patten WD, Phillips JR, Mullett CJ. Ketogenic diet: rapid onset of selenium deficiency-induced cardiac decompensation. Pediatr Cardiol. 2012 Jun;33(5):834-8.

Stafstrom CE, Rho JM. The ketogenic diet as a treatment paradigm for diverse neurological disorders. Front Pharmacol. 2012 Apr 9;3:59.

Szendi G: Új vitaminforradalom. Jaffa, 2018. második, javított kiadás

Wheless, JW: History and Origin of the Ketogenic Diet C. E. Stafstrom and J. M. Rho Epilepsy and the Ketogenic Diet. Humana Press Inc., Totowa, NJ, 2004. pp:31-50.

Yancy WS Jr, Foy M, Chalecki AM, Vernon MC, Westman EC. A low-carbohydrate, ketogenic diet to treat type 2 diabetes. Nutr Metab (Lond). 2005 Dec 1;2:34.

Yaroslavsky Y, Stahl Z, Belmaker RH: Ketogenic diet in bipolar illness. Bipolar Disord 4:75, 2002

Zuccoli G, Marcello N, Pisanello A, Servadei F, Vaccaro S, Mukherjee P, Seyfried TN. Metabolic management of glioblastoma multiforme using standard therapy together with a restricted ketogenic diet: Case Report. Nutr Metab (Lond). 2010 Apr 22;7:33. doi: 10.1186/1743-7075-7-33.