Maria Cross:
A ködös agytól a pszichózisig:
Ilyen hatásuk lehet a leghétköznapibb ételeknek

Forrás:Maria Cross: From Brain Fog to Psychosis: The Powerful Effects of This Everyday Food

Fordította: Czárán Judit

Ki tudja hány ember szenved mindenféle mentális zavartól, amit a pszichiátria kezel, miközben valójában csak a nyugati táplálkozással van a baj

 

A Google adatkezelési elvei

 

Képzelje el, hogy vannak olyan ételek, amelyek gyors változást okozhatnak az ember személyiségében, illetve viselkedésben. De az is lehet, hogy csak eltompítják az agyát vagy depressziós lesz tőle. Ugye ez úgy hangzik, mintha valami kemény drogról vagy tudatmódosító szerről lenne szó? Pedig nem. Olyasmiről beszélek, amit a legtöbb ember napi rendszerességgel fogyaszt.

2018-ban a kutatók zavarba ejtő esettanulmányt közöltek a Nutrients című folyóiratban (1). A történet egy 14 éves lányról szólt, aki 2012-ben, egy lázas állapotból való felépülése után pszichotikus tüneteket kezdett produkálni, fájt a feje, ingerlékeny lett, időről időre sírógörcsöt kapott, apátiától és koncentrációs zavaroktól szenvedett.

A cég általam ajánlott kedvezményes termékei itt tekinthetők meg


A gyereket a helyi neuropszichiátria járóbeteg rendelésen kezelték, ahol egy pszichoaktív gyógyszert, benzodiazepint kapott. Ettől azonban nem javult az állapota, sőt, tovább romlott, és egy idő után már hallucinációi is voltak. Ezzel egyidejűleg bélpanaszok is kialakultak nála: puffadástól és súlyos székrekedéstől szenvedett.

Több hónapnyi kivizsgálás, több téves diagnózis, gerinccsapolás és kórházi kezelés után az orvosok még mindig nem értették, hogy mi okozza a tüneteit, amelyek az idő múlásával nemhogy nem javultak volna, hanem tovább romlottak. 2013 szeptemberében már súlyos hasi fájdalmakra panaszkodott, depressziós volt, a személyisége eltorzult, paranoid és öngyilkos gondolatai voltak.

Két hónappal később egy táplálkozástudóssal is konzultáltak - de nem a pszichiátriai, hanem a gyomor- és bélproblémái miatt -, aki gluténmentes diétát javasolt, amitől a gyereknek egy hét után mind a bélproblémáiban, mind a pszichiátriai tüneteiben drámai javulás következett be.

A kislány édesanyja később beszámolt róla, hogy a gluténmentes diétát azóta is tartják, és a lánya ma már semmiben nem különbözik a többi "normális" gyerektől.

Nagyon jó, de nagyon árt

A glutén egy olyan fehérjefajta, amely a búzában, a rozsban és az árpában is megtalálható, és a ködös agytól egészen a skizofréniáig számos tünet, illetve betegség kialakulásáért lehet felelős (2). A leggyakoribb gluténforrás az ember táplálékában a kenyér.

Vannak, akiknek a glutén olyan súlyos zavarokat okoz a mentális egészségében, hogy a szakemberek már külön szót találtak a jelenségre, amit a Gluten Psychosis: Confirmation of a New Clinical Entity című cikkben (3) glutén-pszichózisnak neveznek.

A legutóbbi időkig a gluténintoleranciát (más néven gluténérzékenységet) egyfajta jóléti hipochondriának tekintették, ami kívül esett az orvostudomány érdeklődésén.

Diagnózist erre az ember csak saját magától kaphatott, és kezelni is csak magát kezelhette - már amennyire tudta. De mára mindez megváltozott, és ma már az orvosok is sokkal komolyabban veszik a problémát. A tudományos szakszó erre a "nem cöliákiás gluténérzékenység"(angol rövidítés: NCGS).

Az NCGS tünetei a glutén pszichózishoz képest lehetnek viszonylag enyhék is, viszont meglepően gyakoriak. Cöliákiás gluténérzékenységben a teljes populáció kb. 1%-a szenved. A nem cöliákiás gluténérzékenység gyakoriságát megfelelő diagnosztikai módszerek hiányában nagyon nehéz pontosan megbecsülni, de nagyjából a népesség 13%-át érintheti (4).

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A gluténérzékenység nem azonos a cöliákiával vagy lisztérzékenységgel, amely a legutóbbi időkig az egyetlen gluténnel kapcsolatos betegség volt, amit az orvosok is betegségnek tekintettek. A cöliákia súlyos autoimmun betegség, amely a vékonybél glutén által okozott károsodásával függ össze. A betegség felszívódási zavarokhoz és egy sor más, az egész szervezetet érintő tünethez vezet. És akárcsak az NCGS, a cöliákia is növeli a depresszió és a pszichózis kockázatát (5).

Nem cöliákiás gluténérzékenységre akkor érdemes gyanakodni, ha valaki egyszerre szenved bélrendszeri és a mentális tünetektől, ahogy ezt az elején írtuk. A kettő nagyon gyakran együtt jár, de nem szükségszerűen. Nekem volt egyszer egy ügyfelem, akinek az egyetlen tünete az volt, hogy fájt a lába, majd mikor száműzte az étrendjéből a gluténtartalmú ételeket, a fájdalom megszűnt.

Egy másik ügyfelem, egy 29 éves férfi számos egészségügyi problémával küzdött, állandó fáradtságra, depresszióra és koncentrációs zavarokra panaszkodott, és gyakran szorongott. Korábban is szenvedett már gyomor-bél hurutban, rendszeresen puffadt, emésztési problémái és szorulása volt.

Nekem nagyon úgy tűnt, hogy ez klasszikus NCGS, különösen miután kifaggattam a táplálkozási szokásairól. Arra a kérdésre, hogy melyik az az étel, amelyikről a legnehezebben tudna lemondani, azt felelte, hogy a szendvics és a tészta. Kegyetlen iróniája a sorsnak, hogy sokszor éppen azok az ételek betegítenek meg minket, amelyeket a legjobban szeretünk.

Azt javasoltam neki, hogy próbáljon egy darabig gluténmentesen táplálkozni, amibe ő mindjárt bele is egyezett. Az eredmény pedig őt magát is meglepte. Mindössze pár nap alatt elmúlt a szorongása és a depressziója, az energiaszintje megnőtt, a koncentrálóképessége javult. Azt állította, hogy ha nem fogyaszt glutént, istenien érzi magát, de ha újra próbálkozik vele, mindjárt eltompul.

Ez gyakori szcenárió a klinikai gyakorlatban. Az orvosi szaklapok csak a szélsőséges esetekről számolnak be, de arra ezek is jók, hogy felhívják rá a figyelmet, mennyire fontos, hogy mit eszünk.

A Gastroenterology Research and Practice című folyóirat 2014-ben egy 23 éves nőről számol be (6), aki hosszú idő óta hallucinációkkal küzdött. Ezek a vizuális és hallással kapcsolatos hallucinációk már egészen fiatal korában elkezdődtek, és hozzá gyomor- bélrendszeri problémák is társultak. A hallucinációk esetében nagyon élénk és nagyon explicit hallucinációkról volt szó - időnként barátságos szellemeket és tündéreket látott, máskor viszont rémisztő, fenyegető lényeket. A bélproblémáit a hallucinációitól függetlenül kezelték, és irritábilis bélszindrómaként diagnosztizálták.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Csak akkor jutott eszébe, hogy talán ő is gluténérzékeny, mikor az egyetemen biológia szakos hallgatóként táplálkozástudományi előadásokat hallgatott. Kísérletképpen elhagyta az étrendjéből a glutént, amitől mind a bélproblémái, mind a hallucinációi elmúltak. Arról is beszámolt, hogy életében először képes volt hosszú időn keresztül koncentrálni.

Bár ettől fogva teljesen gluténmentesen táplálkozott, néha előfordult, hogy evett valami gluténtartalmú ételt, ami azonnal beindította nála mind a hallucinációkat (például idegen lények jelentek meg a számítógépe képernyőjén), mind pedig a hasi panaszokat.

"Átfedést figyeltek meg az irritábilis bélszindróma (IBS) és az NCGS között, ami még szigorúbb diagnosztikai kritériumokat tesz szükségessé. Számtalan vizsgálat utal arra, hogy kapcsolat van az NCGS és a neuropszichiátriai rendellenességek, különösen az autizmus és a skizofrénia közt" (Lionetti et al) (7)

Egy elmélet szerint az NCGS-t a bél áteresztővé válása, vagyis a "szivárgó bél" okozza (8). A gluténtől a bélfal áteresztőképessége megnő, lehetővé téve ezzel a gluténfehérjék és más nemkívánatos elemek bejutását a véráramba, amelyek ezután a vér-agy gátat áttörve az agyba is behatolnak.

További esetek

(részlet: Szendi G: Paleolit táplálkozás és korunk betegségei. Jaffa, 2011).

Bryan Kraft és Eric Westman egy 17 éves kora óta skizofrén tüneteket mutató 70 éves nő esetéről számolt be, akinek tünetei közt paranoia, organizálatlan beszéd és hallásos és vizuális hallucinációk szerepeltek. Az utóbbi hat évben ötször volt kórházban öngyilkossági kísérlet miatt. Egy időben több antipszichotikumot és hangulatstabilizálót szedettek vele, de állapota nem javult. Amikor gluténmentes étrendre állították át, tünetei többet nem jelentkeztek (Kraft és Westman, 2009).

Alberto de Santis és munkatársai egy évek óta skizofrén tünetekkel kezelt 33 éves nő esetéről számoltak be (de Santis és mtsi., 1997). A nőnek krónikus hasmenése, menstruáció kimaradása, hallucinációi és tévképzetei voltak. A szerzők cöliákiát állapítottak meg nála. Mielőtt gluténmentes terápiára fogták volna, agyi képalkotó eljárással megvizsgálták, és a homloklebenyében alulműködést tapasztaltak. Pár napi gluténmentes terápia hatására a pszichiátriai tünetek rohamosan javulni kezdtek, a pszichiátriai gyógyszereket fokozatosan el lehetett hagyni. A hat hónappal később elvégzett második SPECT azt is igazolta, hogy a homloklebeny működése normalizálódott. A szerzők rámutatnak arra, hogy skizofrén betegeknél mindig el kéne végezni az immunológiai teszteket, hogy a glutén vagy gliadin érzékenységet kizárják. Tekintve a korábban idézett vizsgálatokat, amelyek skizofrén betegeknél 2-30%-ban találtak gluténnel szembeni immunreakciót, a javaslatot véresen komolyan kéne venni.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Giovanni Addolorato és munkatársai 15 gluténérzékeny személy agyát vizsgálta meg még kezeletlen állapotban, s mindannyiuknál különféle agyterületeken alulműködést állapítottak meg, amelyek a gluténmentes diétára rendeződtek (Addolorato és mtsi., 2004).

Paolo Usai és munkatársai 34 cöliákiás betegből 24-nél észleltek agyi alulműködéseket, amelyek a gluténmentes diétára megszűntek. A szerzők másokkal összhangban azt a feltevést fogalmazták meg, hogy a glutén által kiváltott autoimmun folyamatok az agyban gyulladásos és egyéb folyamatokat indukálnak, aminek a következménye pszichotikus, depresszív, szorongásos vagy éppen neurológiai tünetek (Usai és mtsi., 2004).

A másik lehetséges magyarázat az, hogy a glutén emésztése során úgynevezett opiátok (morfinszerű) anyagok keletkeznek, amelyek a bélfalon átjutva pszichiátriai vagy autisztikus tüneteket okoznak (Zioudrou és mtsi., 1979).

Legyünk tudatosak

Ezek az ételek tartalmaznak glutént:

  • búza és búzaféleségek: tönkölybúza, kamut, durumliszt
  • búzaszármazékok: búzadara, kuszkusz, bulgur
  • rozs és rozsból készült termékek
  • rozs és árpa termékek
  • Búzából készült termékek: kenyérfélék, sütemények, kekszek, kétszersültek, sós nasik, croissant-ok.

Megjegyezzük, hogy a zab nem gluténtartalmú gabonaféle, de ha búza vagy más gluténtartalmú gabona közelében termesztik, akkor kerülhet bele glutén. Ezért a boltban azokat a zabtermékeket keresse, amelyeknek a csomagolásán szerepel, hogy gluténmentes.

A kenyér az az étel, amit a legtöbb ember rendszeresen fogyaszt. A kenyér előállításához hasznos a glutén, mert mikor a tésztát dagasztják, a glutén rugalmassá teszi azt, megkönnyíti a fermentációt, és a tészta könnyebben megkel. A modernkori búzafajták tartalmazzák a legtöbb egészségre káros glutént (9), és ma ezek a legelterjedtebbek.

A kutatók, akik a korábban az említett 14 éves kislány esetét írták le, cikkükben levonják a következtetést:

"Pár évvel ezelőttig a gluténra visszavezethető rendellenességek spektruma csak a cöliákiát (angol rövidítés CD) foglalta magában, ezért egy búzaallergiás beteget, ahogy ezt a kislányt is, 'pszichotikus zavarral' diagnosztizálták, és élete végéig antipszichotikus szerekkel kezelték volna." Gluten Psychosis: Confirmation of a New Clinical Entity (10)

És ki tudja, napjainkban is hányan szenvednek nem cöliákiás gluténérzékenységben, anélkül, hogy tudnának róla.

Tényleg nagyon nyugtalanító, és egyben elkeserítő belegondolni, hogy hány olyan glutén-érzékeny ember van, akit kizárólag antipszichotikus szerekkel kezelnek, és azzal kell szembenézniük, hogy egy életen át ilyenekkel fogják tömni őket.

És még több olyan ember van, aki bár nem szenved pszichózisban, naponta tapasztalja magán az állandó fáradtság, a ködös agy és a depresszió bénító hatását.

A gluténérzékenység persze csak az egyik potenciális oka az említett mentális zavaroknak, de kétségtelenül ezt lehetne a legkönnyebben kezelni, mégpedig olyan módszerrel, ami hatékonyabb bármilyen gyógyszernél.

 

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

Hivatkozások:

1.http://www.mdpi.com/2072-6643/7/7/5235/htm

2. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnhum.2016.00130/full?source=post_page

3. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnhum.2016.00130/full?source=post_page

4. https://www.mdpi.com/2072-6643/7/7/5235/htm

5. https://www.hindawi.com/journals/grp/2014/293206/

6. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnhum.2016.00130/full?source=post_page

7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6630947/

8. http://www.mdpi.com/2072-6643/7/7/5235/htm

9. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnhum.2016.00130/full?source=post_page

10. http://www.mdpi.com/2072-6643/7/7/5235/htm

Kraft, BD; Westman, EC: Schizophrenia, gluten, and low-carbohydrate, ketogenic diets: a case report and review of the literature. Nutr Metab (Lond), 2009, 6:10

de Santis, A; Addolorato, G; Romito, A; Caputo, S; Giordano, A; Gambassi, G; Taranto, C; Manna, R; Gasbarrini, G: Schizophrenic symptoms and SPECT abnormalities in a coeliac patient: regression after a gluten-free diet. J Intern Med, 1997, 242(5):421-423.

Addolorato, G; di Giuda, D; de Rossi, G; Valenza, V; Domenicali, M; Caputo, F; Gasbarrini, A; Capristo, E; Gasbarrini, G: Regional cerebral hypoperfusion in patients with celiac disease. Am J Med, 2004, 116(5):312-317.

Usai; P;, Serra; A;, Marini; B;, Mariotti; S;, Satta; L;, Boi; MF;, Spanu; A;, Loi; G;, Piga; M: Frontal cortical perfusion abnormalities related to gluten intake and associated autoimmune disease in adult coeliac disease: 99mTc-ECD brain SPECT study. Dig Liver Dis, 2004, 36(8):513-518.

Zioudrou, C; Streaty, RA; Klee, WA: Opioid peptides derived from food proteins. The exorphins. J Biol Chem, 1979, 254(7):2446-9.