Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Már két modell is alacsonyabb koronavírus halálozást jelez

Ahogy gyűlnek az adatok, az egyre pontosabb modellek egyre jobb képet mutatnak a vírus veszélyességével kapcsolatban

 

A Google adatkezelési elvei

 

Amanda Prestigiacomo:
A gyakran idézett koronavírus modell megalkotója erősen lefele módosította a koronavírus halálozási rátájával kapcsolatos becsléseit

Fordította:Czárán Judit

Forrás:Amanda Prestigiacomo: Epidemiologist Behind Highly-Cited Coronavirus Model Drastically Downgrades Projection. DailyWire.com MARCH 26TH, 2020

Neil Ferguson epidemiológus, a gyakran idézett Imperial College London koronavírus modell megalkotója, amelyet olyan fontos orgánumok idéznek, mint a New York Times, és amely az amerikai kormány járványügyi illetékeseinek döntéseire is hatással van, szerdán erősen csökkentett számokat közölt a járvány halálos áldozatának várható számáról.

Ferguson eredeti modellje 2,2 millió halálos áldozattal számolt az Egyesült Államokban, és 500 000-rel az Egyesült Királyságban abban az esetben, ha nem tesznek lépéseket a vírus terjedésének lassítására, vagyis a görbe ellaposítására. A modell szerint ennél jóval kevesebb lenne a halálos áldozat, ha az amerikai, illetve a brit kormány meglépné azokat a lépéseket, amelyeket időközben meglépett.

A cég általam ajánlott kedvezményes termékei itt tekinthetők meg


Mindössze egy nappal azután, hogy Anglia intézkedéseket hozott a különböző intézmények bezárásáról, Ferguson elismeréssel nyilatkozik ezen intézkedésekről, és máris sokkal kevesebb áldozattal számol, de egyúttal arra is felhívja a figyelmet, hogy a fertőzöttek száma minden valószínűség szerint jóval magasabb, mint azt a szakemberek eddig gondoltak.

Ferguson így magyarázta:"El kell ismerjem, mindig is érzékenyek vagyunk ezekre a számokra a változó szintek vagy értékek modellezésének analízisében. Amit látunk egy ideje, bár csak Európában, az az, hogy az utóbbi egy-két hétben a járvány terjedésének mértéke gyorsabb volt, mint azt a korai kínai adatok alapján vártuk. És így újragondoltuk ajánlásainkat, a terjedés legjobb becslését…ami valamivel több, egy kicsit a háromszoros érték vagy inkább a 2.5-szeres érték felett van". Hozzátette: "a jelenlegi érték még mindig a közé a tág határértékek közé esik, amit a modellt alkotó csoportunk korábban megalapozottnak gondolt".

A magasabb transzmissziós ráta azt jelenti, hogy több ember fertőződik meg a vírussal, mint korábban gondolták, viszont ha a fertőzöttek magasabb számát osztjuk el a halálos áldozatok számával, akkor a betegség halálozási rátája csökken.

Ezekből a módosított adatokból és a brit kormány szigorú intézkedéseiből kiindulva az epidemiológus azt jósolja, hogy a kórházak még éppen meg fognak tudni küzdeni a COVID-19-járvánnyal, és csak kb. 20 000 vagy még annál is kevesebb beteg fogja életét veszteni a vírustól magától, vagy attól, hogy a fertőzés miatt súlyosbodik a már meglevő betegsége, írja a New Scientist szerdán.

Ferguson napokkal azután változtatott az álláspontján, hogy Sunetra Gupta oxfordi epidemiológus bírálta a professzor által kidolgozott modellt.

"Csodálkozom, hogy olyan fenntartások nélkül elfogadták az Imperial modellt" - mondja a Financial Times-nak Gupta.

Gupta professzor egy modellvizsgálaton dolgozó kutatócsoportot vezet Oxfordban, és azt állítja, hogy a vírus legalább egy hónappal korábban kezdhetett terjedni, mint korábban hitték, és ebből arra következtet, hogy az Egyesült Királyságban akár a populáció felét is megfertőzhette a COVID-19.

Ha ez a modell pontos, akkor ezerből kevesebb, mint egy koronavírusos lesz annyira beteg, hogy kórházi ellátásra szoruljon, a túlnyomó többség enyhe tünetekkel vagy tünetmentesen vészeli át a fertőzést.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Ferguson azonban továbbra is azt állítja, hogy az oxfordi modell túl optimista a halálozási rátát illetően.

FRISSÍTÉS: Fergusonnak a vírus mortalitásával kapcsolatos újabb becslései azóta széles körben ismertté váltak - többek közt a Fehér Ház Koronavírus Járvány Koordinátora, Dr. Deborah Birx is őt idézi, mikor egy csütörtöki sajtótájékoztatón 20 000 várható halálesetről beszél - ezért az epidemiológus a közösségi médiában csütörtökön kiadott egy közleményt, amelyben tisztázni kívánja, mire vonatkoznak az új becslések.

"Azt hiszem, tisztáznom kell az elmúlt napok néhány félreértését. Vannak, akik úgy interpretálták az Egyesült Királyság parlamenti bizottsága elé tárt adatainkat, mintha alapvetően megváltoztattuk volna a COVID-19 mortalitási rátájával kapcsolatos becsléseinket. Erről azonban szó sincs. Valójában csak annyit állítottunk, hogy a vírus valamivel fertőzőbb, mint korábban hittük, a betegség halálozási rátájával kapcsolatos becsléseinket nem változtattuk meg. A parlament elé tárt számok azokra a halálesetekre vonatkoznak, amelyek megítélésünk szerint a nagyon erős társadalmi bezárkózás és más jelenleg zajló közegészségügyi intézkedés mellett várhatók az Egyesült Királyságban. Továbbra is úgy ítéljük azonban, hogy ezek nélkül az intézkedések nélkül a halálos áldozatok száma kb. annyi lenne, ahogy azt a tanulmányunkban becsültük (vagyis megközelítőleg 500 ezer)."

És mit mond az Oxford modell?

Clive Cookson:A koronavírus megfertőzhette már Nagy Britannia lakosságának felét - mondja egy oxfordi tanulmány

Fordította:Szendi Gábor

Forrás:Clive Cookson: Coronavirus may have infected half of UK population - Oxford study. Financial Times, March 24 2020.

Az új koronavírus sokkal több embert fertőzhetett meg Nagy Britanniában, mint azt tudósok korábban becsülték - meglehet a lakosság feléről van szó - egy oxfordi kutatócsoport modellje szerint. Ha az eredményeket megerősítik, ezek azt jelentik, hogy ezer megfertőzött közül 1 szorul kórházi kezelésre, mondja Sunetra Gupta elméleti epidemiológus professor szerint, aki a vizsgálatot vezeti. A megfertőződöttek többsége tünetmentes, vagy enyhe tüneteket mutat. "Sürgősen széleskörű szerológiai felmérésre van szükség - antitestek kimutatására - hogy fel tudjuk mérni, a járvány melyik fázisában vagyunk most", mondja. Az Oxford Egyetem Fertőző Betegségek Evolúciós Ökológiája munkacsoport véleménye szerint a koronavírus Nagy Britanniát legkésőbb január közepén érte el. Mint sok megjelenő fertőzés, ez is láthatatlanul terjedt több mint egy hónapig, mielőtt az első fertőzést február végén Nagy Britanniában hivatalosan észlelték. A kutatás egy nagyon különböző nézőpontból mutatja be a járványt, mint a londoni Imperial College-é, amely erősen hatott a kormány politikájára. "Meg voltam lepve, mennyire hozzá nem értően fogadták el az Imperial modelljét", mondja prof. Gupta.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Mindennek ellenére, nem volt hajlandó kritizálni a kormányt azért, hogy "lekapcsolta" az országot a vírus terjedésének lassítása érdekében, hiszen az Oxford modell még nem erősítődött meg, és ha még helyes is volna, a szociális távolságtartás lecsökkenti a súlyosan megbetegedő emberek számát és csökkenti az egészségügyre nehezedő súlyos nyomást a járvány csúcsán.

Az Oxford vizsgálat a koronavírus "fogékony-fertőzött-felgyógyult" modelljén alapul, és az olasz és angol halálesetekből építkezik. A kutatók megfogalmazták azt, amit a legkézenfekvőbb feltevéseknek tekintenek a vírus viselkedéséről. A modell ismét a nyájimmunitásra fókuszál, arra az elképzelésre, hogy a vírus terjedése meg fog állni, ha elég ember válik rezisztenssé vele szemben, miután már megfertőződött. A kormányzat feladta nem hivatalos nyájimmunitás stratégiáját - lehetővé téve a fertőzés terjedés kontrollálását - miután tudományos tanácsadói azt mondták, hogy ez a -most elvetett- stratégia eláraszthatja az egészségügyi rendszert kritikus állapotú betegekkel.

Ám az oxfordi eredmény azt jelentheti, hogy az ország már alapvető nyájimmunitást szerzett a fel nem ismert koronavírus terjedésének két hónapja alatt. Ha az eredményt megerősítik, a jelenlegi korlátozásokat sokkal hamarabb fel lehet majd oldani, mint azt a miniszter jelezte.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Bár számos szakértő kétkedik a vírusra adott emberi immunválaszt erejében és tartósságában, Gupta professzor szerint a napvilágra kerülő bizonyítékok őt meggyőzték arról, hogy az emberiség nyájimmunitást képes kiépíteni a koronavírussal szemben. Hogy a szükséges bizonyítékokat előállítsák, az oxfordi kutatócsoport együttműködve a Cambridge Egyetemen és Kent egyetemen dolgozó kollégáikkal mielőbb antitest méréseket kezdenek az átlagnépességen olyan módszerrel, amely képes lesz megmutatni a védettséget. Prof. Gupta azt reméli, hogy a teszteléseket e hét végén megkezdhetik, és az előzetes eredményekkel napokon belül előállhatnak.

Koronavírus cikkek a Tenyek-tevhik.hu-n

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre