Andrew Dunn, Aria Bendix, és Hilary Brueck:
A koronavírus örökre velünk marad.
Készüljünk fel az új hétköznapokra.

Fordította:Czárán Judit

Forrás:Andrew Dunn, Aria Bendix, and Hilary Brueck: The coronavirus is going to stick around forever. Get ready for the new normal.

A szakértők egyetértenek abban, hogy ez a vírus nem tűnik el egyhamar. De lehetséges, hogy az előttünk álló hónapok során kifejlesztünk új hatásos módszereket, amelyekkel harcolni tudunk ellene.

 

A Google adatkezelési elvei

 

A szakértők egyetértenek abban, hogy ez a vírus nem tűnik el egyhamar. De lehetséges, hogy az előttünk álló hónapok során kifejlesztünk új hatásos módszereket, amelyekkel harcolni tudunk ellene.

Ahogy a pandémia a második évébe lépett, a koronavírus keményebb ellenséggé vált (1).

Számos mutáció, amelyet a kutatók gyorsan terjedő variánsokban azonosítottak, kifejezetten aggasztó (2). Nyugtalanságra ad okot, hogy ezek a fajták fertőzőbbek lehetnek, illetve - legalábbis részben - ellenállnak a vakcinák és a korábbi megfertőződések nyújtotta védelemnek.

Legyen világos: senki nem tudja, hogy a pandémia következő fázisa hogyan fog alakulni. Már terjed az új fajta észrevétlenül, vagy csak ólálkodik a közelben? (3) Mennyire lesznek a mai vakcinák hatékonyak hosszútávon? Mikor kezdhetjük tervezni, hogy visszatérünk az iskolákba, az irodákba, és mikor találkozhatunk idősebb rokonokkal újra?

A cég általam ajánlott kedvezményes termékei itt tekinthetők meg


Az ország legtekintélyesebb infektológusai is csak habozva bocsátkoznak jóslatokba.

"A fertőző betegségek első axiómája: sose becsüljük le a kórokozót." - nyilatkozta Dr. Larry Corey, a Fred Hutchinston Cancer Research Center virológusa, az Insider-nek.

A bizonytalanság ellenére a legtöbb kutató elfogadta azt a kellemetlen igazságot, hogy a koronavírus valószínűleg örökre az életünk része marad, bár a pandémiás fázis előbb vagy utóbb le fog zárulni. A legjobb esetben enyhe, influenzaszerű betegséggé válik a hosszú távú, halálos fenyegetés helyett.

Az alábbiakban feltárjuk azokat a kulcstényezőket, amelyek meghatározzák majd, milyen irányba halad a pandémia. A válasz a legfontosabb kérdések egy részére függ attól, hogy mi történik a jövőben a vírusvariánsokkal, és hogy a vakcinák és az immunitásunk tudja-e tartani velük az iramot.

Négy másik humán koronavírus már most is népbetegség a populációnkban, ami azt jelenti, hogy folyamatosan jelen vannak, de nem érnek el pandémia szintű csúcsokat. Többnyire ezek a vírusok csupán enyhe tüneteket produkálnak, amelyek hasonlítanak egy közönséges megfázáshoz. Ám a tudósok mindig is féltek tőle, hogy bármikor felütheti a fejét egy új koronavírus, amely halálosabb, de ugyanolyan fertőző lesz, mint a régiek.

Megjelenik a SARS-CoV-2

"Az biztos, hogy nem fogjuk tudni teljesen kiirtani" - mondja Dr. Becky Smith, a Duke Health infektológus szakembere. " Ahhoz túl sok már a fertőzött és túl hatékony az átadás."

A vírus ráadásul zoonotikus, ami azt jelenti, hogy emberek és állatok között oda-vissza tud fertőzni (4). Még ha ki is irtanánk a SARS-CoV-2-t az emberekben, az állatok továbbra is hordozhatnak és átadhatnak hasonló fertőzéseket a populációban - talán még halálosabb mutánsokat is.

A mai napig a himlő az egyetlen fertőző betegség, amelyet az emberiségnek sikerült kiirtania. A himlő állatokban nem tud fennmaradni, így emberről emberre kell terjednie, hogy túléljen.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Egy friss kutatás szerint (5) a SARS-CoV-2 valószínűleg népbetegséggé válik öt-tíz éven belül (6), és egy közönséges megfázásra fog hasonlítani, ami az embereket gyerekkorban fertőzi meg. Hogy ez így lesz-e, attól függ, hogy a gyermekgyógyászati esetek enyhe lefolyásúak maradnak-e. Ha az új mutáció halálosabbá teszi a vírust gyerekekben, akkor a koronavírus oltás szükségessé válik az ő esetükben is, hasonlóan a gyermekbénulás és a kanyaró elleni vakcinákhoz. Ám Mike Osterholm infektológus szakember szerint szinte lehetetlen lenne a Föld teljes lakossága számára évente elérhetővé tenni egy koronavírus elleni vakcinát.

"Ez a vírus örökre velünk marad." mondja Osterholm, minnesotai egyetem Fertőző Betegségek Kutató és Irányító Központjának igazgatója. "Teljesen soha nem fogjuk tudni kiirtani."

Az új variánsok arra kényszerítik a vakcinagyártókat, hogy változtassanak stratégiát.

Az első Pfizer (7) és Moderna (8) vakcinák vészhelyzeti engedélyezése tavaly reményt jelentett arra, hogy megállíthatjuk a pandémiát. Az oltások 90%-nál magasabb hatékonyságot mutattak - ami elképesztő teljesítmény - és elsöprő védelmet nyújtottak az enyhe, közepes és súlyos tünetekkel szemben (9).

Mára a vakcinagyártók célja visszafogottabb lett: minimalizálni a legrosszabb kimenetet, megelőzni a halált és a kórházba kerülést.

"Jellemző, hogy hogyan változott meg a nyelvhasználatunk a kezdeti 'El fogjuk érni a nyájimmunitást'-tól addig, hogy 'Lesz valami eszköz a kezünkben, amivel visszatérhetünk a normális életünkhöz, és el tudjuk érni, hogy a kórházaink ne legyenek túlterhelve'", mondja Deborah Fuller, a University of Washington mikrobiológusa és vakcinakutatója.

Ez részben az új vírusvariáns okozta aggodalom miatt van, amelynek B.1.351 a neve és Dél-Afrikában rendkívül elterjedt. Ez a törzs 10 mutációt hordoz a vírus azon tüskefehérjéiben, amelyeket a legtöbb vakcinaprogram megcéloz (10). A P.1 fajta, ami Brazíliában terjed, hasonlóan aggasztó mutációkat mutat.

A B.1.351 már most részleges ellenállást mutat a Moderna vakcinájával szemben, ami arra enged következtetni, hogy az oltás kevésbé lesz hatékony az enyhébb betegségekkel szemben, amelyeket ez a fajta okoz. A Johnson & Johnson, az AstraZeneca és a Novavax vakcinaprogramok korai klinikai eredményei szintén felvetettek kétségeket azzal kapcsolatban, hogy a vakcina fog-e megfelelően működni a B.1.351 és más variánsokkal szemben, amelyekben hasonló mutációk találhatók (11).

Ezeknek az eredményeknek a megbízhatósága még kérdéses: néhány Petri-csészében végzett laboratóriumi kísérletet már publikáltak, de embereken végzett teszteredmények orvosi lapokban még nem jelentek meg.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A vakcinakutatás csak most kezdődik

Bár a vakcinák bizonyos koronavírus törzsekkel szemben nem működnek tökéletesen, "azt nem mondhatjuk, hogy haszontalanok", mondta Brian Ward, a Medicago vakcinafejlesztő cég tisztiorvosa az Insider-nek. És továbbra is a vakcinák az emberiség legjobb fegyverei a koronavírussal szemben, amelyeket részben már frissítettek is, hogy lépést tartsanak az új vírusváltozatokkal (12).

A Moderna és a Novavax máris sokat léptek előre abban, hogy emlékeztető oltásokat fejlesszenek, amelyek védenek a B.1.351 fajta ellen. A Pfizer és a J&J kutatói is figyelik a pandémiát, hogy a megfelelő fajtát célozzák meg legközelebb.

Mindent egybevetve, valószínűnek tűnik, hogy a gazdag országokban a legsérülékenyebb emberek legalább egy emlékeztető oltást tudnak majd kapni. A cégek nem mondták meg, hogy ezek pontosan mikorra lesznek készen, de ha a B.1.351 variáns gyorsan fog terjedni az Egyesült Államokban és máshol, az emlékeztető oltások már késő tavasszal vagy kora nyáron elkészülhetnek, véli Geoffrey Porges, az SVB Leerink biotechnológusa.

A következő generációs vakcinákat több tucat gyógyszergyár készíti (13). Néhány ezek közül azt célozza, hogy semlegesítsen többféle koronavírus variánst, míg mások olyan kombinált oltásokat fejlesztenek, amelyek egyszerre védenek az influenzától és a COVID-19-től.

Tovább fog távolodni a vírus az eredeti törzstől?

Lehetséges, hogy erősebb és fertőzőbb variánsok kiszorítják a vírus régi verzióit, amitől nehezebbé válik majd a pandémia leküzdése (14). A vírusszakértők az Egyesült Államokban már most azt jósolják, hogy a gyorsan terjedő B.1.1.7 variáns, amit először az Egyesült Királyságban fedeztek fel, idén márciusra a legdominánsabb variánssá válik Amerikában (15). De lehetetlen előre megmondani, hogy milyen változásokon fog átmenni a vírus legközelebb, vagy, hogy ez mit is fog jelenteni a számunkra. Ugyanis nem minden vírusmutáció veszélyesebb az eredetinél.

"Lehet, hogy a vírus úgy fog változni, hogy kevésbé lesz fertőző" - mondja Dr. Cody Meissner, a Tufts Medical Center légúti-vírus szakértője. "Az is lehet, hogy kevésbé súlyos betegséget fog okozni, hiszen, emlékezzünk rá, a vírus nem akarja megölni a gazdatestet."

Egy másik lehetőség, hogy a jelenleg ismert variánsoknál nem lesz rosszabb. Néhány virológus azt gondolja, hogy a vírus, miután megfertőzött több százmillió embert, eléri a fitneszsége csúcsát, és már nem evolválódik tovább (16).

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Egy dolog biztos: a legjobb védekezés az új variánsokkal szemben, ha megakadályozzuk az emberről emberre való terjedést. Ebben a minél szélesebb körű átoltottság tud segíteni (17).

Ha nem oltjuk be az egész világot, a nem beoltott emberek továbbra is terjeszthetik a vírust, ami így a saját feltételei szerint tud változni.

Elég-e a COVID-19-ből való felépülés ahhoz, hogy az új variánsokkal szemben is immunisak legyünk?

Vannak aggasztó kérdések a szervezet természetes koronavírussal szembeni védekezésével kapcsolatban is. A kutatók vizsgálják, hogy ez a védelem meddig tart, és hogy azok, akik egyszer már megfertőződtek, ki vannak-e téve az új variánsoktól való megbetegedésnek.

A kutatók azt találták, hogy a koronavírus antitestek - vérfehérjék, amelyek megvédik a szervezetet a későbbi fertőzéstől - eltűnnek a vérből pár hónapon belül. Más szintű immunitás azonban hosszabban tarthat, és megvédheti az embert a felbukkanó új variánsoktól. A T sejt és B sejt néven ismert vérsejtek emlékeznek a külső betolakodókra, gyakran hosszabban, mint az antitestek. Egy friss tanulmány (18) szerint azok az emberek, akiknek volt COVID-19 fertőzése, magas T sejt és B sejt immunitással rendelkeznek legalább nyolc hónapon keresztül (19). Egy SARS tanulmány szerint azoknak az embereknek, akik felépültek a betegségből, amit egy hasonló koronavírus okozott, 17 évvel később is volt T sejtes immunitásuk a fertőzéssel szemben (20).

A kutatók azt várják más koronavírussal szerzett tapasztalatokra alapozva, hogy a fertőzések enyhébbek lesznek a második alkalommal. De az újrafertőződött ember tovább tudja adni a vírust másoknak.

Az új variánsok tovább komplikálják a helyzetet, ugyanis a legtöbb tanulmány nem vette figyelembe az olyan fajtákat, mint a B.1.351. Egy friss tanulmány szerint a B.1.351 megfertőződés ugyanolyan gyakori volt azoknál, akik átestek a COVID-19-en, mint akik nem.

A legrosszabb esetben, a COVID-19-ből felépült emberek szervezete egyáltalán nem ismeri fel az új variánsokat. Egy, a The Lancet-ben októberben publikált tanulmány szerint például egy 25 éves fiatalember, aki újrafertőződött az új variánssal júniusban, komolyabb tüneteket produkált, mint amikor először esett át a betegségen áprilisban.

Jennie Lavine, az Emory Unviersity posztdoktori kutatója szerint a vezető koronavírus vakcinák így is nyújtanak valamennyi védettséget.

Amikor olyan vírusokról van szól, mint a varicella-zoster (a bárányhimlőért felelős vírus), Smith hozzáteszi, hogy a vakcina még a természetes immunitásnál is jobban véd. Azok az emberek, akik megkapják a bárányhimlőoltást gyerekkorukban, 20-szor kisebb valószínűséggel lesznek övsömörösek felnőttkorukban, mondja. Lehetséges, hogy azok, akiket beoltottak a COVID-19 ellen, jobban lesznek védve a vírus ellen, mint azok, akik átestek a fertőzésen.

Az alap COVID-19 elővigyázatosság továbbra is fontos, talán még fontosabb, mint valaha

Nem tudjuk pontosan, miért és hogyan terjednek az új variánsok ennyire, ezért az, hogy az emberek maszkot hordjanak, távolságot tartsanak, és gyakran mossanak kezet, fontosabb, mint valaha (22). A COVID-19 gyógyításáról, különösen annak korai, enyhe stádiumában, még nem tudunk eleget (23). És ez maradhat a helyzet még egy jó ideig. Továbbra sincs jó kezelési módszerünk számos más vírus által okozott betegségre sem, beleértve a gyermekbénulást, a kanyarót, a mumpszot, és a rubeolát. Helyette a vakcinákra hagyatkozunk, hogy megelőzzük őket.

"Ezzel a vírussal is megtanulunk majd együtt élni, csakúgy, mint az influenzával." - mondja Meissner. "Amit mindenképpen meg akarunk előzni, az a kórházba kerülés és a halál."

 

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

Hivatkozások:

1. https://www.businessinsider.com/coronavirus-variants-infectiousness-mutations-vaccines-2021-1

2. https://www.businessinsider.com/covid-variant-mutation-uk-vaccines-work-2021-2

3. https://www.businessinsider.com/us-lack-of-coronavirus-genetic-sequencing-weakened-pandemic-response-2021-2

4. https://www.businessinsider.com/who-investigation-concludes-coronavirus-did-not-leak-wuhan-lab-2021-2

5. https://science.sciencemag.org/content/early/2021/01/11/science.abe6522

6. https://www.businessinsider.com/coronavirus-will-regular-vaccinations-be-needed-in-coming-years-2021-1

7. https://www.businessinsider.com/insider-pfizer-biontech-historic-coronavirus-vaccine-program-2020-11

8. https://www.businessinsider.com/moderna-coronavirus-vaccine-wins-us-fda-emergency-use-authorization-2020-12

9. https://www.businessinsider.com/pfizer-moderna-covid-19-vaccines-comparison-how-the-shots-compare-2020-12

10. https://www.businessinsider.com/leading-us-coronavirus-vaccines-how-they-work-compare-2020-10

11. https://www.businessinsider.com/coronavirus-vaccine-tracker-top-covid-shots-to-watch-in-2021

12. https://www.businessinsider.com/coronavirus-variants-threaten-vaccines-and-pandemic-outlook-2021-1

13. https://www.businessinsider.com/coronavirus-vaccine-tracker-top-covid-shots-to-watch-in-2021

14. https://www.businessinsider.com/fauci-waiting-for-second-shot-recipe-for-disaster-covid-variants-2021-2

15. https://www.businessinsider.com/contagious-uk-coronavirus-variant-spreading-quickly-in-us-study-2021-2

16. https://www.washingtonpost.com/health/covid-mutations-herd-immunity/2021/01/30/0741722e-627c-11eb-9430-e7c77b5b0297_story.html

17. https://www.businessinsider.com/fauci-waiting-for-second-shot-recipe-for-disaster-covid-variants-2021-2

18. https://science.sciencemag.org/content/early/2021/01/06/science.abf4063

19. https://www.businessinsider.com/long-term-coronavirus-immunity-months-years-2020-11

20. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32668444/

21. https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(20)30764-7/fulltext

22. https://www.businessinsider.com/cdc-double-masking-makes-masks-50-more-effective-2021-2

23. https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2773058