Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Maria Cross:
A lángoló agy -
Hogyan károsítja a gyulladás a mentális egészséget?

Fordította:Váradi Judit

Forrás: Maria Cross: Brain on Fire — How Inflammation Damages Mental Health?

A gyulladás gyakran feltűnő és fájdalmas. Égő, vörös duzzanatok teszik nyilvánvalóvá. Néha azonban láthatatlan és fájdalommentes, nem is tudunk róla, hogy jelen van. Amikor a gyulladás az agyban lobban fel, az alattomosan történik meg.

 

A Google adatkezelési elvei

 

A depressziótól a demenciáig: a gyulladás természetes csökkentésének öt módja

A gyulladás gyakran feltűnő és fájdalmas. Égő, vörös duzzanatok teszik nyilvánvalóvá. Néha azonban láthatatlan és fájdalommentes, nem is tudunk róla, hogy jelen van. Amikor a gyulladás az agyban lobban fel, az alattomosan történik meg.

Mi a gyulladás?

A gyulladás nem mindig ártalmas az egészségre - rendes immunválasz egy sérülésre, vagy fertőzésre, azt jelenti, hogy a gyógyulás folyamata elkezdődött. A szervezet megjavítja magát, vagy felkészül arra, hogy egy betolakodóval leszámoljon. Néha azonban félrecsúszhatnak dolgok. A gyulladásos folyamat a szükségesnél tovább tart, vagy olyankor indul be, amikor nem kellene.

Az erre való válasz lehet akut és lehet krónikus. Az akut gyulladás egészséges és rövid lefolyású. Rendszerint lokalizált, és egy seb vagy fertőzés váltja ki. A kezdetkor az érintett szövetek citokineknek nevezett gyulladást okozó anyagokat bocsájtanak ki, hogy riasszák és felkészítsék az immunrendszert. A szervezet sokféle citokint állít elő, például IL-1, IL-6, IL-12, IL-18 interleukinokat. Az agyban TNF-α nevű citokin is képződik.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Ezzel ellentétben a krónikus gyulladás szervezetszintű és kevésbé nyilvánvaló. A belső szervek - a szív, a tüdők és a vesék - lehetnek érintettek. Gyakorlatilag minden krónikus betegségben jelen van a gyulladás, a kardiovaszkuláris betegségekben, a cukorbajban, az anyagcsere betegségekben, a reumatoid arthritiszben, az asztmában és a rákban. (1)

A krónikus (alacsony-szintűnek is nevezet) gyulladásnál nem látunk piros foltot vagy dagadást, és csak egyetlen módon szerzünk róla tudomást, amikor C-reaktív protein (CRP) tesztelést végzünk, ami a vér gyulladásszintjét méri.

Gyulladás az agyban

A krónikus, alacsony fokú gyulladás az agyban számos neurodegeneratív betegség (pl. depresszió és demencia) kialakulásában szerepet játszó faktor. A Parkinson kórra, a szklerózis multiplexre és a Huntington kórra is jellemző. (2)

Depresszió

"Az étrenddel összefüggő gyulladás előidézhet depressziót, az étrendhez kapcsolódó depresszió pedig súlyosbíthatja a gyulladást. (3)"

A tudósok egyre nagyobb számban ismerik el, hogy a depresszió gyulladásos betegség. Érdekes megfigyelés, hogy amikor a klinikai depresszió csökken, a gyulladás is visszahúzódik. (4)

A Nemzeti Egészség- és Táplálkozásvizsgálati Felmérés adatai szerint a klinikai depresszióban szenvedő betegek 47 százalékánál a gyulladás is növekedett. (5) A gyulladásos citokinek azzal tudnak depressziót előidézni, hogy az agy hangulatot szabályozó területeinek aktivitását megváltoztatják, ami végül negatív érzelmeket és lehangoltságot eredményez. Ez a hatás a rákterápiában is megfigyelhető. A citokineket felhasználják egyes rákok és vírusos fertőzések kezelésében - akár a betegek 45 százalékánál is előidézhetnek major depressziót. (6)

Demencia

A gyulladás az öregedő agynak is jellemző vonása - a gyulladást előidéző citokinek szintje a kor előrehaladtával nő. (7) Az Alzheimer kór kialakulásának jelenlegi magyarázata nagyrészt az amyloid- ? (A?) proteinhez fűződik. Az amyloid ? (A?) lerakódás az agyban immunválaszt aktivál, ami gyulladást okoz. Ha a gyulladásos válasz nem hagy alább, agysérülést és neuron elhalást okozhat, ezzel együtt az agy fontos védelmi rendszerének, a vér-agy-gát hibás működéséhez is vezethet.

A gyulladás természetes csökkentésének öt módja

Egyszerűen a gyulladás okait kell megszüntetni és növelni a gyulladáscsökkentő anyagok mennyiségét. Az étrend a folyamat legfontosabb eleme. Az alábbi leírás tartalmazza a neurális gyulladás legáltalánosabb étrendbeli okait és tanácsokat arra, miként lehet a folyamatot visszafordítani.

1. Szabaduljunk meg a cukortól, előzzük meg a metabolikus szindrómát!

"A glukóz elősegíti a gyulladást. 75 g glukózbevitel akut oxidatív és gyulladást előidéző folyamatot indít el.(8)"

2017-ben a Scientific Reports nevű szaklap közölt egy tanulmányt, amely a táplálkozással elfogyasztott cukor és a depresszió kapcsolatát vizsgálta.(9) A kutatók megállapították, hogy azok a férfiak, akik naponta 67 gramm vagy annál is több cukrot fogyasztottak el, 23 százalékkal nagyobb valószínűséggel estek depresszióba a következő öt évben, mint azok, akik 40 grammnál kevesebbet fogyasztottak.

A cég általam ajánlott kedvezményes termékei itt tekinthetők meg


Hogy ezt jobban átlássuk, tudnunk kell, hogy egyetlen dobozos cukros üdítőital kb 40 grammnyi hozzáadott cukrot tartalmaz. 2016-ban az Egyesült Államokban volt a világon a legmagasabb az egy főre eső cukorfogyasztás, durván napi 126 gramm.(10) Az Egyesült Királyságban összehasonlításképpen 93,2 gramm volt.

A rendszeres, nagy mennyiségű cukorbevitel inzulinrezisztenciához vezethet, amikor a szervezet már nem képes rendesen szabályozni a cukorszinteket. Az inzulinrezisztencia pedig metabolikus szindrómához (anyagcserezavarhoz) vezethet, amelyet magas vérnyomás, magas vércukorszint és elhízás kísérhet. A metabolikus szindróma megnöveli a kardiovaszkuláris betegségek, a sztrók, a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A neurodegeneratív zavarok kockázata is nő.

Mivel a testzsír citokineket termel, magát az elhízást tekinthetjük "krónikus gyulladás állapotának", melyet magas IL-6, TNF-α, és CRP szintek kísérnek. (11)

A pszichoneurológiai zavarokban szenvedő betegek (pl skizofrénia, bipoláris zavar és depresszió) körében igen magas a metabolikus szindróma előfordulása. (12) A bipoláris betegek módszeres felülvizsgálata után megállapították, hogy több, mint 37 százalékuknak metabolikus szindrómája is volt.

2. Kerüljük a növényi olajokat!

A főzéshez használt növényi olajok annyira bevették magukat a konyhai alapanyagok közé, hogy el is felejtjük, mindössze csak egy századdal ezelőtt kerültek a látókörünkbe. A telített zsírok egészséges alternatívájaként kezdték árusítani őket az ételfeldolgozó ipar szép újvilágának új sztárjai lettek.

A legközismertebb termények, amelyeket erre a célra termesztenek, a szója, a kukorica, a napraforgó és a repce. A belőlük nyert olajat használják fel a feldolgozott élelmiszerekben és a készételekben.

Ezeknek az olajaknak van egy közös tulajdonságuk: gazdagon tartalmaznak gyulladást előidéző omega-6 többszörösen telítetlen zsírsavakat (PUFA).

A telítetlen zsírsavaknak két osztály tartozik ide: az omega-6 és az omega-3.

A magas omega 6 bevitel valamennyi gyulladásos betegségben növeli a gyulladást.(14)

Az USA Mezőgazdasági Minisztériumi jelentése - Az amerikai trendek az élelmiszerek elérhetőségében - 2017-ben feltárta, hogy 1970 és 2014 között a főzőolajok fogyasztása megdöbbentően- 248 százalékkal növekedett meg. (15)

Mind az omega 6, mind az omega 3 PUFA hormonszerű anyaggá, eicosanoidokká alakulnak a szervezetben. Általánosságban az omega-6 eicosanoidok a gyulladást segítik elő, míg az omega 3 eicosanoidok a gyulladást megakadályozzák. Az omega-3 eicosanoidok közvetlenül gátolják az omega-6 eicosanoidok működését. (16)

Alapjában nincs baj az omega-6 PUFA-val, szükségünk van rá. A sejtmembránok létfontosságú összetevői, az agyban, a reproduktív, az immun és a csontok egészségéhez hozzájárulnak.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Fejlődésünkben részt vesznek, genetikusan adaptálódtunk egy többé-kevésbé kiegyensúlyozott omega 3 és omega-6-ot tartalmazó étrendhez. Ez így alakult többszázezer éven keresztül. A gond az, hogy az omega 3 és az omega 6 zsírok egymással versenyeznek a szervezetben, melyikül tud jobban felszívódni, magában az agyban is - ahol a túlzott mértékű omega 6 kiszorítja az omega 3-at.

A közönséges sütőolajok Omega 3/omega-6 tartalma (per 100g)

 

Omega-3*

Omega-6

szójabab olaj

6789mg

50422mg

Kukorica olaj

1161mg

5351 Omg

Napraforgómag olaj

-

65702mg

Repceolaj

1031 mg

2532mg

*A növényi omega-3 igen rosszul hasznosul, csak 10-15%-ban alakul át állati eredetű omega-3-má
forrás: https://nutritiondata.self.com/facts/fats-and-oils/507/2

Ma, élelmezésünk iparosodásával, és a hatalmas mennyiségű növényi főzőolajok használatával, az omega-6 és az omega-3 fogyasztás aránya irdatlan méretben eltolódott és 25 ször több omega 6-ot fogyasztunk. A táplálkozásunk ilyen irányú elfordulása egy totálisan új jelenségként írható le az emberi evolúció történetében. (17)

"A n-6-t nagy arányban tartalmazó étrend fokozhatja mind a depresszió, mind a gyulladásos betegségek kockázatát. (18)"

A depresszióban szenvedő betegeknél lényegesen magasabb omega-6 szintet mutattak ki, magasabb agyi citokin szinteket (TNF-α, IL-6, és sIL-6r szinteket), mint a depresszióban nem szenvedő embereknél.(18) A legtöbb vizsgálatban a depressziós tünetek jelentős javulásáról számoltak be az omega-3 PUFA étrend-kiegészítést követően, összehasonlítva a kontrollcsoporttal, akik nem kaptak étrend-kiegészítést.(18)

Növényi olajok helyett főzzünk kókuszolajjal, vajjal, zsírral, extra szűz olíva olajjal! (nem PUFA tartalmúval)

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


3. Együnk olajos halat!

Az olajos halak nagy mennyiségben tartalmaznak Omega-3-at. A kagylók, a rákok is kiváló források. Az agy számára két legfontosabb omega-3 zsírsav, az EPA és a DHA. Az EPA a szervezetben DHA-vá alakul át, amely a leggazdagabb omega-3 zsírsav. A gyulladássökkentő DHA bőségesen megtalálható az olajos halakban, például a lazacban, a makrélában, a pisztrángban, a heringben és a friss (nem konzerv) tonhalban. Rendszeres hal és tengeri herkentyűk fogyasztása nélkül azonban nehéz elegendő DHA-hoz jutni, jóllehet a legelő állatoktól származó hús és a tojás is tartalmaznak egy kis mennyiséget. Ha nem szeretjük a halat, az egyetlen alternatíva, ha mikroalga étrendkiegészítőt szerzünk be. Az algákat, melyek a DHA eredeti forrásai, kis halak fogyasztják, őket pedig a nagyobb halak, és így jutnak el a táplálkozási lánc végéig. Vagy fogyaszthatunk jó minőségű halolajat.

4. Védjük magunkat növényekkel!

Kétféle károsodás érheti az agyat- az oxidáció és a gyulladás-, amelyek ellen bizonyos növényi vegyületek védelmet nyújthatnak. Az egyik ártalom táplálja a másikat: az oxidáció gyulladáshoz vezet. Mivel az agy 60 százalékban zsírból áll, sérülékeny az oxidatív hatásokra, épp úgy, ahogy az olajok érzékenyek az avasodásra. A szabad gyököknek nevezett anyagok akkor keletkeznek, amikor az energia előállításhoz szükséges oxigén felhasználódik, de a szennyeződés, a stressz, a dohányzás és bizonyos főzési módszerek - pl. az étel odaégése - is létrehozhatják őket.

Az antioxidánsok olyan ellenszerek, amelyek ártalmatlanná teszik ezeket a szabad gyököket, és csökkentik az általuk okozott gyulladást. E hatásuk miatt számos krónikus betegség, például az Alzheimer kór és a depresszió kockázatát csökkentik. (19)

A leghatékonyabb ilyen védő vegyületek az agyban a karotinoidok. A karotionidok növényi eredetűek, állatok fogyasztják őket. Ennél fogva számos növényi és néhány állati eredetű táplálék jókora mennyiségben tartalmaz ilyen fitokemikáliát.

A karotionidok a vörös, sárga és narancsszínű növényi táplálékokban fordulnak elő, például a répában, paradicsomban, édes burgonyában, tökben, sárga és őszibarackban. De fellelhetők a leveles zöldségekben is, mint a spenót, a kel (itt a narancs pigmentet elnyomja a domináns zöld).

Legalább 600 féle karotionidot azonosítottak, a legismertebb közülük a béta-karotin. Ha az agyról van szó (vagy a szemről, ami az agy kiterjesztése), a legfontosabb a spenótban, a kelben, a brokkoliban, a répában, a tökben és a sárga és piros paprikában található lutein. A tojás sárgája is tartalmaz luteint.

A színhús jó forrása lehet a karotionidoknak, de csakis a legelőn táplálkozó állatokból származó hús. Ezt a zsír színéből lehet látni, mert az sárgábbnak látszik, mint azoké az állatoké, amelyeket koncentrált takarmánnyal tápláltak. A legelőn táplált állatok jelentősen nagyobb mennyiségű karotionidot építenek be húsokba és májukba, mint a granulátummal táplált társaik.

A lutein meghatározóan a központi idegrendszerben fejti ki hatását. Az agy egész területén töményen jelen van és szerepet játszik a kognitív működés védelmében. Az Alzheimer kór korai szakaszában növekedik a zsír oxidációja és a gyulladásos markerek szintje is nő. Az enyhe kognitív romlás időszakában, a demenciát megelőző stádiumban az agyban jelentősen alacsonyabb luteinszint mutatható ki.(20)

5 Ne hanyagoljuk el a diszbiózist (diszbiózis vagy diszbakteriózis az emberrel szimbiózisban élő baktériumok abnormális állapota a bélben, a hüvelyben, vagy a bőrön)

Az agy rendellenes működéséhez vezető gyulladást a belek mikrobiomjának összetételében és működésében bekövetkező változások is elindíthatják. Az egészséges mikrobiom zavarát diszbiózisnak nevezzük. A diszbiózis a bél belhártyájának a gyulladását, sérülését okozza. Ez a bevonat akadályt képez a zsigerek és a véráram között.

"A diszbiózis és a zsigerek mikrobiom összetételének megváltozása kimutathatóan hozzájárul számos betegség kialakulásához, például a gyulladásos bélbetegséghez, a 2-es típusú cukorbetegséghez, a metabolikus szindrómához, az elhízáshoz, az allergiákhoz, a végbélrákhoz és az Alzheimer kórhoz".(20)

A baktériumok a belekhez tartoznak, normálisan ott is maradnak vagy eltávoznak.

Amikor azonban a belek károsodnak, áteresztővé válnak. A baktériumok átvándorolhatnak a véráramba méreganyagokat kibocsájtva, amelyek immunválaszt váltanak ki. Ez a válasz azt jelenti, hogy citokinek, valamint egy lipopolysaccharidnak (LPS) nevezett anyag termelődnek. Egyre több bizonyíték van rá, hogy a citokinok és az LPS klinikai depressziót (Major depresszió) válthatnak ki. (21) (Az LPS bizonyos baktériumok bomlásterméke, gyulladás kelt a szervezetben)

A depresszió-belek/zsigerek országút mindkét irányban járható. Amiként a gyulladás részt vesz a depresszió kifejlődésében, úgy a megfigyelések szerint, amikor a klinikai depresszió mérséklődik, a gyulladás is enyhül. (22)

"Bizonyos -embereki megfigyelésekből származó - adatok azt sugallják, hogy a jól megválasztott probiotikumok gyulladáscsökkentő tulajdonságaiknál fogva enyhíthetik a depressziós tüneteket. "(23)

Diszbiózis esetén meg kell változtatni a mikrobiom összetételét, a barátságos baktériumok, vagy probiotikumok számának és aktivitásának a növelésével. A probiotikumoknak gyulladáscsökkentő hatása van, képesek visszaállítani a belek épségét. (24)

A bélgyulladás a demencia kialakulásához is hozzájárulhat. A belek mikrobiomjának megváltoztatása valószínűleg az Alzheimer kór újfajta kezelése lehet.(25)

"A bél mikrobiom összetételének rendellenességei sok neurodegeneratív betegségben, köztük az Alzheimer kórban is kimutathatók."(25)

A gyulladás és a neurodegeneratív betegségek kockázatának csökkentését a helyes táplálkozással oldhatjuk meg. Néha azonban más életmódbeli tényezők - például a stressz - is szerepet játszanak a gyulladás kialakulásában.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

Hivatkozások:

1,https://ajp.psychiatryonline.org/doi/full/10.1176/appi.ajp.2015.15020152?source=post_page

2,https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnins.2014.00315/full

3,https://ajp.psychiatryonline.org/doi/full/10.1176/appi.ajp.2015.15020152?source=post_page

4,https://www.researchgate.net/publication/256548327_So_depression_is_an_inflammatory_
disease_but_where_does_the_inflammation_come_from

5-6,https://ajp.psychiatryonline.org/doi/full/10.1176/appi.ajp.2015.15020152?source=post_page

7, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2856352/

8,https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3992527/

9, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5532289/

10,https://www.worldatlas.com/articles/top-sugar-consuming-nations-in-the-world.html

11,https://ajp.psychiatryonline.org/doi/full/10.1176/appi.ajp.2015.15020152?source=post_page

12, https://www.karger.com/article/FullText/355632

13, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23361837

14, https://scialert.net/fulltextmobile/?doi=ijbc.2016.1.6

15, https://www.ers.usda.gov/webdocs/publications/82220/eib-166.pdf?v=42762

https://link.springer.com/article/10.1186/bcr2646

16, https://www.ocl-journal.org/index.php?option=com_article&url=/articles/ocl/full_html/
2010/05/ocl2010175p267/ocl2010175p267.html

17, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2856352/

18, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0955286313000545

19, https://academic.oup.com/ajcn/article/96/5/1161S/4577088

20, https://academic.oup.com/nutritionreviews/article/74/10/624/2349955

21,https://www.semanticscholar.org/paper/The-gut-brain-barrier-in-major-depression%3A-mucosal-Maes-Kubera/
c3d20e46138061508306dfa09c1c2ac8852c9ac1

22,https://www.researchgate.net/publication/256548327_So_depression_is_an_inflammatory_disease_
but_where_does_the_inflammation_come_from

23,https://ajp.psychiatryonline.org/doi/full/10.1176/appi.ajp.2015.15020152?source=post_page

24, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0166223616301138

25,.springer.com/article/10.1007/s12035-018-1188-4