Erica Julson:
A 12 legjobb agyműködést serkentő

Fordította:Czárán Judit

Forrás:Erica Julson, The 12 Best Nootropics and Smart Drugs

Az agyserkentők természetes vagy szintetikus anyagok, amelyeket egészséges emberek szedhetnek kognitív teljesítményük fokozására.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Ezek a szerek a mi rendkívül kompetitív társadalmainkban különösen népszerűek, mivel javítják a memóriát és a koncentrációt, illetve fokozzák a kreativitást, az intelligenciát és a motivációt. Mindazonáltal, legyen óvatos, nem mindenkire hatnak ezek a szerek egyformán! A cikk nem ajánlás, hanem ismertetés! Mielőtt bármit szedni kezdene, tájékozódjon!

Az alábbiakban végigvesszük a 12 legjobb agyserkentőt, és megmutatjuk, melyik hogyan hat.

1. Koffein

A koffein a legszélesebb körben használt pszichoaktív szer a világon (1).

A természetes koffeinforrások közé tartoznak a kávé, a kakaó, a tea, a kóla dió és a guarana, de adalékként a koffein megtalálható számos szénsavas üdítőben, energiaitalban és gyógyszerben. Lehet szedni táplálék-kiegészítőként önmagában vagy más anyagokkal kombinálva (2).

A cég általam ajánlott kedvezményes termékei itt tekinthetők meg


A koffein úgy működik, hogy blokkolja az agy adenozin receptorait, és ezáltal csökkenti a fáradtságérzést (3).

Kis vagy közepes mennyiségű – 40-300 mg – koffein fogyasztása élénkít, javítja a koncentrációt, csökkenti a reakcióidőt és nagyon hatásos álmosság ellen (456).

Összefoglalva: A koffein olyan természetes vegyület, amely élénkítő hatással bír, javítja a koncentrálóképességet és csökkenti a reakcióidőt.

2. L-theanin

Az L-theanin egy olyan aminosav, amely természetes formájában a teában van jelen, de szedhető étrend-kiegészítőként is (7).

Számos vizsgálat bizonyítja, hogy napi 200 mg L-teamin nyugtató hatású, de nem álmosít el (89).

Vizsgálatok igazolják, hogy már napi 50 mg elfogyasztása – ennyi kb. 2 csésze teában található – stimulálja a kreativitásért felelő alfa agyhullámok aktivitását (9).

Az L-theanin még hatékonyabb, ha koffeinnel együtt fogyasztjuk, ezért a kognitív teljesítményt fokozó táplálék-kiegészítők gyakran mindkettőt tartalmazzák. Természetes formában pedig mindkettő megtalálható a teában (710).

Összefoglalva: Az L-theanin egy természetes formájában a teában előforduló aminosav, amelynek nyugtató és egyben kreativitást fokozó hatása van. Az L-theanin hatékonysága növelhető, ha koffeinnel kombinálva fogyasztjuk.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


3. Kreatin

A kreatin egy olyan aminosav, amelyre a szervezetnek a fehérjék előállításához van szüksége.

A kreatin a testépítők népszerű étrend-kiegészítője, mivel növeli az izomtömeget, de az agynak is hasznos táplálék.

Elfogyasztása után a kreatin bekerül az agyba, ahol különböző foszfátokkal összekapcsolódva olyan molekulákat alkot, amelyekre az agyunknak szüksége van a sejtek üzemanyaggal történő gyors ellátásához (11). Így az agysejtjeink több energiához jutnak, ami – különösen vegetáriánus vagy stresszes személyek esetében – javítja a rövid távú memóriát és a logikus gondolkodást (121314).

Vizsgálatok tanúsága szerint napi 5 g kreatin biztonságosan és káros mellékhatások nélkül szedhető. Az ennél nagyobb dózis bevitele is hatásos, de azt egyelőre nem tudjuk, hogy hosszú távon is biztonságos-e (15). Csökkent veseműködés esetén inkább nem ajánlott.

Összefoglalva : A kreatin olyan aminosav, amely javítja a rövid távú memóriát és a logikus gondolkodást. Vegetáriánusok és erősen stresszes személyek esetében különösen hatékony. Vizsgálatok szerint napi 5 g kreatin bevitele hosszú távon is biztonságos. Csökkent veseműködés esetén inkább nem ajánlott.

4. Bacopa monnieri (Kislevelű bakopa)

A bacopa monnieri  régóta ismert gyógynövény, amit az ájurvedikus orvoslásban használnak az agyműködés javítása céljából.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Számos vizsgálat bizonyítja, hogy bacopa monnieri étrend-kiegészítő gyorsítja az agyban az információfeldolgozást, csökkenti a reakcióidőt és javítja a memóriát (161718).

A b acopa monnieri egy bacosides nevű aktív vegyületet tartalmaz, amely védi az agyat az oxidatív stressztől és javítja az emlékek feldolgozásáért felelős agyterületen, a hippokampuszban levő jelzőrendszer működését (19).

A b acopa monnieri jótékony hatásai nem azonnal jelentkeznek, a maximális hatékonyság eléréséhez célszerű hónapokon keresztül napi 300-600 mg-ot bevinni belőle (2021).

Összefoglalva : A b acopa monnieri egy gyógynövény alapú táplálék-kiegészítő, amely hónapon át szedve bizonyítottan javítja a memóriát és gyorsítja az információfeldolgozást.

5. Rhodiola rosea ( illatos rózsás varjúháj)

A rhodiola rosea  egy adaptogén gyógynövény, amely segít a szervezetnek a hatékonyabb stresszkezelésben.

Számos vizsgálat bizonyítja, hogy a r hodiola rosea táplálék-kiegészítő hangulatjavító hatású, illetve csökkenti a kiégettség érzését szorongó vagy stresszes személyekben (2223).

Alacsonyabb dózisban szedve a r hodiola rosea egyetemi hallgatóknál csökkentette a mentális fáradtság érzését, és javította a közérzetüket a stresszes vizsgaidőszakban (24).

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Az optimális adagolás meghatározásához, illetve annak megértéséhez, hogy milyen mechanizmus alapján fejti ki a r hodiola rosea  az említett hatást, további vizsgálatokra van szükség.

Összefoglalva : A rhodiola rosea egy természetes gyógynövény, amely segít a szervezetnek a stresszes időszakokhoz való alkalmazkodásban, és ezzel csökkenti a stresszel járó szellemi kifáradás érzését.

6. Panax ginzeng

A panax ginzeng  gyökér egy régóta ismert gyógyhatású növény, amely serkenti az agyműködést.

Kimutatták, hogy 200-400 mg panax ginzeng  egyszeri bevitelével csökkenthető az agy fáradtsága, és szignifikánsan javítható a szellemi teljesítmény nehéz feladatok, például matematika példák megoldásánál (252627).

Azt azonban, hogy a panax ginzeng milyen módon javítja az agyműködést, egyelőre nem tudjuk. Elképzelhető, hogy a dolog a ginzeng erős gyulladáscsökkentő hatásával függ össze, amely védi az agyat az oxidatív stressztől, és javítja, annak működését (28).

Azonban vannak olyan vizsgálatok, amelyek szerint a szervezet egy idő után „hozzászokik” a ginzenghez, úgyhogy néhány hónap használat után csökken a hatékonysága. Ezért a ginzeng szellemi teljesítményt fokozó hosszú távú hatásával kapcsolatban további kutatásokra van szükség (29).

Összefoglalva : A panax ginzeng alkalmi szedése fokozza a kognitív teljesítményt, de hosszú távú hatásainak megállapításához további vizsgálatokra van szükség.

7. Ginkgo Biloba

A ginkgo biloba fa leveléből készült kivonat ugyancsak pozitívan hat az agy működésére.

A ginkgo biloba  étrend-kiegészítő hat héten keresztül napi rendszerességgel történő szedése egészséges, idős embereknek bizonyítottan javítja a memóriáját és a kognitív teljesítményét (303132).

Ha egy különösen stresszes feladat előtt ginkgo bilobát veszünk be, azzal csökkenthetjük a stressz okozta magas vérnyomást, valamint a kortizol nevű stresszhormon szintjét (33).

Feltételezések szerint ezeket a pozitív hatásokat az okozza, hogy a ginkgo biloba javítja az agy vérellátását (34).

Bár az eddigi eredmények kifejezetten ígéretesek, nem minden vizsgálatban jelentkeztek a fenti pozitív hatások. Hogy pontosabban értsük, milyen lehetőségek rejlenek a ginkgo bilobában az agyműködés szempontjából, további kutatásokra van szükség (35).

Összefoglalva : Bizonyos vizsgálatok arra utalnak, hogy a ginkgo biloba javítja a memóriát, fokozza a kognitív teljesítményt, és jó hatásfokkal alkalmazható stresszhelyzetekben. Ám ahhoz, hogy ezt teljes bizonyossággal kijelenthessük további kutatásokra van szükség.

8. Noopept

A noopept egy szintetikus agyserkentő, amely étrend-kiegészítő formában is kapható.

Ellentétben néhány természetben előforduló agyserkentővel, a noopept hatása perceken belül, és nem órák, napok vagy hónapok után jelentkezik, és jellemzően pár órán keresztül tart ( 4041).

Állatkísérletek tanúsága szerint a noopept felgyorsítja azt a folyamatot, amelynek során az agy emlékeket hoz létre, illetve hív elő, mégpedig az ún. agyi eredetű növekedési faktor (angol rövidítés: BDNF), egy olyan vegyület mennyiségének a növelése révén, amely serkenti az agysejtek növekedését ( 424344).

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Humán vizsgálatokban ez az agyserkentő segítette agysérülést szenvedett emberek gyorsabb regenerálódását, de további kutatások szükségesek annak kiderítéséhez, hogy hogyan lehetne a noopeptet agyserkentőként használni egészséges felnőttek esetében ( 4546).

Összefoglalva : A noopept egy gyorsan ható, szintetikus agyserkentő, amely az agy BDNF-szintjének (neuronnövekedést serkentő hormon) növelése révén javítja a memóriát. Mindazonáltal embereken történő alkalmazásához további kutatásokra van szükség.

9. Piracetám

A piracetám ugyancsak egy szintetikus drog molekula, amely felépítésében és működésében nagyon hasonlít a noopepthez.

A piracetám javítja az időskori mentális hanyatlással járó memóriaromlást, de eddigi ismereteink szerint egészséges felnőtt emberekre nincs különösebb pozitív hatása ( 4748).

Az 1970-es években néhány kis mintán végzett és nem túl jól felépített vizsgálat ugyan arról számolt be, hogy a piracetám egészséges felnőtteknek is javítja a memóriáját, de ezt a későbbiekben nem sikerült bizonyítani ( 495051).

Összefoglalva : Bár a piracetám könnyen beszerezhető, és általában agyserkentőként reklámozzák, hatékonyságát egyelőre nem támasztja alá elegendő mennyiségű tudományos vizsgálat.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


10. Fenotropil

A fenotropil vagy más néven phenylpiracetam egy táplálék-kiegészítőként mindenki számára hozzáférhető, vény nélkül kapható szintetikus agyserkentő.

Struktúrájában a piracetámra és a noopeptre hasonlít, és segíti az agy regenerálódását sérülések, például stroke, epilepszia vagy más traumák után ( 525354).

Egy patkánykísérletben fenotropil adagolásával kismértékű memóriajavulást értek el, de olyan kutatást eddig nem végeztek, amelyben sikerült volna bizonyítani, hogy a vegyület egészséges felnőttek esetében is működik agyserkentőként ( 55).

Összefoglalva : A fenotropilt agyserkentőnak árulják, de egyelőre tudományosan nem bizonyított, hogy a szernek egészséges felnőttek esetében is memóriajavító hatása van.

11. Modafinil (Provigil)

Az általában Provigil néven árult modafinil egy receptre kapható szer, amelyet általában a narkolepszia, a kóros álmosság kezelésére használnak ( 56).

Agystimuláló hatását tekintve leginkább az amfetaminokra vagy a kokainra hasonlít, de állatkísérletek tanúsága szerint azoknál jóval kevésbé addiktív ( 5758).

Számos vizsgálat kimutatta, hogy a modafinil szignifikánsan csökkenti a fáradság érzését, illetve javítja az alváshiányban szenvedő felnőtt emberek memóriáját ( 596061).

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A modafinil segít a hétköznapi feladatok elvégzésében, illetve abban hogy az ember a céljai elérése érdekében jobban tudjon gazdálkodni az idejével és az erőforrásaival ( 60).

A modafinilnek erős nootropikus hatása van, és a legtöbb országban csak receptre kapható. A modafinilt a káros mellékhatások elkerülése érdekében csak nagyon felelősségteljesen szabad használni, az ugyanis – bár hivatalosan nem tekintik addiktívnak – nagyobb mennyiségben függőséget, illetve megvonási tüneteket okozhat ( 6263).

Összefoglalva : A modafinil egy vényköteles gyógyszer, amely egészséges felnőtteknél csökkenti az álmosságot és javítja az agyműködést, különösen azoknál, akik alvásmegvonástól szenvednek. Ám a szert csak orvosi előírásra szabad szedni.

12. Vinpocetin (65)

Az emberi szervezet nem tud vinpocetint előállítani, ezért azt csak táplálék-kiegészítő formájában tudjuk magunkhoz venni.

A vinpocetin könnyen átlép a vér-agy gáton, ezért egy órával a bevétele után már érezhető a hatása. Hatékonysága azonban tovább növelhető, ha étkezés közben vesszük be.

A vinpocetin különösen jó hatásfokkal alkalmazható ködös agy szindrómában vagy emlékezetkiesésben szenvedő személyeknél, mivel a szer javítja az agy vérkeringését, és így az agysejtek több oxigénhez és tápanyaghoz jutnak.

A vinpocetin nevű agyserkentő igen hasznos sztrókból felépülő betegeknek, mivel segít helyreállítani a vérkeringést a stroke által érintett agyterületeken. A vinpocetion abban is segít, hogy a sztrókból való felépülés közben termelődő nagyszámú szabad gyök ne okozzon a betegnek további egészségkárosodást.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A vinpocetint Alzheimer-kórban szenvedő betegeknek is ajánlják. Kimutatták, hogy a vinpocetin serkenti a vér áramlását a béta-amiloid fehérje felhalmozódása által érintett agyterületek felé. A vinpocetin ezen kívül a betegségre jellemző gyulladás csökkentésében is segít. Napjainkban a tudósok azt kutatják, hogy vinpocetin szedésével megelőzhető-e, hogy a betegség egyáltalán kitörjön (64).

Vinpocetinből szükség esetén napi 60 mg biztonságosan szedhető, lehetőleg három adagban: az elsőt reggel mindjárt felkelés után, a másodikat kora délután, a harmadikat este célszerű bevenni.

Az agyserkentő szakértők ajánlása: szedjünk napi 3-szor 10 mg vinpocetint

A vinpocetin a legtöbb ember számára jól tolerálható és biztonságos. De ha valaki különösen érzékeny bizonyos táplálék-kiegészítőkre vagy gyógyszerekre, akkor érdemes 5 mg-mal kezdeni a szedését, és megvárni, hogyan reagál rá a szervezet.

Akinek túl alacsony a vérnyomása, annak érdemes kerülni a vinpocetin használatát. Ez az agyserkentő nemcsak az agyi vérkeringésre, hanem az egész szervezet vérellátására hat. Ha a vinpocetin bevétele után szédülést vagy kábaságot érez az ember, az valószínűleg azt jelenti, hogy túl alacsony a vérnyomása.

A vinpocetin a véralvadás faktort is befolyásolja, és gátolhatja, hogy a vörös vérsejt vérlemezkék összetapadjanak. Ezért ha ön vérhígítót vagy nagyobb dózisú aszpirint szed, akkor kerülje a vinpocetin használatát.

2019 júniusában az amerikai gyógyszerügynökség figyelmeztetést adott ki, hogy várandós vagy gyerekvállalást tervező nők ne szedjenek vinpocetint, mivel az egy állatkísérletben csökkentette a magzat súlyát, illetve növelte a vetélés kockázatát.

ÖSSZEFOGLALÁS

Nootropikus szereknek, illetve agyserkentőknak azokat a természetes vagy szintetikus vegyületeket, illetve receptköteles gyógyszereket nevezzük, amelyek javítják a kognitív funkciókat.

A legerősebb és leginkább szignifikáns hatással a memóriára és a koncentrálóképességre a vényköteles szerek, például az Adderall és a Ritalin vannak.

Az olyan szintetikus nootropikus szerek, mint a Noopept és a piracetam, széles körben hozzáférhetők, de még nem áll rendelkezésre elég tudományos adat azzal kapcsolatban, hogy hatásosak-e egészséges felnőttek esetében is.

Az alternatív orvoslás sok természetes agyserkentőt használ, de ezek hatása általában kevésbé látványos, és sokszor csak hosszabb ideig tartó szedés után jelentkezik. A hatékonyság fokozása érdekében ezeket sokszor egymással kombinálva alkalmazzák.

A nootropikus szerek és az agyserkentők használata napjainkban egyre elterjedtebb, de további kutatások szükségesek annak kiderítésére, hogy valójában milyen mechanizmus alapján és mennyire hatnak.

 

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre