Erica Julson:
A 12 legjobb agyműködést serkentő

Fordította:Czárán Judit

Forrás:Erica Julson, The 12 Best Nootropics and Smart Drugs

Az agyserkentők természetes vagy szintetikus anyagok, amelyeket egészséges emberek szedhetnek kognitív teljesítményük fokozására.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Ezek a szerek a mi rendkívül kompetitív társadalmainkban különösen népszerűek, mivel javítják a memóriát és a koncentrációt, illetve fokozzák a kreativitást, az intelligenciát és a motivációt. Mindazonáltal, legyen óvatos, nem mindenkire hatnak ezek a szerek egyformán! A cikk nem ajánlás, hanem ismertetés! Mielőtt bármit szedni kezdene, tájékozódjon!

Az alábbiakban végigvesszük a 12 legjobb agyserkentőt, és megmutatjuk, melyik hogyan hat.

1. Koffein

A koffein a legszélesebb körben használt pszichoaktív szer a világon (1).

A természetes koffeinforrások közé tartoznak a kávé, a kakaó, a tea, a kóla dió és a guarana, de adalékként a koffein megtalálható számos szénsavas üdítőben, energiaitalban és gyógyszerben. Lehet szedni táplálék-kiegészítőként önmagában vagy más anyagokkal kombinálva (2).

A cég általam ajánlott kedvezményes termékei itt tekinthetők meg


A koffein úgy működik, hogy blokkolja az agy adenozin receptorait, és ezáltal csökkenti a fáradtságérzést (3).

Kis vagy közepes mennyiségű – 40-300 mg – koffein fogyasztása élénkít, javítja a koncentrációt, csökkenti a reakcióidőt és nagyon hatásos álmosság ellen (456).

Összefoglalva: A koffein olyan természetes vegyület, amely élénkítő hatással bír, javítja a koncentrálóképességet és csökkenti a reakcióidőt.

2. L-theanin

Az L-theanin egy olyan aminosav, amely természetes formájában a teában van jelen, de szedhető étrend-kiegészítőként is (7).

Számos vizsgálat bizonyítja, hogy napi 200 mg L-teamin nyugtató hatású, de nem álmosít el (89).

Vizsgálatok igazolják, hogy már napi 50 mg elfogyasztása – ennyi kb. 2 csésze teában található – stimulálja a kreativitásért felelő alfa agyhullámok aktivitását (9).

Az L-theanin még hatékonyabb, ha koffeinnel együtt fogyasztjuk, ezért a kognitív teljesítményt fokozó táplálék-kiegészítők gyakran mindkettőt tartalmazzák. Természetes formában pedig mindkettő megtalálható a teában (710).

Összefoglalva: Az L-theanin egy természetes formájában a teában előforduló aminosav, amelynek nyugtató és egyben kreativitást fokozó hatása van. Az L-theanin hatékonysága növelhető, ha koffeinnel kombinálva fogyasztjuk.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


3. Kreatin

A kreatin egy olyan aminosav, amelyre a szervezetnek a fehérjék előállításához van szüksége.

A kreatin a testépítők népszerű étrend-kiegészítője, mivel növeli az izomtömeget, de az agynak is hasznos táplálék.

Elfogyasztása után a kreatin bekerül az agyba, ahol különböző foszfátokkal összekapcsolódva olyan molekulákat alkot, amelyekre az agyunknak szüksége van a sejtek üzemanyaggal történő gyors ellátásához (11). Így az agysejtjeink több energiához jutnak, ami – különösen vegetáriánus vagy stresszes személyek esetében – javítja a rövid távú memóriát és a logikus gondolkodást (121314).

Vizsgálatok tanúsága szerint napi 5 g kreatin biztonságosan és káros mellékhatások nélkül szedhető. Az ennél nagyobb dózis bevitele is hatásos, de azt egyelőre nem tudjuk, hogy hosszú távon is biztonságos-e (15). Csökkent veseműködés esetén inkább nem ajánlott.

Összefoglalva : A kreatin olyan aminosav, amely javítja a rövid távú memóriát és a logikus gondolkodást. Vegetáriánusok és erősen stresszes személyek esetében különösen hatékony. Vizsgálatok szerint napi 5 g kreatin bevitele hosszú távon is biztonságos. Csökkent veseműködés esetén inkább nem ajánlott.

4. Bacopa monnieri (Kislevelű bakopa)

A bacopa monnieri  régóta ismert gyógynövény, amit az ájurvedikus orvoslásban használnak az agyműködés javítása céljából.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Számos vizsgálat bizonyítja, hogy bacopa monnieri étrend-kiegészítő gyorsítja az agyban az információfeldolgozást, csökkenti a reakcióidőt és javítja a memóriát (161718).

A bacopa monnieri egy bacosides nevű aktív vegyületet tartalmaz, amely védi az agyat az oxidatív stressztől és javítja az emlékek feldolgozásáért felelős agyterületen, a hippokampuszban levő jelzőrendszer működését (19).

A bacopa monnieri jótékony hatásai nem azonnal jelentkeznek, a maximális hatékonyság eléréséhez célszerű hónapokon keresztül napi 300-600 mg-ot bevinni belőle (2021).

Összefoglalva : A bacopa monnieri egy gyógynövény alapú táplálék-kiegészítő, amely hónapon át szedve bizonyítottan javítja a memóriát és gyorsítja az információfeldolgozást.

5. Rhodiola rosea ( illatos rózsás varjúháj)

A rhodiola rosea  egy adaptogén gyógynövény, amely segít a szervezetnek a hatékonyabb stresszkezelésben.

Számos vizsgálat bizonyítja, hogy a rhodiola rosea táplálék-kiegészítő hangulatjavító hatású, illetve csökkenti a kiégettség érzését szorongó vagy stresszes személyekben (2223).

Alacsonyabb dózisban szedve a rhodiola rosea egyetemi hallgatóknál csökkentette a mentális fáradtság érzését, és javította a közérzetüket a stresszes vizsgaidőszakban (24).

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Az optimális adagolás meghatározásához, illetve annak megértéséhez, hogy milyen mechanizmus alapján fejti ki a r hodiola rosea  az említett hatást, további vizsgálatokra van szükség.

Összefoglalva : A rhodiola rosea egy természetes gyógynövény, amely segít a szervezetnek a stresszes időszakokhoz való alkalmazkodásban, és ezzel csökkenti a stresszel járó szellemi kifáradás érzését.

6. Panax ginzeng

A panax ginzeng  gyökér egy régóta ismert gyógyhatású növény, amely serkenti az agyműködést.

Kimutatták, hogy 200-400 mg panax ginzeng  egyszeri bevitelével csökkenthető az agy fáradtsága, és szignifikánsan javítható a szellemi teljesítmény nehéz feladatok, például matematika példák megoldásánál (252627).

Azt azonban, hogy a panax ginzeng milyen módon javítja az agyműködést, egyelőre nem tudjuk. Elképzelhető, hogy a dolog a ginzeng erős gyulladáscsökkentő hatásával függ össze, amely védi az agyat az oxidatív stressztől, és javítja, annak működését (28).

Azonban vannak olyan vizsgálatok, amelyek szerint a szervezet egy idő után „hozzászokik” a ginzenghez, úgyhogy néhány hónap használat után csökken a hatékonysága. Ezért a ginzeng szellemi teljesítményt fokozó hosszú távú hatásával kapcsolatban további kutatásokra van szükség (29).

Összefoglalva : A panax ginzeng alkalmi szedése fokozza a kognitív teljesítményt, de hosszú távú hatásainak megállapításához további vizsgálatokra van szükség.

7. Ginkgo Biloba

A ginkgo biloba fa leveléből készült kivonat ugyancsak pozitívan hat az agy működésére.

A ginkgo biloba  étrend-kiegészítő hat héten keresztül napi rendszerességgel történő szedése egészséges, idős embereknek bizonyítottan javítja a memóriáját és a kognitív teljesítményét (303132).

Ha egy különösen stresszes feladat előtt ginkgo bilobát veszünk be, azzal csökkenthetjük a stressz okozta magas vérnyomást, valamint a kortizol nevű stresszhormon szintjét (33).

Feltételezések szerint ezeket a pozitív hatásokat az okozza, hogy a ginkgo biloba javítja az agy vérellátását (34).

Bár az eddigi eredmények kifejezetten ígéretesek, nem minden vizsgálatban jelentkeztek a fenti pozitív hatások. Hogy pontosabban értsük, milyen lehetőségek rejlenek a ginkgo bilobában az agyműködés szempontjából, további kutatásokra van szükség (35).

Összefoglalva : Bizonyos vizsgálatok arra utalnak, hogy a ginkgo biloba javítja a memóriát, fokozza a kognitív teljesítményt, és jó hatásfokkal alkalmazható stresszhelyzetekben. Ám ahhoz, hogy ezt teljes bizonyossággal kijelenthessük további kutatásokra van szükség.

8. Noopept

A noopept egy szintetikus agyserkentő, amely étrend-kiegészítő formában is kapható.

Ellentétben néhány természetben előforduló agyserkentővel, a noopept hatása perceken belül, és nem órák, napok vagy hónapok után jelentkezik, és jellemzően pár órán keresztül tart (4041).

Állatkísérletek tanúsága szerint a noopept felgyorsítja azt a folyamatot, amelynek során az agy emlékeket hoz létre, illetve hív elő, mégpedig az ún. agyi eredetű növekedési faktor (angol rövidítés: BDNF), egy olyan vegyület mennyiségének a növelése révén, amely serkenti az agysejtek növekedését (424344).

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Humán vizsgálatokban ez az agyserkentő segítette agysérülést szenvedett emberek gyorsabb regenerálódását, de további kutatások szükségesek annak kiderítéséhez, hogy hogyan lehetne a noopeptet agyserkentőként használni egészséges felnőttek esetében (4546).

Összefoglalva : A noopept egy gyorsan ható, szintetikus agyserkentő, amely az agy BDNF-szintjének (neuronnövekedést serkentő hormon) növelése révén javítja a memóriát. Mindazonáltal embereken történő alkalmazásához további kutatásokra van szükség.

9. Piracetám

A piracetám ugyancsak egy szintetikus drog molekula, amely felépítésében és működésében nagyon hasonlít a noopepthez.

A piracetám javítja az időskori mentális hanyatlással járó memóriaromlást, de eddigi ismereteink szerint egészséges felnőtt emberekre nincs különösebb pozitív hatása (4748).

Az 1970-es években néhány kis mintán végzett és nem túl jól felépített vizsgálat ugyan arról számolt be, hogy a piracetám egészséges felnőtteknek is javítja a memóriáját, de ezt a későbbiekben nem sikerült bizonyítani (495051).

Összefoglalva : Bár a piracetám könnyen beszerezhető, és általában agyserkentőként reklámozzák, hatékonyságát egyelőre nem támasztja alá elegendő mennyiségű tudományos vizsgálat.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


10. Fenotropil

A fenotropil vagy más néven phenylpiracetam egy táplálék-kiegészítőként mindenki számára hozzáférhető, vény nélkül kapható szintetikus agyserkentő.

Struktúrájában a piracetámra és a noopeptre hasonlít, és segíti az agy regenerálódását sérülések, például stroke, epilepszia vagy más traumák után (525354).

Egy patkánykísérletben fenotropil adagolásával kismértékű memóriajavulást értek el, de olyan kutatást eddig nem végeztek, amelyben sikerült volna bizonyítani, hogy a vegyület egészséges felnőttek esetében is működik agyserkentőként (55).

Összefoglalva : A fenotropilt agyserkentőnak árulják, de egyelőre tudományosan nem bizonyított, hogy a szernek egészséges felnőttek esetében is memóriajavító hatása van.

11. Modafinil (Provigil)

Az általában Provigil néven árult modafinil egy receptre kapható szer, amelyet általában a narkolepszia, a kóros álmosság kezelésére használnak (56).

Agystimuláló hatását tekintve leginkább az amfetaminokra vagy a kokainra hasonlít, de állatkísérletek tanúsága szerint azoknál jóval kevésbé addiktív (5758).

Számos vizsgálat kimutatta, hogy a modafinil szignifikánsan csökkenti a fáradság érzését, illetve javítja az alváshiányban szenvedő felnőtt emberek memóriáját (596061).

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A modafinil segít a hétköznapi feladatok elvégzésében, illetve abban hogy az ember a céljai elérése érdekében jobban tudjon gazdálkodni az idejével és az erőforrásaival (60).

A modafinilnek erős nootropikus hatása van, és a legtöbb országban csak receptre kapható. A modafinilt a káros mellékhatások elkerülése érdekében csak nagyon felelősségteljesen szabad használni, az ugyanis – bár hivatalosan nem tekintik addiktívnak – nagyobb mennyiségben függőséget, illetve megvonási tüneteket okozhat (6263).

Összefoglalva : A modafinil egy vényköteles gyógyszer, amely egészséges felnőtteknél csökkenti az álmosságot és javítja az agyműködést, különösen azoknál, akik alvásmegvonástól szenvednek. Ám a szert csak orvosi előírásra szabad szedni.

12. Vinpocetin (65)

Az emberi szervezet nem tud vinpocetint előállítani, ezért azt csak táplálék-kiegészítő formájában tudjuk magunkhoz venni.

A vinpocetin könnyen átlép a vér-agy gáton, ezért egy órával a bevétele után már érezhető a hatása. Hatékonysága azonban tovább növelhető, ha étkezés közben vesszük be.

A vinpocetin különösen jó hatásfokkal alkalmazható ködös agy szindrómában vagy emlékezetkiesésben szenvedő személyeknél, mivel a szer javítja az agy vérkeringését, és így az agysejtek több oxigénhez és tápanyaghoz jutnak.

A vinpocetin nevű agyserkentő igen hasznos sztrókból felépülő betegeknek, mivel segít helyreállítani a vérkeringést a stroke által érintett agyterületeken. A vinpocetion abban is segít, hogy a sztrókból való felépülés közben termelődő nagyszámú szabad gyök ne okozzon a betegnek további egészségkárosodást.


A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A vinpocetint Alzheimer-kórban szenvedő betegeknek is ajánlják. Kimutatták, hogy a vinpocetin serkenti a vér áramlását a béta-amiloid fehérje felhalmozódása által érintett agyterületek felé. A vinpocetin ezen kívül a betegségre jellemző gyulladás csökkentésében is segít. Napjainkban a tudósok azt kutatják, hogy vinpocetin szedésével megelőzhető-e, hogy a betegség egyáltalán kitörjön (64).

Vinpocetinből szükség esetén napi 60 mg biztonságosan szedhető, lehetőleg három adagban: az elsőt reggel mindjárt felkelés után, a másodikat kora délután, a harmadikat este célszerű bevenni.

Az agyserkentő szakértők ajánlása: szedjünk napi 3-szor 10 mg vinpocetint

A vinpocetin a legtöbb ember számára jól tolerálható és biztonságos. De ha valaki különösen érzékeny bizonyos táplálék-kiegészítőkre vagy gyógyszerekre, akkor érdemes 5 mg-mal kezdeni a szedését, és megvárni, hogyan reagál rá a szervezet.

Akinek túl alacsony a vérnyomása, annak érdemes kerülni a vinpocetin használatát. Ez az agyserkentő nemcsak az agyi vérkeringésre, hanem az egész szervezet vérellátására hat. Ha a vinpocetin bevétele után szédülést vagy kábaságot érez az ember, az valószínűleg azt jelenti, hogy túl alacsony a vérnyomása.

A vinpocetin a véralvadás faktort is befolyásolja, és gátolhatja, hogy a vörös vérsejt vérlemezkék összetapadjanak. Ezért ha ön vérhígítót vagy nagyobb dózisú aszpirint szed, akkor kerülje a vinpocetin használatát.

2019 júniusában az amerikai gyógyszerügynökség figyelmeztetést adott ki, hogy várandós vagy gyerekvállalást tervező nők ne szedjenek vinpocetint, mivel az egy állatkísérletben csökkentette a magzat súlyát, illetve növelte a vetélés kockázatát.

ÖSSZEFOGLALÁS

Nootropikus szereknek, illetve agyserkentőknak azokat a természetes vagy szintetikus vegyületeket, illetve receptköteles gyógyszereket nevezzük, amelyek javítják a kognitív funkciókat.

A legerősebb és leginkább szignifikáns hatással a memóriára és a koncentrálóképességre a vényköteles szerek, például az Adderall és a Ritalin vannak.

Az olyan szintetikus nootropikus szerek, mint a Noopept és a piracetam, széles körben hozzáférhetők, de még nem áll rendelkezésre elég tudományos adat azzal kapcsolatban, hogy hatásosak-e egészséges felnőttek esetében is.

Az alternatív orvoslás sok természetes agyserkentőt használ, de ezek hatása általában kevésbé látványos, és sokszor csak hosszabb ideig tartó szedés után jelentkezik. A hatékonyság fokozása érdekében ezeket sokszor egymással kombinálva alkalmazzák.

A nootropikus szerek és az agyserkentők használata napjainkban egyre elterjedtebb, de további kutatások szükségesek annak kiderítésére, hogy valójában milyen mechanizmus alapján és mennyire hatnak.

 

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre