Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Sue Reid:
A lélegeztető gép használatát egyre több orvos kérdőjelezi meg

Fordította: Szendi Gábor

Forrás:Sue Reid: Is this proof 'life-saving' ventilators are actually deathtraps? Their success rate is appalling and medics are increasingly worried they may do more harm than good, disturbing report reveals DAILY MAIL 18 April 2020

Komoly kételyek fogalmazódtak meg a lélegeztető gépek hatásosságával kapcsolatban. A lélegeztető gépek sztenderd kezelési mód a fertőzésből eredő tüdőgyulladások esetében. New Yorkban a lélegeztető gépre tett betegek 80%-a nem épült fel.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Komoly kételyek fogalmazódtak meg a lélegeztető gépek hatásosságával kapcsolatban. A lélegeztető gépek sztenderd kezelési mód a fertőzésből eredő tüdőgyulladások esetében. New Yorkban a lélegeztető gépre tett betegek 80%-a nem épült fel.

Egy fiatal sürgősségi orvos aggodalomterhes arccal kétségbeesett üzenetet küldött a világnak. Több száz koronavírusban megbetegedett ember esetét áttekintve úgy gondolja, hogy ezek a betegek abba a kezelésbe haltak bele, ami a megóvásukat szolgálta volna.

A kórházba besiető betegeket azonnal lenyugtatózzák és egy torkukba dugott tubuson keresztül a lélegeztető gép pumpálja a levegőt a tüdejükbe, oxigént küldve a testükbe szerteszét.

Ez a sztenderd kezelési módja a fertőzésből eredő tüdőgyulladásnak, és ezt a kezelést alkalmazták először Kínában a Covid-19 betegeknél, majd ezt követte Európa és most Nagy Britannia.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Ámde, egy őszinte Youtube videóban a new yorki sürgősségi orvos, Cameron Kyle-Sidell, megtörve az orvosi establishment szabályait arra figyelmeztet, tévedés a lélegeztető gépet ily módon használni.

Nyomatékosan hangsúlyozta: "Attól tartok, ez a téves kezelése mérhetetlen mennyiségű ártalmat fog okozni igen rövid idő alatt. A Covid-19 nem tüdőgyulladás és nem szabadna úgy kezelni, mintha az volna."

Videója, amit világszerte sokan láttak, arra szólít fel, hogy gondoljuk újra a súlyos Covid-189 betegek kezelésével kapcsolatos aggodalmakat. Különösen azt, hogy szakértők szerint a betegek védelmének legjobb módja volna, hogy oxigénnel telítjük a vérüket oxigén maszkon keresztül, mellőzve a lélegeztető gépet.

Beszámolók szerint azt a módszert alkalmazták Boris Johnsonnál is, aki a London's St Thomas Kórház intenzív osztályán küzdött az életéért a vírussal szemben.

Mielőtt a járvány kitört volna, Kyle-Sidell teóriájűt valószínűleg elutasították volna, mint eszement ötletet.

A legtöbb kiváló orvos specialista, kormányzati emberek és politikusok a korai napokban úgy ragaszkodtak a lélegeztető gépekhez, mint alapvető életmentő készülékekhez. Anglia azon igyekezett, hogy szerezzen belőle. Matt Hancock egészségügyi államtitkár azt ígérte, 1500 új lélegeztető gépünk lesz a hét végére, bár az egészségügyi rendszer eddig csak pár százat kapott.

Mivel minden ország igyekezett sürgősen megvásárolni ezeket, világméretű hiány alakult ki, és ez késztette a kormányt arra, hogy lecsökkentse a távlatilag betervezett 30 ezer lélegeztető gép beszerzését.

Amint azonban a vírushalálozás kúszik felfelé, a Daily Mail vizsgálódása úgy találta, hogy a new yorki sürgősségi doki unortodox nézeteit messze nem olyan örültek, sőt meglehet éppen ellenkezőleg és esetleg kulcs lehet a halálok megelőzésében.

A lélegeztető géppel kezeltek halálozási aránya megdöbbentő. Egy angol vizsgálatban a 98 Covid-19 beteg kétharmada meghalt, akiket a lélegeztető gépre, vagy ahhoz hasonló készülékre kötöttek, áll az angol Intensive Care National Audit and Research Centre jelentésében.

A vírus által ugyancsak súlyosan érintett New Yorkban a lélegeztető gépre tett betegek 80% nem épült fel. A halálozás a lélegeztető gép használatával kapcsolatban más országokban is ugyanilyen rémisztő.

Dr David Farcy a Sürgősségi Orvoslás Amerikai Akadémiájának (American Academy of Emergency Medicine) elnöke szintén az ellen szólalt fel, hogy a lélegeztető gépeket univerzálisan alkalmazzák. Betegeit sikeresen kezelte oxigénnel orron át bevezetett csövön vagy maszkon keresztül.

Betegeit bal vagy jobb oldalukra fektette, ami egyszerűbbé teszi a levegővételt a maszkon keresztül, mint a lélegeztető gépen, és ez azonnal megnöveli az oxigén szintet a betegek vérében.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


"Ez megkérdőjelez mindent, amit gondoltunk", mondja. "Hat héttel ezelőtt a kórházban mindenki rohant volna intubálni és egy lélegeztető gépre tenni Önt." De többé nem.

Nos, mi ez a megváltozott hangnem? A válasz az, hogy egyes orvosoknak figyelemreméltóan új tézise van: eszerint a vírus tünetei sokkal inkább a magaslati levegő okozta légzési nehézségekre (amit az oxigén ritkulása okoz magas helyeken) a szénmonoxid mérgezésre (amit a vörös vértestek oxigénfelvevő képességének csökkenése okoz) emlékeztet.

Mindkét esetben az áldozatok küzdenek az oxigénért. De az ő tüdejük nincs roncsolódva, mint a tüdőgyulladásban szenvedőknek, akiket rutinszerűen raknak a lélegeztető gépre. Dr Kyle-Sidell azt mondja a videójában:"Ez a vírus előidézte betegség legjobban a magassági betegségre hasonlít."

"Olyan ez, mintha 10 ezer méter magasságban a kabinnyomást fokozatosan megszüntetik Ezeknél a betegeknél fokozatosan oxigénéhség alakul ki. Ezek a betegek, ahogy látom, leginkább olyan, mint akiket éppen ledobtak az Everest hegyről, és nem volt idejük akklimatizálódni. Olyanok ezek a betegek, mint akik a halál torkában vannak (az oxigénhiány miatt). Nem úgy néznek ki, mint akik a tüdőgyulladásban haldokolnak."

A tüdőgyulladásos esetekben, magyarázza, a lélegeztető gép nagyon is elvégzi azt, amit a beteg légző izmai többé már nem, képesek, mivel túl fáradtak ehhez. De a Covid-19 betegeknek a légző izmai kiválóak.

"Ezek a betegek oxigén elégtelenségben szenvednek, nem légzési elégtelenségben".

Támogatói közt vannak olyan nagyra becsült orvosok is, mint Dr Luciano Gattinoni a német Gottingeni Orvostudományi Egyetemről. A American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine írott levelében (ez egy tudományos közlési forma) Dr Gattinoni arra figyelmeztet, hogy a lélegeztető gép szokásos alkalmazása károsíthatja a Covid-19 betegek tüdejét.

Egy európai kórházban, ahogy a Covid-19 betegeket íly módon lélegeztették, 60%-uk meghalt. A küzdelembe beszállt Sherif Sultan professzor is, az írországi Nemzetközi Érsebészerti Társaság (International Society of Vascular Surgery) elnöke is.

Úgy gondolja, hogy az invazív lélegeztetés nem megoldás a Covid-19 betegeknek, mivel betegségük nem hasonlít a tüdőgyulladásra vagy hasonló légzőszervi betegségekre. Abba kell hagynunk, hogy a betegeket téves betegség feltevése alapján kezeljük, foglalta össze a vírussal kapcsolatos orvostudományi kutatások összefoglalását.

Sultan professzor úgy gondolja, alapvető jelzés, hogy a koronavírus különbözik a tüdőgyulladástól abban, ahogy megtámadja a szervezetet. A Covid-19 egyidőben támadja meg a tüdő mindkét felét, ami tüdőgyulladásban ritkán, ha egyáltalán előfordul.

Emlékeznünk kell arra, hogy ez egy nagyon új betegség, amivel először 8 hete találkoztak Nyugat-Európában, és amit az orvosok kétségbeesetten próbálnak megérteni. Ami zavarba hozza őket az az, hogy sok Covid-19 beteg a kórházba érkezésekor extrém alacsony oxigénszinttel rendelkezik.


A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Nagyon különös, de nem érzik rosszul magukat, normálisan viselkednek és abban az állapotban vannak, amit az orvosok boldog hypoxiának (oxigénhiánynak) becéznek, majd állapotuk hirtelen leromlik és összeesnek. Indiai kutató orvosok arról számolnak be, hogy egyik percben még nevethetnek és a következő pillanatban már a halál kapujában vannak. És most úgy tűnik, rohanni velük egy lélegeztető géphez, esetleg még csak tovább rontja a helyzetüket.

A gép átveszi a beteg légzésének irányítását, s a betegek, mivel mélyaltatásban vannak, nem tudnak küzdeni az az élmény ellen, hogy nem képesek önállóan lélegezni. A gép pumpálja a tüdőt, de küld oxigént az életfontosságú szervekhez is, mint a szívhez, az agyhoz, a májhoz is.

A tüdőgyulladásos betegek pár napig vannak a gépen. A Covid-19 betegek gyakran hetekig, sőt még egy hónapig is a gépen vannak. A Covid-19 egyik megkülönböztető tünete, hogy egy sárga ragacsos anyag tapad a tüdő milliónyi apró léghólyagocskájára.

Ezt azt jelenti, hogy bár a lélegeztető gép pumpálja az oxigént a tüdőbe, az oxigén nem tud áthatolni a nyálkarétegen a testbe. Ez eredményezi azt, hogy a beteg szerencsétlenül éhezik az oxigénre.

Ha aztán az orvosok megpróbálják megoldani a problémát és feltekerik a bepumpált levegő mennyiségét, ez tüdőroncsolódáshoz vezet. Idősebb betegek, akik túlélik a betegséget, maradandó agyi károsodást szenvednek el a hosszú idejű mélyaltatás miatt. Ez mind segít megmagyarázni, miért olyan magas a lélegeztető géppel kezelt Covid-19 betegek halálozása.

Wuhani kínai kutatók beszámoltak 37 kritikus állapotban lvő betegről, akiket lélegeztető gépre raktak, s közülük egy hónapon belül meghalt 30. Az USA-beli Seattle-ben vizsgált betegek esetében a lélegeztető gépre tett 70 év felettiek közt hétből egy martadt életben

A 70 alattiaknak a harmada maradt életben. Ezek nagyon rossz esélyek. Muriel Gillick, egy geriátriai és palliatív orvos a massachusetts-i Harvard Orvos Egyetemről, elemezte a tragikusan magas halálozási arányt.

A múlt héten azt mondta: "Az lehet a benyomás, hogy ha az extrém súlyos Covid-19 betegeket lélegeztető géppel kezeljük akkor életben maradnak, ha meg nem kezeljük őket lélegeztető gépen, akkor meg fognak halni. De ez nem igaz." Úgy magyarázta, hogy a gumiszerű sárga folyadék a Covid-19 esetekben "korlátozza az oxigén átvitelt a tüdőből a vérbe" , még ha a gép pumpálja is a levegőt.

Hozzátette: "Úgy alkalmazzuk a lélegeztető gépet, ami ésszerű más betegségekben, de nem etzekben az esetekben Scott Weingart, egy intenzív osztályos orvos egyetért azzal, hogy a lélegeztető gépek használata pótcselekvés. Szerinte "A nagy nyomás, amit annak érdekében alkalmaznak, hogy a beteg oxigénszintjét normalizálják, károsítja a tüdőt. Mindent megteszek, ami hatalmamban áll, hogy elkerüljem a beteg lélegeztető gépre kerülését".

Egyre több és több orvos gondolja azt, hogy a Covid-19 betegeknek lélegeztető maszk volna szükséges, amely az oxigént nem invazív módon nyújtja. Egy egyszerű készülék neve a CPAP (Folyamatos Pozitív Légúti Nyomás), amelyet gyakran használnak az emberek otthonaikban, hogy leküzdjék a horkolást és az alvási apnoét. ez alternatívája lehetne a lélegeztető gépeknek.

Dr Tom Lawton. egy intenzív ápolási konzultáns a Bradford Royal Infirmary-n, rendelt 100 ilyen maszkot. Kórháza aggódott azon, lesz_e elég lélegeztető gépük megküzdeni a Covid-19 krízissel.

A maszk szabadon hagyja a használó légútját. A BBC 4-es csatornáján az Egészségügy a frontvonalban műsora szerint ezek a készülékek megváltoztathatják a dolgok menetét.

Egy orvos azt mondta az adásban, bár óvatosan: "Ha elég korán használjuk ezeket az eszközöket, megelőzhetjük a betegek károsodását, és hogy lélegeztető gépre kerüljenek. Teszteljük őket…és vannak bizonyítékok arra Kínából és az USA-ból is, hogy ezek hatásosak.

Ezek a készülékek segítenek felfújni a tüdőt és ez jótékony hatásúnak látszik

ezen a héten a Mercedes 10 ezer CPAP készülék gyártását fejezte be, hogy segítse a COVID-19-cel küzdő betegek légzését.

40 betegen szerzett tapasztalatok szerint, akik egyébként lélegeztető gépre kerültek volna, 20 beteg kórházba kerülése 14 napjáig hazakerült. Manapság a tüdőgyulladással vagy más légzőszervi betegségekkel lélegeztető gépre kerülő betegek 40-50%-a hal meg.

A Covid-19 betegek drámai mértékű halálozásának oka még nem világos. A lélegeztető gép hyívei szeriont minden azon múlik, mennyire súlyos állapotban kerül a beteg a gépre.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Mások úgy gondolják, a betegség kimenete azon múlik, milyen egészségi állapotban volt a beteg a fertőzés előtt.

Az igazság lehet, hogy egyszerűbb: a lélegeztető gépet nem volna szabad használni úgy, ahogy most használják a Covid-19 betegek esetében.

Kyle-Sidell, a new yorki sürgősségi orvos a Youtubre feltett videóján azt mondta, hogy a gépek az orvosi fegyverzet része, de muszáj hangolni a gépet, hogy kevéssé agresszíven és több oxigént pumpáljon.

De szomorúan jegyezte meg, hogy az orvoslás világa nem könnyen változtat az irányon ebben a vészhelyzetben: "Nehéz kezelni a váltót, ha a vonat egy millió mérföld per óra sebességgel száguld." Ezrek életének érdekében ezen a veszélyes utazáson, reménykedjünk abban, hogy a lélegeztető gépek hátulütői is teritékre kerülnek.

Koronavírus cikkek a Tenyek-tevhik.hu-n

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre