Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Szendi Gábor:
A mákolaj semmit nem használ csontritkulás ellen

Sok helyen hirdetik a méregdrága mákolajat úgy, mint ami sok kalciumot tartalmaz és remek csonterősítő. Ezért aztán sokan vásárolják is, és aztán csodálkoznak, hogy a csontjuk nem erősödik.

 

A Google adatkezelési elvei

 

A múltkor valaki levélben kérdezte, miként lehet az, hogy megállapított csontritkulására szorgalmasan szedte a mákolajat, és az eredményei romlottak.

A válasz roppant egyszerű: a mákolajnak semmi köze sem a kalciumhoz, sem a csontritkuláshoz.

Az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium a mákolaj ásványi anyag összetevőiről a következő táblázatot tette közzé (1):

Ásványi anyag

Mennyiség mg

Kalcium

0

Vas

0.00

Magnézium

0

Foszfor

0

Kálium

0

Nátrium

0

Cink

0.00

Az indiai mák ásványi anyag összetételét egy vizsgálatban a következőnek találták (2):

Ásványi anyag

Mennyiség

Százalékos arány

Mangán

29 mg/kg

0,0029%

Réz

22.9 mg/kg

0,00229%

Magnézium

15.6 g/kg

0,156%

Cink

130 mg/kg

0,013%

Azaz a mákolajban inkább csak szennyeződésként van jelen egy-két ásványi anyag, de kalciumnak még nyomát sem találták. Egy további alapos vizsgálat sem tesz említést arról, hogy a mákolajban volna kalcium (3).
Számos mértékadó webszájt sem említi, hogy az olaj tartalmazna kalciumot, vagy más ásványi anyagot, pl. foszfort (4,5, 6).

Honnan ered tehát ez a kapitális tévedés, ami aztán szájról-szájra jár, és a mákolaj forgalmazók ellenőrizetlenül, s tegyük fel, jóhiszeműen ezzel reklámozzák a nem olcsó mákolajat?

Száraz György idézi Kovács József könyvéből az alábbiakat (7):

"Megállítja a csontszövetek leépülési folyamatát, majd elkezdi építeni azt. A mákolaj igen magas foszfortartalma biztosítja a kalcium hatékony beépülését a csontokba."
[ Kovács József: Az olajok gyógyító ereje. Bp.:Kinizsi nyomda, 2011, 15p.]"

Száraz elmagyarázza, hogy ma már megfejtették, miért hatásos a mákolaj: mert magas foszfortartalma segíti a kalcium csontokba épülését. Tekintve, hogy foszfortartalma sincs a mákolajnak, nem is érdemes ragozni, mennyit segítene a foszfor, ha lenne benne.

A tévhitet terjeszti némely külföldi webszájt is (8,9). Pozitív példaként kiemelhető a jomagyar.hu, amely árulja a mákolajat, mégis azt írja, hogy "Sokan jónak tartják a csontritkulás kezelésére, megelőzésére, azonban ez megerősítetlen hír." Azért is dícséretes ez az őszinteség, mert ezzel akár még versenyhátrányba is kerülhet a lódító árusokkal szemben. A negatív példákat pedig nem sorolom, mert sokan vannak, és nem szeretnék feleslegesen ellenségeket szerezni. (Szerintem már így is szerzek.)

A félreértés abból adódhat, hogy valaki nem tudott olvasni és a mákot összekeverte a mákolajjal. A mák ugyanis valóban gazdag ásványi anyagokban, de, mondjuk senki ne higgye, hogy önmagában a kalcium segít a csontozat erősítésében, ehhez kell D-vitamin (hogy a kalcium felszívódjon) és K2 vitamin, hogy be is épüljön.

A mák ásványi anyag összetétele:

Ásványianyag

Mennyiség

Nátrium

26 mg

Kálium

719 mg

Kalcium

1438 mg

Réz

01.627 mg

Vas

9.76 mg

Magnézium

347 mg

Magnán

6.707 mg

Foszfor

870 mg

Szelén

13.5 µg

Cink

7.9 mg

Sajnálatos, hogy sokan félinformációkból, bolti eladók tájékoztatásából, szomszéd asszonytól szerzett ötletekből tájékozódnak. Világunk tele van áltekintélyekkel, akik nyilvánvaló és életveszélyes tévedésekkel bombázzák a magyar embereket, kihasználva az orvostudomány jogosan megingott tekintélyét. Elismerem, a világunk bonyolult, egymásnak ellentmondó információk özönében élünk. Mégis, ha forrásmegnevezések nélkül állít valaki valamit, javaslom, fogjunk gyanút. Persze, a források hitelessége is nem egyszer kérdéses, de ha meg van adva az állítás forrása, legalább van nyom, amin el lehet indulni. De ha forrás csupán X.Y. ilyen-olyan címekkel büszkélkedő személy, az még nem garancia arra, hogy címei megszerzése óta időközben nem őrült meg. Nem egy címeivel hencegő emberről aztán az is ki tud derülni, hogy soha nem járt abba az iskolába, amelynek diplomájával dicsekszik.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

Hivatkozások:

 

1, National Nutrient Database for Standard Reference Release 28 Basic Report: 04514, Oil, poppyseed https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/683?fgcd=&manu=&lfacet=&format=&count=&max=35&offset=&sort=&qlookup=04514
2, Singh, S.P., Shukla, S. and Khanna, K.R. 1999. Breeding strategies in opium poppy (Papaver somniferum L.) at National Botanical Research Institute, Lucknow, India. Applied Botany Abstracts, 19 (2): 121-39. (idézi: K. V. Peter (ed.): Handbook of herbs and spices. CTS Press, Boca Raton, 2001.
3, Özcan MM, Atalay C (2006) Determination of seed and oil properties of some poppy (Papaver somniferum L.) varieties. Grasas Y Aceites 57(2): 169-174
4, http://www.rawoils.com/poppyseed.htm
5, http://www.drugs.com/npp/poppy.html
6, http://www.nutrition-and-you.com/poppy-seeds.html
7, http://www.eletesegeszseg.com/uploads/2/6/1/1/26113502/a_mk_1.pdf
8, http://onejive.com/poppy-oil-against-osteoporosis/
9, http://eshop.bohemiaolej.cz/en/3-makov%C3%BD-olej-.html