Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Szendi Gábor:
A mellrák és a tej: halálos páros

Forrás: Kroenke CH, Kwan ML, Sweeney C, Castillo A, Caan BJ. High- and low-fat dairy intake, recurrence, and mortality after breast cancer diagnosis. J Natl Cancer Inst. 2013 May 1;105(9):616-23.

A tejjel amúgyis sok bajunk van (lásd tejjel kapcsolatos írásaimat), ráadásul nagy valószínűséggel fokozza a hormonfüggő rákok, így a mellrák kockázatát is. Ezt egy újabb vizsgálat ismét megerősítette.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Számos vizsgálatot végeztek már annak kiderítésére, vajon a tej- és tejtermékek fogyasztása összefügg-e a rákos megbetegedések, ezen belül is a mellrák kockázatával. Egyes vizsgálatok összefüggést találtak a tej- és tejtermékek fogyasztása és a mellrák kockázata között, mások ezt nem erősítették meg. Egy vizsgálat kapcsolatot talált a tej- és tejtermékek zsírtartalma és a mellrák kockázata között: minél nagyobb volt a zsírtartalom, annál nagyobb volt a mellrák kockázata (8). Már számos tejben található összetevőt kapcsolatba hoztak a mellrák kockázattal, mint például a kalciumot, a D vitamint, a Konjugált Linolsavat (CLA) (ezeket, mint védőfaktorokat), az Inzulinszerű Növekedési Faktort (IGF) és az ösztrogénszerű hormonok (ezeket, mint kockázati tényezőket). Mivel az ösztrogén az egyik komoly tényező a mellrák kialakulásában, ezért a tej- és tejtermékek ösztrogén tartalmának vizsgálata fontos annak megértéséhez, milyen összefüggés van a tej- és tejtermékek fogyasztása és a mellrák kockázata, illetve a mellrákhalálozás között.

A cég általam ajánlott kedvezményes termékei itt tekinthetők meg


A Melbourne Collaborative Cohort Study, melyben ausztrál, új-zélandi, angol, olasz és görög nők vettek részt, azt bizonyította, hogy a nők ösztradiol szintje szoros kapcsolatot mutatott a tej- és tejtermékek fogyasztásával (21). Ganmaa és Sato (lásd. korábbi cikkemet!) azt feltételezték, hogy a nyugati emberek az elfogyasztott tejjel és tejtermékekkel sokkal több ösztrogént és progeszteront visznek be a szervezetükbe, mint a tradicionális pásztor társadalmakban élők, mivel a nyugati tejtermelő gazdaságokban a tehenek idejük nagy részében vemhesek.

Mivel az ösztrogén elsősorban a zsírban halmozódik fel, ezért nagy különbség lehet a nagy zsírtartalmú tej- és tejtermékek és az alacsony vagy zsírmentes tejtermékek ösztrogén tartalma között. Többek közt ez is magyarázhatja azt, miért nem találtak összefüggést a mellrák és a tej- és tejtermékfogyasztás között: mert nem vizsgálták elkülönítve a magas és alacsony zsírtartalmú tejtermékek hatását. Az ösztrogén hipotézist erősíti meg az a vizsgálat is, amely bizonyította, hogy a teljes tej fogyasztása prosztatarákban rontja a túlélés esélyét (25) (Ehhez kapcsolódik egy másik cikkem, amely a tej egyéb összetevőinek prosztatarák kockázatra gyakorolt hatását foglalja össze.).

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A szerzők kutatási hipotézise szerint a nagy zsírtartalmú tej- és tejtermékek fogyasztása fokozza a mellrák kiújulás illetve a mellrákhalálozás kockázatát.

A hipotézis ellenőrzésére 1893 invazív mellrákkal kezelt nő táplálkozását elemezték. A vizsgálat indulásakor, és a vizsgálat hatodik évében részletesen kikérdezték őket táplálkozási szokásaikról. Az átlagosan 12 éves követési idő alatt 349 nőnek újult ki a mellrákja, és közülük 189 halt meg mellrákban.

Az adatok elemzése alapján az alacsony zsírtartalmú tej- és tejtermékek fogyasztása nem függött össze a mellrákkiújulás vagy -halálozás kockázatával, viszont a magas zsírtartalmú tej- és tejtermékek fogyasztása és a mellrákhalálozás közt szignifikáns kapcsolatot találtak. Akik nagy zsírtartalmú tej- és termékekből 0.5-1 adag/ nap között fogyasztottak, azoknak 20 százalékkal, akik 1 adagnál többet fogyasztottak, azoknak már 50 százalékkal nőtt meg a mellrákhalálozás kockázata. (Tejből egy adag általában kb. 2 dl, sajtból 30 gramm.) Bár a nagy zsírtartalmú tej- és tejtermékek fogyasztása következtében kialakult magasabb ösztrogénszintet méréssel nem igazolták a kutatók, szerintük az a tény, hogy az alacsony zsírtartalmú vagy zsírmentes tej- és tejtermékek fogyasztása nem mutatott kapcsolatot a mellrákhalálozással, azt igazolja, hogy a megnövekedett mellrákhalálozás a nagy zsírtartalmú tej- és tejtermékekben található ösztrogénnek tulajdonítható.

Ezzel a vizsgálattal egybehangzóan más vizsgálatok is összefüggést találtak a tej- és tejtermékek fogyasztása és a prosztatarák, a méhrák vagy a petefészekrák között. Egy másik vizsgálat szoros kapcsolatot talált a nagy zsírtartalmú tej- és tejtermékek fogyasztása és a mellrák kialakulása között (8). Az EPIC vizsgálat a vajfogyasztás és a mellrákkockázat között talált kapcsolatot, ami szintén a vajban található ösztrogénnel magyarázható (3).

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A kutatók szerint legalább a mellrákkal kezelteknek kerülni kéne a nagy zsírtartalmú tej- és tejtermékeket, de tegyük hozzá, sokkal ésszerűbb általában kerülni a tej- és tejtermékeket, hiszen az alacsony zsírtartalmú termékekben is van ösztrogén, csak kevesebb. Ösztrogénszerű vegyületek amúgyis kontrollálatlanul jutnak be a szervezetünkbe, sokkal egyszerűbb legalább azokat az élelmiszereket kerülni, amelyekben tudottan található ösztrogén.

A paleolit táplálkozás evolúciós okokból a tejet és tejtermékeket nem tekinti fogyasztásra alkalmas élelmiszereknek. Minden ilyen vizsgálat csak megerősíti az evolúciós megfontolások alapján levezetett táplálkozási elveket.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

Hivatkozott cikkek

 

3. Pala V, Krogh V, Berrino F, et al. Meat, eggs, dairy products, and risk of breast cancer in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) cohort. Am J Clin Nutr. 2009;90(3):602-612
8. Ronco AL, De Stefani E, Dattoli R. Dairy foods and risk of breast cancer: a case-control study in Montevideo, Uruguay. Eur J Cancer Prev. 2002;11(5):457-463.
21. Brinkman MT, Baglietto L, Krishnan K, et al.: Consumption of animal products, their nutrient components and postmenopausal circulating steroid hormone concentrations. Eur J Clin Nutr. 2010;64(2):176-183.
25. Pettersson A, Kasperzyk JL, Kenfield SA, et al. Milk and dairy consumption among men with prostate cancer and risk of metastases and prostate cancer death. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2012;21(3):428-436.