Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

A mérget méreggel váltották ki
-a Biszfenol-ügy

Fordította: Váradi Judit

Véget nem érő hadakozásnak tűnik a vegyipar és a környezetvédelem csatája, melyben az újabb és újabb 'egészséges' műanyagokról az derül ki, hogy ezek is ugyanolyan mérgezőek, mint azok, amelyek helyettesítésére kifejlesztették őket

 

A Google adatkezelési elvei

 

Justin Worland: Lehet, hogy a "BPA-mentes" kifejezés értelmetlen?

Forrás:Justin Worland: Why ‘BPA-Free’ May Be Meaningless Time magazin, April 15, 2015

 

Az egészségvédők éveken át tartó kampányaikkal végül meggyőzték a háztartási termékek gyártóit, hogy a BPA néven ismert biszfenol-A vegyszert küszöböljék ki árucikkeikből, mint pl a hőpapír alapú bizonylatokból, a műanyag flakonokból és a konzervek belső felületének bevonásából. Manapság gyakran látjuk a "BPA-mentes" feliratot különböző termékeken. Kiderült azonban, állítja az Environmental Health Perspectives szaklapban megjelent új tanulmány, hogy a BPA helyettesítésére használt kemikáliáknak majdnem ugyanolyan hormonkárosító hatása van az emberi szervezetre, mint a BPA-nak. A szakirodalom nagyrészt egyetért abban, hogy e helyettesítők a BPA-hoz hasonló mechanizmusokkal fejtik ki hatásukat - állapítja meg Johanna Rochester, a tanulmány szerzője. A tanulmány két BPA helyettesítő kemikáliát elemez és értékel: a Biszfenol S-t és F-et, azaz a BPS-t és a BPF-et.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A hasonlóság a két összetevő között túlmutat az elnevezésen. Az összetevők szerkezete feltűnően hasonlatos, úgy viselkednek, mint a BPA, ez magyarázza, hogy a gyártók könnyen tudják helyettesíteni velük a BPA-t.

A BPF és a BPS egészségre gyakorolt hatására vonatkozó kutatások még éppen csak elkezdődtek - csak azért, mert egy vegyszer képes a szervezetben bizonyos módon viselkedni, nem szükségszerűen jelenti, hogy veszélyes. Mindazonáltal a kutatók óvatosságra intenek, mivel a BPA bizonyítottan problémákat okoz az emberi szaporodásban, az anyagcserében, a neurológiai működésekben és sok egyéb területen. "Mielőtt vadonatúj vegyületeket próbálnánk ki a termékekben, feltétlenül konzultálnunk kell azok hatásairól a biológusokkal" hangsúlyozza Cheryl S. Watson, a galvestoni University of Texas Medical Branch professzora.

Mit tehet Ön, a fogyasztó, ha aggasztja mindez? Induljon ki a következőkből:

Jó, ha tudja, hogy a BPA-mentes termék még mindig tartalmazhat egészségre ártalmas kemikáliákat. A legfontosabb és egyértelmű tudnivaló: a "BPA-mentes" címke nem jelenti azt, hogy a termék mentes az egyéb veszélyes kémiai összetevőktől is, amelyek azonbancsekély mértékben térnek el a BPA-tól, csak a nevük más.

Mivel a BPS-t és a BPF-et tartalmazó termékek hatása hasonló a BPA-t tartalmazókéhoz, kövesse ugyanazokat az előírásokat, amelyeket egy BPA-t tartalmazó termék esetében tenne, hogy elkerülje a BPA-val kapcsolatos kockázatokat

Ne fogadjon el hőpapír alapú bizonylatokat! (Számos kereskedő nyomtatja számláit ilyenre) Ezen bizonylatokban, blokkokban található BPS vagy BPF manapság sok esetben nagyobb veszélyt jelent, mint a műanyag edényekben található. A BPS és a BPF könnyen kerülhet a termékről a bőrre vagy más felületekre. Ha szükségünk van a blokkra, akkor se érintsük meg! Ejtsük a táskánkba, anélkül, hogy hozzányúlnánk.

Ne igyunk műanyag flakonból, használjunk üveg, vagy fémpoharat! Vásároljunk be munkahelyünk és háztartásunk számára is fém, vagy üveg ivó- és tárolóedényeket, poharakat.

Ételeinket ne műanyag edényekben tegyük a mikrohullámú sütőbe! A mikrohullámú sütő melegítés közben kioldja a BPA-szerű összetevőket a műanyag edényből, ezáltal azok a szervezetünkbe juthatnak. Ha mindenképpen műanyag edényt használ tárolásra, ne tegye be azt a mikróba. Legjobb, ha az ételt kerámia vagy üvegedényben tárolja.

 

Jenna Bilbrey: A BPA-mentes műanyagedények is veszélyt jelenthetnek

Forrás: Jenna Bilbrey: BPA-Free Plastic Containers May Be Just as Hazardous Scientific American, August 11, 2014.

 

Pillanatnyilag egyetlen szövetségi hatóság sem vizsgálja az új anyagok toxicitását mielőtt azok a piacra kerülnek.

2012-ben az amerikai FDA (Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer Engedélyeztetési Hivatal) betiltotta a BPA-t tartalmazó cumisüvegek eladását, miután számos kísérlet bizonyította, hogy a vegyület az ösztrogén hatását utánozva a magzatok, csecsemők és kisgyermekek agyi és reprodukciós fejlődését károsan befolyásolhatja.

A BPA az egyik legelterjedtebb műanyagipari alapanyag, ebből készül az összes polikarbonát és epoxi-gyanta. A műanyagtermék előállításakor reakcióba nem lépett, visszamaradt BPA beszivároghat a termékbe, onnan pedig bekerülhet a szervezetbe. A BPA pótlására szívesen használnak BPS-t, mivel korábban azt gondolták, az ellenállóbb a szivárgásnak. Sajnos azonban a BPS is kijut. Az Amerikai lakosság csaknem 81 százalékának vizeletében kimutatható a BPS. Ha a szervezetbe kerül, a BPA-hoz hasonlóan károsíthatja a sejteket.

Azóta az üzletek polcai megteltek a BPA-mentes baba és felnőtt edényekkel. A legújabb kutatások azonban felfedték, hogy a BPA-t leggyakrabban helyettesítő BPS is épp annyira ártalmas lehet.

2013-ban Cheryl Watson vizsgálata a Galvestoni University of Texas orvostudományi tanszékén bizonyította, hogy a BPS még pikomolar koncentrációban is (kevesebb, mint trillió molekulánként 1 molekula) károsíthatja a sejt normál működését, s ez potenciálisan anyagcserezavarokhoz - diabéteszhez, elhízáshoz, asztmához, születési rendellenességekhez, vagy akár rákhoz - vezethet.

A gyártók persze áruikon a "BPA-mentes" címkét helyezik el, ami igaz is. Csak azt felejtik el közölni, hogy az anyagot, amivel a BPA-t helyettesítették, nem tesztelték azokra a káros hatásokra, amelyeket a BPA-ról kimutattak.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


2011-ben az Environmental Health Perspectives - ben megjelent vizsgálat szerint a 455 kereskedelmi forgalomban kapható és tesztelt műanyagból szivárognak az ösztrogénszerű vegyi anyagok. Ez a vizsgálat elkeseredett jogi vitához vezetett az Eastman Chemical Co. és a vizsgálat vezetője, George Bittner, az austini University of Texas neurobiológia professzora között, aki a CertiChem and PlastiPure vállalatok alapítója. E két vállalat az ösztrogénhatás mentes műanyagok felfedezésére és tesztelésére jött létre. Az Eastman által gyártott Tritan nevű termékről, amelyet ösztrogénmentesként reklámoz a cég, Bittner azt állította, hogy ösztrogénhoz hasonló hatást fejt ki. Az Eastman perelt, a bíróság neki adott igazat, kijelentve, hogy Bittner vizsgálati módszerei nem megfelelőek, mivel a teszteket in vitro - azaz petricsészében - végezték, nem pedig in vivo, élő állatban.

Az eset óta a független tudósok in vivo kísérletezést folytatnak. A University of Calgary tudósa, Deborah Kurrasch, zebra halakkal folytatott kísérletekkel tanulmányozza a BPS embriófejlődésre gyakorolt hatásait. A zebrahalak agyfejlődése hasonlít az emberi agyéhoz, és könnyebben nyomon követhető. Amikor a halaknak hasonló koncentrátumban adagoltak BPS-t, mint amennyit a közeli folyóban találtak, idegsejtfejlődésük megugrott: 170 százalékkal a BPA-val elárasztott halaké és letaglózóan nagy 240 százalékkal a BPS-t kapó halak esetében. Ahogy a halak idősödtek, sokkal gyorsabban és szabálytalanabbul kezdtek az akváriumban ide-oda úszkálni, mint a kemikáliával kapcsolatba nem került társaik. A kutatók arra a következtetésre jutottak, mivel a fokozott idegsejtnövekedés valószínűleg hiperaktivitást okozott.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre