Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Case Adams:
A migrén kapcsolatot mutat egyes nehézfémek felhalmozódásával és más ásványi anyagok hiányával

Fordította: Reznák Tamás

Forrás: Case Adams: Migraines Linked to Certain Heavy Metals and Mineral Deficiencies. Greenmedinfo. 2015. jul. 15.

Felfedezni a migrén okát olykor nem könnyű. A kiváltó tényezőket nem csak, hogy nehéz megtalálni, de gyakran nem is vezetnek sehová. Egy új tanulmány szerint, bizonyos nehézfémek felhalmozódása és más ásványi anyagok hiányok kapcsolatban állnak a migrénekkel.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Emberek milliói számára a migrén nem csak súlyos, de megmagyarázhatatlan is.

Mikor az ember megpróbál összefüggést találni a migrénje és az étkezése, vagy cselekvése között, akkor egy bizonyos kiváltó tényezőt keres. Ez nem feltétlenül a migrén valódi oka, de összefüggésben állhat vele - különösképpen, ha minden migrént megelőz.

A kiváltó tényezőnél jobb egy anyagcsere mutató. Ez lehet például az éhgyomori vércukorszint, a magas CRP szint (gyulladást jelez) az ismétlődő migrének alatt vagy valamilyen más paraméter.

Az ok, amiért a diagnosztikai mutatók fontosabbak lehetnek, mint a kiváltó tényezők, hogy a diagnosztikai mutatók is lehetővé teszik számunkra, hogy megértsük az anyagcserével kapcsolatos okot - és egy lehetséges megoldást találjunk a migrénre. Ez ellentétben áll a kiváltó tényezővel, aminek kezelése a valódi okot nem szünteti meg.

Egy kiváltó tényező megszüntetése csupán újabbakhoz vezet, ez pedig egy soha véget nem érő folyamat lenne. Pedig évtizedeken át ez volt a bevett gyakorlat a migrénben szenvedő emberek kezelésénél, ami valódi megoldáshoz nem vezetett.

Azonban egy diagnosztikai mutató megtalálása számtalan módon segít nekünk megszüntetni a migrént.

A migrénben szenvedők tesztelése nehézfémekre és ásványokra

Egy új kutatás a török Yuzuncu Yil Egyetemről egy diagnosztikai mutatót alkalmazott, hogy vizsgálhassa a lehetséges összefüggést a nehéz fémek, az ásványok és migrén kapcsolatát.

A diagnosztikai eszköz nagyon egyszerű: spektrométerrel a vér anyagi összetételét vizsgálták meg.

A kutatók 50 embert teszteltek - 25 volt, akiket migrénnel diagnosztizáltak. A másik 25 ember egészséges alany volt. Antioxidánst vagy multivitamint egyik résztvevő sem kapott. Egyikük sem dohányzott, nem volt alkoholista, sem drogfogyasztó, és máj vagy vesebetegségben sem szenvedtek, nem voltak szívbetegek és nem szenvedtek gyulladásos betegségekben.

A migrénben szenvedőket felvették kórházba, diagnosztizálták őket és a nemzetközileg elfogadott protokoll szerint kezelték őket.

Bizonyos nehézfémek kapcsolata a migrénnel

A kutatások azt találták, hogy a migrénes páciensek bizonyos nehézfémek esetében lényegesen magasabb szintet mutattak, mint az egészséges kontroll csoport tagjainak. Az alábbi nehézfémek szintjei voltak magasabbak a migrénes betegeknél:

Kadmium: A migrénes csoportnak átlagosan 0,36 mikrogramm per deciliter (ug/dl) volt, míg az egészséges kontroll csoporté átlagosan 0,09 ug/dl. Ez azt jelenti, hogy a migréneseknek átlagosan négyszer annyi kadmium volt a vérében, mint a kontroll csoportnak.

Vas: A migréneseknek a vérében átlagosan 0,97 ug/dl volt ebből az ásványból - amit olykor nehézfémnek tekintenek. Míg az egészséges kontrollosokéban kevesebb, mint a fele, átlagosan 0,48 ug/dl.

Ólom: A migrénesek véráramában átlagosan 1,48 ug/dl volt ebből a nehézfémből. Az egészséges kontrollosokéban átlagosan 0,70 ug/dl - megint kevesebb, mint a fele, mint amennyi a migréneseknek volt.

Mangán: Ez tekinthető egyszerre ásványnak és nehézfémnek is, - ahogyan a fentiek is - pusztán a talált szintjüktől függ. Ez és a fentiek általában megtalálhatóak kis mennyiségben az egészséges emberekben. A migrénes betegekben átlagosan 2,30 ug/dl volt a mangán. Az egészséges kontrollosoknak 0,62 volt a vérében. Ez azt jelenti, hogy a migréneseknek közel négyszeres mangán szintje volt, mint az egészséges csoportnak.

Bizonyos ásványi anyagok hiánya kapcsolatban áll a migrénnel

A kutatások azt is felfedezték, hogy a migrénes betegeknek jelentős hiányuk volt bizonyos ásványi anyagokból. Itt vannak:

Réz: A migrénes betegeknek a vérében 4,63 ug/dl volt a réz, míg az egészséges csoportnak átlagosan 8,90 ug/dl. Tehát az egészséges csoportban közel a duplája volt megtalálható ebből a fontos ásványból.

Magnézium: A migréneseknek a vére átlagosan 10,58 ug/dl-t tartalmazott ebből a fontos ásványból, míg az egészséges kontrollosokénak átlagosan 34,51 ug/dl-t. Tehát az egészséges kontrollosoknak 350%-kal - azaz három és félszer - volt több magnézium a vérében, mint a migrénben szenvedőknek.

Cink: A migrénes betegek vére átlagosan 0,24 ug/dl-t tartalmazott ebből a fontos ásványból. Ezzel ellentétben az egészséges csoportnak jóval nagyobb, átlagosan 5.77 ug/dl cink volt a vérében. Ez azt jelenti, hogy az egészséges csoportnak 24-szer több cinket tartalmazott a vére, mint a migrénben szenvedőknek!

A fontos ásványok kiegyensúlyozása

Az ásványi anyagok egyensúlya fontos az egészséghez. Számos tanulmány rámutat arra, hogy a nehézfém mérgezés, vagy az ásványi anyagok hiánya számos következménnyel jár. Mint már korábban szó volt róla, ezek a nehézfémek megtalálhatóak a legtöbb ételben és egészséges emberekben, de csak nagyon kis mennyiségben. Így tehát fontos ügyelnünk a testünkben lévő mikroásványokra.

Más ásványok - mint a kalcium, magnézium, cink és társai - ezek a főbb ásványi anyagok a szervezetben, mivel a testünknek nagy mennyiségben van szüksége ezekre az ásványokra. Ezek - és a mikroásványok - számtalan funkciót működtetnek a testünkben. Ezek közé tartoznak az enzimek működtetése és a hormonok termelése, az ingerületátvivő anyagok, stb. Számos ásvány - mint például a kalcium és a magnézium - fontos az idegsejtek működésében, mert elősegíti az elektromos impulzusok továbbítását.

Érdekes módon, mikor a test valamilyen ásványi anyag hiányában szenved, akkor az anyagcserénk egy másik ásványi anyag fajtával helyettesíti be azt a funkciót, azzal, amelyik atomi szinten hasonlít hozzá. Ez a helyettesítés gyakran vezet csökkentett anyagcseréhez - ami növeli a gyulladásos szintünket, növeli a fáradtságunkat, a stresszt - és most már mondhatjuk - nagyobb a migrén rizikója is.

További tanulmányok azt bizonyították be, hogy számtalan következménnyel járhat a nehézfém mérgezés és az ásványi anyagok hiánya. Ilyenek például a demenciák, rákok, autizmus spektrumzavarok, agyi rendellenességek és egyebek. A kutatások alapján a nehézfémek fokozott oxidatív károsodást okoznak - melyeknek közük van az előbb említett , és még sok más rendellenességhez.

Ez magába foglalja az artéria betegségeket, mint a magas kadmium szinttel összefüggésbe hozott megvastagodott artériák és érszűkület. Ezek közvetlenül kapcsolódnak a migrénekhez, mivel a migrének gyengítik a mikrokeringést, különösképp az agyi és nyaki régióban.

Ami az agyi rendellenességeket illeti, az ólom hatással van az agyrákra és az agyi problémákra, mert átjut a vér-agy gáton.

A magnézium és a cink terápiás felhasználása eddig is ismert volt a migrén kezelésében.

Érdemes elolvasnia ehhez a cikkhez ezt is: Az izzadással szervezetünk veszélyes nehézfémektől és petrolkémiai anyagoktól szabadul meg

 

A Google adatkezelési elvei

 

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

Gonullu H, Gonullu E, Karadas S, Arslan M, Kalemci O, Aycan A, Sayin R, Demir H.The levels of trace elements and heavy metals in patients with acute migraine headache.J Pak Med Assoc. 2015 Jul;65(7):694-7.

Ercal N, Gurer-Orhan H, Aykin-Burns N.Toxic metals and oxidative stress part I: mechanisms involved in metal-induced oxidative damage.Curr Top Med Chem. 2001 Dec;1(6):529-39.

Stohs SJ, Bagchi D. Oxidative mechanisms in the toxicity of metal ions. Free Radic Biol Med. 1995 Feb;18(2):321-36.

Messner B, Knoflach M, Seubert A, Ritsch A, Pfaller K, Henderson B, Shen YH, Zeller I, Willeit J, Laufer G, Wick G, Kiechl S, Bernhard D. Cadmium is a novel and independent risk factor for early atherosclerosis mechanisms and in vivo relevance. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2009 Sep;29(9):1392-8. doi: 10.1161/ATVBAHA.109.190082.

Teigen L, Boes CJ. An evidence-based review of oral magnesium supplementation in the preventive treatment of migraine. Cephalalgia. 2014 Dec 22. pii: 0333102414564891.