Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

 

A napsugárszauna hihetetlen gyógyító ereje

Fordította:Dr. Peller Kálmán

Forrás: The Incredible Healing Power of Infrared Saunas Cancer Defeated Newsletter 2013 okt.

Kevés dolog fogható a napsugárszauna használatának jótékony hatásaihoz, ha egészségünk visszaállításáról, betegségmegelőzésről vagy akár csak jó közérzetünk megteremtéséről van szó. A napsugárszauna használata klinikailag igazoltan segít a rák elleni küzdelemben, a vérnyomás csökkentésében, a fájdalomcsillapításban, a szívbetegségek tüneteinek enyhítésében, a súlycsökkentésben, de használatának számos más egészségügyi előnye is van.

 

A Google adatkezelési elvei

 

A napsugárszauna hihetetlen gyógyító ereje

Kevés dolog fogható a napsugárszauna használatának jótékony hatásaihoz, ha egészségünk visszaállításáról, betegségmegelőzésről vagy akár csak jó közérzetünk megteremtéséről van szó.

A napsugárszauna használata klinikailag igazoltan segít a rák elleni küzdelemben, a vérnyomás csökkentésében, a fájdalomcsillapításban, a szívbetegségek tüneteinek enyhítésében, a súlycsökkentésben, de használatának számos más egészségügyi előnye is van.

Az infravörös energia gyógyító hatása

Ült már be a kocsijába egy napfényes téli napon? Gondolkodott már azon, hogyan lehet bent kellemes meleg, miközben kint fagy? Ez a Nap infravörös sugárzásának köszönhető.

Ugyanígy működik a napsugárszauna, annak infravörös sugarai 4- 6 cm mélységben behatolnak a bőr alá, méregtelenítik és megújítják a sejteket. Erős, mélyről jövő verejtékezést váltanak ki, ezáltal sejtszinten távolítják el a toxinokat a szervezetünkből. Ez az infravörös energia nagyon hatékony, mégis olyan biztonságos, hogy a kórházak koraszülött osztályán ennek az energiának a segítségével tartják melegen az újszülötteket.

A napsugárszauna használata a rák elleni harcban

Parmenidész, a híres görög orvos mondta több mint 2000 évvel ezelőtt: „Adjatok nekem valamit, amivel lázat kelthetek és meggyógyítok minden betegséget”. Németországi és mexikói rákklinikák ezt az elvet a gyakorlatba is átültették. Rutinszerűen kezelik betegeiket hipertermiával, amikor is a testet magas hőmérséklet hatásának teszik ki. Így a rákos sejtek elpusztulnak anélkül, hogy az egészséges szövetekben bármilyen kár keletkezne. 1

A németországi rákklinikák zöme az infravörös hipertermiás módszereket ötvözi a napsugárszauna használatával, csakúgy, mint sok mexikói klinika. A napsugárszauna a hipertermiának azt a fajtáját idézi elő, amikor az egész test hőmérséklete megemelkedik. Ez sokféleképpen segíti az egészségi állapot javulását.

A Townsend Letter for Doctors and Patients magazin egyik cikkében Dr. Lawrence Wilson írja: „Ha mindössze egy módszert választhatnék a rák elleni küzdelemhez, az a napsugárszaunázás volna. Ez segít megszabadulni a testünkben jelen levő mérgező vegyi anyagoktól és a nehézfémektől, javítja az oxigénellátást, erősíti az immunrendszert és enyhíti a káros sugárzások okozta hatásokat . " 2

Dr. Wilson szerint az infravörös szauna-terápia többféle gyógyító mechanizmus együttes hatását idézi elő a testben. Ezek közül mindegyik külön-külön is támogatja a rák elleni harcot:

 • Hipertermia: A test hőmérsékletének emelése már régóta ismert, de nem eléggé kihasznált módszer a rákos sejtek elpusztítására, mondja Dr. Wilson. A rákos sejtek alapvetően gyengébbek, mint az egészségesek, éppen ezért sokkal hajlamosabbak roncsolódni a meleg hatására. A napsugárszauna használata kiváló szolgálatot tesz ezen a téren.
 • Méreganyagok kiválasztása: A szaunázás olyan méreganyagoktól is megtisztítja a szervezetet, mint a benne lerakódott nehézfémek és vegyi anyagok.
 • Keringésjavítás: A rákos sejtek gyakran olyan szövetekben szaporodnak, amelyekben rossz a keringés, gyenge a tápanyag- és oxigénellátás. A napsugárszauna javítja a keringést, ezáltal oxigént, tápanyagot, hormonokat, és egyéb olyan anyagokat juttat el minden testszövethez, amelyek létfontosságúak azok számára.
 • A belső szervek leterheltségének megszüntetése: A máj, a vesék, és más belső szervek is túlterhelődhetnek ösztrogénnel, vegyi anyagokkal és mérgező fémekkel. A napsugárszauna a vérnek és a nyirokfolyadéknak a testfelület felé történő áramlását segíti elő. Ez a belső szervek megtisztulását eredményezi.
 • Gondoskodás a test legnagyobb szervéről – a bőrről: A méreganyagoktól való megszabadulás tekintetében a bőr a legfontosabb szervünk. A legtöbb embernél azonban nem megfelelően működik, mert nem verejtékeznek eleget. A napsugárszauna belülről kifelé segít megtisztulni. Stimulálja a verejtékezést és még a bőr alatti szövetekben lerakódott méreganyagokat is eltávolítja a szervezetből.

 

A napsugárszauna 86%-kal képes csökkenteni a daganat méretét mindössze 30 nap alatt

A Journal of Cancer Science and Therapy által közzétett klinikai tanulmány szerint tudósok azt tanulmányozták, miként hat az infravörös sugárzás emberi rákos sejtekre in vitro, és rákos sejtekre egerekben. A távoli infravörös sugárzás a tumorok térfogatát 86%-kal csökkentette 30 nap alatt. A daganatcsökkentő hatás még viszonylag alacsony (25°C-os) hőmérsékleten is működött. 3

Egy másik, japán kutatók által végzett kísérlet során arra derült fény, hogy a távoli infravörös sugárzással előidézett teljes-test hipertermia mellékhatások nélkül állította meg a daganat növekedését mellrák esetében egerekben. A kutatók úgy gondolják, hogy ez a terápia ígéretes lehet a mellrák műtét nélküli kezelésének területén. 4

A „sejtszintű megtisztulás” gyógyító ereje

A legtöbb ember nem verejtékezik eleget rendszeresen. Légkondicionált otthonokban, autókban, irodákban élünk. Izzadás-gátlókat használunk, és nem mozgunk eleget. Testünknek viszont szüksége van a verejtékezésre. Szervezetünk ezáltal hatékonyabban tud megszabadulni a benne lerakódott káros anyagoktól.

A napsugárszauna a sejtszintű megtisztulás hatékony eszköze. Felgyorsítja az anyagcserét, javítja a vérkeringést, ellazítja az izmokat, felszabadítja a szellemünket, megfiatalítja testünket és lelkünket egyaránt.

A mélyen behatoló infravörös sugarak felszabadítják a méreganyagokat a bőr alatt lévő zsírrétegekből és a belső szervekből is, így azok a bőr alatti zsírszövetekbe kerülnek, majd verejtékezés útján onnan is eltávoznak.

Kutatók egy csoportja elemezte a hagyományos forrólevegős szauna, illetve a napsugárszauna használata közben keletkezett verejtéket. A hagyományos szaunázás közben távozó verejték 97%-a víz volt, és csupán 3%-a méreganyag. A napsugárszauna használata közben távozó verejtéknek csak a 80-85%-a volt víz. A maradék 15-20% a szervezet számára káros nehézfémekből, savakból, nátriumból, ammóniából, húgysavból, és egyéb, zsírban oldódó méreganyagokból tevődött össze. 5

 

A megerőltetés nélküli méregtelenítés titka

Ha Ön a méregtelenítés témájában némileg már tájékozott, akkor már ismeri azokat a méreganyagokat, amelyek hatásának ki vagyunk téve rohanó életvitelünk miatt. Ezek a méreganyagok - amelyek nagyban hozzájárulnak a növekvő számú rákos megbetegedés kialakulásához - megtalálhatóak az ételben, amit megeszünk, a vízben, amit megiszunk, de még a levegőben is, amit belélegzünk. A megelőzéshez vagy a gyógyuláshoz nem elég pusztán arra odafigyelni, hogy minél kevesebb ilyen méreganyag kerüljön a szervezetünkbe. Az is fontos, hogy rendszeresen megszabaduljunk a testünkben már lerakódott mérgektől.

Az infravörös sugárzás azért hihetetlenül hatékony, mert sejtszinten képes megszabadítani a szervezetet a zsírszövetekben tárolt káros anyagoktól. Mindezt úgy végzi, hogy használata egyszerű, közvetlen hatása kellemes, megkíméli Önt a böjtölés, a kemény edzés, a béltisztítás és egyéb agresszív eljárások okozta kellemetlenségektől.

Természetes súlycsökkentés

Nem titok, hogy az egészséges testsúly fenntartása fontos az életminőség szempontjából. A The New England Journal of Medicine által közreadott 10 éven át végzett tanulmány megállapítása szerint a derék körmérete fordítottan arányos a várható életkorral. Tehát minél közelebb van a testsúly az ideálishoz, annál valószínűbb, hogy hosszú, egészséges életre számíthat.

Tudta-e, hogy a szervezetében ugyanannyi zsírsejt volt jelen születése pillanatában, mint most? A zsírsejtek a terhesség harmadik harmadában fejlődnek ki, és ugyanakkora számban vannak jelen egész élete során. Hogyan nő akkor mégis az ember súlya? A zsírsejtek ugyanúgy tárolják a zsírt, mint a szivacs, a vizet. A napsugárszauna ugyanúgy távolítja el a zsírt, mint amikor kicsavarunk egy szivacsot, de egyúttal eltávolítja szervezetünkből a zsírban tárolt méreganyagokat is.

A napsugárszauna használatának klinikailag igazoltan drasztikus súlycsökkentő hatása van. Egy 2009-es tanulmány bizonyította, hogy mindössze 3 hónap alatt jelentős súly és derékkörméret csökkenés érhető el napsugárszauna használatával. Azoknak az esetében, akik ülő életmódot folytattak ízületi gyulladás, szív-, és érrendszeri betegségek, vagy légzési bántalmak miatt, a javulás még nagyobb mértékű volt. 6

Égessen el 600 kalóriát mozgás nélkül!

A Journal of the American Medical Association által közreadott tanulmányból kiderül, hogy egyetlen napsugárszauna használat akár 600, vagy még több kalóriát is képes elégetni. A szaunázás során ugyanis a test belső hőmérséklete megnő, szervezetünk pedig nagy energiát fordít arra, hogy lehűtse saját magát. Ilyenkor a vérkeringés, az anyagcsere, és a szívverés felgyorsul, ezáltal a szervezet több kalóriát éget el.

A napsugárszauna rendszeres használata ugyanolyan jó hatással van a keringési rendszerre, a szívre és az erekre, valamint a kalóriaégetésre, mint a rendszeres testgyakorlás. Tulajdonképpen ez olyan, mintha egy passzív kardio-edzésen venne részt – amikor csak kedve van hozzá.

Olyan ember számára, aki tisztában van a testmozgás fontosságával és mégis ritkán végzi azt, a napsugárszauna ideális lehetőséget kínál a formában maradásra.

Gyógyszermentes fájdalomcsillapítás

Az infravörös sugárzás segítségével természetesen csillapítható a fájdalom és a krónikus gyulladás. Az infravörös sugarak behatolnak az ízületbe, izmokba és szövetekbe. Fokozzák a vérkeringést és ezáltal az oxigén áramlását a testszövetekhez. Azáltal, hogy az infravörös hő a fájdalmat az idegvégződéseken csökkenti, csökken az izmok feszessége is és beindulnak a szervezet saját természetes gyógyító mechanizmusai.

A napsugárszauna használata bizonyítottan hatékony sportsérülések, krónikus fáradtság, krónikus fájdalmak, és ízületi bántalmak kezelésében.

Dr. Jeffrey Spencer, a Dél-Kaliforniai Egyetem sportorvosi szakértője szerint „az infravörös hullámok behatolnak a testbe és ott hőt fejlesztenek, aminek számos kedvező egészségügyi hatása van. A napsugárszauna javítja az izmok vérellátását, több oxigént juttat azokba, ezáltal több energia fordítható a gyógyulásra.”

 • A krónikus fájdalom jelentős csökkentése: A Clinical Rheumatology által publikált legutóbbi tanulmány kimutatta, hogy a napsugárszauna használata jelentős enyhülést eredményezett azoknál a betegeknél, akik krónikus fájdalmaktól (pl. reumás ízületi gyulladás, ízületek és szalagok elmeszesedése, Behterew-kór) szenvedtek. Egy négy héten át tartó, hetente kétszer 30 perces napsugárszauna kezeléssorozat után a páciensek fájdalma és merevsége 40%-kal csökkent a reumás ízületi gyulladással járó fájdalom esetében, és 60%-os javulás következett be Bechterew-kór esetén. 8
 • EGYETLEN KEZELÉS UTÁN 70%-kal kevesebb fájdalom! Az Internal Medicine - ben nemrég megjelent tanulmány azt is kimutatta, hogy a krónikus fájdalommal küzdő betegek már egyetlen napsugárszauna kezelés után 70%-kal kevesebb fájdalmat éreztek, és a fájdalom-érzet mértéke a megfigyelési időszakban végig ilyen alacsony maradt. 9

GYÓGYSZERMENTES vérnyomáscsökkentés

A napsugárszauna használata klinikailag igazoltan az egyik legjobb természetes módja a vérnyomás csökkentésének. A Kansas City-ben található Missouri Egyetem 2005-ös tanulmánya alátámasztja, hogy a napsugárszauna heti háromszori, alkalmanként 30 perces használata csökkenti a vérnyomást.

Ugyanezen tanulmány azt is kimutatta, hogy a napsugárszauna kúraszerű használata tágítja a véredényeket és csökkenti az érfalak lerakódásainak vastagságát. Ezáltal javul a vérkeringés és beáll az egészséges vérnyomás. 10

A The Journal of Cardiology által 2008 októberében megjelentetett japán tanulmány az infravörös vérnyomás-terápia klinikai hatékonyságát és biztonságosságát vizsgálta szívelégtelenségben szenvedő betegeknél a hagyományos kezelésekkel szemben. A jelentésükből kiderül, hogy a távoli infravörös hullámhosszú szauna-terápia tökéletesen biztonságos, hatékonyan szünteti meg a szívelégtelenségben szenvedő betegek klinikai tüneteit, és javítja a szívműködést. Az ismételt napsugárszauna-kezelések hatására javult azon betegek ereinek állapota is, akik magas vérnyomással, cukorbetegséggel, vagy magas koleszterinszinttel küzdöttek. Ez arra utal, hogy a napsugárszauna rendszeres használatával megelőzhető az érelmeszesedés. 11

Szívbetegségek gyógyítása / tüneteinek enyhítése

A Journal of the American College of Cardiology által publikált tanulmány kimutatta, hogy a napsugárszauna használata javítja a vaszkuláris endoteliális sejtek meggyengült funkcióit azoknál a betegeknél, akiknél nagy a valószínűsége a szívkoszorúér-betegségek kialakulásának. Az infravörös sugárzás hatására tágabbá válnak a kapillárisok, így a vér jobban tud áramlani. Két héten át napi 15 percnyi szaunázással 40%-os javulás érhető el az erekben található endoteliális sejtek működésében. A kutatás azt is kimutatta, hogy a napsugárszauna használata segít

 • A ritmuszavar tüneteinek enyhítésében: Egy klinikai tanulmány bemutatta, hogy az napsugárszauna terápiás használata javulást idézett elő olyan betegeknél, akik a pangásos krónikus szívelégtelenség végső stádiumában voltak (ami a szívverés erejének vagy ritmusának a szabálytalanságával jár együtt).
 • A pangásos szívelégtelenségben szenvedők állapotának javulásában: A Journal of Cardiac Failure kutatói statisztikailag kimutatható javulást fedeztek fel a vérnyomást, a szív erősségét (a kilökési fázist az echocardiogramon ), és a terhelési toleranciát illetően azoknál a betegeknél, akiket infraszaunával kezeltek, illetve a kórházi kezelések száma is csökkent a szauna-terápia hatására. 14

Egyéb fontos jótékony egészségügyi hatások

Nehéz lenne olyan egészségügyi problémát találni, amire a napsugárszauna használata ne lenne jótékony hatással. Más klinikai tanulmányok kimutatják, hogy a napsugárszauna

 • Csökkenti a depressziót: A Psychosomatic Medicine által közölt tanulmányban 28, közepesen lehangolt pácienst vizsgáltak. A betegek fele 4 héten át kapott naponta egy napsugárszauna kezelést, míg a csoport másik fele ágynyugalomban töltötte ezt az időszakot. A szaunázó betegek állapotában jelentős javulás volt megfigyelhető a kontrollcsoport tagjaihoz képest. 15
 • Erősíti az immunrendszert: A napsugárszauna használata klinikailag igazoltan segít a gyenge immunrendszerrel rendelkező betegeknek, például a methicillinre rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) fertőzések esetében. Az MRSA potenciálisan halálos bakteriális fertőzés, mert a legtöbb antibiotikumnak ellenáll. A napsugárszauna-terápia hatására az MRSA patogének úgy pusztulnak el, hogy közben nem okoznak semmilyen gyulladást. 16 Egy másik tanulmány, amit a NASA végzett, kimutatta, hogy a közeli infravörös sugárzás, amit LED-ek juttatnak mélyen a testszövetekbe többszörösen javítja a sejtek egészségét.
 • Megfiatalítja és egészségesebbé teszi a bőrt: A Journal of Cosmetic and Laser Therapy által publikált tanulmány leírása alapján drasztikus javulás következett be a bőr állapotában csupán 12 hét közeli infravörös-terápiát követően. A kutatásban résztvevők a ráncok és szarkalábak nagymértékű csökkenéséről, általában a bőrtónusuk javulásáról, puhább, simább, tündöklőbb, rugalmasabb bőrről számoltak be. 17

A fény egészségjavító ereje

A piacon jelen levő legtöbb infraszauna csupán távoli infravörös hullámhosszú sugárzást képes kibocsátani. Egy új fejlesztés ezen a területen a teljes-spektrumú napsugárszaunák kialakítása. Ezek a szaunák képesek közeli, közepes, és távoli infravörös hullámhosszú sugarak kibocsátására is. A közeli infravörös energia például a test saját gyógyító mechanizmusát stimulálja. A tudósok ezt fotobiomodulációnak hívják. Rákban szenvedő betegek kezelésénél a közeli infravörös terápiát a kemoterápia okozta fekélyek és sebek gyógyítására használják. 18

Növelje sejtjei energiáját a maximális gyógyhatás érdekében!

Infravörös hullámhossz

Hatás

Közeli

Sejtegészség/immunitás Sebgyógyítás Bőrtisztítás Fájdalomcsillapítás

Közepes

Fájdalomcsillapítás Keringésjavítás Súlycsökkentés

Távoli

Súlycsökkentés Méregtelenítés Vérnyomáscsökkentés Relaxáció

 

A közeli infravörös hullámhosszú sugárzás növeli sejtjei energiafejlesztő képességét. Ezáltal stimulálja az immunrendszert és a test saját gyógyító mechanizmusait. Továbbá segít a májnak, a veséknek, a beleknek, a tüdőnek, a bőrnek, és a többi méregtelenítő szervnek a méreganyagok semlegesítésében, a leghatékonyabb működésben. A mitokondrium (amely minden sejtben megtalálható és az energiaellátásért felel) egy Citokróm c oxidáz nevű enzim működésétől is függ. Tanulmányok bizonyítják, hogy az infravörös sugárzás-terápia az oxigén- és a Citokróm c oxidáz ellátás javításával stimulálja a mitokondriumot, így olyan energiát ad sejtjeinek, ami csak a fiataloknál jellemző. 20

 

A napsugárszauna használata

Ha jó egészségnek örvend, heti 3, esetleg több alkalommal 30-40 perc szaunázás elegendő. Ha viszont valamilyen egészségügyi problémát kell gyógyítani, egyes orvosok naponta, vagy naponta több alkalommal történő szaunázást írnak elő. 21

Jogi nyilatkozat. A fent leírtak nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt, kezelést, vagy utasításokat. Semmi olyat ne tegyen, ami hatással lehet egészségi állapotára, mielőtt egyeztetett volna kezelőorvosával. A fenti cikk szerzője és kiadói nem orvosok, sem egészségi szaktanácsadók. A cikk szerzője és kiadói hisznek a leírtak valóságtartalmában, de nem tudják garantálni azok pontosságát. Minden rákkezelési módszer kockázatokkal jár. Kérjük, ne cselekedjen a fent leírtak szerint, ha nem vállalja a teljes kockázatot.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

Irodalom

 

1 van der Zee J. Heating the patient: A promising approach? Annals of Oncology 2002; 13:1173-1184.
2 Wilson, L. Saunas and Cancer, Townsend Letter for Doctors and Patients, June 2004
3 Tatsuo I, Ishibashi, J. et al Non-Thermal Effects of Far-Infrared Ray (FIR) on Human Hepatocellular Carcinoma Cells HepG2 and their Tumors, J Cancer Sci Ther Volume 1(2) : 078-082 (2009) - 078
http://www.omicsonline.org/ArchiveJCST/2009/December/01/JCST1.78.pdf
4 Udagawa Y, Nagasawa H, Kiyokawa S, Inhibition by Whole-Body Hyperthermia (WBH) with Far-infrared rays of the Growth of Spontaneous Mammary Tumours in mice. Anticancer Res. 1999 Sep-Oct;19(5B):4125-30
5 Dr. A. J. Adams, International Institute of Holistic Healing: What is Far Infrared Therapy and How Does it Work Toward Healing the Body? ( www.drajadams.com/SaunaDomeInfrared.. .)
6 Dr. Richard Beever BSc, MD, CCFP. Do Far-Infrared Saunas have Measurable Health Benefits? A Sequential Longitudinal Interrupted Time Series Design Study. 2009. Dr. Richard Beever BSc, MD, CCFP. Do Far-Infrared Saunas have Cardiovascular Benefits in People with Type 2 Diabetes? Canadian Journal of Diabetes 2010; 34 (2) :113 - 118.
7 Dr. Masakazu Imamura, MD, et al. Repeated Thermal Therapy Improves Impaired Vascular Endothelial Function in Patients With Coronary Risk Factors. Vol. 38, No. 4, 2001. Journal of American College of Cardiology: pp 1083-1088.
8Clinical Rheumatology, January 2009,
9 Internal Medicine (Tokyo) Aug 15, 2008 by Matsushita K, Masuda A, Tei C. The First Department of Internal Medicine, Kagoshima University Hospital, Kagoshima, Japan.
10 Becky Edwards, M.D., Heather Kort D.O, Faculty Staff Advisor: Dr. John Foxworth, PharmD. A Study of the Health Benefits of Far Infrared Sauna Therapy - Conducted by the University of Missouri, Kansas City, 2005.
11 Journal of the American Medical Association (JAMA), August 1981;
12 Imamura, M, et al. Repeated thermal therapy improves impaired vascular endothelial function in patients with coronary risk factors. Journal of the American College of Cardiology. 2001, 38 (4): 1983-88.
13 Kihara T, Biro S, Ikeda Y, et al. Effects of repeated sauna treatment on ventricular arrhythmias in patients with chronic heart failure. Circ J. 2004;68(12):1146-1151.
14 Miyamoto, H. et al. Safety and efficacy in repeated sauna bathing in patients with chronic systolic heart failure: a preliminary report. Journal of Cardiac Failure. 2005; 11(6): 432-6.
15 Masuda A, et al. "Repeated thermal therapy diminishes appetite loss and subjective complaints in mildly depressed patients." Psychosomatic Medicine. 2005 67 (4): 643-47.
16 Photochemistry and Photobiology, August 2009
17 B.A. Russell, N. Kellett & L.R. Reilly. Study to Determine the Efficacy of Combination LED Light Therapy (633nm and 830 nm) in Facial Skin Rejuvenation. Journal of Cosmetic and Laser Therapy, 2005; 7: pp 196-200.
18 http://en.wikipedia.org/wiki/Infrared#cite_note-24#cite_note-24
19 Hargate G. A randomised double-blind study comparing the effect of 1072-nm light against placebo for the treatment of herpes labialis. Clin Exp Dermatol. 2006 Sep;31(5):638-41. PMID 16780494
20 Whelan, et al. Photobiomodulation Directly Benefits Primary Neurons Functionally Inactivated by Toxins: Role of Cytochrome C Oxidase. JBC Papers in Press. Published on November 22, 2004 as Manuscript M409650200. Copyright 2004 by The American Society for Biochemistry and Molecular Biology, Inc.
21 Wilson, L, Manual of Sauna Therapy, Sauna Therapy, LD Wilson Consultants, Inc., Prescott, AZ 2003.