Maria Cross:
A növényi olajok és a rák

Fordította:Czárán Judit

Forrás: Maria Cross: Vegetable Cooking Oils: the Cancer Connection

Miután a növényi olajok a huszadik század elején betörtek a konyhákba, gyorsan koruk szuperélelmiszereivé váltak. Mivel a növényi olajakat a telített zsírok egészséges alternatíváiként árulták, azok gyorsan a táplálkozástudományi szakemberek érdeklődésének középpontjába kerültek.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Eltelt egy kis idő, mire megjelent az első rés a pajzson, ám addigra a növényi olajok a köztudatban már az egészséges táplálkozás sarokköveivé váltak, és a vonatkozó nagyszámú új tudományos eredmény sem volt képes egyik napról a másikra változtatni ezeken a nézeteken.

Pedig minél alaposabb vizsgálatnak vetették alá a kérdést, annál aggasztóbbak lettek az eredmények. Úgy tűnt, hogy bizony kapcsolat van az olajfogyasztás és számos krónikus betegség, például a szívbetegségek, az irritábilis bélszindróma, az ízületi gyulladások és bizonyos rákfajták között.

Ma már tudjuk, hogy utóbbiak közül a mellrák, a prosztatarák és a vastagbélrák mutat a legszorosabb kapcsolatot növényi olajok nagyobb mennyiségben történő fogyasztásával. (1)

De vajon hogyan játszhat szerepet egy látszólag ártalmatlan, a táplálkozási kultúránkban ilyen mélyen gyökerező élelmiszer ezeknek a súlyos betegségeknek a kialakulásában?

Növényi olajokat leggyakrabban kukoricából, szójából, napraforgómagból vagy repcéből állítanak elő. Az ezekből kinyert olajat legnagyobb mennyiségben a feldolgozott és készételekhez használják. Ha elmegy egy vendéglő háta mögött, látni fogja kitéve a rengeteg üres flakont. Olyanokat, amilyenekkel talán az ön éléskamrája is tele van.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Ezeknek az olajoknak a közös tulajdonságuk az, hogy tele vannak omega-6 többszörösen telítetlen zsírsavakkal (angol rövidítés: PUFA).

És ez mit jelent?

A többszörösen telítetlen zsírsavak két csoportra oszthatók: az omega-3 és az omega-6 zsírsavakra. Bár működésüket tekintve ezek különböznek egymástól, és nem helyettesíthető egyik a másikkal, mindkettőnek szerepe van az egészséges anyagcserében, és egymással versenyeznek azért, hogy melyik szívódjon fel nagyobb mennyiségben a szervezetben.

Alapvetően nincs is baj az omega-6 zsírsavakkal: a szervezetünknek szüksége van rájuk, hiszen létfontosságú összetevői minden egyes sejtmembránnak, továbbá szerepük van az agy, a szaporítószervek, az immunrendszer és a csontok egészséges működésében.

Az omega-6 zsírsavak nagy mennyiségben megtalálhatók a különböző magvakban és diófélékben, köztük a fenyőmagban, a dióban, a pekándióban, a mogyoróban és a brazildióban. De megtalálhatók a gabonafélékben (búza, árpa, kukorica, stb.) és más növényi táplálékokban, is, illetve kis mennyiségben a húsokban is.

Omega-3 zsírsavakat elsősorban az olajos halak és kagylók tartalmaznak, illetve kisebb mennyiségben a legeltetett állatok húsa, a belsőségek és a kapirgálós tyúkoktól származó tojás. Néhány növényi táplálék is nagy mennyiségben tartalmaz omega-3-at, elsősorban a lenmag és a chiamag.

De ha az omega-6 létfontosságú az egészségünk szempontjából, akkor hogyan okozhat rákot? A diófélék igazán természetes táplálékok, tele fontos tápanyaggal, aligha nevezhetjük őket mérgező ételeknek. Nos, ezért mondják a szakemberek, hogy az omega-6 nem önmagában okolható ezeknek a betegségeknek a kialakulásáért, a probléma akkor van, ha a kétféle PUFA egyensúlya felborul a szervezetben.

Mi, emberek, arra szelektálódtunk, illetve genetikailag ahhoz alkalmazkodtunk, hogy a táplálékunk nagyjából azonos mennyiségben tartalmazzon omega-3 és omega-6 zsírsavakat. És ez így is volt többszázezer éven keresztül.

A cég általam ajánlott kedvezményes termékei itt tekinthetők meg


Most azonban, a táplálékaink ipari méretekben történő előállítása és a rengeteg növényi olaj miatt, amit megeszünk, az omega-6 és omega-3 egyensúly teljesen felbomlott, nagyjából 25-ször annyi omega-6-ot fogyasztunk, mint omega-3-at. Az étrendünknek ez a hatalmas változása "teljesen új jelenség az ember evolúciójában". (2) Az ételeink tele vannak omega-6 zsírsavakkal, viszont túl kevés omega-3-at tartalmaznak ahhoz, hogy a kívánatos egyensúly fenntartható legyen.

A leggyakrabban használt étkezési olajok omega-3/omega-6 tartalma (100 grammonként)

 

omega-3*

omega-6

szójaolaj

6789 mg

50422 mg

kukoricaolaj

1161 mg

53510 mg

napraforgóolaj

-

65702 mg

repceolaj

1031 mg

2532 mg

*fontos: a növényi eredetű omega-3 rosszul hasznosul, 10%-a alakul át állati omega-3-má

Vagyis az étrendünk megváltozott, a génjeink azonban nem. Az ősi genomunk mutációs rátája 0,5% egymillió évenként, ami azt jelenti, hogy "nagyjából most is ugyanolyan, mint a kőkorszakban volt."(3) Ennek pedig következményei vannak: vizsgálatok igazolják, hogy a kétféle PUFA egyensúlyának felborulása elősegíti a tumorképződést (4).

"Bizonyítékok vannak rá, hogy az étrenddel bevitt nagy mennyiségű omega-6 zsírsav növeli a rák kialakulásának kockázatát" (5)

Az egyensúly ilyen mérvű eltolódása az omega-6 zsírsavak javára azt jelenti, hogy szervezetünk omega-3 zsírsav szintje vészesen lecsökken: ahogy az omega-6 mennyisége nő a szervezetben, úgy csökken az omega-3-é. Ez a diszfunkcionális libikóka-hatás pedig "számos állatkísérlet és humán vizsgálat tanúsága szerint" növeli a mellrák, a prosztatarák és a vastagbélrák kockázatát, vagyis a kétféle PUFA-szint aránya jó előrejelzője lehet ezen daganatfélék kialakulásának (6).

Ennek megfelelően az is bizonyított, hogy az omega-3 zsírsavak védenek azon rákfajták ellen, amelyek a túlzott omega-6 fogyasztással függnek össze.

"Az omega-6 zsírsavak túltengése növeli az áttételes mellrák kialakulásának kockázatát, míg az omega-3 zsírsavak pont az ellenkező hatást fejtik ki. Vagyis az omega-3/omega-6 szint aránya ebből a szempontból meghatározó lehet." (7)

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Mellrák

A legtöbb olyan vizsgálatot, amelyek a többszörösen telítetlen zsírsavaknak a rák, különösen a mellrák lefolyására gyakorolt hatását kutatja, állatokon végezték. Az ember emlőmirigyei azonban nagyon hasonlóan működnek a rágcsálókéhoz, ezért sok mellrákkal kapcsolatos kutatást rágcsálókon végeznek.

Ha a kísérleti állatok táplálékát halolajjal egészítették ki - ami rendkívül gazdag omega-3 PUFA forrás -, akkor kevesebb lett köztük a mellrákos, mivel az omega-3 lassította a tumor növekedését és csökkentette az áttétek kialakulásának kockázatát. (8)

A mellrák nőknél összességében a leggyakrabban előforduló rákfajta a világon, de földrajzi eloszlása nem egyenletes és nem is állandó.

Az ázsiai nők körében, akik sok halat fogyasztanak, alacsonyabb a mellrák előfordulásának aránya a nyugati országokban élő nőkhöz képest (9). Ami arra utal, hogy talán mégsem a gének, hanem a táplálkozás a meghatározó a betegség a kialakulása szempontjából.

Prosztata rák

Férfiak körében a leggyakrabban előforduló rákfajta mind az Egyesült Államokban, mind az Egyesült Királyságban a prosztatarák. Akárcsak a mellrák esetében, itt is úgy tűnik, hogy a szervezet omega-3 és omega-6 zsírsav szintjének aránya valamilyen módon szerepet játszik a betegség kialakulásában, bár eddig viszonylag kevés olyan vizsgálatot végeztek, amelyekből egyértelmű következtetést lehetne levonni.

Ennek ellenére omega-3 zsírsavak bevitelével csökkenteni tudták a prosztatarák agresszív változatának kialakulási esélyét olyan férfiaknál, akiknek genetikai hajlamuk volt a betegségre (10). Vizsgálatok alapján az is feltételezhető, hogy a több hal fogyasztása védő hatást jelent a betegséggel szemben

Vastag- és végbélrák

A vastag- és végbélrák az egyik leggyakoribb rákfajta a nyugati világban, különösen férfiaknál. És ahogy az ázsiai nőknél is megnő a mellrák kockázata, ha nyugatra költöznek, úgy a vastag- és végbélrák előfordulása is szignifikánsan gyakoribb azoknál a japánoknál, akik az Egyesült Állomokba vándorolnak ki, és az ottani étrendre térnek át. De ehhez nem is kell kivándorolniuk: ezen rákfajták elfordulása az utóbbi időben "drámai módon megnőtt" Japánon belül is, mióta a japánok is áttértek a nyugati étrendre (11).

Mi a kapcsolat?

A kapcsolat nem jelent feltétlenül ok-okozati viszonyt: ezek a vizsgálatok mindössze arra utalnak, hogy egy konkrét étrendi elem - az omega-6 növényi olajok fogyasztása - erős összefüggést mutat egy konkrét betegséggel, és ez a rák.

Minket legjobban az érdekel, hogy ezeknek a növényi olajoknak a túlzott bevitele direkt módon okoz-e rákot.

Lehetséges. De mikor a közvetlen okokat próbálták megtalálni, akkor a gyulladás tűnt a közös nevezőnek.

Ma már nagyjából mindenki egyetért abban, hogy szinte minden krónikus betegség hátterében - legyen szó a szív- és érrendszeri betegségekről, a diabéteszről, a neurodegeneratív betegségekről, a gyulladásos bélszindrómáról, a makula degenerációról, az ízületi gyulladásokról, az asztmáról, az autoimmun betegségekről vagy a rákról (13) - valamilyen gyulladás áll (12)

"A gyulladást ma már a tumorképződés egyik fontos összetevőjének, és újabban "a rák tipikus velejárójának" tekintik (14).

A gyulladás önmagában nem az ördögtől való, hanem a gyógyulási folyamat része, amelynek segítségével a szervezet megküzd egy-egy fertőzéssel vagy sérüléssel, vagyis integráns része a problémára adott immunválasznak.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Itt megint csak az egyensúly a fő kérdés. A nagyon erős vagy a kelleténél tovább tartó, krónikus gyulladás, betegséghez vezet. És itt válhat az omega-6 gyanúsítottá.

A szervezet mind az omega-6, mind az omega-3 PUFA-t eikozanoidokká, egy hormonszerű anyaggá alakítja. Általánosságban elmondható, hogy az omega-6 eikozanoidok segítik, míg az omega-3 eikozanoidok gátolják a gyulladást.

"A magas omega-6 bevitel minden gyulladásos betegség, vagyis valójában minden betegség szempontjából káros." (15)

Az omega-6 PUFA által termelt gyulladás-fokozó eikozanoidok mind embereknél, mind rágcsálóknál hozzájárulnak az emlődaganatok kialakulásához, de a test más részeiben, például a vastagbélben és a tüdőben is rákos elváltozást okozhatnak (16).

Az omega-3 PUFA-nak ezzel szemben kifejezetten gyulladásgátló tulajdonsága van, és úgy működik, hogy direkt módon semlegesíti az omega-6 eikozanoidok gyulladáskeltő hatását (17).

Nem csoda, hogy az omega-3-nak ma már komoly szerepet szánnak a rákmegelőzésben, illetve a rákgyógyításban, hiszen gátolja minden olyan tumor növekedését, amelynek köze van valamilyen gyulladáshoz (18).

"Állatkísérletekben bebizonyosodott, hogy a növényi olajokban található omega-6 többszörösen telítetlen zsírsavak serkentik a különböző daganatok kialakulását, míg a halolajban található omega-3 PUFA véd a rák ellen". (19)

Mi ma nagy mennyiségben és naponta fogyasztjuk a növényi olajokat. A múlt század hatvanas évei óta ezekkel főzünk a hagyományos disznó- és marhazsír, illetve vaj helyett, és a készen vásárolt ételeink is mind ilyen olajokkal készülnek.

Az USA Mezőgazdasági Minisztériumának 2017-es beszámolójából az derül ki, hogy 1970 és 2014 között a telített zsírsavak fogyasztása 27%-kal csökkent (20), ezzel egyidejűleg a saláta- és főzőolajok fogyasztásában hihetetlenül nagy, 248%-os emelkedés következett be.

Alternatív zsiradékok

Mi emberek egyedülállóak vagyunk az állatvilágban abból a szempontból, hogy mi megfőzzük az ételeinket, és a barlangokban talált leletek tanúsága szerint ezt tesszük már vagy egymillió éve (21). Ráadásul zsiradékokban szeretjük megfőzni őket. "A zsír ízt ad az ételnek", amint azt Julia Child séf és TV-s személyiség egyszer megjegyezte. Mert laktató és ingerli az agy jutalomközpontját.

Amíg meg nem jelent a világon az élelmiszeripar, amely később összeállt a táplálkozási tanácsadó iparral, addig egyetlen zsírfajta állt rendelkezésünkre, azt használtuk barlanglakó korunk óta, és ezek az állati zsírok voltak, vagyis főleg telített vagy egyszeresen telítetlen zsírok.

Az étkezési zsírok vagy többszörösen telítetlen, vagy egyszeresen telítetlen vagy telített zsírok. Ezek közül a többszörösen telítetlen zsírok miatt kell aggódnunk.

Itt most nincs lehetőségünk elmagyarázni, hogy a PUFA olajak finomításának folyamata a szőkítéstől a nyálkátlanításon át a szagtalanításig milyen egészségre káros hatásokat idéz elő az olajban, erről a kémiai pusztításról a "Miért ugyanolyan ártalmasak a növényi olajok, mint a cukor" (22) című cikkemben olvashat. Ha fél a telített zsíroktól, akkor ebből a cikkből azt is megtudhatja, miért nem kell félnie.

És akkor mi a teendő?

Dióhéjban összefoglalva, ha zsiradékban akarja elkészíteni az ételét - és miért ne akarná - akkor óvakodjon a többszörösen telítetlen zsíroktól.

Ha nem akar állati zsírral főzni, akkor használjon szűz kókuszolajat, amely szinte teljes egészében telített zsírsavakból áll, és számos pozitív egészségügyi hatása van. A másik lehetőség az extra szűz olívaolaj.

Korábban azt írtam, hogy régen mindenki állati zsiradékkal főzött. Ez nem teljesen igaz: néhány országban évezredeken keresztül zúzott olívából nyert olajjal készítették az ételeket. Mivel az olívaolaj nagyrészt egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, szintén nem ártalmas az egészségre.

Mindenki más számára a vaj, a disznózsír vagy a faggyú (marhazsír) lehet a megfelelő választás.

Ha olyan ételt fogyaszt, amit nem maga készített, akkor nehezebb a helyzet. Ugyanis alig fog találni olyan készételt vagy feldolgozott ételt, amely nem tartalmaz szója-, kukorica-, napraforgó-, szezám- vagy szeklice olajat.

A húsevőknek azt javasoljuk, hogy válasszanak legeltetett állatoktól származó húsokat, mert nagyüzemileg tenyésztett állatokat kukoricával és szójával etetik, ami megnöveli a húsuk omega-6 tartalmát. A szabadon tartott, legeltetett állatok húsa nagyobb arányban tartalmaz omega-3-at.

Ugyanez a helyzet a tojással is: a tojás omega-3, illetve az omega-6 tartalmának az aránya attól függ, hogy a tojást tojó tyúk milyen táplálékon él.

És egyen halat, minél több halat. Az olajos halak, mint a makréla, a lazac, a szardínia, a hering, a szardellafélék és a friss tonhal tele vannak omega-3 zsírsavakkal. Ahogy a kagyló is.

De ne aggódjon, ha időnként vétkezik. Végtére is az omega-6 zsírsavak is létfontosságú természetes tápanyagok, úgyhogy veszélyes lenne őket teljesen kiiktatni az étrendünkből, és kritikátlanul karcinogéneknek bélyegezni őket. Erről ismételten csak annyit mondhatunk, hogy ami számít, az az egyensúly.

A középkorban a cukor volt a szupertáplálék, ami akkoriban drága luxuscikknek számított és csak néhány kiváltságos engedhette meg magának a fogyasztását. Gary Taubes "Ártalmas-e a cukor" című könyvében leírja, hogy ezt az egzotikus, addig ismeretlen terméket gyógyírnak tekintettek egy sor nyavalyára, és az orvos írta fel a betegnek.. A cukrot a keresztesek hozták haza távoli vidékekről, az Újvilág pedig Christopher Columbus révén ismerkedett meg vele a tizenötödik században.

A tizenhatodik századra a Karib-térség vált a cukornád termesztés központjává, ahol rabszolgamunkával próbáltak minél több cukrot minél kevesebb ráfordítással előállítani, amit aztán az egyre bővülő piacokon értékesítettek. Az árak ezután esni kezdtek és a cukor egyre szélesebb rétegek számára vált megfizethetővé.

Elég sok időnek kellett eltelnie, míg az emberiség rájött, mekkora bakot lőtt a cukorral, és végre azzá nyilvánították a cukrot, ami: az egészségünk fő ellenségének. Ne hagyjuk, hogy a történelem megismételje magát a növényi olajokkal.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

Hivatkozások:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2444340917001170

https://www.ocl-journal.org/index.php?option=com_article&url=/articles/ocl/full_html/2010/05/ocl2010175p267/ocl2010175p267.html

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0955286313000545

https://www.texasgrassfedbeef.com/sites/default/files/pdf/the_importance_of_the_ratio_of_omega-6_to_omega-3_essential_fatty_acids_0.pdf

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2444340917001170

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2444340917001170

http://www.bourre.fr/pdf/publications_scientifiques/261.pdf

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2444340917001170

https://link.springer.com/article/10.1186/bcr2646

https://www.ocl-journal.org/index.php?option=com_article&url=/articles/ocl/full_html/2010/05/ocl2010175p267/ocl2010175p267.html

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2444340917001170

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2444340917001170

https://scialert.net/fulltext/?doi=ijbc.2016.1.6

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4051344/

https://scialert.net/fulltextmobile/?doi=ijbc.2016.1.6

https://link.springer.com/article/10.1186/bcr2646

https://link.springer.com/article/10.1186/bcr2646

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4051344/

https://www.texasgrassfedbeef.com/sites/default/files/pdf/the_importance_of_the_ratio_of_omega-6_to_omega-3_essential_fatty_acids_0.pdfhttps://link.springer.com/article/10.1186/bcr2646

https://www.ers.usda.gov/webdocs/publications/82220/eib-166.pdf?v=42762

https://scholar.google.co.uk/scholar?hl=en&as_sdt=0%2C5&q=Meat-Eating+among+the+Earliest+Humans&btnG=

https://medium.com/@mariacross/why-vegetable-cooking-oils-are-as-bad-as-sugar-243ab0b6ccca