Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

William Parker, Ph.D.:
A paracetamol károsítja gyermeke agyát?

Fordította: Szendi Gábor

Forrás: William Parker, Ph.D.: Is Tylenol Damaging Your Child's Brain?

Egyre-másra látnak napvilágot azok az elemzések, amelyek szerint a paracetamollal nemcsak az a baj, hogy könnyen túl lehet adagolni, és akkor halálos májleállást okozhat, hanem magzati és gyermekkorban agykárosodást okozhat.

 

A Google adatkezelési elvei

 

A weben számos nem lektorált közlemény jelent már meg, amely szó szerint azt bizonygatja, nincs okunk aggodalmaskodni a terhesség alatt szedett paracetamol miatt. Két típusa van ezeknek a cikkeknek. Az elsőbe olyan elismert érdekképviseleti szervezetek tartoznak, melyek kijelentik, hogy az Paracetamol terhesség alatti és gyermekkorban való szedése biztonságosnak bizonyult. Különösen az angol National Health Service (Nemzeti Egészségügyi Szolgálat) és a Center for Accountibility in Science (Felelősség a tudományban központ) bírálta erősen azt a spanyol vizsgálatot, amely 2016-ban kapcsolatot mutatott ki a paracetamol terhesség alatti szedése és a figyelemzavaros hiperaktivitás, illetve az autizmus között. (A vizsgálat 871 csecsemő követésével megállapította, hogy a terhesség alatti paracetamol szedése később, 7 és 11 éves korban gyengébb gondolkodási képességet és gyakoribb hiperaktivitást és figyelemzavart eredményezett. Thompson JM, Waldie KE, Wall CR, Murphy R, Mitchell EA; ABC study group. Associations between acetaminophen use during pregnancy and ADHD symptoms measured at ages 7 and 11 years. PLoS One. 2014 Sep 24;9(9):e108210

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A másik típusú cikket általában tudományos szakíró írja, aki egy webszájtot fenntartó szervezet munkatársa. Általában egy-három szakértőt idéznek, akik azt állítják, hogy a terhesség alatt szedett paracetamol teljesen biztonságos és a terhes nőnek és a családoknak nem kell aggódni. E cikkek közül sok megbízható(nak tűnő) forrásokat idéz. Jellemzően egy szakértőt megkérnek arra, hogy kommentáljon egy bizonyos publikációt, amely kapcsolatot mutat a terhesség alatt szedett paracetamol és valamely neuropszichiátriai probléma, pl. autizmus, alacsony intelligencia, hiperaktivitás és/vagy szociális viselkedéses problémák között. Több fontos megfontolandó van ezen cikkek értékelésekor:

1., számos egyetemi professzor vizsgálta a paracetamol hatását a fejlődő agyra, és ők nagyon is tisztában vannak a lehetséges veszélyekkel. (Egy részletes listája ezeknek a személyeknek az eredeti cikk végén található.)

2., ahhoz hogy, valaki szakértője legyen a paracetamol fejlődés alatt mutatott káros idegi hatásának, feltételezi, hogy az illető jelentős időt szentelt a kérdés tanulmányozásának. A kérdés bármelyik valódi szakértője tisztában van azokkal az alapvető tényekkel, amelyek a paracetamol idegméreg hatásával kapcsolatosak.

Mik is ezek?

A, az állatkísérletek tanúsága szerint (mind egérnél, mind patkánynál) a paracetamolt bizonyos érzékeny fejlődési periódusban adva, hosszútávon az agyfunkciókban változás áll be, amelyek szociális funkciózavarokban nyilvánulnak meg.

B, Margaret McCarty, a Maryland Egyetem Farmakológiai tanszékének vezetője kidolgozta annak a lehetséges mechanizmusát, amelynek révén a paracetamol agykárosodást okoz. Kutatócsoportja azt találta, hogy a férfiagy sokkal komolyabban érzékeny a paracetamolra, mint a női agy: ez felelős lehet az autizmusban mutatott nemi különbségre.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


C, 2017 januárjáig összesen nyolc vizsgálatot publikáltak, amelyek a paracetamol terhesség és gyermekkor alatti szedésének hosszú távú következményeit vizsgálta. Ezek közül az egyiket 2014-ben, a másikat 2016-ban a Jama Pediatrics-ban publikálták. Ez a lap az egyik legjelentősebb gyermek orvoslási szaklap. ( A 2014-es cikk a terhesség alatt szedett paracetamol esetében fokozott kockázatot mutatott ki a hiperkinetikus /túlmozgásos/ szindrómára és a hiperaktivitás/figyelemzavar kialakulására).(A 2016-os cikk megnövekedett kockázatot talált viselkedészavarra, hiperaktivitásra, érzelmi zavarokra.) Mindegyik vizsgálat abba az irányba mutatott, hogy a paracetamol használata hosszú távú neurológiai funkciózavarokkal áll kapcsolatban. Mindegyik vizsgálat törekedett arra, hogy feltárja a paracetamol használatának okát. Mindegyik vizsgálatban a paracetamol használat volt felelős a kognitív problémákért, nem pedig a paracetamol szedésének oka (pl. lázas állapot, ami szintén kihathat a gyermek fejlődésére). Egy szokásos metaanalízis nem kivitelezhető, mivel a vizsgálatok felépítése és az eredmények mérése nagyon különböző volt, de mind a nyolc vizsgálat ugyanabba az irányba mutat: a paracetamol neurotoxikus hatással rendelkezik a fejlődő agyban. Ezek a vizsgálatok nem kimazsolázás eredményei, nem azok lettek kiválogatva, amelyek a neurotoxikus hatást bizonyítják. Mindegyik vizsgálat neurotoxikus hatásúnak találta a paracetamolt a fejlődő agyra nézve.

D, A paracetamol alapvetően megváltoztatja az agy kémiai folyamatait, és átmenetileg károsítja a szociális jelenségek tudatosítását felnőttekben is.

E, A paracetamol gyermekeken való alkalmazhatóságának a biztonságosságát az agyfunkciók tekintetében soha nem tesztelték, és egyetlen hosszú távú vizsgálatot sem végeztek. Az USA-ban a paracetamol gyártói tisztában vannak azzal, hogy a gyógyszerről soha nem bizonyosodott be, hogy biztonságos volna az agyfejlődés re nézve, amikor terhesség alatt vagy gyermekkorban szedik. Minden biztonsági teszt, amit végeztek, abból a feltevésből indult ki, hogy bármilyen nemkívánatos mellékhatás akut természetű, pl. vérzés alakul ki, vagy akut szervi károsodás lép fel. (Mivel ilyen mellékhatás nincs /leszámítva, hogy könnyen májleállást okozhat/, a paracetamolt biztonságosnak gondolják). Ez a feltevés azokon a megfigyeléseken alapult, amit a paracetamol felnőtteknél vagy az Aspirin gyermekeknél történő használata során tapasztaltak. A feltevés nem azon alapult, hogy mit lehet tapasztalni a gyermekeknél a paracetamol hosszú távú használata során.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


3., Attól, hogy valaki tízezer szám írja fel a paracetamolt, még nem válik szakértővé a paracetamol idegméreg hatásának kérdésében. Ahogy senki nem válik a chips gyulladáskeltő hatásának szakértőjévé attól, hogy megevett a chipsből akár tízezer zacskónyit is. Attól, hogy egy orvos felírhat paracetamolt, még nem válik a kérdés szakértőjévé, és attól hogy valaki magas posztot tölt be az orvostársadalomban, attól még nem a paracetamol hatásának szakértője. Ha valaki nem ismeri azokat az alapvető tényeket, amelyeket fentebb összefoglaltunk, akkor nem szakértője a paracetamol idegméreg hatásának. Rendszerint a szakértők egy vagy több lektorált lapban publikálnak adott témában. Ők azok az emberek, akiket meg kéne kérdezni a paracetamollal kapcsolatos problémákról.

4., Erős a késztetés arra, hogy vádló ujjal mutassunk arra az orvosra, aki szerint a paracetamol biztonságos, miközben fogalma nincs arról, amit a releváns szakirodalom erről állít. Ez azonban hiba volna. Utánajártam egy-két olyan embernek, akit nyilvánosan idéztek és az egyik egyáltalán nem is emlékezett arra, hogy kommentálta volna ezt a témát. A legvalószínűbb magyarázat erre az, hogy a riporter megkérdezte őket a paracetamol biztonságosságáról, és ők meg saját tapasztalataik alapján válaszoltak, nem pedig a szakirodalom ismeretében. Végülis, ha ők nem gondolták volna biztonságosnak, nem írták volna föl tucatszám naponta. Ha tehát egy riporter egy orvost arról kérdez vajon valami biztonságos-e, és az orvosok tudása azon alapul, amit ők tanultak, és amilyen praxist gyakorolnak, akkor nehéz lehet őket hibáztatni válaszaikért. A riporter nem kérte őket, hogy töltsenek napokat, sőt heteket a szakirodalom áttekintésével, hanem feltételezték, hogy minden orvos, aki valamit naponta többször felír, az ismeri a szakirodalmat. Ez egy téves feltevés. Az orvosoknak nincs ideje mindazt az aktuális szakirodalmat tanulmányozni, ami az általuk alkalmazott gyógyszerekre vonatkozik. Így dióhéjban azt lehet mondani, hogy a hamis információ drámai terjedése annak ellenére történik, hogy ez a dolog résztvevőinek a legjobb szándékával ellentétes.

5., Azonban, ha az olyan szervezeteknek, mint a National Health Service nincs ideje a témát alaposan áttekinteni, akkor inkább csöndben kéne maradnia ebben a kérdésben. Csoportunknak két évbe tellett, hogy összefoglaljuk azokat a tényeket, amelyek mind közvetlenül, mind közvetett módon a paracetamol fejlődés során mutatott neurotoxikus hatásával kapcsolatos. Az NHS-nek mindössze egy napjába tellett, hogy publikálja a 2016-os spanyol tanulmány legújabb kritikáját. Egyetlen tanulmányt vitatni anélkül, hogy áttekintenék a szakirodalmat abból a szempontból, vajon a közlemény miként illeszkedik bele egy nagyobb képbe, félrevezetése annak a közvéleménynek, amelyet szolgálnak.

6., Olvasva megannyi szakértő publikált véleményét, amelyben felmentik a paracetamolt, ezek a következő logikai kategóriákba tartoznak.

A, mindenki ezt mondja, tehát akkor ez igaz kell legyen.

B, egy vizsgálat még nem bizonyít semmit, így nem kell változtatni semmit a napi praxison

Persze egyik ilyen érvelés sem hangzik logikusan. Ez a két fajta kritika gyakran kombinálódik, és ténylegesen ez jelent meg azokban a kritikus kommentárokban is, amelyek az első cikk ellen irányultak, amely a paracetamol lehetséges neurotoxikusságát tárgyalta. A cikkel szembeni kifogások gyengék voltak és ugyanez jellemezte a szakfolyóiratokban megjelent kritikákat is.

(A cikk a továbbiakban felsorolja azokat a kutatókat és kutató csoportokat, akik és amelyek bizonyították, hogy a terhesség alatt vagy kisgyermekkorban szedett paracetamol agykárosodást, autizmust, hiperaktivitást és figyelemzavart eredményezhet.)

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre