Kathy Honem:
A PQQ revitalizálja az agyi energiát

Fordította:Czáérán Judit

Forrás:Kathy Honem: PQQ Revitalizes Brain Energy.

Kutatások szerint a PQQ segíti az új mitokondriumok termelődését az öregedő sejtekben. Ez azért fontos, mert, ahogy a kor előrehaladtával a mitokondriumok gyengülnek és elhalnak, a sejtenergia csökken. Az eredmény a test és az immunrendszer gyorsuló öregedése.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Kutatások szerint a PQQ segíti az új mitokondriumok termelődését az öregedő sejtekben.

Ez azért fontos, mert, ahogy a kor előrehaladtával a mitokondriumok gyengülnek és elhalnak, a sejtenergia csökken. Az eredmény a test és az immunrendszer gyorsuló öregedése. (1-3)

A PQQ elősegíti az új mitokondriumok termelődését, (4-7) és segít a már meglévő mitokondriumok energetizálásában.

Az új kutatások fényében valószínűnek tűnik, hogy a PQQ kulcsszerepet játszik az öregedés ellen vívott harcban, helyreállítja a fiatalos funkciókat, valamint az állatkísérletek tanúsága szerint meghosszabbítja az életet. (8,9)

Az idősödő egyének szempontjából az öregedést lassító tulajdonságai mellett a PQQ azon tulajdonsága a legfontosabb, hogy képes megvédeni az agyat a traumatikus sérülésektől, illetve a sztrók által előidézett károsodásoktól.

A PQQ egy vitaminokhoz hasonló vegyület, amelyre feltétlenül szükség van a sejten belüli energia működéséhez.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A mitokondriumok és az öregedés

A mitokondriumok apró erőművekként viselkednek. A megemésztett tápanyagot energetizáló vegyületekké alakítják, melyekre a sejteknek szükségük van a megfelelő működéshez.

A legtöbb sejtfunkció folyamatos mitokondriumokból származó energiaellátásra szorul az olyan alapvető tevékenységekhez, mint a növekedés, a regenerálódás és a reprodukció.

Életünk során a mitokondriumaink osztódnak, amivel reprodukálják önmagukat - ezt a figyelemreméltó folyamatot mitokondriális biogenezisnek hívjuk. A kor előrehaladtával azonban ez a folyamat lelassul.

A mitokondriális biogenezis azért fontos, mert megvédi a sejtet az idő előtti öregedéstől. (2,3) A kor előrehaladtával, a mitokondriális funkciók romlanak, ami egészségügyi problémákhoz, például neurodegeneratív betegségekhez vezet. (1-3)

De a mitokondriumok képesek idősebb korban is növekedni, regenerálódni és reprodukálódni, ehhez azonban egy kis segítségre van szükségük - és itt jön a képbe a PQQ.

A PQQ elősegíti a mitokondriális biogenezist

A PQQ hozzájárul számos energiatermelő folyamathoz a mitokondriumokon belül. (10) A PQQ nélkül tenyésztett állatok például több abnormitást mutatnak a növekedésben és a fejlődésben. (11)

Egy új kutatás megerősítette, hogy a PQQ erőteljesen hozzájárul a mitokondriális biogenezishez. (4-7)

Egy vizsgálat azt nézte meg, hogy egy adag PQQ milyen hatással van az emberi szervezetre. (12) Minden résztvevő a súlyához képest kilogrammonként 0,3 mg PQQ-t kapott, ami átlagosan 20 mg PQQ-t jelent személyenként.

48 órán belül a vizelet anyagcseretermékeiből egyértelmű javulás volt mérhető a mitokondriális funkcióban.

A 20 mg-os PQQ dózisnak más pozitív hatásai is voltak: csökkentette a gyulladási markereket, beleértve a C-reaktív fehérjéket és az interleukin-6-ot, ami bizonyítja, hogy a PQQ-nak gyulladáscsökkentő hatása van, amivel a betegségek sokaságát segíthet kivédeni.

Az egészséges agyi öregedés

Az agy az egyik legaktívabb szervünk anyagcsere szempontjából. Mivel a PQQ képes mitokondriális növekedést előidézni, kutatók úgy gondolták, hogy jótékony hatása lehet a kognícióra, illetve az agy egészségére.

A mitokondriális biogenezis kulcsfontosságúnak bizonyult a neurodegeneratív betegségek és a kognitív leépülés ellen vívott küzdelemben. (13,14)

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Az egyik vizsgálatban 41 egészséges idős személy random módon kapott napi 20 mg PQQ-t illetve placebót 12 héten keresztül. A placebóval összehasonlítva a PQQ szedésével szignifikáns javulás volt elérhető a figyelemben és a munkamemóriában, továbbá javult a homloklebenyek vérellátása is. (14)

Idős emberek önmaguk, illetve a környezetük által azonosított feledékenysége esetén ugyanez a PQQ adag már nyolc hét után a memória teszteredmények javulásához vezetett. (15)

Kutatók arra is találtak bizonyítékot, hogy a PQQ lassíthatja a súlyos neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór progresszióját, vagy akár teljes egészében megelőzheti a kialakulásukat. (16-22) Ez azért van, mert a mitokondriális működés javítása mellett a PQQ-ról azt is kimutatták, hogy megelőzi azoknak a káros fehérjéknek (például a beta-amyloidnak, vagy az alfa-synucleinnak) a felhalmozását, melyek összefüggésbe hozhatók ezekkel a betegségekkel. (16-18) (Utóbbi a Parkinson betegségben is kórokozónak tűnik. Sz.G. megj.)

A PQQ megvéd továbbá a káros fehérjék mérgező hatásaitól, melyek gyengítik az agyi működést. Például, az amyloidnak kitett sejtek esetében nő az oxidációs stressz és a sejthalál. Az egyik vizsgálatban a PQQ-val való kezelés drámaian visszafordította ezeket a hatásokat, segítve az agysejteket abban, hogy életképesek és egészségesek maradjanak. (22) Ez azt jelenti, hogy a PQQ akár a demencia különböző fajtáinak a kialakulását is akadályozhatja.

A PQQ és a traumatikus sérülésekből való felépülés

A PQQ azon képessége, hogy egészségesen tartja a sejteket és védi őket a károsodásokkal szemben, elvezetett oda, hogy a PQQ-t elkezdték neuroprotektív összetevőként vizsgálni traumatikus sérülések esetén.

Rágcsálókon végzett kísérletek során a traumatikus agysérülések esetében a PQQ-val való kezelés sikeresen gátolta a sejthalált. (23,24) Ezt a kaszpázok, a sejthalálhoz köthető fehérjék aktivizálásának megelőzésével érte el. Ez a védő hatás az agyműködés és a kognitív teljesítmény javulásához vezetett - melyek egyébként szignifikánsan romlanak fejsérülések után.

Ezek a neuroprotektív hatások a perifériás idegrendszerre is kiterjednek, ami összekapcsolja az agyat a gerincoszloppal, a végtagokkal és a belső szervekkel. Az elszakadt perifériális idegek regenerálódásában figyelemreméltó szerepet játszhat a PQQ kezelés. (25-28)

Ez a fontos megállapítás vezetett az idegregeneráló tubusok kifejlesztéséhez, amelyek tele vannak PQQ-val. (Az elszakadt idegek végződéseit egy regeneráló anyagokat tartalmazó csövecskével kötik össze.) A cél az, hogy a sebészek használni tudják ezt az idegműködés helyreállításának folyamatában, segítve ezzel az idegsérülések utáni minél tökéletesebb felépülést. (25, 27, 28)

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Fejsérülések gyakran fordulnak elő idős embereknél, akik jobban ki vannak téve az esések kockázatának. A PQQ megvédhet a nagymértékű károsodástól fejsérülések esetén.

Amit fontos tudni

A PQQ jótékony hatásai

A Pyrroloquinoline quinone (PQQ) egy vitaminszerű vegyület, amelyet sok tudós szerint a létfontosságú tápanyagok közé kellene sorolni.

Amellett, hogy a PQQ nélkülözhetetlen összetevője bizonyos enzimeknek, az egyik legfontosabb tényezője a mitokondriális biogenezis előidézésének is.

A sejtek mitokondriális biogenezis általi megfiatalítása egészségesebbé tesz minket, és védi a sejtjeinket az öregedéssel járó működési problémáktól és betegségektől.

Az olyan nagy magas az energiaszükségletű szövetekben, mint az agy, a PQQ képes javítani a sejtek működését és segít megelőzni a neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór vagy a Parkinson-kór progresszióját.

PQQ nem termelődik a szervezetben, ezért szájon át szedve lehet növelni annak szintjét. A legtöbb vonatkozó humánvizsgálatban napi 20 mg PQQ-t használtak.

A PQQ és a sztrók

A sztrók továbbra is a bénulás, az emlékezetvesztés, az idősek otthonába kerülés és az idő előtti halál egyik elsődleges okozója.

Az olyan sürgősségi orvosi technológiák, mint például a vérrögoldó gyógyszeres kezelés (szövet plazminogén aktivátor) számos sztrókos beteget mentenek meg a tartós bénulástól.

A fejlettebb eljárások, mint például az éren belüli trombektómia (a vérrög mechanikus eltávolítása az elzáródott agyi artériákból) ugyancsak lehetővé teszik a sztrók betegeknek, hogy elkerüljék a bénulást. A trombektómia az iszkémiás sztrók tünetek megjelenésétől számítva 24 órán belül lehetnek hatásosak.

A PQQ-nak abban is szerepe van, hogy védi az agyat a sztrók hosszú távú pusztításaitól.

Laboratóriumi vizsgálatokban a PQQ csökkentette az iszkémiás károsodást, potenciálisan javítva ezzel a sztrók utáni életminőséget.

Ezt iszkémiás sztrókban szenvedő állatokon mutatták ki. Amikor a PQQ bevitel megelőzte az iszkémia kialakulását, a károsodott agyi terület szignifikánsan csökkent.

Meglepő módon a PQQ-nak hasonló védő hatása volt még akkor is, ha azt az iszkémia kialakulása után adták be a betegeknek. (29)

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Egy másik vizsgálat hasonló neuroprotektív hatást mutatott. Az is bebizonyosodott, hogy a PQQ szignifikánsan javítja a neurális viselkedéses mutatókat sztrók után. (30) Ezek az eredmények nagyon ígéretesek azok számára is, akik humán sztrók megelőzésével és kezelésével foglalkoznak. A fentiekből adódik ugyanis a következtetés, hogy a sztrók betegeknek PQQ-t lehetne adni a sürgősségi osztályon, hogy a bénulást okozó agykárosodás esélye csökkenjen.

A PQQ meghosszabbítja az életet

Azon túl, hogy a PQQ elősegíti a mitokondriális növekedést, más érdekes hatásai is vannak. (6)

A PQQ szedése beindít egy génaktivációs folyamatot, amit a PGC-1, egy jól ismert mitokondriális biogenezis aktivátor szabályoz.

Ezt úgy tűnik, hogy a SIRT1 nevű szirtuin fehérje aktivizálásával éri el. Számos friss tanulmány kimutatta, hogy a szirtuinok segítenek a sejtegészség megőrzésében, megvédenek a betegségek okozta, illetve korral járó funkcióvesztéstől, és ezáltal szerepük van az élet meghosszabbításában. (6, 31-38)

Más szavakkal, a PQQ nemcsak elősegíti a mitokondriális biogenezist, hanem számos más életet meghosszabbító és egészségmegőrző mechanizmust is aktivizál és támogat.

Ezeken a hatásokon túl a PQQ felszámolja a kártékony szabad gyököket. Számos más tápanyag csupán rövid távon képes csökkenteni az oxidációs stresszt.

Például a C-vitamin a jótékony hatású szabadgyök semlegesítésben csupán négy ciklusban, míg egy molekulányi PQQ megdöbbentő módon 20.000 ciklusban (!) tud részt venni. (10, 39)

Ezeknek a képességeinek köszönhetően a PQQ bizonyítottan meghosszabbítja az életet. A C. elegans nevű fonálférget viszonylag rövid élettartama miatt gyakran használják a várható élettartamot vizsgáló kísérletekben. Két különböző kutatócsoport is használta őket, hogy bizonyítsa a PQQ életet meghosszabbító hatását. (8,9)

Mindkét vizsgálatban a PQQ szedése szignifikánsan megnövelte az élettartamot a kezelt állatok esetében. Sőt, a vizsgálatok eredményei szinte teljesen megegyeztek egymással, átlagosan 30%, illetve 31%-os élettartam növelési eredménnyel.

Dr. Bruce N. Ames, a University of California at Berkeley köztiszteletben álló biokémia professzora, aki a Nemzeti Egészségügyi Intézetnél is dolgozott, gyakran ír olyan táplálék-kiegészítőkről, melyek meghosszabbítják az életet és javítják az egészséget.

Dr Ames a PQQ-t az "életmeghosszabbító vitaminok" között előkelő helyre sorolja (8) a mitokondriális biogenezist előidéző tulajdonságai miatt. Úgy gondolja, hogy az optimális PQQ szint, néhány másik összetevővel (például a CoQ10-zel) együtt "szükséges az egészséges öregedéshez".

Űrporból

A PQQ a Föld legegyszerűbb és legrégebbi organizmusaiból nyerhető ki, mint például a talajbaktériumok. Tudósok emiatt arra következtetnek, hogy központi szerepe lehet abban, hogy a bolygónkon kialakult és megmaradt az élet.

Ezt az elképzelést lenyűgöző űrkutatási eredmények is alátámasztják. Kutatók mostanában elemezték az üstökösök csóvájából származó por kémiai összetételét, és bizonyítékot találtak rá, hogy az PQQ-t is tartalmaz. (40,41)

Ebből akár arra is lehet következtetni, hogy a Földre a PQQ az űrből érkezett, hozzájárulva a élet korai kialakulásához.

Összegzés

A tudósok és orvosok csak most kezdik felismerni a pyrroloquinoline quinone (PQQ) fontosságát. Meggyőző bizonyítékok vannak arra, hogy ez a tápanyag fontos az egészséges sajtműködéshez.

Azon képessége által, hogy képes aktivizálni a mitokondriális biogenezist, a PQQ támogatja az egészséges öregedést és segít megvédeni a sejteket a funkcióvesztéssel járó károsodásoktól idősebb korban.

A megnövekedett PQQ bevitel bizonyítottan segíti az egészséges agyműködést, illetve segít megelőzni a korral járó kognitív funkciók romlását, beleértve a sztrók okozta demenciát és az Alzheimer-kórt.

Mivel a szervezetünk nem termel PQQ-t, azt a táplálékunkkal vagy étrend kiegészítőkkel kell magunkhoz vennünk. Az eddigi humán vizsgálatokban általában 20 mg PQQ-t használtak naponta.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

Hivatkozások:

1. Bratic A, Larsson NG. The role of mitochondria in aging. J Clin Invest. 2013 Mar;123(3):951-7.

2. Srivastava S. The Mitochondrial Basis of Aging and Age-Related Disorders. Genes (Basel). 2017 Dec 19;8(12).

3. Valero T. Mitochondrial biogenesis: pharmacological approaches. Curr Pharm Des. 2014;20(35):5507-9.

4. Chowanadisai W, Bauerly KA, Tchaparian E, et al. Pyrroloquinoline quinone stimulates mitochondrial biogenesis through cAMP response element-binding protein phosphorylation and increased PGC-1alpha expression. J Biol Chem. 2010 Jan 1;285(1):142-52.

5. Hwang P, Willoughby DS. Mechanisms Behind Pyrroloquinoline Quinone Supplementation on Skeletal Muscle Mitochondrial Biogenesis: Possible Synergistic Effects with Exercise. J Am Coll Nutr. 2018 May 1:1-11.

6. Saihara K, Kamikubo R, Ikemoto K, et al. Pyrroloquinoline Quinone, a Redox-Active o-Quinone, Stimulates Mitochondrial Biogenesis by Activating the SIRT1/PGC-1alpha Signaling Pathway. Biochemistry. 2017 Dec 19;56(50):6615-25.

7. Stites T, Storms D, Bauerly K, et al. Pyrroloquinoline quinone modulates mitochondrial quantity and function in mice. J Nutr. 2006 Feb;136(2):390-6.

8. Sasakura H, Moribe H, Nakano M, et al. Lifespan extension by peroxidase and dual oxidase-mediated ROS signaling through pyrroloquinoline quinone in C. elegans. J Cell Sci. 2017 Aug 1;130(15):2631-43.

9. Wu JZ, Huang JH, Khanabdali R, et al. Pyrroloquinoline quinone enhances the resistance to oxidative stress and extends lifespan upon DAF-16 and SKN-1 activities in C. elegans. Exp Gerontol. 2016 Jul;80:43-50.

10. Rucker R, Chowanadisai W, Nakano M. Potential physiological importance of pyrroloquinoline quinone. Altern Med Rev. 2009 Sep;14(3):268-77.

11. Akagawa M, Nakano M, Ikemoto K. Recent progress in studies on the health benefits of pyrroloquinoline quinone. Biosci Biotechnol Biochem. 2016;80(1):13-22.

12. Harris CB, Chowanadisai W, Mishchuk DO, et al. Dietary pyrroloquinoline quinone (PQQ) alters indicators of inflammation and mitochondrial-related metabolism in human subjects. J Nutr Biochem. 2013 Dec;24(12):2076-84.

13. Li PA, Hou X, Hao S. Mitochondrial biogenesis in neurodegeneration. J Neurosci Res. 2017 Oct;95(10):2025-9.

14. Itoh Y, Hine K, Miura H, et al. Effect of the Antioxidant Supplement Pyrroloquinoline Quinone Disodium Salt (BioPQQ) on Cognitive Functions. Adv Exp Med Biol. 2016;876:319-25.

15. Koikeda T, Nakano M, Masuda K. Pyrroloquinoline quinone disodium salt improves higher brain function. Med Consult New Remedies. 2011;48:519-27.

16. Kim J, Harada R, Kobayashi M, et al. The inhibitory effect of pyrroloquinoline quinone on the amyloid formation and cytotoxicity of truncated alpha-synuclein. Mol Neurodegener. 2010 May 20;5:20.

17. Kim J, Kobayashi M, Fukuda M, et al. Pyrroloquinoline quinone inhibits the fibrillation of amyloid proteins. Prion. 2010 Jan-Mar;4(1):26-31.

18. Kobayashi M, Kim J, Kobayashi N, et al. Pyrroloquinoline quinone (PQQ) prevents fibril formation of alpha-synuclein. Biochem Biophys Res Commun. 2006 Oct 27;349(3):1139-44.

19. Lu J, Chen S, Shen M, et al. Mitochondrial regulation by pyrroloquinoline quinone prevents rotenone-induced neurotoxicity in Parkinson's disease models. Neurosci Lett. 2018 Nov 20;687:104-10.

20. Martino Adami PV, Quijano C, Magnani N, et al. Synaptosomal bioenergetic defects are associated with cognitive impairment in a transgenic rat model of early Alzheimer's disease. J Cereb Blood Flow Metab. 2017 Jan;37(1):69-84.

21. Sawmiller D, Li S, Mori T, et al. Beneficial effects of a pyrroloquinolinequinone-containing dietary formulation on motor deficiency, cognitive decline and mitochondrial dysfunction in a mouse model of Alzheimer's disease. Heliyon. 2017 Apr;3(4):e00279.

22. Zhang JJ, Zhang RF, Meng XK. Protective effect of pyrroloquinoline quinone against Abeta-induced neurotoxicity in human neuroblastoma SH-SY5Y cells. Neurosci Lett. 2009 Oct 30;464(3):165-9.

23. Zhang L, Liu J, Cheng C, et al. The neuroprotective effect of pyrroloquinoline quinone on traumatic brain injury. J Neurotrauma. 2012 Mar 20;29(5):851-64.

24. Zhang P, Ye Y, Qian Y, et al. The Effect of Pyrroloquinoline Quinone on Apoptosis and Autophagy in Traumatic Brain Injury. CNS Neurol Disord Drug Targets. 2017;16(6):724-36.

25. Azizi A, Azizi S, Heshmatian B, et al. Improvement of functional recovery of transected peripheral nerve by means of chitosan grafts filled with vitamin E, pyrroloquinoline quinone and their combination. Int J Surg. 2014;12(5):76-82.

26. Li HH, Liu SQ, Peng H, et al. Pyrroloquinoline quinone enhances regeneration of transected sciatic nerve in rats. Chin J Traumatol. 2005 Aug;8(4):225-9.

27. Liu S, Li H, Ou Yang J, et al. Enhanced rat sciatic nerve regeneration through silicon tubes filled with pyrroloquinoline quinone. Microsurgery. 2005;25(4):329-37.

28. Luo L, Gan L, Liu Y, et al. Construction of nerve guide conduits from cellulose/soy protein composite membranes combined with Schwann cells and pyrroloquinoline quinone for the repair of peripheral nerve defect. Biochem Biophys Res Commun. 2015 Feb 20;457(4):507-13.

29. Jensen FE, Gardner GJ, Williams AP, et al. The putative essential nutrient pyrroloquinoline quinone is neuroprotective in a rodent model of hypoxic/ischemic brain injury. Neuroscience. 1994 Sep;62(2):399-406.

30. Zhang Y, Feustel PJ, Kimelberg HK. Neuroprotection by pyrroloquinoline quinone (PQQ) in reversible middle cerebral artery occlusion in the adult rat. Brain Res. 2006 Jun 13;1094(1):200-6.

31. Imai S, Guarente L. NAD+ and sirtuins in aging and disease. Trends Cell Biol. 2014 Aug;24(8):464-71.

32. Johnson S, Imai SI. NAD (+) biosynthesis, aging, and disease. F1000Res. 2018;7:132.

33. Zhang C, Wen C, Lin J, et al. Protective effect of pyrroloquinoline quinine on ultraviolet A irradiation-induced human dermal fibroblast senescence in vitro proceeds via the anti-apoptotic sirtuin 1/nuclear factor-derived erythroid 2-related factor 2/heme oxygenase 1 pathway. Mol Med Rep. 2015 Sep;12(3):

4382-8.

34. Zhang J, Meruvu S, Bedi YS, et al. Pyrroloquinoline quinone increases the expression and activity of Sirt1 and -3 genes in HepG2 cells. Nutr Res. 2015 Sep;35(9):844-9.

35. Haigis MC, Sinclair DA. Mammalian sirtuins: biological insights and disease relevance. Annu Rev Pathol. 2010;5:253-95.

36. Rajman L, Chwalek K, Sinclair DA. Therapeutic Potential of NAD-Boosting Molecules: The In Vivo Evidence. Cell Metab. 2018 Mar 6;27(3):529-47.

37. Satoh A, Stein L, Imai S. The role of mammalian sirtuins in the regulation of metabolism, aging, and longevity. Handb Exp Pharmacol. 2011;206:125-62.

38. Watroba M, Dudek I, Skoda M, et al. Sirtuins, epigenetics and longevity. Ageing Res Rev. 2017 Nov;40:11-9.

39. Ames BN. Prolonging healthy aging: Longevity vitamins and proteins. Proc Natl Acad Sci U S A. 2018 Oct 23;115(43):

10836-44.

40. Krueger FR, Werther W, Kissel J, et al. Assignment of quinone derivatives as the main compound class composing 'interstellar' grains based on both polarity ions detected by the 'Cometary and Interstellar Dust Analyser' (CIDA) onboard the spacecraft STARDUST. Rapid Commun Mass Spectrom. 2004;18(1):103-11.

41. Available at: https://www.chicagotribune.com/news/ct-xpm-2004-06-18-040618