Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Szendi Gábor:
A rák alternatív kiegészítő kezelése: a metformin

Régóta olvasgatok híreket arról, hogy a metformin csökkenti a rákkockázatot, ill. kialakult rák esetén lassítja a daganatok növekedését és az áttétek képződését.A kérdés az, igaz-e a hír, s ha igaz, miből ered ez a hatás?

 

A Google adatkezelési elvei

 

Cukorbetegség, vércukorszint és a rák

Teoretikusan abból indulhatunk ki, hogy a rák cukor és inzulinfüggő. Sciacca és mtsi. összefoglalója rámutat arra, hogy -mivel az inzulin növekedési hormon - a magas szintje serkenti a sejtosztódást, különösen a rákos sejtekét, mert azok felszínén sokkal több inzulinreceptor található, mint a normál sejteken. A magas inzulinszint magas vércukorszint esetén alakul ki. A magas vércukorszint remek tápanyagellátást biztosít a ráksejteknek, hiszen ezek csak cukorból tudnak táplálkozni (míg a szervezet minden más sejtje a zsírsavakból kialakuló ketontestekkel is remekül elvan). Végül a magas inzulin és vércukorszint elhízáshoz vezet, ami megemeli a szervezetben a gyulladást, ami a ráknak megint csak a melegágya (Sciacca és mtsi., 2013). Régóta ismert az is, hogy az inzulin és az Inzulinszerű Növekedési Faktor-1 (IGF-1) kéz a kézben járnak, s mivel mindkettő növekedési faktor, a magas inzulinszint a megnövekedett IGF-1 szinten keresztül csak fokozza a rákkockázatot (Giovannucci, 2001).

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Nem véletlen tehát, hogy abban a kórképben, azaz a 2-es típusú cukorbetegségben, amelyben mindezek a feltételek adottak, a máj-, a hasnyálmirigy-, a mell-, a vastagbél-, méh- és veserák jóval gyakoribb (Kasznicki és mtsi., 2014). Persze, a fokozott rákkockázathoz elég az inzulinrezisztencia (és az ezzel járó magas inzulin- és vércukorszint), ami pl. a policisztás ovárium szindrómásokat (PCOSz) jellemzi. PCOSz -ban például úgy általában 20%-kal nagyobb a rákkockázat, de a méhrák kockázata már négyszeres, és gyakoribb a vese-, a vastagbél- és az agyrák is (Gottschau és mtsi., 2015). Röviden: nem kell semmiféle diagnózist kimeríteni ahhoz, hogy valakinek a kívánatosnál, azaz 4.7 mol/l-nél magasabb legyen a vércukra (lásd. erről cikket)és ezzel máris belépett azok sorába, akiknek még a ma normálisnak tekintett vércukorszint intervallumon belül is növekvő rákkockázata van. Egy vizsgálatban 16 éven át követtek 12 792 személyt. Ez idő alatt 2350 rákos megbetegedés és 887 rákhalál történt. Az 5-5.6% közötti normálnak tekintett HbA1c (ez a marker a háromhavi átlagos vércukorszintet mutatja) értékűekhez képest az 5.7% -6.5% közötti értéket mutatók rákhalál kockázata 58%-kal volt magasabb, míg a cukorbetegek (7%-nál magasabb érték) már 2.25-ször valószínűbben haltak meg rákban (Joshu és mtsi., 2012). Ezt számos más vizsgálat is megerősítette. De, hogy ne örüljön az se, akinek 5-5.6% közé esik a HbA1c-je, egy összefoglaló szerint sok ráktípusban (hasnyálmirigy-, gyomor-, mellrák) 4.5%-tól folyamatosan nő a rákkockázat (de Beer és Liebenberg, 2014). Valószínűleg ez több ráktípusra is igaz, csak van olyan vizsgálat, ahol az alultáplált betegeknél (vérszegény, májbeteg) is azt találták, hogy 5% alatti vércukorátlag fokozott rákkockázattal jár (Aggarwal és mtsi., 2012). Náluk azonban nem a lowcarb táplálkozás, hanem a kóros elváltozások miatt alacsony a vércukorszint, ez viszont belezavar az összevont elemzésekbe. Meglepő módon, majd minden elemzés szerint a prosztatarák kockázata a HbA1c értékkel fordítottan arányosan csökken (de Beer és Liebenberg, 2014). Gyanítható itt valami nem tisztázott háttérfolyamat, ami szinte védőfaktornak tünteti fel a magas átlagos vércukorszintet. Na, még erre visszatérek.

Metformin és a rák

Na, most jöjjön a metformin. A metformin elsődleges hatása az inzulinrezisztencia csökkentése, valamint a máj cukortermelésének (a glukoneogenezis nevű folyamatról van szó) a gátlása, így összességében csökken a vércukorszint, növekszik az izmok cukorfelvétele és csökken az inzulinszint valamint az IGF-1 szint is. Ebből viszont kapásból az következik, hogy csökkenti a rákkockázatot. Egy másik hatásmechanizmust is feltártak: a metformin gátolja az mTORC1 aktivitást. Az mTORC1 a fehérjeszintézisben játszik fontos szerepet, a szénhidrát és fehérjefogyasztás aktiválja, és így a túl aktív mTORC a rák növekedésében is fontos szerepet játszik. A nyugati étrend tehát a nagy szénhidrátbőséggel, tipikusan mTORC1 aktiváló (Kasznicki és mtsi., 2014).

Persze, minket halandókat nem a biokémia érdekel, hanem a végső hatás.

Vizsgálatok a metformin hatásával kapcsolatban

Kasznicki és mtsi. összefoglalója szerint a legtöbb megfigyeléses vizsgálatban a metforminnal kezelt cukorbetegek körében 30-50%-kal csökkent a rákkockázat (Kasznicki és mtsi., 2014). Persze ez logikus, hiszen, ha a diabétesz fokozott rákkockázatot jelent, akkor minden,ami csökkenti a cukoranyagcsere zavarát, csökkenti a rák kockázatát is.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


De vajon a nem cukorbeteg (de azért már kicsit emelkedett vércukorszintű) embereknél eredményez-e bármit is a metformin szedése? Hosono és csoportja vizsgálatában nem cukorbetegeknél napi 250 mg metformin (ez nem sok) hatására csökkent a rákot megelőző elváltozások száma a vastagbélben (Hosono és mtsi., 2010). Hat vizsgálat 2461 cukorbetegségben szenvedő vastagvbélrákos beteg adatait elemezve úgy találták, hogy 44%-al csökkent a bármilyen okból, és 34%-kal a rákbetegségből bekövetkezett halálozás kockázata (Mei és mtsi., 2014). Cukorbeteg tüdőrákosoknál különösen a kissejtes tüdőrák esetén hasznos a metformin, ebben az esetben 50%-kal javította a túlélési esélyeit (Tian és mtsi., 2016).

Cukorbeteg nőknél a metformin szedése 24%-kal csökkentette a mellrák kialakulásának a kockázatát (Chlebowski és mtsi., 2012). Egy másik vizsgálatban a metformin csökkentette a mellráksejtek osztódását (Hadad és mtsi., 2011). Más vizsgálatok is ígéretes eredményt mutattak fel mellrákos betegek metforminnal való kiegészítő kezelésével (Niraula és mtsi., 2012). Tizenegy vizsgálat 5465 mellrákos betegének adatait elemezve a metformint is kapó nőknek 65%-kal javult a túlélési ideje (Xu és mtsi., 2015).

Méhrák esetében 767 ezer személy adatát elemezve az derült ki, hogy 13%-kal csökken a kialakulás kockázata, és már kialakult betegség esetén 37%-kal javul a túlélés esélye (Tang és mtsi., 2017).

Margel és csapata cukorbeteg prosztatarákos betegeknél metforminnal dózisfüggő halálozáscsökkenést ért el. Az átlag rákhalálozási kockázat 24%-kal csökkent (Margel és mtsi., 2013). Rothermundt és mtsi. nem cukorbeteg, áttétes prosztatarákban szenvedő, kemoterápiát még nem kapó betegnél napi kétszer adott 1000 mg metforminnal a résztvevők 45%-nál meg tudták állítani a betegség romlását (Rothermundt és mtsi., 2014). ezek az adatok azok, amiért én kételkedem abban, hogy a magas vércukorszint ne fokozná a prosztatarák kockázatát vagy romlását. Hacsak a metformin mTORC1 aktivitást csökkentő hatásáról van szó. De mivel a sok szénhidrát ugyancsak ezt az útvonalat aktiválja, mégiscsak a metformin vércukor/inzulin/IGF-1 csökkentő hatása is szerepet kell játsszon ebben a hatásban.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Összességében, amit tehát érdemes következtetésként levonni:

1, Minél alacsonyabbra tornásszuk le a vércukrunkat, annál kisebb a rákkockázat számos rákfajtában

2, Még normálnak tekintett vércukor érték esetén is jelentős kockázatcsökkenés érhető el metformin szedésével, de ez a hatás különösen jelentős cukorbetegeknél

3, Értelemszerűen, kialakult rák esetén is a metformin gátolja a daganat növekedését ill. az áttét képzését. Mint idéztem, áttétes prosztatarákban is hatásos, csökkenti mellrákban (Jacob és mtsi., 2016) és egyéb nőgyógyászati rákokban az áttét képződést (Gadducci és mtsi., 2016) és a metformint szedőknél kedvezőbb a hasnyálmirigy rák kimenete is (Incio és msti., 2015). Csak ennyiből is nyilvánvaló, hogy minden rákban érdemes a metformint kiegészítő terápiaként bevetni.

4, Viszont tartok tőle, hogy metformint - mivel receptköteles - nem egykönnyen fog szerezni az, aki rászorulna. Mert, hogy nem törzskönyvezett rák esetén.

A metformin ismerten gátolja a B12 vitamin felszívódását, így tartós szedése B12 hiányhoz vezethet. Ennek legbiztosabb kivédése időnként egy B12 injekció adása, vagy -mint Bauman és mtsi. (2000) javasolják - napi 1.2 gramm kalciumkarbonáttal kell elősegíteni a B12 felszívódását.

Metformin alternatívák

Na, jó, de akkor mi a megoldás. Azt már nem is merem mondani, hogy a szénhidrátbevitel csökkentésével is lehet a vércukorszintet csökkenteni, pedig ez rákmegelőzésre remek, rákmegelőző állapotban vagy kialakult rák esetén ugyancsak életmentő lehet.

De szerencsére számos növényi hatóanyag van, ami képes csökkenteni az inzulinrezisztenciát, s ezáltal a vércukor és inzulinszintet. Megnéztem, mit ajánlanak vércukorszint csökkentőként vagy inzulinérzékenység fokozóként az étrendkiegészítőket áruló cégek, és utána néztem, ezek csökkentik-e a rákkockázatot.

1, A fahéj (Cinnamon cassia) ismert vércukorszint csökkentő, 10 vizsgálat összevont elemzése alapján megállapították, hogy már napi 120 mg-tól jelentősen csökkenti az éhgyomri vércukorszintet, de nem befolyásolja a HbA1c-t (Allen és mtsi., 2013). Egy vizsgálatban napi 1, 3 vagy 6 gramm fahéjat adtak cukorbetegeknek, s mindegyik dózis 40 nap alatt 18-29%-kal csökkentette az éhgyomri vércukorszintet, és 23-30%-al a triglicerid szintet (Khan és mtsi., 2003). A fahéj azonban az inzulinérzékenység fokozásán túl számos más mechanizmuson is gátolja a rák terjedését (Kawatra és mtsi., 2015).

2, A keserűdinnye kivonat: Egy összefoglaló szerint 14 féle rákban volt hatékony az állatkísérletekben vagy sejttenyészetekkel végzett vizsgálatok alapján. Gátolja továbbá a májban a cukorképződést és a szénhidrátok felszívódását a bélben (Raina és mtsi., 2016).

3, A Gymnema sylvestre egy trópusi növény. Egy összefoglaló szerint csökkenti az édes íz érzést, azaz az édességek vonzerejét, csökkenti a vércukorszintet, fogyást eredményez, helyreállítja a károsodott bétasejteket a hasnyálmirigyben, 50%-kal csökkentette az inzulinigényt és a HbA1c értékét is (Martínez-Abundis és mtsi., 2016).

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


4, Zöldkávé kivonat. Régóta ismert, hogy a rendszeresen kávézóknak jelentősen lecsökken a 2-es típusú cukorbetegség kockázata (lásd erről egy cikket) A titok egyik nyitja a klorogénsav, amely nem csak a cukor májból való felszabadulását gátolja (Hemmerle és mtsi., 1997), hanem gátolja a szénhidrátok felszívódását a bélben (Johnston és mtsi., 2003), és serkenti az izmok cukorfelvételét, ami szintén csökkenti a vércukor szintet (Ong és mtsi., 2012).

5, Berberine Komolyan csökkenti a vércukorszintet (Yin és mtsi., 2008) és rákellenes hatása is van (Wang és mtsi., 2020). Az inzulinérzékenyítő hatása a metforminnal vetélkedik.

D-vitamin és magnézium Ne feledkezzünk meg arról, hogy a D-vitamin alapvitamin a rák megelőzéásében és kezelésében, ráadásul a D-vitamin és a magnézium (amit egyébként együtt kell szedni) jelentősen csökkjenti a vércukorszintet is (Szendi, 2018).

Összességében tehát nem vagyunk kiszolgáltatva orvosaink receptírási hajlandóságának, na meg az egészségügyi finanszírozást felügyelő, bármi áron takarékosságot kicsikarni vágyó szerveknek. Ezek a növényi hatóanyagok külön-külön is, kombinálva is beszerezhetők.

A rák nem halálos ítélet!

 

A Google adatkezelési elvei
-->

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

Hivatkozások:

 • Aggarwal V, Schneider AL, Selvin E. Low hemoglobin A(1c) in nondiabetic adults: an elevated risk state? Diabetes Care. 2012 Oct;35(10):2055-60.
 • Allen RW, Schwartzman E, Baker WL, Coleman CI, Phung OJ. Cinnamon use in type 2 diabetes: an updated systematic review and meta-analysis. Ann Fam Med. 2013 Sep-Oct;11(5):452-9.
 • Chlebowski RT, McTiernan A, Wactawski-Wende J, Manson JE, Aragaki AK, Rohan T, Ipp E, Kaklamani VG, Vitolins M, Wallace R, Gunter M, Phillips LS, Strickler H, Margolis K, Euhus DM. Diabetes, metformin, and breast cancer in postmenopausal women. J Clin Oncol. 2012 Aug 10;30(23):2844-52.
 • Bauman WA, Shaw S, Jayatilleke E, Spungen AM, Herbert V. Increased intake of calcium reverses vitamin B12 malabsorption induced by metformin. Diabetes Care. 2000 Sep;23(9):1227-31
 • de Beer JC, Liebenberg L. Does cancer risk increase with HbA1c, independent of diabetes? Br J Cancer. 2014 Apr 29;110(9):2361-8.
 • El-Haggar SM, El-Shitany NA, Mostafa MF, El-Bassiouny NA. Metformin may protect nondiabetic breast cancer women from metastasis. Clin Exp Metastasis. 2016 Apr;33(4):339-57.
 • Gadducci A, Biglia N, Tana R, Cosio S, Gallo M. Metformin use and gynecological cancers: A novel treatment option emerging from drug repositioning. Crit Rev Oncol Hematol. 2016 Sep;105:73-83.
 • Giovannucci E. Insulin, insulin-like growth factors and colon cancer: a review of the evidence. J Nutr. 2001 Nov;131(11 Suppl):3109S-20S.
 • Gottschau M, Kjaer SK, Jensen A, Munk C, Mellemkjaer L. Risk of cancer among women with polycystic ovary syndrome: a Danish cohort study. Gynecol Oncol. 2015 Jan;136(1):99-103.
 • Hadad S, Iwamoto T, Jordan L, Purdie C, Bray S, Baker L, Jellema G, Deharo S, Hardie DG, Pusztai L, Moulder-Thompson S, Dewar JA, Thompson AM. Evidence for biological effects of metformin in operable breast cancer: a pre-operative, window-of-opportunity, randomized trial. Breast Cancer Res Treat. 2011 Aug;128(3):783-94.
 • Hemmerle H, Burger HJ, Below P, Schubert G, Rippel R, Schindler PW, Paulus E, Herling AW. Chlorogenic acid and synthetic chlorogenic acid derivatives: novel inhibitors of hepatic glucose-6-phosphate translocase. J Med Chem. 1997 Jan 17;40(2):137-45.
 • Hosono K, Endo H, Takahashi H, Sugiyama M, Sakai E, Uchiyama T, Suzuki K, Iida H, Sakamoto Y, Yoneda K, Koide T, Tokoro C, Abe Y, Inamori M, Nakagama H, Nakajima A. Metformin suppresses colorectal aberrant crypt foci in a short-term clinical trial. Cancer Prev Res (Phila). 2010 Sep;3(9):1077-83.
 • Incio J, Suboj P, Chin SM, Vardam-Kaur T, Liu H, Hato T, Babykutty S, Chen I, Deshpande V, Jain RK, Fukumura D. Metformin Reduces Desmoplasia in Pancreatic Cancer by Reprogramming Stellate Cells and Tumor-Associated Macrophages. PLoS One. 2015 Dec 7;10(12):e0141392.
 • Jacob L, Kostev K, Rathmann W, Kalder M. Impact of metformin on metastases in patients with breast cancer and type 2 diabetes. J Diabetes Complications. 2016 Aug;30(6):1056-9.
 • Johnston KL, Clifford MN, Morgan LM. Coffee acutely modifies gastrointestinal hormone secretion and glucose tolerance in humans: glycemic effects of chlorogenic acid and caffeine. Am J Clin Nutr. 2003 Oct;78(4):728-33
 • Joshu CE, Prizment AE, Dluzniewski PJ, Menke A, Folsom AR, Coresh J, Yeh HC, Brancati FL, Platz EA, Selvin E. Glycated hemoglobin and cancer incidence and mortality in the Atherosclerosis in Communities (ARIC) Study, 1990-2006. Int J Cancer. 2012 Oct 1;131(7):1667-77.
 • Kasznicki J, Sliwinska A, Drzewoski J. Metformin in cancer prevention and therapy. Ann Transl Med. 2014 Jun;2(6):57.
 • Kawatra P, Rajagopalan R. Cinnamon: Mystic powers of a minute ingredient. Pharmacognosy Res. 2015 Jun;7(Suppl 1):S1-6.
 • Khan A, Safdar M, Ali Khan MM, Khattak KN, Anderson RA. Cinnamon improves glucose and lipids of people with type 2 diabetes. Diabetes Care. 2003 Dec;26(12):3215-8.
 • Margel D, Urbach DR, Lipscombe LL, Bell CM, Kulkarni G, Austin PC, Fleshner N. Metformin use and all-cause and prostate cancer-specific mortality among men with diabetes. J Clin Oncol. 2013 Sep 1;31(25):3069-75.
 • Martínez-Abundis E, Méndez-Del Villar M, Pérez-Rubio KG, Zuniga LY, Cortez-Navarrete M, Ramírez-Rodriguez A, González-Ortiz M. Novel nutraceutic therapies for the treatment of metabolic syndrome. World J Diabetes. 2016 Apr 10;7(7):142-52.
 • Mei ZB, Zhang ZJ, Liu CY, Liu Y, Cui A, Liang ZL, Wang GH, Cui L. Survival benefits of metformin for colorectal cancer patients with diabetes: a systematic review and meta-analysis. PLoS One. 2014 Mar 19;9(3):e91818.
 • Niraula S, Dowling RJ, Ennis M, Chang MC, Done SJ, Hood N, Escallon J, Leong WL, McCready DR, Reedijk M, Stambolic V, Goodwin PJ. Metformin in early breast cancer: a prospective window of opportunity neoadjuvant study. Breast Cancer Res Treat. 2012 Oct;135(3):821-30.
 • Ong KW, Hsu A, Tan BK. Chlorogenic acid stimulates glucose transport in skeletal muscle via AMPK activation: a contributor to the beneficial effects of coffee on diabetes. PLoS One. 2012;7(3):e32718.
 • Raina K, Kumar D, Agarwal R. Promise of bitter melon (Momordica charantia) bioactives in cancer prevention and therapy. Semin Cancer Biol. 2016 Oct;40-41:116-129.
 • Rothermundt C, Hayoz S, Templeton AJ, Winterhalder R, Strebel RT, Bärtschi D, Pollak M, Lui L, Endt K, Schiess R, Rüschoff JH, Cathomas R, Gillessen S. Metformin in chemotherapy-naive castration-resistant prostate cancer: a multicenter phase 2 trial (SAKK 08/09). Eur Urol. 2014 Sep;66(3):468-74.
 • Sciacca L, Vigneri R, Tumminia A, Frasca F, Squatrito S, Frittitta L, Vigneri P. Clinical and molecular mechanisms favoring cancer initiation and progression in diabetic patients. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2013 Sep;23(9):808-15.
 • Szendi G: Napfényvitamin. Jaffa, 2018. 2. kiadás
 • Tang YL, Zhu LY, Li Y, Yu J, Wang J, Zeng XX, Hu KX, Liu JY, Xu JX. Metformin Use Is Associated with Reduced Incidence and Improved Survival of Endometrial Cancer: A Meta-Analysis. Biomed Res Int. 2017;2017:5905384.
 • Tian RH, Zhang YG, Wu Z, Liu X, Yang JW, Ji HL. Effects of metformin on survival outcomes of lung cancer patients with type 2 diabetes mellitus: a meta-analysis. Clin Transl Oncol. 2016 Jun;18(6):641-9.
 • Wang Y, Liu Y, Du X, Ma H, Yao J. The Anti-Cancer Mechanisms of Berberine: A Review. Cancer Manag Res. 2020 Jan 30;12:695-702.
 • Xu H, Chen K, Jia X, Tian Y, Dai Y, Li D, Xie J, Tao M, Mao Y. Metformin Use Is Associated With Better Survival of Breast Cancer Patients With Diabetes: A Meta-Analysis. Oncologist. 2015 Nov;20(11):1236-44.
 • Yin J, Xing H, Ye J. Efficacy of berberine in patients with type 2 diabetes mellitus. Metabolism. 2008 May;57(5):712-7. doi: 10.1016/j.metabol.2008.01.013. PMID: 18442638; PMCID: PMC2410097.