Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Dr. Mercola:
A rák anyagcsere elmélete, a rákmegelőzés és a gyógyulás kulcsa

Fordította és kivonatot készítette:Mezei Elmira

Forrás: Dr. Mercola: The Metabolic Theory of Cancer and the Key to Cancer Prevention and Recovery

Az Egyesült Államokban naponta ezerhatszázan halnak meg rákban, a globális népesség körében pedig tízszer annyian. Új bizonyítékok arra mutatnak rá, hogy egyszerű étrendbeli változtatásokkal hatékonyan lehetne kezelni és megelőzni e megbetegedések többségét.

 

A Google adatkezelési elvei

 

(a dőlt betűs részek Travis Christofferson mondatai)

Travis Christofferson a szerzője a "Tripping Over the Truth: The Return of the Metabolic Theory of Cancer Illuminates a New and Hopeful Path to a Cure" (Kb.: Belebotlottam az igazságba: a rák anyagcsere elmélete visszatér és új reményt ad a gyógyuláshoz) című nagyszerű könyvnek. Az elmúlt évben olvasott kb. 150 könyv közül ezt feltétlenül ajánlom mindenkinek, akit bármilyen módon érint ez a téma.

A rák anyagcsere elmélete visszatér

Ebben az interjúban Travis, akinek orvosi, illetve Műszaki Anyagtudomány diplomája van, áttekinti a könyv lényegét.

"A rákelméletek témáját tanultam, amikor rátaláltam Dr. Thomas N. Seyfried: 'Cancer as a Metabolic Disease' (A rák mint anyagcsere betegség) című nagyszerű könyvére, amely elegánsan kifejti, hogy a rák nem genetikai, hanem anyagcsere eredetű betegség. Annyira lenyűgözött, hogy összeállítottam egy sor kérdést és elrepültem Bostonba, hogy személyesen találkozzam vele. Minden kérdésemre válaszolt, és ez csak tovább fokozta az érdeklődésemet."

A cég általam ajánlott kedvezményes termékei itt tekinthetők meg


Visszatérte után Travis beleásta magát a Cancer Genome Atlas project hatalmas adatbázisába. Ez a ráksejtek genom szekvenciája területén valaha kivitelezett legnagyobb állami project volt. A cél a ráksejteken belül található mutációk megfigyelése volt. Ekkor Travis rájött, hogy még az élvonalbeli, vezető rákkutatók között sem volt egyetértés abban, hogy mit is mutatnak az adatok. Az anyag nem erősítette meg az eredeti elképzeléseket. Így született a "Tripping Over the Truth" könyv.

A Warburg hatás

Travis könyve kihangsúlyozza Dr. Otto Warburg úttörő munkásságát és mindazokét, akik a nyomdokain jártak.

A legtöbb orvostanhallgató számára ismerős Dr. Warburg neve, mivel 1931-ben orvosi Nobel díjat nyert azért a felfedezéséért, hogy a ráksejteknek alapvetően más az anyagcseréje, mint az egészséges sejteknek. Azt azonban nem tudják, hogy Albert Einstein és Max Planck közeli barátja volt, és 1944-ben újabb Nobel díjat kapott, de Hitler megakadályozta, hogy elmenjen Stockholmba átvenni. Warburg sok szakértő szerint a XX. század legnagyobb biokémikusa volt.

Felfedezte, hogy oxigén hiányában a ráksejtek túl sok tejsavat termelnek. Ezt hívják Warburg hatásnak. Egy sejt két módon tud energiát termelni: aerob módon (azaz oxigén felhasználásával) a mitokondriumban vagy anaerob módon (azaz oxigén nélkül) a sejtfolyadékban, ami tejsavat - egy toxikus mellékterméket - termel.

Az aerob energiatermelés sokkal hatékonyabb, 32-szer több ATP-t (adenozin trifoszfátot - a szervezetben ez az "energiamolekula") tud termelni, mint az anaerob. Dr. Warburg végkövetkeztetése az volt, hogy a rákot legfőként az energiatermelés aerobról anaerob fermentációra változása okozza. Fő életcélja a rák gyógyításának felfedezése volt, és sajnálatos módon sokan, köztük én is, hisszük, hogy ez sikerült is neki, de a konvencionális tudomány sosem fogadta el az elméleteit.

A rák szomatikus elmélete

Warburg elméleteit még inkább figyelmen kívül hagyták, amikor Watson és Crick felfedezték a DNS-t. Ettől a perctől kezdve az összes figyelem a genetikára irányult.

1976-ban megszületett a rák víruselmélete, de a vezérszál az maradt, hogy elsősorban genetikai mutációk okozzák a rákot.

"De aztán 2006-ban megszületett a Cancer Genome Atlas project, amiből kiderült, hogy az egész dolog sokkal esetlegesebb, mint gondolták. Ha tíz hasnyálmirigy rákos ember volt egy szobában, és megvizsgálták a tumorokban a géneket, akkor azt találták, hogy mondjuk kettőnek vannak azonos mutálódott génjei, de a többinél semmiféle konkrét mintát nem lehet felfedezni, és olyan is akadt, akinél semmiféle mutációt nem lehetett kimutatni."

A bizonyítékok világosan kimutatták, hogy a génmutációkon kívül valami más a dolgok kulcsa. Ez a tény a vezető tudósok figyelmét sem kerülte el, így kénytelenek voltak átalakítani a génteóriát. Az egyik ilyen új elmélet lett a "dark matter", vagyis sötét anyag elmélet.

Megdöbbentő módon, e tudósok közül sokan nem is hallottak Seyfried vagy Warburg munkásságáról, pedig mindketten meggyőző bizonyítékokat szolgáltattak arra nézve, hogy a ráknak a mitokondriális károsodás és egy erre adott genetikai módosulás az okozója.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Még James Watson is, aki 1954-ben Nobel díjat nyert a DNS struktúra felfedezéséért, a rák metabolikus gyökereire fordította figyelmét. Szerintem vissza kéne térni Warburg eredeti teóriájához.

Miért állnak át a ráksejtek az anaerob energiatermelésre?

Dr. Pete Pedersen, a Johns Hopkins munkatársa továbbfejlesztette Dr. Warburg elméletét és morfológiailag (alaktanilag) meghatározta, hogy a ráksejtekben radikálisan kevesebb mitokondrium van.

Általában pár száz vagy pár ezer van minden sejtben, a sejt belsejének 30-50% teszik ki. Ezek termelik az ATP-t, a sejtek energiáját. Ha nagyon lecsökken mitokondriumok száma, és a megmaradtak sem működnek rendesen, akkor probléma adódik.

Ezeknek a ráksejteknek nincs más választása, mint hogy visszatérjenek az ősi anaerob, primitív és kis hatásfokú anyagcseréhez.

Nyilvánvaló, hogy a mitokondriumok károsodottak a rákos sejtekben. Örök kérdés volt, miért áll át a rákos sejt a primitív energiatermelési módra, de annak idején nem tudták még a mitokondriumokat vizsgálni, ezért nem látták az okot. De ma már tudjuk ezt vizsgálni. A mitokondriumok folyamatosan kommunikálnak a sejtmaggal (ahol a DNS tárolódik), és a mitokondrium egészsége a mi egészségünk. A mitokondriumok folyamatosan szabad gyököket termelnek, és ezeket az antioxidánsok semlegesítik. Csakhogy az öregedéssel az antioxidáns szint a mitokondriumokban a felére csökken.

A mitokondrium működése határozza meg a rák előrehaladását vagy elfojtását

A ráksejtek glükózt égetnek, és ez az üzemanyag sokkal több reaktív oxigén fajtát termel, mint a zsír és a ketonok (zsírokból állítja elő a máj) égetése. De ahhoz, hogy a sejt ketonokat tudjon égetni, a sejtnek egészségesnek kell lennie. A ráksejtek nem tudnak ketonokat felhasználni üzemanyagnak, és ez a sikeres rákkezelés lényege, ezért olyan hatékonyak a ketogén diéták rákban. Lényegében kiéheztetik a rákot, miközben táplálják az egészséges sejteket.

Az anyagcsere elmélet lényege, hogy először a mitokondriális károsodás történik meg, és csak utána válnak láthatóvá a mutációk. A mutációk tűnnek az oknak, de valójában ezek csak következmények.

Seyfried elképesztő munkát vitt véghez, hogy összeállítsa a rák anyagcsere elméletét. Például előásott ún. sejtmag rákkutatási anyagokat az 1980-as évekből. Ezek nagyon egyszerű és elegáns kísérletek voltak, amelyekben a ráksejt magját átültették egy egészséges sejtbe. Ezeket ültették aztán be egerekbe. Az történt, hogy az egerekben nem alakult ki rákbetegség és a sejtek visszaváltoztak normális sejtekké. Annak ellenére, hogy olyan sejteket ültettek be, amelyekben az állítólag rákot okozó összes mutáció jelen van! De akkor miért nem alakult ki a rák?

Akkor azt tudták kijelenteni, hogy a citoplazmában valami elnyomja a rákot. Ezután megfordították a kísérletet, és amikor egy normális sejt magját ültették egy ráksejtbe, és ezt injekciózták az egérbe, az állatok 98%-nál kialakult a rák. Ez megdönthetetlen bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a citoplazmában van valami, ami nemcsak elnyomni, hanem kiváltani is tudja a rákot.

"Amikor a terület vezető kutatóit meginterjúvoltam (nem mondok neveket), és megkérdeztem őket ezekről a kísérletekről, akkor kiderült, hogy nem tudnak róluk. Miután elmagyaráztam nekik, hogy miről van szó, ezt mondták: 'Hát, ha ez igaz, akkor ez a feje tetejére fogja állítani rákbiológiát.'"

Az újfajta kezelés hatalmas reményt ad a rákbetegeknek

Dr. Pedersen egyik munkatársa a Johns Hopkinsban egy briliáns koreai biokémikus, Dr. Young Ko, aki szerintem Nobel díjat fog kapni a munkájáért. Szerintem nála van a válasz egy csomó kezelhetetlen áttétes rákra.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Ez a két kutató azt vette észre, hogy amikor a ráksejtek túltermelik a tejsavat, akkor több pórust kell kialakítaniuk a tejsav kiengedéséhez, különben a ráksejt belülről kifelé el fog pusztulni. A tejsav egy nagyon toxikus anyag. Travis így meséli el az eseményeket, amelyek Dr. Ko egyik legfantasztikusabb felfedezéséhez vezettek:

"Emlékezett egy vegyületre, amivel a Ph.D.-je alatt dolgozott: a 3-bromopiruvátra (3BP). Ez egy nagyon érdekes kis molekula, ami úgy néz ki, mint a tejsav, de nagyon reaktív. Azon kezdett gondolkozni, hogy mi lenne, ha ez becsúszna azon a póruson, amin a tejsav kijön?

Összehasonlította a forgalomban lévő legnépszerűbb rákgyógyszerekkel, és elképesztő eredmények születtek. Annyival hatékonyabb volt, hogy nem hittek a szemüknek. Ko sem hitte, hogy ez lehetséges, ezért több százszor megismételte. Folytatta ennek a gyógyszernek a fejlesztését. Az állatkísérletekben megint hihetetlenül jól szerepelt. Egyszerűen megsemmisíti a tumorokat. A preklinikus adatok elképesztőek. Aztán Ko belekeveredett a John Hopkinson belüli csatározásokba és a 3-bromopiruvátot szabadalmi viták miatt felfüggesztették. Különben már rég átesett volna a klinikai vizsgálatokon. Vannak is ajánlatok, csak idő kérdése és megy tovább a folyamat."

Erőfeszítések a 3BP rákterápiába való beépítéséért

Pillanatnyilag együttműködöm Dr. Ko-val az ügyben, hogy meg tudjuk győzni az illetékes klinikákat, hogy építsék be a 3BP-t a rákkezelésbe. A 3BP nem csodaszer, de mindenképpen elérhetővé kell tenni az emberek számára. Jelenlegi meglátásom szerint, amivel Travis is egyetért, a ketogén étkezés az alap, mert a 3BP csak azzal együtt hat. Radikálisan le kell csökkenteni a rostmentes szénhidrátokat, megemelni a jó minőségű zsírokat a kalóriabevitel 85%-ra, és mérsékelt mennyiségű fehérjét fogyasztani, mert a túl sok fehérje is lehet rákkeltő.

"A tapasztalat azt mutatja, hogy a hagyományos rákkezeléseket is jobban tolerálja a szervezet a ketogén üzemmódban."

A mitokondriumok működése nélkülözhetetlen az egészség szempontjából

Most kezdünk rájönni, hogy a mitokondriumok hibás működése lényegében minden betegség gyökere és az étkezési ketózis egyre népszerűbb. Lassan kiderül, hogy az epilepsziában, az Alzheimer kórban, a Parkinson kórban, az elhízottságban, a cukorbetegségben, a szívelégtelenségben, az ízületi betegségekben a gyógyulásban mind fontos szerepet játszik a ketózis. Azért működik olyan jól, mert leviszi a gyulladásszintet és így a test képes meggyógyulni. Az öregedési folyamatokat is lassítja.

Publikálatlan kutatások megerősítik, hogy a cukor közvetlenül lehet felelős a rák kialakulásáért

A könyvéhez való anyaggyűjtés során Travis többször hosszan beszélgetett Ko-val a cukorról. Ko kutatási anyagai, amelyeknek nagy része még nem jelent meg, kimutatják, hogy ha egyszerűen túl sok cukrot adnak egy sejtnek, az olyan irányba tolja a dolgokat, hogy a rák összes jellegzetességét mutatni kezdi. Ezt a hexokináz II, egy életbevágóan fontos enzim felszaporodásával éri el, ami egymagában felelős a Warburg hatásért. Ugyanez felelős a ráksejtek halhatatlanná tételéért, mert nem engedi a ráksejtet elpusztulni (akadályozza az apoptózist, a programozott sejthalált). Ezt a tényt ezen a ponton tudjuk összekötni az előbbiekkel: a hexokináz II az az enzim, amit a 3BP visszaszorít!


A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre