Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Godoy, M:
A rejtélyes gyulladásos szindróma gyerekeknél valószínűleg a Covid-19-hez köthető

Fordította: Szendi Gábor

Forrás:
Maria Godoy: Mystery Inflammatory Syndrome In Kids And Teens Likely Linked To COVID-19. NPR. org May 7, 2020 és
Erik de la Reguera: Ny sjukdom som drabbar barn misstänks ha koppling till covid-19. Dagens Hyeter, 2020. ápr. 30.

Mielőtt bárki is pánikba esne, a betegség nagyon ritka, de azért nem árt képben lenni. S mielőtt bárki a most érettségizőkre asszociálna, az érintett korcsoport a 0-5 éves kor közöttiek. És rögtön kínálkozik a megoldás is. lásd. a kommentárt

 

A Google adatkezelési elvei

 

New York államban 64 gyermeknél és tinédzsernél tételezik fel egy rejtélyes gyulladásos szindróma fennállását, amit valószínűleg a Covid-19-hez köthető, jelentette be a new yorki Egészségügyi minisztérium szerdán (május 6-án). Növekvő számban jelentenek hasonló eseteket - egy személy meg is halt - az USA más területeiről és Európából. A jelenséget még nem nagyon értik.

A gyermekorvosok a szülőknek azt mondták, nem kell pánikba esni.: az állapot rendkívül ritka. De a kutatók közelebbről is tanulmányozni kezdték ezt az újonnan megjelenő szindrómát, és azt mondják a szülőknek, figyelni kell a gyermekeknél azokat a tüneteket, amelyek esetén fontos a gyors orvoshoz fordulás: több napon át fennálló kitartó, magas láz, komoly hasi fájdalom, ismétlődő hányás, ami után a gyermek nem érzi jobban magát.

"Ha a gyermek különösen beteg, hívni kell az orvost", mondja Dr. Sean O'Leary, egy gyermekkori fertőző betegségek specialistája, aki többek között a Gyermekorvosok Amerikai Szövetségében a fertőző betegségek bizottságának a tagja.

A cég általam ajánlott kedvezményes termékei itt tekinthetők meg


Az új betegséget Gyermekkori Több Szervet Érintő Gyulladásos Szindrómának nevezik. A tünetek közt szerepel a tartós láz, a szélsőséges gyulladás és az arra utaló jelek, hogy egy vagy több szerv nem megfelelően működik, mondja Jane Newburger gyermek kardiológus, harvardi professzor, aki a bostoni Gyermekkórház Kawasaki Program-jának az igazgatója.

"Ez egyelőre nagyon ritka, bár most egy hullámban jelentkeztek az esetek. Az orvosok és tudósok keményen dolgoznak a megbetegedésben szerepet játszó mechanizmusok megértésén és azon, vajon miért egyes gyerekeket érint súlyosan a kórkép", mondja Newburger.

Némely tünet emlékeztethet a Kawasaki betegség Sokk Szindrómáéra. A Kawasaki betegség egy gyermekkori akut betegség, amelyben a gyermeknek láza van, vakaródzik, kötőhártya gyulladása van, az ajkai, a nyelve, a száj nyálkahártyája vörös, a kezek és/vagy a lábak megdagadnak és olykor a nyirokcsomók a nyak egyik oldalán megdagadnak,mondja Newburger. Néhány gyereknél ebben az állapotban a szív koszorú erei megnagyobbodnak és aneurisma (érkiöblösödés) alakulhat ki.

A Kawasaki esetek kis hányadában a sokk tünetei fejlődhetnek ki - amelyben a vérnyomás fokozatosan leesik,és így a fontos szervek nem kapnak elég vért. A Kawasaki betegség és sokk leggyakrabban fiatal gyerekeket érint, de néha kamaszok is megkaphatják, mondja Newburger.

Az új gyulladásos szindróma tünetei átfedést mutatnak a Kawasaki betegségel. Az új gyulladásos szindróma nem csak fiatal, de idősebb gyerekeket is, illetve kamaszokat is érinthet.

Ám az új szindrómában szenvedő betegek laborleletei nagyon különböznek is, különösen abban, hogy "a szívgyulladás nagyobb fokú, mint amit a Kawasaki szindrómában szoktunk látni", ami nagyon ritka, mondja O'Leary. New York városban és Londonban, ahol igen nagy számban vannak Covid-19 betegek, "ezen betegek gyakrabban láthatók"

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Némely beteg "nagyon-nagyon betegen érkezik", alacsony vérnyomással, magas lázzal, mondja O'Leary. Némelyik gyermeknek koszorúér aneurizmája van, de a legtöbbnél ez nem alakul ki, teszi hozzá.

Más betegek a mérgezéses sokk szindrómához hasonló tüneteket mutatnak, hasi fájdalommal, hányással és hasmenéssel és a szervezet és a szív magas gyulladásszintjével, mondja O'Leary. (a mérgezéses sokk szindrómában valamely baktérium által termelt méreg okozza a tüneteket.) A legtöbb beteget intenzív osztályon kezelik, mondja. A kezelés intravénásan adott immunglobulint jelent, amely "lecsendesíti az immunrendszert", valamint szteroidokat és citokin gátlókat, mondja Newburger.

Az Európából származó adatok szerint, a betegség itt jelentkezett először, a megfelelő támogató terápia hatására a legtöbb gyermek felépül, mondja O'Leary, bár egy kamasz, egy 14 éves londoni fiú meghalt, mint azt a Lancet megírta. (A cikkben leírják, hogy a gyerekekben aktív koronavírus nem volt kimutatható, viszont később többükben a koronavírus elleni antitest alapján feltételezhető, hogy korábban tünetmentesen átestek a fertőzésen. A cikkből kiderül, hogy az elhunyt kamasz elhízott volt és sötétbőrű, ami két kockázati faktort is jelez - eleve magas gyulladásszint és feltételezhető D-vitaminhiány. Riphagen és mtsi., 2020)

A legtöbb szindrómában szenvedő gyermeket tesztelték, és az eredmények azt jelzik, hogy korábban megfertőződtek, de felgyógyultak a fertőzésből.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


És az esetbeszámolók szerint, a koronavírus teszten negatív eredményt mutató gyerekek korábban,valamikor érintkezhettek koronavírusos betegekkel. A gyulladásos szindróma napokkal vagy hetekkel a Covid-19 betegség után jelenhet meg, amit azt jelzi, hogy a szindróma nem a vírusra adott immunválasz eredménye.

"Az egyik elmélet szerint, amikor valaki antitesteket kezd termelni a SARS-COV-2 vírus ellen, maga az antitest provokál immunválaszt", mondja Newburger. "Ez csak azoknál következik be, akiknek sajátosan működő immunrendszerük hajlamossá teszi őket erre. Ez nem törtéhet meg akárkivel. Ez egyelőre egy nagyon ritka jelenség a gyerekek körében."

Április végén az angol Nemzeti Egészségügyi Szolgálat felhívásban figyelmeztette a gyermekorvosokat a szindrómáról.

Jelentések láttak napvilágot Franciaországban, Spanyolországban és Olaszországban is, az esetek száma nagyjából több tucat, mondja Newburger és O'Leary, bár az orvosok még nem beszélnek nagy számokról. Newburger szerint létre kell hozni egy regisztert, ahova az orvosok jelenthetik az eseteket, hogy statisztikákat tudjunk készíteni.

"Az orvosok országhatárokon túl is tapasztalatokat cserélnek, de szükségünk van valamifajta struktúrára és tudományra, amit aztán mindenki értelmezhet majd", mondja.

E hét elején a New York város Egészségügyi Minisztériuma kiadott egy figyelmeztetést arról, hogy tizenöt, 2 és 15 év közötti, a szindrómában szenvedő gyermeket kezelnek kórházban. Newburger azt mondja, felvették vele ez ügyben a kapcsolatot New Jersey-ből és Philadelphiá-ból is.

Bár a szindróma pontos kapcsolata a koronavírussal még nem világos, O'Leary szerint az a tény, hogy a gyerekek ilyen vagy olyan módon pozitív tesztet mutattak a vírussal kapcsolatban, mégiscsak valamiféle bizonyíték erre. Az esetek gyér száma,ami alacsony abszolút értelemben, de "mégis több a normálisan vártnál olyan súlyos dolgoknál, mint a Kawasaki vagy a mérgezéses sokk szindróma", mond egy másik érvet.

És további érv a vírus mellett, hogy a szindrómáról szóló legtöbb jelentés Angliából és New York-ból érkezett, ahol igen sok a Covid-19 eset.

"Per pillanat tiszta spekuláció", mondja, "de az angol esetek azután egy hónappal szaporodtak fel, hogy a koronavírus fertőzések száma megnőtt, ami azt sugallja, ez mégiscsak valamiféle immunológiai jelenség".

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Erik de la Reguera: Ny sjukdom som drabbar barn misstänks ha koppling till covid-19. Dagens Hyeter, 2020. ápr. 30.

A cikk korábban arról számolt be, hogy Párizsban 20, 5 és 15 év közötti gyermeket kezelnek intenzív osztályon akut szívizom gyulladással, Az esetek száma április 15 után nőtt meg. Pierre-Louis Léger, a párizsi Trousseau kórház intenzív osztályának vezetője elmondta, hogy a Kawasaki betegség igen ritka és általában 5 év alatti gyerekeket szokott érinteni, de most van 15 éves betegük is. A gyerekeknek korábban nem volt ismert betegségük. A gyerekek fele adott pozitív választ a koronavírus tesztre, a többieknek a vérében lehetett kimutatni, hogy már átestek a betegségen. De ez még nem bizonyítja a szindróma koronavírussal való kapcsolatát. Eddig a gyerekeket nem nagyon érintette a betegség, de most ez az új jelenség aggasztja az orvosokat.

Angliában 12 esetről tudnak, s az esetek közt vannak halálesetek is.

Más országokból is érkeztek jelentések, s hat ország összes betegeinek száma 100 lehet.

Minden országban a kormányok nyugalomra intenek, hiszen ezen esetek száma eltörpül a Covid-129 esetek száma mellett. Franciaországban a cikk megjelenésekor 20 ilyen eset volt, szemben a 26 800 kórházban ápolt Covid-19 beteggel.

Kommentár (Sz. G.):

Ezt a cikket 2020 május 7-én osztottam meg először, azóta a világsajtó tele van a kórképpel kapcsolatos hírekkel. Csak Nwe Yorkban 100 gyermek betegedett meg.

Tekintve, hogy ismételten, több vizsgálat is megerősítette, hogy a D-vitaminhiány vagy a D-vitamin alacsony szintje tesz fogékonnyá a koronavírus fertőzésre és megbetegedésre, és a gyerekeket érintő gyulladásos szindrómában is egyértelműen az immunrendszer túlreakciója játssza a fő szerepet. A szindróma legsúlyosabb tünete a szívizom és a szív erek gyulladásos folyamata, ami aneurizmához vezethet.

Építve arra, hogy a betegség minden orvos szerint is a Kawasaki betegséghez hasonlít, érdemes e betegség D-vitaminnal mutatott kapcsolatában támpontokat keresni a szindróma okára.

Stagi és mtsi. (2016) 79 Kawasaki betegségben szenvedő gyermeket vizsgáltak meg. Mint a szerzők írják, a Kawasaki betegség kialakulásában feltehetően valamilyen fertőzésre adott immunválasz játssza a fő szerepet, és a betegek vérében igen magas IL-6 és TNF-alfa szint mutatható ki, s ez vezet a szív és erek károsodásához. Mint korábban összefoglaltam, a koronavírus fertőzöttek állapotának súlyosbodását és halálát a magas IL-6 szint előre bejósolta. (lásd. Miért halnak meg a krónikus betegek a koronavírustól? )

A vizsgálat fő célja a Kawasaki betegség és a D-vitamin kapcsolatának tisztázása volt. Mint a szerzők írják, a D-vitamin gátolja az IL-6 termelődését és serkenti a gyulladásgátló IL-10 termelődését. Azt is feltételezik, hogy a D-vitamin szabályozza az immunrendszer gyulladásért felelős Th1 és Th17 ágának a működését, ezeket teszik felelőssé az autoimmun gyulladásos folyamatokért is.

Vizsgálatok idéznek, melyek szerint a fejlett országokban a gyerekek 80%-a D-vitaminhiányos.

A vizsgálatukban a Kawasaki szindrómás gyerekek 98.7%-ának 30 ng/ml alatt volt a D-vitaminszintje.

Míg az egészséges kontrollok átlag D-vitaminszintje 23.3 ng/ml volt, addig a Kawasaki szindrómásoké 9.17 ng/ml volt, ami a súlyos D-vitaminhiány jele. A szívtüneteket mutató Kawasaki szindrómás gyerekeknek még ennél is alacsonyabb volt: 4.92 ng/ml. Szoros korreláció mutatkozott a súlyos D-vitaminhiány és az aneurizma, ill. az egyéb szívtünetek kialakulása között.

Ez egyértelműen átvihető összefüggés az új keletű gyulladásos szindrómára: a súlyos D-vitaminhiányban szenvedő gyerekeknél alakulhat ki az a koronavírusra adott utóreakció, és azoknál a legsúlyosabb a betegség és alakul ki szívizomgyulladás és/vagy aneurizma, akiknek még a D-vitaminhiányon belül is súlyosabb hiányban szenvednek.

Egy további vizsgálat azt is kimutatta, hogy az alacsony D-vitaminszintű Kawasaki szindrómás gyerekek nem reagáltak az immunglobulin kezelésre (Jun és mtsi., 2017).

Akinek még nem unalmas, szeretném hangsúlyozni, hogy nem csak a felnőttek, de a gyerekek is vitaminhiányban szenvednek. Sokan valahogy úgy gondolják, a gyerekek eleve védettek az ilyen problémákkal szemben, holott valójában még kiszolgáltatottabbak. A másik gyakori probléma, hogy az anyukák hallgatva a gyermekorvos ajánlásaira, rendkívül alacsony dózisban adják a D-vitamint és nem egészítik ki magnéziummal, azaz, az a csekély D-vitamin is attól függően aktiválódik, mennyi magnézium van véletlenségből a gyermek táplálékában.

Gyerekeknek is, 13 testsúly kg-onként 1000-2000 NE D-vitamin szükséges, de jelen helyzetben a magasabb dózis. Azonban, aki eddig nem szedett D-vitamint, annak nagyobb adag ajánlott, mert a feltöltődés nem egyik napról a másikra megy. A magnézium bevitelnél fontos, hogy a felnőtteknek (kb. 70 kg-os átlagsúlyt véve) ajánlott 4-500 mg magnézium elemi magnéziumként értelmezendő, azaz ki kell kalkulálni, az adott vegyületben,amit pótlásra használunk, mennyi a tényleges magnézium tartalom. A felnőtt ajánlást gyerekekre lefordítva azt mondhatjuk, hogy 10 testsúlykilogrammra 60 mg magnéziummal számolhatunk.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


D-vitamin és Covid-19 kapcsolatáról szóló cikkek

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

Hivatkozások:

Jun JS, Jung YK, Lee DW. Relationship between vitamin D levels and intravenous immunoglobulin resistance in Kawasaki disease. Korean J Pediatr. 2017 Jul;60(7):216-220.

Riphagen és mtsi.: Hyperinflammatory shock in children during COVID-19 pandemic. The Lancet, May 07, 2020 DOI: https://doi.org/10.1016/S0140-6736(20)31094-1)

Stagi S, Rigante D, Lepri G, Matucci Cerinic M, Falcini F. Severe vitamin D deficiency in patients with Kawasaki disease: a potential role in the risk to develop heart vascular abnormalities? Clin Rheumatol. 2016 Jul;35(7):1865-72.