Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Robert Roy Britt:
A szabadidő jobban boldogít, mint a pénz

Fordította:Czárán Judit

Forrás:Robert Roy Britt: Time Can Make You Happier Than Money

És ez így van minden életkorban és minden élethelyzetben - egy vizsgálat szerint még a friss diplomás fiatalok esetében is.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Több vizsgálat is bizonyítja, hogy azok, akik a szabadidőt többre becsülik a pénznél, általában boldogabbak. Egy a Science Advances című folyóiratban megjelent új tanulmány szerint ez különösen jól megfigyelhető az egyetemről frissen kikerült fiataloknál, akik éppen súlyos döntések előtt állnak a karrierjükkel kapcsolatban, úgy, hogy közben esetleg úsznak az adósságban. Közülük azok, akik a szabadidőt többre becsülik a pénznél, nagyobb valószínűséggel fognak olyan dolgokkal foglalkozni, amelyek örömöt okoznak nekik, például a hobbijukkal vagy a társas kapcsolataikkal, és általában olyan életpályát választanak, ami tényleg elégedetté teszi őket, és nemcsak anyagi előnyökkel jár.

A kutatók 1000 végzős hallgatót kérdeztek meg a Brit Kolumbia Egyetemen, hogy mennyire elégedettek az életükkel általában, és hogy milyen pozitív érzéseket (öröm, boldogság), illetve milyen negatív érzéseket (szomorúság, stressz) éltek át az elmúlt négy hétben. Egy évvel később pedig újra csináltak velük egy vizsgálatot.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Mindkét vizsgálatban nagyjából 62 százalék állította, hogy a szabadidő fontosabb neki, mint a pénz, és ők voltak a boldogabbak. Összehasonlítva a szabadidő-pénz optimalizálást a boldogság egyéb ismert tényezőivel, a kutatók azt találták, hogy akik a szabadidőt többre értékelték a pénznél, azok kétszer boldogabbak voltak, mint azok, akiknek több pénzük volt, illetve akiknek a szülei magas jövedelemmel rendelkeztek. És bár a tanulmány nem bizonyítja, hogy a kettő közt ok-okozati kapcsolat áll fenn, mégis azt sugallja, hogy aki a szabadidőt többre becsüli a pénznél, az egész felnőtt életében is boldogabb lesz. A vizsgálatban résztvevő végzős hallgatók családjaiban az alacsony jövedelműektől a magas jövedelműekig minden megtalálható volt, ám a család gazdasági-társadalmi státuszától nem függött, hogy az illető melyiket favorizálja a szabadidő és a pénz közül.

"Akinek a szabadidő a fontosabb, az nem elsősorban a pénz alapján dönt, hanem annak alapján, hogy mennyire tartja értelmesnek az adott munkát" - állítja Ashley Whillans, a Harvard Business School adjunktusa. "Ők nem kényszerből csinálják, amit csinálnak, hanem mert azt akarják csinálni."

Meg kell jegyeznünk azonban, hogy a vizsgálatot a kanadai Brit Kolumbia Egyetemen végezték, és mivel Amerikában ilyen kutatásra eddig nem került sor, egyelőre nem világos, hogy az eredményei mennyire alkalmazhatók az Egyesült Államokra. Whillans azonban azt gyanítja - bár hangsúlyozza, hogy ez csak feltételezés -, hogy ebből a szempontból nem az számít, hogy az illető hol jár egyetemre, inkább az, hogy mennyi adóssága van, amikor végez. "Aki nagyon el van adósodva, azt rövidtávon a pénz talán jobban boldogítja, mint a szabadidő", és a munkahely megválasztásánál inkább az lebeg a szeme előtt, hogy tudja-e majd fizetni a számláit. "Viszont aki kevesebb kölcsönnel úszta meg az egyetemet, az valószínűleg már rövidtávon is boldogtalanabb lesz, ha a pénzt részesíti előnyben a szabadidővel szemben".

Egy másik vizsgálat szerint az egész felnőttkorra igaz, hogy a szabadidő és a boldogság összefügg. Egy 2016-os vizsgálat 4000 felnőtt amerikai megkérdezése alapján arra a következtetésre jut, hogy azok, akiknek a számára a szabadidő fontosabb, mint a pénz "boldogabbak, és elégedettebbek az életükkel, mint azok, akik a pénzt részesítik előnyben", és ez még abban az esetben is így volt, ha a vizsgálati személyeket differenciálták életkor, jövedelem és a munkával, illetve szórakozással töltött idő szerint. Mikor a Pew Research Center egy vizsgálatában azt kérték az emberektől, hogy soroljanak fel számukra értelmes tevékenységeket, akkor az első három helyre a családi programok, a kirándulások és a barátokkal való találkozás került, ezt követte a háziállatokkal való foglalkozás, a zenehallgatás, az olvasás és a vallási tevékenységek. A munka és a karrier ezen a listán a nyolcadik helyre szorult.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Természetesen az élet rákényszeríti az embert, hogy a pénzt is értékelje. "Az Egyesült Államokban az ember státuszát a munkája határozza meg", mondja Whillans. "Azt tanítják nekünk, hogy az idő pénz, és akinek nincs anyagi biztonsága, annak sokszor muszáj a pénzkereső tevékenységre fókuszálnia a szabadidő helyett."

A kutatások szerint pénzért lehet venni valamennyi boldogságot - de csak valamennyit. Az Egyesült Államokban a küszöb kb. 95 ezer dollár. Azok, akik e felett keresnek évente, általában boldogabbnak vallják magukat, mint azok, akik kevesebbet. "De ha valaki ezt a küszöböt eléri, onnantól az a tendencia, hogy a jövedelem további növekedésével inkább csökken az elégedettség és a jó közérzet" - állítják a kutatók egy a Nature Human Behavior című folyóirat tavaly megjelent cikkében.

Ezzel szemben annak nincs ismert plafonja, hogy meddig fokozza a boldogságot a családra, a barátokra vagy a szórakozásra szánható idő. Az idősebb emberek ebből a szempontból mintha bölcsebbek lennének. "Ahogy az ember öregszik, szeretné értelmesebb dolgokkal tölteni az idejét, mint a puszta pénzkeresés", mondja Whillans.

Egy korábbi kutatásban Whillans és kollégája, Elizabeth Dunn, a Brit Kolumbia Egyetem pszichológia professzora azt találta, hogy ha az ember szabadidőt vásárol magának - például más főzi meg az ételét vagy takarítja ki a lakását - az nagyobb fokú elégedettséget okoz neki, mintha más dolgokat vásárolna. Egy több mint 6000 amerikai, dán, kanadai és holland állampolgár körében végzett vizsgálatból is az derül ki, hogy azok, akik a legtöbbet költötték olyan dolgokra, amivel időt takaríthatnak meg, elégedettebbek voltak az életükkel másoknál.

Ebből kiindulva a kutatók adtak 60 embernek egyenként 40 dollárt, hogy abból vásároljanak maguknak egy kis szabadidőt a hétvégén, és másik 40-et arra, hogy egy másik hétvégén vegyenek maguknak valami egyebet. És pontosan az történt, amire számítottak: azon a hétvégén, amikor a pénzért szabadidőt vettek, boldogabbnak érezték magukat. Viszont egy másik vizsgálatban, mikor dolgozó felnőtteket megkérdeztek, hogy mire költenének egy váratlanul az ölükbe hulló 40 dolláros összeget, mindössze 2 százalékuk mondta, hogy szabadidőt vásárolna belőle.

Talán ez a magyarázata, hogy miért szenved annyi amerikai "szabadidő éhségben", ahogy Whillans mondja. Egyre kevesebben érzik, hogy "van elég szabadidejük", írja a Harvard Business Review című folyóiratban az év elején, hozzátéve, hogy ez nemcsak az ember boldogság-fokát csökkenti, hanem szorongást, stresszt és depressziót okoz.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Ezzel függ össze a "szabadidő-stressz", amelynek csökkentéséhez szemléletváltásra van szükség, állítja Whillans. Kezdhetjük például azzal, hogy előre megtervezzük a szabadidőnk eltöltését. Sokan inkább a spontán elhatározásokat részesítik előnyben, de ha nem tervezünk előre, abból sokszor kárba veszett esték és hétvégék lesznek.

Vegyük például az önkéntes munkát. "Ha valaki néhány órát egy élelmiszerbankban önkénteskedik, az valószínűleg boldogabbá teszi, mint a pénz, amit ez alatt az idő alatt megkereshetne", mondja Whillans. Több vizsgálat is bizonyítja, hogy akik szabadidejükben önkénteskednek, azok boldogabbak, egészségesebbek és tovább élnek. Az egyik tanulmány arra is rámutat, hogy az önkénteskedéssel töltött időt az ember ráadásul többnek érzékeli, talán mert "attól, hogy az időnkből áldozunk másokra, kompetensebbnek és hatékonyabbnak érezzük magunkat" - vélik a kutatók.

"Legyünk aktívak. Ha a szabadidőnkben a barátainkkal találkozunk, sportolunk, hegyet mászunk, kirándulunk vagy kimegyünk valamilyen vízpartra, illetve bármilyen más fizikai tevékenységet végzünk, akkor sokkal kevésbé vagyunk kitéve a szabadidő stressznek, mintha ugyanezt az időt passzívan, például tévénézéssel töltjük" - állítja Whillans.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre