Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Szendi Gábor:
A szerelem képlete

Szerintem abban megegyezhetünk, hogy a világ az utóbbi száz évben jó nagyot változott. Még fiatal koromban is, a szerelmespár szóra mindenkinek egy fiatal férfi és nő képe jelent meg, amint egymás tekintetébe mélyedve andalognak, vagy nyíllal átlőtt szívet faragnak egy köztéri pad támlájába. Mára politikailag úgy korrekt, ha a két ifjú heteroszexuális egyed mellé odaképzelünk két leszbikust, két meleget, egy biszexuálist, egy transzszexuálist, stb., és kitágíthatjuk az életkori határokat is, mondjuk tíztől nyolcvanig.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Innentől elég nagy padot kell elképzeljünk, és be kell lássuk, hogy a szerelmespár fogalma gyakorlatilag olyan pontatlan, mint a matematikában a kábé. Persze ez a sokszínűség mindig is létezett, csak esetleg nem lehetett róla beszélni. Mindenesetre, miután adóztam a politikai korrektségnek, mégiscsak visszatérnék a "szerelmespár" fogalom ifjúkorom egyszerűbb, de erősen leszűkített jelentéshez. Erre feljogosít a heteroszexuálisok kétharmadnál is erősebb felhatalmazása, és az a tény, hogy az evolúciós pszichológia főárama szerelem alatt mégiscsak a heteroszexuálisok közti vonzalmat érti.

Sokaknak talán kiábrándító az, ahogy az evolúciós pszichológia ízekre szedi a szerelem érzését. Ők azok, akik azt sem szeretnék tudni, hogyan lesz a röfögő disznóból finom pármai sonka. Megértem a szép lelkeket, de ma, amikor már bájitalokban nem hihetünk, a tudomány adhat új reményeket és ötleteket a reménytelen szerelmeseknek. Vagy végső esetben belátást, hogy miért pont ő nem kell imádottjának.

Kielemezzük és belezúgunk

Durva indításnak tűnhet, de be kell lássuk, hogy az evolúció motorja a gének elterjesztésének titkos vágya. Amiről persze az egyes ember mit sem tud, csak követi a százmillió éves konspirációs programot. Az evolúcióban a távoli, végső célokat mindig a lényeget elfedő közvetlen motivációk szolgálják. A szerelem végső célja tehát szimplán a szaporodás. S mivel a szaporodási siker, azaz, hogy hány minőségi utódot adunk a világnak, azon múlik, kivel párosodunk, ezért a szerelem közel sem olyan vak, mint azt a költők szeretnék hinni. Amikor lángra gyúlunk valaki iránt, az tűnhet varázslatnak, de igazából matematikai pontosságú levezetés áll mögötte.

Termékenységvizsgálat

Talán furcsán hangzik, de emberi viszonylatban szép az, ami a termékenységet jelzi. Könnyű belátni, hogy miért alakult ez így. Ha annak idején a terméketlen nők és férfiak arattak volna nagy sikert az ellenkező nemnél, az ilyen párok génjei gyorsan kiszelektálódtak volna, és továbbszaporodtak volna azok, akiknek a termékeny partner volt vonzó. Ugyanilyen logikával, azok voltak a sikeresebbek a szaporodásban, akikről messziről látszott, hogy termékenyek. Amikor egy férfi a nők gömbölyű formáit gusztálgatja, a zsírtartalékokat, és ezen keresztül az ösztrogénszintet méri fel. Ugyanígy ösztrogénmutató a vastag száj, a kicsi áll és orr, a magasabb járomcsont. A lapos mell, a 170 feletti testmagasság, a fiús testalkat, a mély hang, a 0.7-nél nagyobb derék-csípő arány magas tesztoszteronszintre utal. Férfiakban persze éppen ez utóbbi a kívánatos, amire a testmagasság, a markáns arc (előreugró szemöldök, erős álkapocs és áll, nagy orr), a testszőrzet és a mély hang utal. A megfelelő izomzatról a széles váll árulkodik, a csípő-váll arány 0.8 körül ideális.

Minőség ellenőrzés

Ha valaki termékeny, az még nem minden. A minőségről is sok külső jegy árulkodik. A fiatalság és egészségesség fontos szempont. Erről árulkodik a bőr, a fogak, a haj minősége. Csak meg kell nézni, mit fejleszt a kozmetikai ipar, és máris annyit tudunk a témáról, mintha elolvastunk volna egy evolúciós szakkönyvet. Fehér fogak, ránctalan, hibátlan bőr, dús haj, nőknél szőrtelen láb és arc, kiemelt szemek, vastagra rúzsozott száj. Minden népnél megfigyelték, hogy a nőktől elvárt a kicsit világosabb bőr, ez a D-vitamin és a folát kényes viszonyát biztosítja. A minőség másik mutatója az un. "jó génűség". Akinek jó génjei vannak, az szimmetrikus, azaz szimmetrikus(abb) az arca, a teste, a melle. A vizsgálatok szerint az emberi szem már pár milliméteres eltérésekre is érzékeny, és ez megnyilvánul a választásainkban. Jellemző mód, ovuláció körüli időszakban a nők teste kicsit megduzzad, jótékonyan elfedve az apróbb aszimmetriákat. Amikor nők férfiak háromnapos teleizzadt trikóit szagolgatva választották ki a legizgatóbb szagúakat, kiderült, hogy ők egyben a legszimmetrikusabbak. A kellemes hangú emberek is általában szimmetrikusabbak, azaz az ellenőrzés több érzékszervi modalitásban zajlik.

Immunológiai összeférhetőség

Az immunrendszer működését bizonyos gének határozzák meg, és a vizsgálatok szerint egy pár akkor szaporodik sikeresebben, ha ezekben a génekben különböznek. Mivel a géneket még manapság sem egyszerű ismerkedés során suttyomban megvizsgálni, a természet gondoskodott arról, hogy bizonyos típusú immungénekhez bizonyos testillat társuljon. A szagokra különösen a nők érzékenyek, s ha egy nő számára vonzó egy férfi illata, az garantálja az immunológiai összepasszolást. A baj csak az, hogy a fogamzásgátlót szedő nők pont olyan férfiak illatához vonzódnak, akivel immunológiai szempontból nem volna jó összeállni. A terméketlen házaspárok egy részénél ez az össze nem illés okozza a problémát. A trikó-szaglásos vizsgálatokban a fogamzásgátlót nem szedő nők számukra immunológiailag megfelelő, a fogamzásgátlót szedő nők pedig hozzájuk nem illő férfiak illatát érezték izgatónak.

A bevésődés-hatás

Jól ismert, hogy a kisfiúk sokáig anyukájukat akarják feleségül venni, a kislányok pedig apukájukkal tervezik el a jövőjüket. Felnőve csak annyi változik, hogy már nem szüleiket, hanem hozzájuk hasonló partnereket szeretnének házastársnak. Ez persze csak a nagy számok törvénye alapján igaz, és nem is mindig a fizikai külső, hanem gyakran a hasonló személyiséghez való vonzalomban jelenik meg a szülőkeresés.

A lelki összhang keresése

Sok, különböző népnél végzett felmérések egyöntetűen azt mutatták, hogy minden ember párválasztáskor fontosnak tartja az intelligenciát, a szellemességet, a kedvességet, s férfiaknál az ambiciózusságot. Ez utóbbi a férfi eltartó képességének jellemvonásbeli lecsapódása, ugyanis, amióta világ a világ, a nők mindig is mérlegelték, vajon a férfi el fogja-e tudni tartani a családját. Tudják ezt a férfiak is, ezért fontos udvarlási szakaszban a sok ajándék, a Rolex óra (vagy legalább egy jó hamisítvány), s a nagy borravaló a közös vacsora végeztével.

A foglalkozás sok mindent elárul

A nők imádják az erőt, a hatalmat és az önzetlenséget. Ez magyarázza az ösztönös vonzalmat a hősökhöz, a gazdag vagy hatalommal bíró emberekhez. Mindegyik tulajdonság azt garantálja, hogy a nő biztonságban nevelheti fel majd gyermekeit. A Barátság extrákkal c. film sunyi onkológusa nemcsak kivárta az öt randit, hogy kiérdemeljen egy szexet, hanem még el is mondta, hogy "épp most mentettem meg egy rákos gyermek életét". Aztán szex után le is lépett, illusztrálva, hogy mindenki önmaga reklámmenedzsere, és egy szaporodási lehetőségért sok férfi bármit megtenne.

Kalandorok és apukák

A férfiak és nők fejében persze a "szerelem képlete" helyzetről-helyzetre dinamikusan változik. A legtöbbet vizsgált változó a férfi nőiessége-férfiassága. Amikor ugyanazt a férfiarcot manipulálták grafikai program segítségével, hol lágyítva-legömbölyítve, hol durvítva-megkeményítve az arcberendezkedést, a nők a nőiesebb arcú férfiakat kedvesnek, hűségesnek, gyermekszeretőnek, a macsóbb arcokat pedig agresszívnek, hűtlennek jellemezték. Mégis, amikor menstruációs ciklusuk termékeny fázisában voltak, a macsó férfiakhoz, míg a nem termékeny szakaszban a nőiesebb férfiakhoz vonzódtak. Ebből vonható le az a titkos női stratégia, hogy "ess teherbe egy macsótól, s vetesd el magad egy papuccsal". A macsó hordozza a jó géneket, de együtt élni vele nehéz, a melegszívű, lágy férfit nehezebb csodálni, de viszont jó apa lesz belőle. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a "virágról-virágra" szálldosó férfi szeretők általában, szimmetrikus, nagy tesztoszteronszintű macsók, akikkel még a nők orgazmusa is erősebb.

Most legyünk okosak!

Kicsit sok ennyi mindent figyelembe venni, de szerencsére megy ez automatikusan. Ezért olyan nehéz igaz szerelemre találni, miközben napjában több száz emberrel is találkozunk. Ráadásul a választásba az önértékeléstől a lehetőségeken át sok minden belejátszik. Más fiatalon felelőtlenül szerelmesnek lenni, és más a gyermekvállalás időszakához közel párt választani. Ráadásul tartós kapcsolathoz azonos értékű, összeillő embereknek kell egymásra találniuk. Ezért a sok "próbaházasság". Egy ember értékét külsejének, belsejének és anyagi helyzetének szorzata adja meg. A családszerető vonás kompenzálja az előnytelen külsőt, és a gazdagság is adoniszi vonásokat kölcsönöz még a köpcös, kopasz, öregedő milliomosnak. Végülis, ne feledjük, a sikeres szaporodás volna mindig a tét. Azért csak "volna", mert újkori történelmünk kicsit beleköpött az evolúció levesébe. Ma már az evolúciónál is vonzóbb célokat tudunk kitűzni. Nem mindenki akar már kötődést, családot, gyermeket, hanem az életet egy nagy kalandnak tekinti csupán. A válás, a fogamzásgátlás, a nő függetlenné válása egyben devalválta is az emberi kapcsolatokat. Ettől még a szerelem örök, csak ma már egyre ritkábban ér úgy véget a történet, hogy "ásó, kapa, nagyharang válasszon el minket". Néha elég csak egy költöztető kocsi, de ha a felek eredetileg a holtodiglan-holtomiglan verzióban gondolkodtak, szükség lehet válóperes bíróra is. Akárhogy is: éljen a (következő) szerelem.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre