Küldje el barátjának, ismerősének!

Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Dr. Linda J. Dobberstein:
A sztatinok érszűkületet és szívelégtelenséget okoznak

Forrás: Dr. Linda J. Dobberstein: Statin Drugs Cause Atherosclerosis and Heart Failure

Fordította: Szabó-Velvárt László

2015 februárjában megjelent egy tanulmány "A sztatin tartalmú gyógyszerek hozzájárulnak az érelmeszesedés és a szívelégtelenség kialakulásához" címmel. Az írás, habár publikálásakor nem keltett komoly visszhangot a médiában, a koleszterincsökkentés céljából sztatinokat szedő tízmilliók egészsége szempontjából rendkívüli jelentőségű. A sztatinok szívkárosító és az egészségnek egyéb módokon is ártó hatását alátámasztó bizonyítékok mennyisége folyamatosan nő.

 

A Google adatkezelési elvei

 

A szóban forgó tanulmány, amely az Expert Review of Clinical Pharmacology (Klinikai Farmakológia Szakmai Szemmel) 2015. február 6-i számában jelent meg a japán Nagoya Városi Egyetem kutatóinak tollából, leírja, hogyan súlyosbítják a sztatinok az érelmeszesedést, és okoznak szívelégtelenséget. Amikor e kutatás híre eljut (amennyiben eljut) majd az amerikai közönséghez, várhatóan sztatinokat szedő és egyre súlyosbodó szívelégtelenségben vagy más szívbetegségekben szenvedő betegek tízmilliói fogják megrohanni és telefonhívásokkal elárasztani az orvosi rendelőket és a gyógyszergyártó cégeket, magyarázatot és felelősségre vonást követelve. Ez eddig nem történt meg.

A sztatinok gátolják a K2-vitamin hatását

A tanulmány részletesen kitér azokra a fiziológiai mechanizmusokra, amelyeken keresztül a sztatinok koszorúér-elmeszesedést, azaz az érfalak megkeményedését okozzák, állandósítva ezáltal az érelmeszesedéses állapotot. A plakklerakódást az okozza, hogy a sztatinok gátolják az érelmeszesedés ellen dolgozó K2-vitamin hatását a szervezetben. Elegendő és megfelelően funkcionáló K2-vitamin hiányában akadályozottá válik a mátrix GLA fehérje működése, ami a plakk mennyiségének növekedéséhez vezet. Ezt a jelenséget már egy 2012-es, több ezer résztvevő vizsgálatán alapuló tanulmány is leírta, amely szintén arra a következtetésre jutott, hogy a sztatinok szedése fokozza a koszorúér-elmeszesedés mértékét. (A tanulmány szerzői a K2-vitamin szerepét nem ismerték fel.Erről lásd bővebben: itt és itt) A kardiológusok által érelmeszesedés kezelésére alkalmazott gyógyszerek valójában csak súlyosbítják ezt az állapotot.

br>

A sztatinok károsítják a mitokondriumokat

A 2015-ös tanulmány második, cseppet sem meglepő megállapítása, hogy a sztatinoknak mérgező hatásuk van a mitokondriumokra (a sejtek energiaközpontjaira). A szívizomsejtek mitokondriumainak károsodása egyenes út a cardiomyopathia (szívizombetegség) és a szívelégtelenség felé. Ez a sztatinoknak egy veszélyes, de sokszor nehezen utolérhető hatása. E hatásukon túl a sztatinok jelentősen gátolják az ATP-termelést is, és a sejtek közötti kommunikációban szerepet játszó jelátviteli fehérjék szerkezetét is módosítják. Mindez szívizom működési zavart és végül apoptózist, azaz az izomsejtek elhalását okozza. Ez olyan, mintha betont öntenénk a szívizomsejteknek az energiaellátásért felelős és az izom összehúzódásában szerepet játszó alkotórészeibe. A sztatinoknak ezenkívül jól ismert még a Q10-koenzimet a szívizomból és a szervezet egészéből kiürítő hatása is, amely révén alapjaiban zavarják meg a mitokondriumok működését. És ez még mindig nem minden, mert a sztatinok a "hem A" nevű fehérje működését is akadályozzák. E fehérje a hemoglobin egyik összetevője, amelynek az oxigén megkötésében és a vasnak a szívizomsejtekhez való eljuttatásában van szerepe. Ha a szívizomsejtek nem jutnak elegendő vashoz és oxigénhez, az az energiatermelés további hanyatlását eredményezi, és a szívizom mioglobinjaiban (oxigéntároló fehérjéiben) fellépő esetleges vashiány is rizikófaktor szívelégtelenség szempontjából.

A sztatinok akadályozzák a Q10-koenzim működését

A sztatinok a Q10-koenzimet is akadályozzák működésében - erre számos bizonyíték található az orvosi irodalomban. Még egy fekete keretes figyelmeztetésről szóló javaslatot is előterjesztettek az FDA-nál a HMG-CoA-reduktáz-gátlókra, azaz a sztatinokra vonatkozóan. A javaslat szövege a következő volt:
"A HMG-CoA-reduktáz-gátlók akadályozzák egy esszenciális kofaktor, az energiatermeléshez nélkülözhetetlen Q10-koenzim endogén bioszintézisét. A Q10-koenzim hiánya a szervezetben a szívizomműködés romlásához, májműködési zavarokhoz és különböző izombetegségekhez (pl. Szívizom betegséghez és pangásos szívelégtelenséghez) vezethet. Ezért minden HMG-CoA-reduktáz-gátlót szedő beteg számára napi 100-200mg Q10-koenzim kiegészítő szedése javasolt."
Az FDA 2014-ben elutasította a fenti javaslatot. Vérlázító, ugye?

A sztatinok gátolják a szelén hasznosulását

A Nagoya Városi Egyetem tanulmányának egy további megállapítása, hogy a sztatinok gátolják a szeléntartalmú fehérjék bioszintézisét a szervezetben. Az egyik legfontosabb ilyen fehérje a glutation-peroxidáz enzim, amelynek feladata a szervezet, azon belül is elsősorban az izomszövet védelme a hidrogén-peroxid és a különböző lipid-peroxidok okozta oxidációs károsodás ellen. Ennek az enzimnek a hiánya fokozott szabadgyök-aktivitáshoz és ezáltal szövetkárosodához vezet. A glutation-peroxidáz termelődését gátolni annyi, mint olajat önteni a gyulladás és a szabad gyökök izomszövetet károsító tüzére. A tanulmány szerzői a sztatinoknak ezt a hatását a Keshan betegség néven ismert, először 1930-ban diagnosztizált, szelénhiány okozta szívelégtelenséghez hasonlították, és hangsúlyozták a szelénszint vizsgálatának fontosságát a nem ischaemiás szívelégtelenségben szenvedők esetében. A szelénszint egy könnyen elérhető vérvizsgálattal megállapítható. Amikor legközelebb orvoshoz megy, feltétlenül nézesse meg vörösvértest-szelénszintjét! A szelénben szegény talaj (ilyen Magyarország termőföldje) és ételek megtetézve a gyógyszerek okozta tápanyaghiányos állapotokkal semmiképp sem teszik jobbá az itt vázolt helyzetet.


A sztatinok további mellékhatásai

Vizsgáljuk meg még közelebbről a sztatinok mellékhatásait. Az emberi testben háromféle izom található: vázizom, szívizom és simaizom. A sztatinok mellékhatásaként gyakran említik a vázizmok gyengeségét és fájdalmát, valamint újabban a szívelégtelenség (szívizom-elégtelenség) kockázatának növekedését. Ezek a tünetek többnyire a nagy adagú sztatinszedéssel kapcsolatban szoktak szóba kerülni. Vannak azonban más mellékhatások is, amelyek kapcsolatba hozhatók a sztatinokkal, konkrétan azoknak a mitokondriumokra gyakorolt hatásával. A Simvastatin nevű gyógyszer gyakori mellékhatásai pl. a fejfájás és a székrekedés. Az ember aligha gondolná, hogy ezeknek a tüneteknek közük lehet a mitokondriumokhoz, de tény, hogy közük lehet. Az idegrendszer és a simaizmok nagy számban tartalmaznak mitokondriumokat, a belek mozgékonysága pedig szoros kapcsolatban áll a simaizmok és az idegrendszer állapotával. Ezért ha a mitokondriumok nem működnek megfelelően, annak tüneteként többek között székrekedés is jelentkezhet.

A mitokondriumok működési zavara áll egyes migrénfajták hátterében is. Ízületi fájdalom és szalagbántalmak ugyancsak jelentkezhetnek az említett okokból. És fontos megemlíteni az aggyal kapcsolatos mellékhatásokat, a feledékenységet és a depressziót is. Az agyunk megfelelő működéséhez is nélkülözhetetlenek az egészséges mitokondriumok. Az említett tüneteket legtöbbször nem hozzák kapcsolatba a sztatinokkal, hanem ehelyett az egészségtelen étkezésre, a stresszre és az öregedésre fogják őket. Pedig hány sztatint szedő ember panaszkodik székrekedésre, fejfájásra és ízületi fájdalmakra, és hányan érzik magukat energiátlanabbnak, feledékenyebbnek és gyengébbnek néhány évvel korábbi állapotukhoz képest! Ha azonban ezek az emberek kikérik orvosuk tanácsát, az, mivel nem lát egyértelmű, izomsejt szétesésre (rhabdomyolysisra) és májelégtelenségre utaló tüneteket, a stresszt és az öregedést fogja okolni a problémákért. A hagyományos irányt képviselő orvosi és kutatószervezetek hevesen vitatják az említett mellékhatások létezését, és eszükben sincs beismerni, mennyire ártalmasak a sztatinok valójában. Ehelyett legtöbbjük azt kutatja, a koleszterinproblémákon kívül mi másra lehetne még az orvosokkal sztatinokat felíratni.

Marad tehát a kérdés: Hány embernek kell még szívbeteggé válnia és életét vesztenie a sztatinok mellékhatásainak következtében ma, amikor a szívelégtelenség gyakorisága már csillagászati méreteket ölt? Hány sztatinokkal kapcsolatos, csoportos pert kell még lefolytatni addig, amíg a gyógyszeripar végre felhagy majd a tények takargatásával, és beismeri e hatalmas, nap mint nap emberi tragédiákat okozó kudarcát? Már egy per is túl sok. Itt az ideje, hogy az orvostudomány és a gyógyszeripar beismerje az igazságot, és valódi megoldást találjon a szívbetegség problémájára.

Megelőző lépések

A cikkem vezérfonalát adó tanulmány végkövetkeztetése így szól: "A modern világunkban dúló szívelégtelenség- és érelmeszesedés-járványt tehát a sztatin tartalmú gyógyszerek széles körű alkalmazása paradox módon tovább súlyosbíthatja. Ezért javasoljuk a sztatinokra vonatkozó jelenlegi klinikai irányelvek kritikus újraértékelését." A kutatók visszafogottan ugyan, de megfogalmazták kérésüket és javaslataikat. És Önnel mi a helyzet? A tömegekkel tart, vagy a dolog fiziológiai vonatkozásait átgondolva kiáll a saját egészségéért? Beszéljen kardiológusával! Vajon tisztában van-e a sztatinok hatásmechanizmusával? Ha igen, akkor haladéktalanul fel kell hagynia e veszélyes gyógyszerek felírásának és szedésének gyakorlatával. Vegye kezébe saját egészségét még ma!
(Ha el szeretné hagyni gyógyszerét, előtte konzultáljon orvossal!)

További cikkek a sztatinokról és koleszterinről itt olvashatók.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre